Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 12:38 
mistrz
mistrz

Ricci napisał(a):
...........
Do ogółu:
Jak mamy sprawdzić, czy wina które robimy, są dobre??? Jak się okazuje prawie nikt z naszego forum, nie czuje się na siłach do oceny win. Uczmy się tego. Jak ? no właśnie w tego typu konkursach, ktoś da nam wzorce, do tych ocen...

Pozdrawiam, Ricci

I tutaj wracamy do tematu spotkania-zlotu. Moim zdaniem to najlepsza sposobność dla oceny naszych win.
Miła biesiada przy ognisku to jest to!!!!!
Ci co byli np u Jantara pewnie potwierdzą!!!
I nie chodzi tu o to,aby ktoś się wybitnie wymądrzał tylko o spokojną degustację i własne odczucia!!
Można to zrobić np. w ciemno, własne notatki+jakaś punktacja. A co ważne wszyscy biorą udział w zabawie.

Ps. Dziwi mnie taka jakaś niechęć do wspólnego spotkania, to na prawdę niewielki koszt!!!

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 13:16 
Kiper
Kiper

Waldek,
W ogóle nie jestem przeciwnikiem zlotu, wręcz przeciwnie jestem za. Odwołujesz się do spotkania u Andrzeja (@Jantar). Z tego co pamietam, było to spotkanie o charakterze lokalnym; z Polski południowej, trudno jechać nad morze, bo to 1 dzień podrózy w jedna stronę i spore koszty.
Zastanówmy się, nad zorganizowaniem konkursu win, na takim zlocie. Zalóżmy, że przyjedzie 10 osób co potrafi średnio ocenić wina i 10 co ma raczej słabe pojęcie do takiej oceny.
Jaka będzie wartość merytoryczna takiej oceny win ?
Zlot wg. mnie służyć powinien, integracji, zabawie, wymianie doświadczeń i jest jak najbardziej potrzebny.
Nie można też zakładać, że konkurs (w formule której proponuję) ma wykluczać zlot(y) (lokalne bardziej realne).

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 13:45 
mistrz
mistrz

Ricci napisał(a):
Waldek,
W ................... Odwołujesz się do spotkania u Andrzeja (@Jantar). Z tego co pamietam, było to spotkanie o charakterze lokalnym.....

Tak, tak Lublin,Szczecin itd. Jak to jest zasięg lokalny to sory!!!!

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 13:56 
Kiper
Kiper

heavy1 napisał(a):
Ricci napisał(a):
Waldek,
W ................... Odwołujesz się do spotkania u Andrzeja (@Jantar). Z tego co pamietam, było to spotkanie o charakterze lokalnym.....
Tak, tak Lublin,Szczecin itd. Jak to jest zasięg lokalny to sory!!!!
Ze Szczecina do Sulechowa, nie jest tak daleko, a Lublin?, no cóż, szacun dla Michała (o ile pamietam),że tam pojechał (poświecił sporo czasu). Zgadzam się na pewno, że wszyscy byli zadowoleni. Chodziło mi o to raczej, że dzisiaj nie każdego stać poświęcić te trzy dni i jednak trochę środków.

Edit:
Ciągąc dalej pomysł zorganizowania konkursu na zlocie (w centralnej Polsce-dojazd sprawiedliwy), kto ze zgłaszających wina do konkursu przyjedzie na taki zlot ??? Jeśli chodzi o mnie; dojazd ~200zł +nocleg ~100zł + inne koszta i 3 dni ( z dojazdem ok.8-9godz w jedna stronę) - nie reflektuję.
Inne osoby co by przyjechały; mogą z kolei nie mieć win do oceny itd...

Edit2:
Wracając do wersji którą proponuję;
Osobiście wolę mieć oceną mojego wina, przez 1(2) osoby która bardzo dobrze ( profesjonalnie) zna sie na tym, niż 20 ocen przez osoby które znaja się średnio, gdyż najprawdopodobniej będzie to 20 różnych ocen.
Koszt dla uczestnika: to koszt wysyłki win + ewentualnie( podkreślam ewentualnie) niewielka opłata wpisowa, gdyby należało opłacić eksperta(ów) od oceny. Czas poświęcony=pakowanie przesyłki+nadanie na pocztę ok 2h, myślę, że to jest wersja bardziej realna...

