Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 21:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:29 
Kiper
Kiper

Trudno zając stanowisko...
Myślę, że administracja forum, ma pierwotne prawo do ustalenia zasad głosowania i wyboru logo.
Przyznam ze nie do końca zrozumiałem zasadę drugiego etapu...
Canin napisał(a):
Głosowanie będzie dwuetapowe:
W pierwszym etapie każdy może głosować na trzy znaki podstawowe (oznaczone literkami - np można głosować na x,c,f) - nie można głosować na wersje! (np x1) taki głos nie będzie zmarnowany a zostanie obdarty z wersji i policzony jako głos na znak podstawowy x.
Z tego głosowania zostaną wyłonione trzy znaki.

Tutaj sprawa jest jasna, wygrywają trzy znaki bez względu na ilość wersji; założmy teoretycznie :jedno logo ma -->1 wersję, drugie ->2 wersje, trzecie powiedzmy -->cztery wersje
Canin napisał(a):
W następnym etapie będziemy głosować na konkretną wersję konkretnego znaku - ale już nie po równo a przydzielając 3,2,1 głosów.
Czy są jakieś zastrzeżenia co do metody głosowania?
START głosowania dopiero po braku zastrzeżeń.
Jak to konkretnie nalezy rozumieć ? te 3,2,1 głosów; czy to są pkty na logo ? czy na wersję ? Jurku (Canin), jeśli mógłbyś wyjaśnić to na przykładzie który podałem wyżej...

PS: Jeszcze małe wyjaśnienie; w pewnym momecie pod wpływem emocji, wycofałem swoje pomysły, Jurek je zamiescił, nie chce juz nic mieszać...w koncu to nie wina logo...

Ostatnio edytowano środa, 29 grudnia 2010, 21:35 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:34 
Ekspert
Ekspert

Nie zgadzam się na eliminację mutacji - są zbyt różne aby już teraz decydować, pozostają zatem dwie opcje:
a) 3 głosy na podstawowe znaki (tylko literki)
b) dowolna ilość głosów na konkretne propozycje (literki i cyferki - np z3) każdy typ to 1 pkt dla znaczka
Decyzja - a czy b?

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:38 
mistrz
mistrz

a)

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:40 
Ekspert
Ekspert

Ricci - jak na razie nie możemy wyłonić sposobu losowania pierwszego etapu :lol:

W drugim etapie typowalibyśmy trzy znaki którym przypisywane były by punkty:
1 - 3 pkt
2 - 2 pkt
3 - 1 pkt

Przykład: ktoś typuje n3,s1,w9 więc

n3 - 3pkt
s1 - 2pkt
w9 - 1pkt

Ricci napisał(a):
PS: Jeszcze małe wyjaśnienie; w pewnym momecie pod wpływem emocji, wycofałem swoje pomysły, Jurek je zamiescił, nie chce juz nic mieszać...w koncu to nie wina logo...

Sorry - miałem wrażenie że temat został wyjaśniony i finalnie Twoje znaczki uczestniczą w konkursie. To było małe nieporozumienie - szkoda fajnych znaczków.

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Chłopaki forum stoi na phpbb więc dlaczego nie uprościć i nie zrobić ankiety jak to się robi na innych forach??

Takie głosowania się fajnie oszukuje :)
Poza tym nie obsługują one zaawansowanych metod liczenia głosów które wymyślamy :lol:

Głosy zbieramy publicznie i liczymy publicznie.
Acha, i niniejszym ustalam, że użytkownicy zarejestrowani od dnia dzisiejszego włącznie nie mają prawa głosu :mrgreen: Takoż osoby które przed dniem dzisiejszym nie napisały ani jednego postu. Zresztą "dziwni" użytkownicy będą przeze mnie weryfikowani na okoliczność czy aby to nie jest czyjeś "drugie" życie. Osoby zbanowane czasowo - maja prawo głosu - poprzez email do mnie.

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:53 
Kiper
Kiper

Ja też nie rozumiem systemu Canina. Ale można mieć nadzieję, że pozostali forumowicze zrozumieją. Zrobicie jak chcecie, ale system punktowy nie jest sprawiedliwy. A dlaczego nie 10, 5 i 3 punkty?
Canin napisał(a):
Nie zgadzam się na eliminację mutacji - są zbyt różne aby już teraz decydować
Te są zbyt różne?

