Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 09:48 
Kiper
Kiper

http://www.wino.malopolska.pl/

Otwarta degustacja.

-- sobota, 22 listopada 2014, 18:21 --

Program imprezy.

Dni Wina
Oto i On! Przez wielu wyczekiwany program na Małopolskie Dni Wina
10.00 – 10.30 Rozpoczęcie Małopolskich Dni Wina
10.00 – 11.30 Warsztaty dla dzieci – prowadzenie: Klaudia Pazdan
10.30 – 12.00 Prelekcje i wykłady – prowadzenie: Rafał Stec
- Prezentacja Winnic Małopolski oraz innych "winnych" tematów
12.00 – 13.20 Program artystyczny - Fundacja Nomina Rosae
- Prezentacja fundacji Nomina Rosae
- Pokaz strojów historycznych z pracowni Fundacji
- Prezentacja kultura picia wina i obyczaje z nią związane w dawnej Rzeczypospolitej – ?Szlak węgierski?
13.20 – 14.00 Koncert muzyki lutniowej – wykonanie: Ireneusz Trybulec
14.00 – 16.30 Uczta renesansowa Nominy czyli gry i zabawy towarzyskie przy winie w dawnej Polsce
16.30 – 17.00 Rozstrzygnięcie plebiscytu ?Laur Publiczności Małopolskiej? i zakończenie wydarzenia

Podczas wydarzenia możliwy będzie zakup win regionalnych producentów oraz produktów doskonale komponujących się z winami (pieczone kasztany, ręcznie robiona czekolada i wiele innych smakołyków).

-- wtorek, 25 listopada 2014, 10:45 --

Byłem i jestem rozczarowany by nie powiedzieć zniesmaczony.

Takie imprezy wypaczają cały sens organizowania spotkań i propagowania winiarstwa.
Wystawców kilku, wszyscy proponują to samo. Regent, Rondo, Marszałek F, , Solaris, Jutrzenka
i mieszanki.
Uniwersytet Jagieloński, Uniwersytet Rolniczy, winnica w Koniuszy nastawione tylko na sprzedaż wina.
Kasy fiskalne na stołach. Degustacji nie proponowali.
Zwiedzających, w godzinach 11 - 13 może z 40 osób, większość, co cieszy, młodzież.
Kilka młodych osób pytało o otwarcie nowego kierunku winiarskiego na Uniwersytecie Rolniczym. Z tego co dosłyszałem to podobno myślą coś otworzyć w niedługim czasie.
Wystawa sponsorowana między innymi przez Hutę Szkła w Krośnie.
Aby zagłosować na którąś winnice trzeba było kupić kieliszek z Krosna za 20 zł.
Taki sam w innym sklepie kupi za 3,50 - 4 zl.
Wtedy dostawało się kupon do głosowania.
Z tego wszystkiego kupiłem 2 sloiki miodu :) . Kieliszki mieliśmy własne. :)
Kolega zakupił jakies wina, ja nie widziałem sensu w takim zakupie.
Wystawa dla tych co chcieli kupić jakieś polskie wino a przede wszystkim drogie szklo no i ze srednią ceną miody.
Impreza była zorganizowana w namiocie obok muzeum Europeum.
Przy wejsciu do namiotu było stoisko z kasztanami jadalnymi.
Kupiliśmy bo lubimy. 8zl parę szt.
Wszystko poszlo do kosza.
Wyobrażcie sobie kasztany z zamrażarki, zamrożone i nie prażone a duszone.
Makabra.
Jak najmniej takich imprez, szkoda na to kasy.
Oczywiście są to moje odczucia, ktoś może ma inne i się wypowie.

PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 10:16 
Ekspert
Ekspert

To może dobrze że nie kupiłeś wina bo jak napisałeś wyżej kasztany miały się z nim komponować :wink:

PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 19:00 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):
http://www.wino.malopolska.pl/

...
10.00 – 11.30 Warsztaty dla dzieci – prowadzenie: Klaudia Pazdan ...

Co tam robiły dzieci ? Żeby wejść na portal winiarski trzeba potwierdzić skończone 18 lat. A tu warsztaty dla dzieci ?

PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 22:12 
Kiper
Kiper

Raczej nie widzialem dzieci poniżej 18 lat.
Programu artystycznego tez nie widzialem a bylem prawie do 13.

PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 00:26 
mistrz
mistrz

Witam!
To w tym samym czasie 22-11-2014 odbywało się Święto Młodego Wina na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu, impreza zdecydowanie odmienna od tej, którą kolega opisuje.
Oczywiście wstęp na Święto był płatny 35 zł/osoba (dodatkowe równoległe kursy - somelierski i serowarski także płatne). Opłatę wnosili również i sami właściciele winnic częstujący swoim winem (również i ja).
W cenie biletu były przekąski, pieczywo, woda mineralna, owoce, kawa, herbata, ciasta, oraz młode wino z rocznika 2013, którego nikt nie limitował. Na sali balowej było przedstawienie zainscenizowane przez Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej, przedstawienie poszczególnych winnic, krótki rys historyczny winiarstwa na ziemi sandomierskiej, oraz skrócony zarys uprawy i produkcji wina.
Do tego wszystkiego wspaniała atmosfera umilana przez artystów muzyków (gitara klasyczna i akordeon) grających znane kompozycje muzyki POP Soul, jazz, przy dźwięku których były tańce. W późniejszych godzinach wieczornych tańce odbywały się przy muzyce z głośników, a goście bawili się popijając wino, spożywając np potrawkę z jelenia lub bigos z dzika za symboliczne 5 zł porcja.
Nikt nikogo nie poganiał, nie liczył czasu i kieliszków. Właściciele winnic częstowali młodym winem ile kto chciał i do ostatniego gościa. Była również możliwość zakupu wina z poprzednich roczników. Organizatorzy z góry założyli sobie cel, że impreza ta ma być w formie biesiady, z możliwością konwersacji z winiarzami, tańcami - czyli dobrą zabawą z promocją winiarstwa sandomierszczyzny (były gościnnie 2 winnice podkarpackie). Zapomniałem dodać, że był również barwny korowód z Winnicy Św. Jakuba na Zamek przez bramę Opatowską i stare miasto. Następne Święto Młodego Wina (na Św. Marcina) za rok - organizatorzy (Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy) już zapraszają.

PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 08:50 
przedszkolak
przedszkolak

darucha napisał(a):
Witam!
To w tym samym czasie 22-11-2014 odbywało się Święto Młodego Wina na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu, impreza zdecydowanie odmienna od tej, którą kolega opisuje.
Oczywiście wstęp na Święto był płatny 35 zł/osoba (dodatkowe równoległe kursy - somelierski i serowarski także płatne). Opłatę wnosili również i sami właściciele winnic częstujący swoim winem (również i ja).
W cenie biletu były przekąski, pieczywo, woda mineralna, owoce, kawa, herbata, ciasta, oraz młode wino z rocznika 2013, którego nikt nie limitował. Na sali balowej było przedstawienie zainscenizowane przez Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej, przedstawienie poszczególnych winnic, krótki rys historyczny winiarstwa na ziemi sandomierskiej, oraz skrócony zarys uprawy i produkcji wina.
Do tego wszystkiego wspaniała atmosfera umilana przez artystów muzyków (gitara klasyczna i akordeon) grających znane kompozycje muzyki POP Soul, jazz, przy dźwięku których były tańce. W późniejszych godzinach wieczornych tańce odbywały się przy muzyce z głośników, a goście bawili się popijając wino, spożywając np potrawkę z jelenia lub bigos z dzika za symboliczne 5 zł porcja.
Nikt nikogo nie poganiał, nie liczył czasu i kieliszków. Właściciele winnic częstowali młodym winem ile kto chciał i do ostatniego gościa. Była również możliwość zakupu wina z poprzednich roczników. Organizatorzy z góry założyli sobie cel, że impreza ta ma być w formie biesiady, z możliwością konwersacji z winiarzami, tańcami - czyli dobrą zabawą z promocją winiarstwa sandomierszczyzny (były gościnnie 2 winnice podkarpackie). Zapomniałem dodać, że był również barwny korowód z Winnicy Św. Jakuba na Zamek przez bramę Opatowską i stare miasto. Następne Święto Młodego Wina (na Św. Marcina) za rok - organizatorzy (Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy) już zapraszają.

Witam
Gratuluję . Myślę że właśnie taką promocją oczywiście odpowiednio nagłośnioną (telewizja -radio -prasa) powinno się promować Polskę i regiony winiarsko - turystyczne nie tylko na Sw. Marcina.

Strefa czasowa: UTC + 1