Porównajmy koszty uczestnika dwóch wersji:
1. Wersja ze zlotem 200-400zł + 2-3 dni ( w zależności jak daleko)-->ocena ok. 20osób o niekreślonej wiedzy o ocenie win
2. Wersja którą proponuję 20-30zł +2h -->ocena przez 1-2 profesjonalistów w pkt. Skala Amerykańska (degustacja w ciemno)

Proszę o wypowiedzi tych co zgłosili wina do konkursu, na którą wersje sie decydują ? ( demokratycznie)

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 17:32 
mistrz
mistrz

Ja jestem bardzo za konkursem w formie wysyłkowej i mam nadzieję że w przyszłym roku coś wystawię, nie sądzę żebym w ciągu najbliższych lat wybrał się na zlot chyba że będzie bardzo blisko a ocenę wina przez zawodowca miałem zamiar i tak umieścić na drodze do zdobycia wiedzy aby moje wina były jak najlepsze.

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 19:03 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
Proszę o wypowiedzi tych co zgłosili wina do konkursu, na którą wersje sie decydują ? ( demokratycznie)

Oczywiście wersja 2., bo jak można ocenić dobrze wino w taki sposób:
heavy1 napisał(a):
...Moim zdaniem to najlepsza sposobność dla oceny naszych win.
Miła biesiada przy ognisku to jest to!!!!!...

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 21:24 
Ekspert
Ekspert

Wersja druga.
Zlot integracyjny a konkurs to dwie różne sprawy.
Ricci
Jesteś organizatorem konkursu.
Jeżeli nie wykorzystujesz logo winogrona.org to nie musisz nikogo pytać o zgodę na zorganizowanie takiego konkursu.
Jeżeli chcesz wykorzystać logo, to niestety trzeba mieć zgodę właściciela.
druga sprawa
Organizator powołuje jury i pisze regulamin.
Podpowiem
Na jurorów proponuję jakąś lokalną grupę degustatorów.
Zauważyłem na tym forum dwie takie grupy : krakowska i białstocka.
Na ekspertów którzy zdobywają medale na konwentach , albo tam sędziują raczej bym nie liczył :?: :!:
Jak już będziesz miał jurorów to oni sami zdecydują o lokalizacji spotkania.
Reszta do ustalenia w następnym etapie i z pomocą jurorów.
Życzę powodzenia
pozdr. Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 23:09 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Wersja druga.
Zlot integracyjny a konkurs to dwie różne sprawy.
Ricci
Jesteś organizatorem konkursu.
Jeżeli nie wykorzystujesz logo winogrona.org to nie musisz nikogo pytać o zgodę na zorganizowanie takiego konkursu.
Jeżeli chcesz wykorzystać logo, to niestety trzeba mieć zgodę właściciela.
druga sprawa
Organizator powołuje jury i pisze regulamin.
Podpowiem
Na jurorów proponuję jakąś lokalną grupę degustatorów.
Zauważyłem na tym forum dwie takie grupy : krakowska i białstocka.
Na ekspertów którzy zdobywają medale na konwentach , albo tam sędziują raczej bym nie liczył :?: :!:
Jak już będziesz miał jurorów to oni sami zdecydują o lokalizacji spotkania.
Reszta do ustalenia w następnym etapie i z pomocą jurorów.
Życzę powodzenia
pozdr. Zbyszek
DZIĘKUJĘ. :)

Za wskazówki, wsparcie...konkurs ma być forumowy, nie wyobrażam sobie, by odbył się bez zgody właściciela ( o co niezwłocznie wystąpiłem). Obserwując działania Grzegorza, głęboko wierze że taka zgodę otrzymamy, na razie jest pewnie zapracowany ( nie spogląda do nas - ostatnia wizyta 31.10.2011).
Dalsze etapy tzn.powołanie jurry, regulamin, itd wyobrażałem sobie podobnie, coby nie zamęczć forumowiczów szczegółami roboczymi, pozwole sobie niepokoić Ciebie Zbyszku na PW. :wink:

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 00:23 
Kiper
Kiper

Z jednej strony byłoby miło spotkać się w zacnym gronie. Ale ...
Biorąc po uwagę tzw "całokształt" jestem za wersją nr 2

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 12:35 
mistrz
mistrz

MarcinJ napisał(a):
Ja jestem bardzo za konkursem w formie wysyłkowej i mam nadzieję że w przyszłym roku coś wystawię, nie sądzę żebym w ciągu najbliższych lat wybrał się na zlot chyba że będzie bardzo blisko a ocenę wina przez zawodowca miałem zamiar i tak umieścić na drodze do zdobycia wiedzy aby moje wina były jak najlepsze.

Jeśli aż tak zależy ci na ocenie wina przez fachowców to masz co roku taką sposobność na kolejnych Konwentach Winiarzy.
Ja tak zrobiłem, zgłosiłem wina na VI Konwent i teraz wiem na czym stoję!!!

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 20:07 
mistrz
mistrz

Ale trzeba mieć minimalną ilość wina i spełniać różne inne warunki do zgłoszenia.

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 20:18 
Kiper
Kiper

Mamy zielone światło. Dziękuję. :)

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 10:15 
mistrz
mistrz

MarcinJ napisał(a):
Ale trzeba mieć minimalną ilość wina i spełniać różne inne warunki do zgłoszenia.

Jakie inne warunki??????? Po co wypisujesz takie brednie jak tego w życiu nie robiłeś?????
Ja ci mówię z doświadczenia (bo to przerobiłem), a ty swoje!!!!!!!! Po co?????????

Czy wypełnienie fiszki wina i winnicy oraz wysłanie 3-ech (słownie trzy) butelek wina to jakieś nadzwyczajne warunki?????

No.... chyba, że się nie ma trzech butelek własnego wina!!!!
A skoro tak to na cholerę zabierać głos w wątku "Konkurs na najlepsze wino winogrona.org 2011r"

Może mi to ktoś logicznie wytłumaczyć???

Ostatnio edytowano czwartek, 15 grudnia 2011, 11:32 przez heavy1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 11:14 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
Mamy zielone światło. Dziękuję. :)
Tak jak pisałem wczoraj, jest zielone światło. Po otrzymaniu zgody, zintensyfikowałem prace. Trwają konsultacje z wyborem składu sędziowskiego.
Proszę o powstrzymanie się od OT. :wink:

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 15:26 
mistrz
mistrz

heavy1 ja chyba zaczynam rozumieć dlaczego dostałeś bana w poprzednim wcieleniu i nie będę nazywać tego po imieniu, załanczam fragment regulaminu bo dyskusja jest bez sensu

"Warunki uczestnictwa

2. Warunkiem uczestnictwa w VI Konwencie Polskich Winiarzy jest:
a) zaakceptowanie zasad niniejszego Regulaminu,
b) posiadanie minimum 5 arów winnicy (minimum 300 krzewów winorośli) przeznaczonych do produkcji wina,
c) przesłanie na adres Sekretariatu Konwentu: konwent@instytutwina.pl, wypełnionej ?fiszki ewidencyjnej winnicy? według dołączonego wzoru w nieprzekraczalnym terminie do 14 czerwca 2011 roku,
d) zgłoszenie 4 butelek wyprodukowanego przez siebie wina z partii minimum 50 litrów, z winogron zebranych we własnej winnicy (w przypadku win słodkich minimum wynosi 25 litrów dla win słomkowych, lodowych lub likierowych).
UWAGA: do panelowej degustacji win na VI Konwencie można zgłosić maksymalnie 4 gatunki wina,
e) przesłanie na adres Sekretariatu Konwentu: konwent@instytutwina.pl, do każdej zgłoszonej próbki, ?fiszki technicznej wina?, według dołączonego wzoru, również
w nieprzekraczalnym terminie do 14 czerwca 2011 roku,
UWAGA: świadectwa uczestnictwa w VI Konwencie otrzymają wyłącznie winiarze, którzy zgłoszą wina do oceny panelowej i w regulaminowym terminie nadeślą dokumenty konwentowe."

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1