Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 18:40 
Kiper
Kiper

Wojan napisał(a):
Nie chcę być Kasandrą, ale boję się, że będzie to konkurs win nienadesłanych. Póki co, właśnie taki jest.
Stwierdziłeś fakt, który jest nam wszystkim znany...Wątek z konkursem powstał 8 dni temu, z terminem marzec-kwiecień 2012, jest sporo czasu. Nie wiem, co nam przyniesie przyszłość, staram się i będę się starał, by konkurs się odbył.
Myślę, że przedsięwzięcie już odniosło pozytywny efekt, wiele osób zainteresowało się tematem, część z nich mówi; "a szkoda że nie mam wina gronowego" itp.- ale na przyszłość zrobi. Taki jest cel tego konkursu; popularyzacja wyrobu win gronowych, a wcześniej, sadzenie odpowiednich szczepów winorośli niezbędnych, do ich wyrobu. Tym zajmuje się nasze forum, jeżeli chcemy przetrwać musimy się rozwijać...
Tak na marginesie Wojtku, niejednokrotnie wypowiadałeś się bardzo fachowo, przy degustacji win, może zgłosisz się na sędziego ? zapraszam serdecznie. :wink:

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

Edit;
@zuzek: Na Betę zmienię przy następnej aktualizacji listy. Thx. :wink:

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 20:45 
Ekspert
Ekspert

szawapier napisał(a):
skąd będę wiedział czy mam dobre, czy złe wina jeśli mi go nie oceni ktoś, kto robi to profesjonalnie?

Czyli kto??? Mamy tu jakiś zawodowych degustatorów czy sommelierów? i to pięciu w jednym miejscu?

Ricci napisał(a):
wiele osób zainteresowało się tematem, część z nich mówi; "a szkoda że nie mam wina gronowego" itp.- ale na przyszłość zrobi. Taki jest cel tego konkursu; popularyzacja wyrobu win gronowych, a wcześniej, sadzenie odpowiednich szczepów winorośli niezbędnych, do ich wyrobu. Tym zajmuje się nasze forum, jeżeli chcemy przetrwać musimy się rozwijać...

To dość naiwna recepta na popularyzację uprawy winorosli. O przyszłosć forum jestem jakoś dziwnie spokojny.
Kategorii mnóstwo: gronowe, gronowe półsłodkie, białe i czerwone (co z różowymi?), labruchy, ulepy i "wash and go" - kategorii tyle ile zawodników. Więc nie ma problemu każdy dostanie złoty medal!
Nie lepiej spotkać się. Każdy przywiezie to co ma i wymienić doświadczenia. Konkursów w polsce mamy pod dostatkiem. Nie jestem przekonany czy taki pseudokonkurs korespondencyjny pod sztandarem "winogrona.org" jest potrzebny. Moim zdaniem konkursy mozna organizować w formule dużych zlotów (na które i tak prawie nikt nie ma na razie ochoty).

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 21:07 
przedszkolak
przedszkolak

Mieciu :D ,spokojnie.ok.ja nic obecnie z gronowych niemam,ale... ludzie chcą igrzysk :mrgreen: ,tak to widzisz,ok.
Może i Ricci puścił trochę lejce fantazji :wink: ,ale dlaczego nie spróbować.Może jakiś da Vinci jest wsród nas :lol: z jego genialnym ,,wybrykiem,,
pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 21:23 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Czyli kto??? Mamy tu jakiś zawodowych degustatorów czy sommelierów? i to pięciu w jednym miejscu?
Są jak najbardziej, forumowicze @Wesoly, @piostop.. podważasz ich kwalifikacje do oceny win ? ( dlatego pisałem o dwóch nie o pieciu, by łatwiej to przeprowadzić).
Misza napisał(a):
...Kategorii mnóstwo: gronowe, gronowe półsłodkie, białe i czerwone (co z różowymi?), labruchy, ulepy i "wash and go" - kategorii tyle ile zawodników. Więc nie ma problemu każdy dostanie złoty medal!
Pt gru 09, 2011 10:37 am Ricci napisał(a):
...Edit: Mała ilość uczestników nie gwarantuje zdobycia medalu ! medal jest otrzymywany za jakość wina (liczba zdobytych pkt SA).
Proszę, by faktów nie przekręcać.

