Teraz jest sobota, 14 lutego 2026, 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 18:03 
czeladnik
czeladnik

Witam,
Bardzo dziękuję za możliwość udziału w konkursie. Szczególnie osobom które zajęły się organizacją wszystkiego, no i komisji sędziowskiej.
Dziękuję Ricci'emu, za aktywność w temacie. Dzięki Twojemu przedstawieniu i podejściu do sprawy 8) postanowiłem wziąć udział w konkursie.
Okazuje się, że jest nad czym pracować :wink: . Takie chwile dodają sił i wiary !
Gratuluję wszystkim którzy wzięli udział :!: i tylko szkoda że było nas tak mało :( . Od takich konkursów kiedyś zaczynali najlepsi, a jeżeli tylko na nim się poprzestanie to też nic nie szkodzi. Liczy się przecież chęć i otwartość na to co życie podsuwa :)
Jestem przekonany, że liczba uczestników w kolejnych latach będzie coraz większa, i o to przecież chodzi. Pracujmy nad tym aby ilość szła zawsze w parze z jakością, (A sama impreza napewno też jest bardzo przednia !).
Jeszcze raz podziękowania !

Oczywiście jestem zainteresowany opisem swojego wyrobu, jakie wady, czego za dużo, czego za malo. Proszę o informację na PW. Nauki praktycznej bardzo mi brakuje, bo teorii wszędzie mnogo :lol:

Czego bym nie dał za informacje typu: Aby uzyskać 92pkt powinieneś był .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:58 
Ekspert
Ekspert

Niech się przyzna, kto wie o które chodzi lub wystawił wino na zdjęciu.
Były 2 różne wina w podobnym kolorze z tego źródła.
Baaaardzo dobre muskaciki :mrgreen:
Niestety mam tylko na tym zdjęciu częściowo widoczną nalepkę, potrafię odczytać tylko końcówkę, chyba nazwy winnicy ...TAR.
Moje gratulacje.

Załączniki:
dobre muskaciki.JPG
dobre muskaciki.JPG [ 36.27 KiB | Przeglądane 1602 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:14 
Ekspert
Ekspert

Winnica TABU, kolega uczitiel.
castleman napisał(a):
...Baaaardzo dobre muskaciki :mrgreen: ...
o ile mnie pamięć nie myli, tylko jedno z nich to był muskacik - "MUSCAR"

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:24 przez Erikos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:24 
Kiper
Kiper

Erikos napisał(a):
Winnica TABU, kolega Uczitiel.
castleman napisał(a):
...Baaaardzo dobre muskaciki :mrgreen: ...
o ile mnie pamięć nie myli, tylko jedno z nich to był muskacik - "MUSCAR"
I te 2 białe wina, z Winnicy Tabu ( Uczitiel), zajeły dwa pierwsze miejsca w kategorii białe półsłodkie... podobnie zresztą, w kategorii czerwone półsłodkie, 2 pierwsze miejsca dla Uczitiela Winnica Tabu.
BRAWO !

Edit: juz mam dopisane, odmiany win z Winnicy Tabu
białe:

1 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Muskat O.+Seyval 2011 - Muszkat 73
2 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Kristaly+Aurora+Veltiner Rouge Precoce 2011 68,6
czerwone:

1 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Rondo 2011 69
2 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Leon Millot+Marechal Foch2011 59,67

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:33 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:30 
Ekspert
Ekspert

W takim razie gratulacje ode mnie dla kolegi @uczitiel ode mnie.
Tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić.
Te wina na mnie wywarły chyba największe wrażenie.
Jeżeli może coś więcej o nich napisać, to bardzo proszę
i dodatkowo niech poda informacje skąd pochodzą,
bo przy niku nie została określona lokalizacja.

pozdrawiam Castleman

Ostatnio edytowano wtorek, 12 czerwca 2012, 15:49 przez castleman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:35 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
...niech poda informacje skąd pochodzą,
bo przy niku nie została określona lokalizacja.
Beskid sądecki
http://www.malopolskiewinnice.pl/index. ... &Itemid=28