Załączniki:
b.jpg
b.jpg [ 10.17 KiB | Przeglądane 432 razy ]
a.jpg
a.jpg [ 17.2 KiB | Przeglądane 432 razy ]

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 22:01 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Jeśli przyjmiemy że można oddać nieorganiczną liczbę głosów (nawet na wszystkie propozycje) to możemy sobie darować warianty - po prostu zagłosuję na wszystkie wariantu które mi się podobają - również te które podobają mi się trochę mniej. No i do finału musi wejść trochę wiecej propozycji - 5? 7?
czy to jest OK?
Niech będzie tak, ale nie nieograniczona liczba głosów tylko właśnie te 5-7, które mają wejść do finału. I nie chodzi mi o likwidowanie wszystkich mutacji tylko usunięcie duplikatów i wczesnych szkiców, które doczekały się wersji finalnych. Z mojej strony absolutnie do skreślenia są b1, b4, t1 i jedno z dwojga: u1 lub u2

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 23:35 
Ekspert
Ekspert

Jestem przeciwny punktacji. To nie jest sprawiedliwy system, gdzie dwa głosy za 3 pokonuje 5 za 1. To duże uproszczenie ale tak jest. Pewnie tak nie będzie, ale co będzie jak się trzy osoby zmówi na kawał? Ile osób będzie musiało to zneutralizować? Może się stać, że nawet 10. Analizy Małgorzaty (kuneg) w odniesieniu do rankingu odmian wykazały, że tak jest. Tym sposobem raczej nie wybierzemy najlepszej pracy. Głosujmy jak chcemy ale jeden głos, powinien się równać 1. Dodam jeszcze że głosowanie w pierwszej turze na grupę podobnych znaków spowoduje, że grupa finałowa będzie raczej "nudna". Trzeba będzie wybierać z trzech grup bardzo podobnych (w obrębie grupy) prac.

Ostatnio edytowano środa, 29 grudnia 2010, 23:59 przez kapitan, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 23:43 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Jestem przeciwny punktacji.

A w rankingu odmian nie jest tak że inna liczba punktów jest za typowanie pierwszego a inna za wytypowanie odmiany na 3 czy 5 pozycji? Za wszystkie jest jeden punkt?

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 23:51 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
kapitan napisał(a):
Jestem przeciwny punktacji.

A w rankingu odmian nie jest tak że inna liczba punktów jest za typowanie pierwszego a inna za wytypowanie odmiany na 3 czy 5 pozycji? Za wszystkie jest jeden punkt?

No i właśnie. Jest tam tak, że lepsze są odmiany, które zostały wyróżnione np tylko przez 2 osoby, od tech , które zauważyło 5 osób.
Powtórzę, kilka osób, że się tak wyrażę o gustach odbiegających od reszty wypatrzy wynik. Wszystko zależy jeszcze od tego ile osób zagłosuje? Już padło pytanie dlaczego 3 a nie 10 pkt-ów. Też mi się takie nasuwa? O to dlaczego 1 , nikt nie pyta i nie zapyta? Ale Ty tu rozdajesz karty.

Kilka osób trochę się napracowało i dlatego należy zadbać żeby wygrała najlepsza praca i w sposób jak najbardziej demokratyczny. Pozwalam sobie jeszcze raz zaproponować i poddać pod dyskusję ogólne zasady głosowania, które już proponowałem.
1. Co do uprawnionych to kolega Canin ustalił.
2. Liczba tur głosowania do ustalenia. Liczba przechodzących do następnej tury prac do ustalenia. Przechodzą oczywiście, te które zbiorą największą ilość głosów. Jeżeli na ostatnim premiowanym miejscu będzie kilka prac o tej samej liczbie głosów , to przechodzą wszystkie. W ostatniej turze tylko 2 prace, co zapewni zasadę- że zwycięzca ma więcej jak 50% głosów (tzw. zwykła większość).
3. W każdej turze głosujący może oddać jeden głos na każdą z wybranych przez siebie prac(nie grup) .Ilość prac na które będzie wolno oddać głos w poszczególnych turach do ustalenia.
4. W każdej turze może być wyłoniona praca, która zwycięża ostatecznie pod warunkiem, że uzyska ponad 50% oddanych głosów w turze. To jasne że w takiej sytuacji następnych tur już nie przeprowadzamy.
5. Jeżeli autorzy prac chcą wycofać dublujące się propozycje, powinni mieć do tego prawo. Tym sposobem mogą zwiekszyć szanse ich zdaniem najlepszej propozycji. Do nich powinien należeć wybór. Można również przyjąć zasadę, że nic nie wycofujemy a w pierwszej turze sumujemy głosy oddane na "klony" i jeśli liczba głosów będzie wystarczająca do "awansu", to do następnej tury przepuszczamy jeden z "klonów", który uzyskał największą liczbę głosów.

Nic bardziej sprawiedliwego i demokratycznego nie przychodzi mi do głowy.

Ostatnio edytowano czwartek, 30 grudnia 2010, 09:38 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 08:52 
Kiper
Kiper

Śr gru 29, 2010 9:40 pm Canin napisał(a):
...szkoda fajnych znaczków.
Jurek, jesli uważasz, że jakiś znaczek by "zatrybił" zgłoś to jako naszą propozycje po Twoim dopracowaniu wg uznania. :wink:

Wychodząc naprzeciw propozycją Piotra (piotrsz), Piotra ( kapitan ) ;
samoograniczam i zgłaszam jeden znak w jednej wersji:

Obrazek

http://img714.imageshack.us/i/logo4kj.png/

Pozdrawiam,Ricci. :wink:

Edit;22:45 dodałem miniature z pracy z powodu zabezpieczeń nie mogłaem tego zrobić

