Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Konwent winiarzy
PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 17:33 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś z kolegów brał udział w opisywanym przez ostatni numer Magazynu Wino spotkaniu winiarzy polskich?????
Jeśli tak to proszę o przekazanie wrażeń.
Czyżby znowu coś o nas bez nas???????

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 17:29 
przedszkolak
przedszkolak

o konwencie była informacja, w kwietniu, na forum:

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... pic&t=1619

a jak było? zapraszam na:

http://www.winiarze.zgora.pl/index.php? ... 3&Itemid=2

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Z artykułu wynika, że zebrało się dość poważne towarzystwo. Magazyn Wino, nie wiem czy czytacie, ale to fachowe źródło informacji.
Wielu producentów przywiozło do degustacji swoje wina. Niektóre zebrały całkiem dobre oceny. Wydaje mi się, że to znaczące wydarzenie i poważny krok do przodu.
Ja namawiałem niedawno was-nas do wymiany zrobionymi winami, ale jakoś nie chwyciło. Takie spotkanie więc jest jak najbardziej potrzebne. Na przyszły rok w ciemno się piszę. Nie mam zamiaru być w podziemiu.
Mam winnicę, rozwijam ją, a na tym spotkaniu były winnice dużo mniejsze od mojej. Więc jak ktoś z kolegów był tam obecny to niech podzieli się wrażeniami.

PostNapisane: niedziela, 17 września 2006, 18:30 
Ekspert
Ekspert

Witajcie!

Nie wiem co się z wami dzieje (praca na winnicy?), takie ważne dla nas wydarzenie,a wy nic o tym nie wiecie, albo nie chcecie zabierać głosu.
To przecież ważne, że takie coś się odbyło, przyjechali ludzie uprawiający winnicę i wymienili się doświadczeniami, zaprezentowali swoje winka. To samo co my robimy na forum tylko że na żywo. Nie jestem jakimś fanatykiem "Magazynu Wino", ale to jedyna literatura pisząca o winie i uprawie jaka jest na rynku. I to chyba dobrze,że dostrzega starania nasze i naszych kolegów.
Dlatego ponawiam apel.......jeśli ktoś z kolegów był obecny na Konwencie to proszę o wrażenia.

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 07:48 
Ekspert
Ekspert

Z "naszego" grona byl chyba tylko Jurek (Villa Nova k. Suwalk) a on jest zawalony robotą polową i raczej rzadko dorywa sie do sieci ostatnio.

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Mam nadzieję,że kolega Jurek jak się obrobi w polu zajrzy na forum i nam opowie jak było na konwencie???
Chyba, żę po takim spotkaniu z takimy jak my już się nie gada!

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 20:54 
Ekspert
Ekspert

A właśnie. Nie wiecie jak tam wina z Dolnego Śląska się zaprezentowały? Zwłaszcza jak wypadła winnica w Miękini ?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 06:31 
Ekspert
Ekspert

Wszystko opisuje Magazyn Wino.
Mało tego udostępnia łamy dla nas polskich producentów w stałym dziale!

PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 06:53 
Ekspert
Ekspert

Opisuje, opisuje - tyle, że trochę to się czyta jak laurkę dla kolesiów. Najbardziej mnie wkurzyło, że autor artykułu nie odważyl się napisać żadnej krytycznej oceny wina - to wszystkie były takie och! i ach!??? - te z labrusek też?

Darek

PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 13:11 
Ekspert
Ekspert

Tak tego nie odebrałem. Wydaje mi się że jak na pierwsze takie spotkanie-organizacyjne to można powiedzieć, że OK.
Dajmy szansę i zobaczmy co będzie w kolejnych latach.
Moim zdaniem powinniśmy w takim czymś uczestniczyć.
Pewnie były i wina do bani, ale co... miano je wyśmiać, lepiej chyba przemilczeć i napisać pozytywnie o tych które wypadły dobrze.
A tak jest motywacja dla jednych i drugich.
Taka impreza jest potrzebna, chyba że pójdzie w komercję.