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Baaardzo dobre, jak na okolice Sącza.
Tym bardziej proszę o parę słów komentarza twórcę :D

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 08:16 
Kiper
Kiper

Gratulacje dla zwycięzców, brawo dla Ricciego, za poprowadzenie konkursu od początku do końca.
Malkontentom trzeba nadmienić, że komisja sędziowska przez parę godzin była wyłączona i wyłącznie degustowała. Oprócz komisji zaangażowane były 4 osoby do polewania/mycia kieliszków itp. Po konkursie kolejne osoby musiały podsumować karty, ponownie je sprawdzić, odrzucić skrajne wyniki i wyliczyć średnią (win było ponad 30, dla każdego wina 5 kart). W tym czasie inni zlotowicze się relaksowali, degustowali, pływali na kajakach, czy zwiedzali. Jeżeli potraficie zorganizować to lepiej proszę bardzo - postaram się coś podesłać. Ocenić kompetencje jury też można było bardzo łatwo. Wystarczyło pojawić się na miejscu :twisted:

Odnośnie moich spostrzeżeń, to chyba warto przemyśleć, czy akurat ten system oceniani chcemy w przyszłości wykorzystywać. Moim zdaniem oceny w nim są trochę zaniżone. W konkursie jak i poza zdecydowanie wybijały się 3 odmiany Regent, Rondo (imho ciekawsze z czerwonych) i Solaris. Co ważne wina z Solarisa były dosyć różnorodne stylistycznie i aromatycznie, więc widać że odmiana jest dosyć elastyczna. Ze wszystkich degustacji najbardziej przypadły mi do gustu wina Grega i Wesołego/Macieja (poza konkursem), Ricciego i Hajnella. Było oczywiście sporo innych dobrych win, ale tu wszystkie prezentowane wina trzymały dobry poziom.
Pojawił się też mało dyskutowany problem przechowywania wina i wad korkowych w moim winie z Ronda 2008 (degustowane pół roku wcześniej było ok), czy też w Pinot Gris Macieja (na szczęście były 2 inne butelki z tym pysznym winem).
Generalnie konkurs trzymał dobry poziom. Niestety odstawały wina słodkie (poza paroma wyjątkami np. Uczitielem) i labruski. O dziwo wino z Bety bardziej mi podchodziło niż z Cascade :shock: ale oba były dosyć "charakterystyczne".

Co do wspomnianego przez Castlemana przesiarkowania, to rozmawialiśmy już o tym na zlocie i nie mogę się z nim zgodzić. Ja zauważyłem chyba 1 mocniejsze przesiarkowanie (aczkolwiek wino po czasie było fajne) i parę wyższych poziomów.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 12:30 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
...
Ocenić kompetencje jury też można było bardzo łatwo. Wystarczyło pojawić się na miejscu :twisted:
...
.

@Kuba !
A jeżeli jednak ktoś nie mógł pojawić się na miejscu a chciałby uczestniczyć w przyszłości i znać kompetencje jury zanim się zdecyduje uczestniczyć ....?
pozdr.ZB

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 12:44 
Kiper
Kiper

Zbyszek: ta sama ekipa od co najmniej 5 lat pojawia się na zlotach i wszelakich szkoleniach winiarskich.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 12:58 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Zbyszek: ta sama ekipa od co najmniej 5 lat pojawia się na zlotach i wszelakich szkoleniach winiarskich.