Ostatnio edytowano czwartek, 30 grudnia 2010, 22:52 przez Ricci, łącznie edytowano 5 razy

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 10:03 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):

OK, przekonałeś mnie
Pierwsza tura - głosujemy na 7 propozycji (lub mniej) do drugiej tury przechodzi 7 znaczków
Druga tura - głosujemy na 2 znaczki do finału przechodzą dwa
Finał - głosujemy na jeden znaczek
Jeśli w pierwszej lub drugiej turze którykolwiek ze znaczków przekroczy 50% wygrywa
Jeśli ilość głosów znaczka który nie wchodzi będzie zbliżona do znaczka który wchodzi - możliwe jest rozszerzenie ilości wchodzących do następnej tury propozycji o jeden (do drugiej tury może wejść 8 znaczków a do finału 3 znaczki)

Ale nie zgadzam się na pochopne wycofywanie znaczków - 7 głosów to dużo i można głosować na wszystkie wersje fajnego znaczka.
Usunę te które zostały zgłoszone na początku - b1,b4,c2,c3,t1 bo nie znalazły obrońców
Czy komuś podobają się propozycje o1-o6 czy mam je usunac i wystawić tylko ostatnią propozycję Ricci?

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 10:23 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
kapitan napisał(a):
OK, przekonałeś mnie
A już się bałem, że padnie pytanie, jaką metodą wybierzemy metodę głosowania ;-).
Canin napisał(a):
Pierwsza tura - głosujemy na 7 propozycji (lub mniej) do drugiej tury przechodzi 7 znaczków
Druga tura - głosujemy na 2 znaczki do finału przechodzą dwa
Finał - głosujemy na jeden znaczek
Jeśli w pierwszej lub drugiej turze którykolwiek ze znaczków przekroczy 50% wygrywa
Jeśli ilość głosów znaczka który nie wchodzi będzie zbliżona do znaczka który wchodzi - możliwe jest rozszerzenie ilości wchodzących do następnej tury propozycji o jeden (do drugiej tury może wejść 8 znaczków a do finału 3 znaczki)
100% zgoda.

Canin napisał(a):
Ale nie zgadzam się na pochopne wycofywanie znaczków - 7 głosów to dużo i można głosować na wszystkie wersje fajnego znaczka.
Usunę te które zostały zgłoszone na początku - b1,b4,c2,c3,t1 bo nie znalazły obrońców
I jeszcze b2 pls. B3 wystarczy a gdyby przeszedł, to wariant czarny też będzie mógł być przecież wykorzystywany. Bardzo też proszę o pozostawienie jednego spośród u1 i u2, bo u2 to tylko rewers pierwszego i również w zależności od tła mogłyby w przyszłości być wykorzystywane zamiennie (zresztą w razie ew. wygranej i tak trzeba będzie go wykonać od nowa, bo to była wersja wczesna i wykorzystałem w niej cudze kulki).
No i bardzo bardzo proszę o wybór tylko jednego a (a1-a3). Są niemal identyczne (dla większości "oglądaczy" będą). Jeśli mi się np. podoba a2, a wystawicie a3, to przecież nie zrezygnuję i zagłosuję na a3!

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 11:00 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):

W pełni podzielam stanowisko
Canin napisał(a):
Czy komuś podobają się propozycje o1-o6 czy mam je usunac i wystawić tylko ostatnią propozycję Ricci?

To już nie koniecznie. 7 możliwości to jednak dużo. Ale uważam że decyzja powinna należeć do autorów i tylko do nich. To ONI rywalizują i mają prawo do swojej taktyki :D

PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2010, 11:17 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
To już nie koniecznie. 7 możliwości to jednak dużo. Ale uważam że decyzja powinna należeć do autorów i tylko do nich. To ONI rywalizują i mają prawo do swojej taktyki :D
Tu nie chodzi o to, kto wygra :-), bo w przeciwieństwie do zwykłych konkursów tutaj beneficjentem nie jest zwycięzca lecz cała społeczność forum. Może być tak, że ktoś miał jakiś pomysł, który zgłosił, ale najbardziej spodobał mu się pomysł któregoś z "konkurentów", prawda?. Ja np. mam kilka typów spośród "konkurencyjnych", na które zdecydowanie mam zamiar głosować, bo mi się bardzo podobają. Wygrać ma po prostu najlepsza propozycja (tj. ta która bezsprzecznie najbardziej podoba się większości) a zasady głosowania mają zapewnić jak największą przejrzystość i jak najlepiej odzwierciedlić preferencje głosujących. Nadmierna ilość zbyt podobnych klonów raczej wprowadza zamieszanie niż zwiększa wybór. Ktoś kiedyś napisał, że kilka sztuk to wolny wybór, a więcej to losowanie (niedokładnie tak, bo nie pamiętam, ale sens był mniej więcej taki).

EDIT: Nie jestem np. za sumowaniem głosów na klony, choć ta zasada ewidentnie faworyzowałaby moje propozycje. uważam ją jednak za wypaczającą wybór.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1