Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 11:25 
Ekspert
Ekspert

W Gostomii byłem, w komisji nie zasiadałem, bo zawsze uciekam od tego, ale starałem się skosztować jak najwięcej.
Najważniejsze, że wreszcie poczyniono pierwsze kroki w kierunku, aby taki konkurs się odbył i za to chwała Rici?emu !!!
(wykrzykniki wstawione świadomie, bo chłopina bardzo emocjonalnie i uczciwie podchodzi do tematu konkursu).
Szkoda tylko, że ze strony winogrona.org tak mało ludzi wybrało się na zlot.
Kto knuje, niech ma żal do siebie, że nie był i nie próbował.

Przede wszystkim gratulacje dla zwycięzców, jak i wszystkich, którzy zdecydowali się na udział w konkursie.
Ja ze swej strony miałem swoje ulubione wina niezależnie od oceny komisji. Każdy oczywiście ma prawo do własnej oceny, jednak czołówka raczej była zgodna z tą, którą określiła komisja. Trochę krytyki, może się coś zmieni na lepsze :mrgreen:
Może się będę powtarzał, ale muszę stwierdzić, że około 80% win było przesiarkowanych, tylko 20% można było wypić bez intensywnego wietrzenia. Najlepiej smakowały późnym wieczorem i na drugi dzień, we wczesnych godzinach rannych.
Nie wiem, czemu się tak dzieje, może większość winiarzy planuje dłużej przechowywać swoje wyroby? ale skoro tak, to może do konkursu należało by zdekantować.
Czerwonych win esencjonalnych było za mało.
Skosztowałem parę wyrobów kolegów z forum i nie tylko, wiem co piszę.
Trochę żałuję, że nie wstawiłem jakiegoś mojego gronowego wina, ciekawe jak by wypadło ;) Jeżeli taki konkurs będzie miał miejsce w przyszłym roku, na pewno to zrobię.
Może za dużo marudzę, jednak dobrze, że taki konkurs miał miejsce.
Miejsce i warunki do konkursu też bardzo dobre. Kto nie był niech żałuje.
Ricci, dobra robota.

parę zdjęć z Gostomii:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 7492deb187

pozdrawiam Castleman

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 czerwca 2012, 12:39 przez castleman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 12:24 
Kiper
Kiper

Dzięki Castleman za niezależną opinię. Po spotkaniu z Tobą, wiem że nie masz, oporów z przekazaniem własnej niezależnej opinii. :wink:

Co do przyjętego systemu punktacji na konkursie: zgodnie z regulaminem został przyjęty 100punktowy system oceny wina Miedzynarodowej Uni Enologów.
I tak wg tej klasyfikacji (patrz załączona tabelka oceny w regulaminie)
1. Wina wyjątkowe --100pkt
2. Wina z przedziału wyjątkowe-bardzo dobre --86-100pkt
3. Wina bardzo dobre --86pkt
4. Wina z przedziału bardzo dobre-dobre 72-86pkt
5. Wina dobre -72pkt
6. Wina z przedziału dobre-przeciętne-- 58-72pkt
7. Wina przeciętne -- 58pkt
8. Wina z przedziału przeciętne słabe -40-58pkt
9. Wina słabe -40pkt
10 Wina z przedziału słabe -dopuszczalne --22-40pkt
11.Wina dopuszczalne -22pkt
12 Wina z przedziału dopuszczalne - niedopuszczalne 0-22pkt
13.Wina niedopuszczalne - 0pkt

I teraz nasze wina zostały oceniane punktami; nie patrzymy, które miejsce zajęliśmy w danej kategorii, lecz ile punktów zdobyliśmy, bo to decyduje o jakości wina. Przecież w kategorii A na 5-6 miejscu są wina o większej ilości punktów, niż np 3 miejsce w kat C.
Jak widać, większość win jest z przedziału: 6. Wina z przedziału dobre-przeciętne-- 58-72pkt, są wina z przedziału: 5. Wina dobre -72pkt, jak również jest parę win z przedziału: 4. Wina z przedziału bardzo dobre-dobre 72-86pkt.
Myślę, że nie mamy sie czego wstydzić, taki był cel konkursu; ocena naszych win.
A, że nie zdobyliśmy medalu? nic to, wszystko przed nami...niech ten medal, oznacza naprawdę, bardzo dobre wino.
Uczestników, którzy są zainteresowani opisami wad win, proszę, o info na PW, prześlę opisy na PW; do decyzji każdego uczestnika, pozostawiam, czy to poda na forum czy nie.
Opisy win, zostaną podane na forum, te z czołówki klasyfikacji.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

Aha, cały czas pracuje nad pełną listą, z podaniem odmian, z których zrobione były konkursowe wina, info niebawem.