OK,
ale czy wszyscy (użytkownicy forum winogrona.org) biorą udział w zlotach i szkoleniach winiarskich :?: :!:
mea culpa (moja bardzo wielka wina :mrgreen: )
bez przesadyzmu jednak :!: :shock:
pozdr.ZB
PS
@Kuba
nie wszyscy są tak aktywni jak TY,
a mimo tego też by chcieli coś wiedzieć w temacie :!:
edit:
"...I DRUZIEJ SAZAWU NA LIUBOW SWOJE SIERDCE NASTRAJU
a inacze , za cziem na ziemle etoj wiecznoj żiwu...(bis)

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 16:10 
Ekspert
Ekspert

RICCI napisał(a):
Nazwałeś ten konkurs jedna wielka zdradą , nawoływałeś wszystkich uczestników do bojkotu, a teraz dalej wypisujesz swoje madrości; ja do twoich piaskownic nie wchodzę, nie wchodź do mojej, tak deklarowałeś, i co? za grosz ambicji, człowiek inteligentny zrozumie.... wygaś swoje posty.
Wygaszam jako OT .

Nic takiego nie deklarowałem :shock: :shock:
1. to nie jest prywatny folwark i ani też piaskownica riciego :shock: :!: :!: :!: :!:
2.dyskusje prowadziłem z Kubą
Nie wcinaj się więc między wódkę a zakonskę - jak to ujął już ktoś b.trafnie przede mną :lol:
i to bardziej dosadnie :lol:

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:15 
Kiper
Kiper

Przebieg i wyniki konkursu.

Degustacje konkursową przeprowadziła Komisja Sędziowska SWiMP w składzie:
1stgreen- Przewodniczacy-Skład (w kolejności alfabetycznej- Nick z forów) Forest, Greg, Han_ka, Kilis
Obrazek
Pomoc techniczna w konkursie: Boullii, Erikos, Mariusz, Ricci, Panie- mycie kieliszków.
Obliczenia wyników (2 krotna weryfikacja): 1stgreen, Kilis, Ricci, ShRon.
Bohaterowie konkursu; leżakowane w miejscowej piwnicy, a to już w miejscu oceny:
Obrazek

Należy dodać, że warunki do przeprowadzenia konkursu były idealne, cisza, spokój, odpowiednie pomieszczenie i sprzęt.
Dziękuję, wszystkim osobom funkcyjnym w konkursie, za zaangażowanie i bardzo dobrą współpracę.
Uczestnikom dziekuję za udział w konkursie.

WYNIKI:
Kategoria a) wina białe wytrawne i półwytrawne,

1 Winnica Szawapier Szawapier białe wytrawne Solaris 2011................... 76pkt
2 Winnnica Ornontowice Hajnell białe wytrawne Solaris+Johanniter 2010.... 73,67pkt
3 Winnica Gorlo gorlo białe wytrawne Solaris 2011................................... 68,33pkt
4 spyrek35 białe półwytrawne Bianca45+MO55 2009-Muszkat............... 64,33pkt
5 Winnica RicciT Ricci białe wytrawne Seyval75+Bianca20+Solaris5 2011...... 62,67pkt
6 kenaj24 białe półwytrawne Iza Zaliwska +Ontario 2011.................... 61,67pkt
7 Winnica Tarkowowo Shron białe wytrawne Hibernal+Seyval 2010............... 61,67pkt
8 Generał białe wytrawne Riesling.................................................. 60,67pkt
9 Winnnica Ornontowice Hajnell białe półwytrawne Solaris 2011................ 60,67pkt
10 Winnica Macieja Maciej białe wytrawne Pinot Gris 2008........................ 55,67pkt
11 Zbynekkkk białe pólwytrawne (brak danych o odmianie)...................... 54,67pkt
12 Rjacek białe półwytrawne Seyval+ Aurora................................... 43,33pkt

Kategoria b) wina czerwone wytrawne i półwytrawne,

1 Winnica RicciT Ricci czerwone wytrawne Regent+Rondo+MF+SL 2011........ 76,67pkt
2 Winnica Tarkowo Shron czerwone wytrawne Regent+Rondo+CC 2009............. 73,67pkt
3 Winnica Macieja Maciej czerwone wytrawne Regent 2009.................... 72,67pkt
4 Winnnica Ornontowice Hajnell czerwone wytrawne Regent+Rondo+CC 2010 72pkt
5 Winnica Szawapier Szawapier czerwone wytrawne Marechal Foch 2011... 70,33pkt
6 narabz czerwone wytrawne ( z ciemnych pancerników) 2010........... 62,33pkt
7 aguniatarnów czerwone półwytrawne CC+PNP 2011........................ 57pkt
8 kenaj24 czerwone wytrawne Marechal Foch 2011........................... 54,67pkt
9 JanuszJ49 czerwone półwytrawne Beta90+Zodiak10 2011.................... 49pkt