PostNapisane: środa, 20 września 2006, 06:50 
Ekspert
Ekspert

No może masz rację - oczekuję zbyt wiele po, bądź co bądź czasopiśmie mającym propagować kulturę wina. To dlatego, ze bardzo mi brakuje obiektywnych opinii ludzi znających się, na temat wyrabianych w naszym kraju win gronowych. Nie jestem w stanie spróbowac wszystkich - a czasami uzyskać dostep do win nawet tych bardziej znanych wytwórców - chciałbym znać opinię ze szczegółami - równiez tymi negatywnymi - bo lepiej uczyc się na błędach innych niz na własnych.

Spróbuję dotrzeć do Jurka żeby coś tu skrobnął :)
Pzdr.
Darek

PostNapisane: środa, 20 września 2006, 09:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]
To dlatego, ze bardzo mi brakuje obiektywnych opinii ludzi znających się, na temat wyrabianych w naszym kraju win gronowych.

Właśnie dzięki m.in. obiektywizmowi p.Gogolińskiego i świty zabrakło na konwencie przedstawicieli winnicy Miękinia, a zastanawialiście się może dlaczego na konwencie zabrakło p.W.Szpaka? I dlaczego powstało nowe stowarzyszenie na Podkarpaciu skoro w ubiegłym roku założono tam jedno przy "fanfarach i blasku jupiterów"?

Cytuj:
Spróbuję dotrzeć do Jurka żeby coś tu skrobnął :)

A owszem, dobrze byłoby wiedzieć czy rzeczywiście była cicha degustacja win przed konwentem czy to tylko plotka?

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: środa, 20 września 2006, 12:09 
Ekspert
Ekspert

Czy zawsze musi wyjść polskie piekiełko????

PostNapisane: środa, 20 września 2006, 17:06 
mistrz
mistrz

Witajcie winiarze kochani,
Chętnie się z Wami swoimi z gruntu subiektywnymi wrażeniami podzielę, jeno czasu brak okrutnie. Od początku lipca kieruję czterema ekspedycjami jednocześnie, ponad 100 osób, mnóstwo problemów, po prostu fabryka, a nie badania naukowe!!! A przecież w winnicy też gorący okres, więc każdą wolną chwilę jej poświęcam. Dlatego rzadko zaglądam na forum, najlepszy dowód, że tego wątku w ogóle nie zauważyłem i gdyby mnie Dareczek nie zaatakował prywatnie i mailowo, dalej tkwiłbym w nieświadomości.
Skoro jednak Waszej dociekliwości nie wystarczą informacje na stronie kolegów zielonogórskich ani relacja w Magazynie Wino, postaram się przedstawić to ze swego punktu widzenia.
Na gorąco tylko parę zdań:
Po pierwsze, jatki żadnej nie było, generalnie udało się wygasić w zarodku ostrzejszą dyskusję pomiędzy Zieloną Górą i Podkarpaciem, zanim zbliżyła się do niebezpiecznego pułapu. W sumie atmosfera była dość przyjazna, a co było na wieczornym party nie wiem, bo nie byłem. Po drugie: czy była wcześniejsza degustacja nie wiem, jeśli jednak, to tylko wybranych win od zaprzyjaźnionych producentów, bo inne flaszki, w tym moje, wjeżdżały na salę pełne.
Po trzecie: w pewnym sensie rozumiem panów z panelu degustacyjnego, że im niepolitycznie było w obecności mediów wypowiadać się ostrzej, ani pisać bardziej bezlitośnie w MW, ponieważ ideą imprezy było propagowanie polskiego winiarstwa. Jak więc napisać, że dane wino jest ohydne?! Trzeba po prostu czytać między wierszami. Mnie osobiście to się jednak nie podoba, bo podważa rzetelność oceny. Polityka nie powinna brać góry nad prawdziwym winiarstwem!
Zakulisowych rozgrywek ani plotek nie znam, bo nie brałem w nich udziału.
A o samych winach postaram się coś więcej skrobnąć w niedzielę, jeśli tylko praca mi pozwoli :( .

PostNapisane: środa, 20 września 2006, 17:14 
mistrz
mistrz

[quote="heavy"]Mam nadzieję,że kolega Jurek jak się obrobi w polu zajrzy na forum i nam opowie jak było na konwencie???
Chyba, żę po takim spotkaniu z takimy jak my już się nie gada!

heavy, całe szczęście, że z Suwałk do Szczecina jest ze 700 kilosów, bo za takie złośliwostki :twisted: w ucho Ci się należy :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1