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 18:03 
czeladnik
czeladnik

Witam,
Bardzo dziękuję za możliwość udziału w konkursie. Szczególnie osobom które zajęły się organizacją wszystkiego, no i komisji sędziowskiej.
Dziękuję Ricci'emu, za aktywność w temacie. Dzięki Twojemu przedstawieniu i podejściu do sprawy 8) postanowiłem wziąć udział w konkursie.
Okazuje się, że jest nad czym pracować :wink: . Takie chwile dodają sił i wiary !
Gratuluję wszystkim którzy wzięli udział :!: i tylko szkoda że było nas tak mało :( . Od takich konkursów kiedyś zaczynali najlepsi, a jeżeli tylko na nim się poprzestanie to też nic nie szkodzi. Liczy się przecież chęć i otwartość na to co życie podsuwa :)
Jestem przekonany, że liczba uczestników w kolejnych latach będzie coraz większa, i o to przecież chodzi. Pracujmy nad tym aby ilość szła zawsze w parze z jakością, (A sama impreza napewno też jest bardzo przednia !).
Jeszcze raz podziękowania !

Oczywiście jestem zainteresowany opisem swojego wyrobu, jakie wady, czego za dużo, czego za malo. Proszę o informację na PW. Nauki praktycznej bardzo mi brakuje, bo teorii wszędzie mnogo :lol:

Czego bym nie dał za informacje typu: Aby uzyskać 92pkt powinieneś był .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:58 
Ekspert
Ekspert

Niech się przyzna, kto wie o które chodzi lub wystawił wino na zdjęciu.
Były 2 różne wina w podobnym kolorze z tego źródła.
Baaaardzo dobre muskaciki :mrgreen:
Niestety mam tylko na tym zdjęciu częściowo widoczną nalepkę, potrafię odczytać tylko końcówkę, chyba nazwy winnicy ...TAR.
Moje gratulacje.

Załączniki:
dobre muskaciki.JPG
dobre muskaciki.JPG [ 36.27 KiB | Przeglądane 1593 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:14 
Ekspert
Ekspert

Winnica TABU, kolega uczitiel.
castleman napisał(a):
...Baaaardzo dobre muskaciki :mrgreen: ...
o ile mnie pamięć nie myli, tylko jedno z nich to był muskacik - "MUSCAR"

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:24 przez Erikos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:24 
Kiper
Kiper

Erikos napisał(a):
Winnica TABU, kolega Uczitiel.
castleman napisał(a):
...Baaaardzo dobre muskaciki :mrgreen: ...
o ile mnie pamięć nie myli, tylko jedno z nich to był muskacik - "MUSCAR"
I te 2 białe wina, z Winnicy Tabu ( Uczitiel), zajeły dwa pierwsze miejsca w kategorii białe półsłodkie... podobnie zresztą, w kategorii czerwone półsłodkie, 2 pierwsze miejsca dla Uczitiela Winnica Tabu.
BRAWO !

Edit: juz mam dopisane, odmiany win z Winnicy Tabu
białe:

1 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Muskat O.+Seyval 2011 - Muszkat 73
2 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Kristaly+Aurora+Veltiner Rouge Precoce 2011 68,6
czerwone:

1 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Rondo 2011 69
2 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Leon Millot+Marechal Foch2011 59,67

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:33 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:30 
Ekspert
Ekspert

W takim razie gratulacje ode mnie dla kolegi @uczitiel ode mnie.
Tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić.
Te wina na mnie wywarły chyba największe wrażenie.
Jeżeli może coś więcej o nich napisać, to bardzo proszę
i dodatkowo niech poda informacje skąd pochodzą,
bo przy niku nie została określona lokalizacja.

pozdrawiam Castleman

Ostatnio edytowano wtorek, 12 czerwca 2012, 15:49 przez castleman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:35 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
...niech poda informacje skąd pochodzą,
bo przy niku nie została określona lokalizacja.
Beskid sądecki
http://www.malopolskiewinnice.pl/index. ... &Itemid=28