Kategoria c) wina słodkie i półsłodkie
białe
1 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Muskat O.+Seyval 2011 - Muszkat.............. 73pkt
2 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Kristaly+Aurora+Veltiner Rouge Precoce 2011 68,67pkt
3 jerzy53 białe słodkie Bianca65+Seyval15+Aurora15 2011................................. 63,67pkt
4 kenaj24 białe półsłodkie Iza Zaliwska 2011.................................................... 62,33pkt
czerwone
1 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Rondo 2011..................................... 69pkt
2 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Leon Millot+Marechal Foch2011........... 59,67pkt
3 JanuszJ49 czerwone półsłodkie Cascade90+Zodiak10 2011................................. 52pkt
4 Olimpus czerwone słodkie Cascade 2011...................................................... 48pkt
5 kenaj24 czerwone półsłodkie Leon Millot 2011................................................ 43pkt
6 Rjacek czerwone słodkie Marechal Foch 2010.............................................. 34pkt
7 Ulmen czerwone słodkie (nn).......................................................................... 24,33pkt
8 Generał czerwone słodkie Malaga............................................................... 22pkt

Kategoria d) wina różowe

1 Winnica Tarkowowo Shron rózowe półwytrawne Rondo 2010...................................... 52,33pkt

Pozdrawiam, Ryszard. :wink:

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:30 
czeladnik
czeladnik

Witam,

BARDZO DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM którzy przyczynili się do tego, że konkurs wypalił, organizatorom, sędziom i uczestnikom!!! Liczę, że konkurs będzie cykliczny.
Słów kilka o moich winach:
Solaris 2010 - wytrawny, ok. 11,5% Zbiór 15.09 Solaris 21,5brix, Johanniter 20brix, kwasy 10 g/l. Nastaw szaptalizowany. Proporcje 90/10.
Czerwone 2010 - wytrawne, ok. 12,5%. Zbiory 12.10 Rondo 19brix 12g/l, Regent 21brix 6,5g/l, Cortis 19 brix. Proporcje ok. 60/20/10. Kwasy zbiorczo ok. 11g/l. Szaptalizowane, odkwaszane.
Ogólnie sezon 2010 był trudny.
Solaris 2011 - półwytrawne, odmianowe ok 12,5-13%. Zbiór 10.09 26brix nie mam zapisanych kwasów, ale wino musiałem dokwaszać. Ewidentnie owoce za długo wisiały na krzakach.

PS. Bardzo fajnie by było zerknąć w karty sędziowskie - może skany??

PS1. BARDZO PROSZĘ KOLEGÓW zbyszkaB i heavy1 o nie zabieranie głosu w dyskusji która WAS nie dotyczy!!!!!! Po co szukacie zwady. Moderator powinien powycinać wasze posty!!!

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:58 
Ekspert
Ekspert

hajnell napisał(a):
Witam,
...
PS1. BARDZO PROSZĘ KOLEGÓW zbyszkaB i heavy1 o nie zabieranie głosu w dyskusji która WAS nie dotyczy!!!!!! Po co szukacie zwady. Moderator powinien powycinać wasze posty!!!

Hejnel,
dyskusja dotyczy wszystkich zainteresowanych konkursem !!!!!!
zarówno tych z 2011 jak i następnych roczników !!!!!!!!
Więc nie odbieraj nam prawa w dyskusji nad konkursem win "winogrona.org" :shock:
Konkurs jest firmowany : "winogrona.org"
a więc dotyczy każdego usera tego forum :!:
I czy się TOBIE to podoba czy nie , tego nie zmienisz :!: :mrgreen:
ZB

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1