@Misza, rozumiem, że występujesz w imieniu właściciela winogrona.org i zdanie jest na nie, dla tego przedsięwziecia ?

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 22:20 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):

Między innymi miałem na myśli Ciebie Mietku z Rafałem. Czy aby na konkursie forumowym musi być od razu 5 osób w jurry?

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 08:47 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
@Misza, rozumiem, że występujesz w imieniu właściciela winogrona.org i zdanie jest na nie, dla tego przedsięwziecia ?

Nie, piszę we własnym imieniu. Ale obawiam się, że właścicil na ten temat szybko się nie wypowie ;)

@szawapier
Ja w kwestii degustacji to amator jestem, na dodatek nie mam analitycznego podniebienia i nosa. świetnie wyczuwam aceton, octan butylu, ksylen czy dichlorometan w miszaninie, niestety nie odróżniam melona od moreli w bialym winie. :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 10:23 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
..Ja w kwestii degustacji to amator jestem, na dodatek nie mam analitycznego podniebienia i nosa. świetnie wyczuwam aceton, octan butylu, ksylen czy dichlorometan w miszaninie, niestety nie odróżniam melona od moreli w bialym winie. :lol:

Albo mokry beton lub asfalt, to już wyższa jazdy :shock: Tak na poważnie, to wyczuwam felerne wina, ale złożone aromaty już nie. Ocena jest prosta: bardzo dobre, dobre, średnie, przeciętne i niepijalne. Często mam okazję degustowania domowych win gronowych. Są różne, ale większość jest felernych. Ostatnio byłem zaskoczony kilkuletnim czerwonym wytrawnym z Cascade (nie ma pomyłki) zrobionego z późnego zbioru na dzikusach. Dobre wino wbrew utartym i powtarzanym opiniom na forum. Gdyby takie stało na półkach sklepowych za rozsądną cenę, byłbym stałym klientem. Piłem gorsze z Ronda, czy Marszałka. Z tego co napisałem wynika jedno, zupełnie nie nadaję się na członka komisji degustacyjnej :P

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 10:32 
mistrz
mistrz

Póki co przysyłajcie wina do mnie :wink:
Będę degustował na bieżąco, wystawiał noty i wręczał medale :lol:

Tylko szybko bo święta za pasem!!!

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 11:21 
mistrz
mistrz

heavy1 napisał(a):

dobre :) ja też tak chce

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 11:44 
Kiper
Kiper

heavy1 napisał(a):

Waldek, będziesz degustował na bieżąco, czy pił, bo to wielka różnica.

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 13:46 
mistrz
mistrz

gronkowiec napisał(a):
heavy1 napisał(a):

Waldek, będziesz degustował na bieżąco, czy pił, bo to wielka różnica.

Będę pijąc degustował lub jak wolisz degustując pił :lol:

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 06:41 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Nie jestem przekonany czy taki pseudokonkurs korespondencyjny pod sztandarem "winogrona.org" jest potrzebny.
Misza napisał(a):
Ricci napisał(a):
Nie, piszę we własnym imieniu. Ale obawiam się, że właścicil na ten temat szybko się nie wypowie ;)
Poczekam w takim razie, na "zielone światło" od właściciela, lub osoby upoważnionej.
Nie wiem, kto Ci dał prawo obrażać szczytną ideę konkursu, nazywając go "pseudokonkurs", tym bardziej jako Moderator tego forum, masz pewne zobowiązania i obowiązki; obrażanie pozytywnych inicjatyw, zapewne do nich nie należą.
Misza napisał(a):
Nie lepiej spotkać się. Każdy przywiezie to co ma i wymienić doświadczenia. ... Moim zdaniem konkursy mozna organizować w formule dużych zlotów (na które i tak prawie nikt nie ma na razie ochoty).
Misza napisał(a):
Ja w kwestii degustacji to amator jestem, na dodatek nie mam analitycznego podniebienia i nosa. świetnie wyczuwam aceton, octan butylu, ksylen czy dichlorometan w miszaninie, niestety nie odróżniam melona od moreli w bialym winie. :lol:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by niezależnie od konkursu zorganizować zlot, który jak piszesz cyt:"na które i tak prawie nikt nie ma na razie ochoty" i wyszukiwać zapachów, które rozróżniasz cyt:"świetnie wyczuwam aceton, octan butylu, ksylen czy dichlorometan".

Pozdrawiam, Ricci.

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 10:08 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Ricci napisał(a):

@szawapier

Co się będziesz Mietek pierdzielił, zamknij ten wątek i już!!!!!
Co ci tu ktoś będzie pod nosem jakiś konkurs organizował!!!!

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 10:25 
Ekspert
Ekspert

@Ricci
Najpierw wywołujesz mnie do odpowiedzi, a jak napiszę co o tym myślę to stoisz fochy. Dziecinada.
Nie masz całościowego pomysłu na przeprowadzenie takiego konkursu, rzucasz hasło i zaczynasz od... projektowania medali. Po mojemu to zabierasz się za robotę od du... strony.
Ja nie widzę potrzeby takiego konkursu, nie zamierzam się weń angażować i nie zamierzam wysyłać swoich win - wystarczy mi krytyka znajomych degustatorów.
Moderator jest od pilnowania porządku. Ale czy to znaczy, że nie może wypowiadać się w swoim własnym imieniu?
Nie zamierzam z tobą dalej polemizować w tej sprawie skora taka krytyka cię obraża.

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 11:03 
Kiper
Kiper

@Misza
Nie stroję, żadnych foch (zacytuj), odniosłem się do formy krytyki konkursu , jak również do nieprawdziwych informacji (odnośnie rozdawnictwa medali za uczestnictwo) które przedstawiłeś. Nie do samej krytyki, do której każdy ma pełne prawo.
Więc jak brzmi taka krytyka?:
Misza napisał(a):
...Kategorii mnóstwo: gronowe, gronowe półsłodkie, białe i czerwone (co z różowymi?), labruchy, ulepy i "wash and go" - kategorii tyle ile zawodników. Więc nie ma problemu każdy dostanie złoty medal!
Nie lepiej spotkać się. Każdy przywiezie to co ma i wymienić doświadczenia. Konkursów w polsce mamy pod dostatkiem. Nie jestem przekonany czy taki pseudokonkurs korespondencyjny pod sztandarem "winogrona.org" jest potrzebny...

czy taka?:
Misza napisał(a):
...Ja nie widzę potrzeby takiego konkursu, nie zamierzam się weń angażować i nie zamierzam wysyłać swoich win - wystarczy mi krytyka znajomych degustatorów....
Gdyby tak zabrzmiało (jasno, czytelnie), jak teraz piszesz, żadnej riposty by nie było...
Co do kolejności: zaraz po rzuceniu pomysłu, rozesłałem PW do osób, które w moim mniemaniu, mogły być sędziami; poprosiłem Artura o opracowanie medali. To że Artur, zareagował najszybciej (dzięki), to tak jest. Co? medale się zepsują ? Są też forma zachęty...
I żeby było jasne; nie obraża mnie krytyka ( nigdzie tak nie pisałem), tylko forma krytyki którą skierowałeś do idei konkursu (szczytna forma współzawodnictwa). TO SA DWIE RÓŻNE SPRAWY. Koniec OT, z mojej strony, w tej myśli.

Do ogółu:
Jak mamy sprawdzić, czy wina które robimy, są dobre??? Jak się okazuje prawie nikt z naszego forum, nie czuje się na siłach do oceny win. Uczmy się tego. Jak ? no właśnie w tego typu konkursach, ktoś da nam wzorce, do tych ocen...

Pozdrawiam, Ricci

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1