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Baaardzo dobre, jak na okolice Sącza.
Tym bardziej proszę o parę słów komentarza twórcę :D

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 08:16 
Kiper
Kiper

Gratulacje dla zwycięzców, brawo dla Ricciego, za poprowadzenie konkursu od początku do końca.
Malkontentom trzeba nadmienić, że komisja sędziowska przez parę godzin była wyłączona i wyłącznie degustowała. Oprócz komisji zaangażowane były 4 osoby do polewania/mycia kieliszków itp. Po konkursie kolejne osoby musiały podsumować karty, ponownie je sprawdzić, odrzucić skrajne wyniki i wyliczyć średnią (win było ponad 30, dla każdego wina 5 kart). W tym czasie inni zlotowicze się relaksowali, degustowali, pływali na kajakach, czy zwiedzali. Jeżeli potraficie zorganizować to lepiej proszę bardzo - postaram się coś podesłać. Ocenić kompetencje jury też można było bardzo łatwo. Wystarczyło pojawić się na miejscu :twisted:

Odnośnie moich spostrzeżeń, to chyba warto przemyśleć, czy akurat ten system oceniani chcemy w przyszłości wykorzystywać. Moim zdaniem oceny w nim są trochę zaniżone. W konkursie jak i poza zdecydowanie wybijały się 3 odmiany Regent, Rondo (imho ciekawsze z czerwonych) i Solaris. Co ważne wina z Solarisa były dosyć różnorodne stylistycznie i aromatycznie, więc widać że odmiana jest dosyć elastyczna. Ze wszystkich degustacji najbardziej przypadły mi do gustu wina Grega i Wesołego/Macieja (poza konkursem), Ricciego i Hajnella. Było oczywiście sporo innych dobrych win, ale tu wszystkie prezentowane wina trzymały dobry poziom.
Pojawił się też mało dyskutowany problem przechowywania wina i wad korkowych w moim winie z Ronda 2008 (degustowane pół roku wcześniej było ok), czy też w Pinot Gris Macieja (na szczęście były 2 inne butelki z tym pysznym winem).
Generalnie konkurs trzymał dobry poziom. Niestety odstawały wina słodkie (poza paroma wyjątkami np. Uczitielem) i labruski. O dziwo wino z Bety bardziej mi podchodziło niż z Cascade :shock: ale oba były dosyć "charakterystyczne".

Co do wspomnianego przez Castlemana przesiarkowania, to rozmawialiśmy już o tym na zlocie i nie mogę się z nim zgodzić. Ja zauważyłem chyba 1 mocniejsze przesiarkowanie (aczkolwiek wino po czasie było fajne) i parę wyższych poziomów.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 12:30 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
...
Ocenić kompetencje jury też można było bardzo łatwo. Wystarczyło pojawić się na miejscu :twisted:
...
.

@Kuba !
A jeżeli jednak ktoś nie mógł pojawić się na miejscu a chciałby uczestniczyć w przyszłości i znać kompetencje jury zanim się zdecyduje uczestniczyć ....?
pozdr.ZB

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 12:44 
Kiper
Kiper

Zbyszek: ta sama ekipa od co najmniej 5 lat pojawia się na zlotach i wszelakich szkoleniach winiarskich.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 12:58 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Zbyszek: ta sama ekipa od co najmniej 5 lat pojawia się na zlotach i wszelakich szkoleniach winiarskich.

OK,
ale czy wszyscy (użytkownicy forum winogrona.org) biorą udział w zlotach i szkoleniach winiarskich :?: :!:
mea culpa (moja bardzo wielka wina :mrgreen: )
bez przesadyzmu jednak :!: :shock:
pozdr.ZB
PS
@Kuba
nie wszyscy są tak aktywni jak TY,
a mimo tego też by chcieli coś wiedzieć w temacie :!:
edit:
"...I DRUZIEJ SAZAWU NA LIUBOW SWOJE SIERDCE NASTRAJU
a inacze , za cziem na ziemle etoj wiecznoj żiwu...(bis)

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 16:10 
Ekspert
Ekspert

RICCI napisał(a):
Nazwałeś ten konkurs jedna wielka zdradą , nawoływałeś wszystkich uczestników do bojkotu, a teraz dalej wypisujesz swoje madrości; ja do twoich piaskownic nie wchodzę, nie wchodź do mojej, tak deklarowałeś, i co? za grosz ambicji, człowiek inteligentny zrozumie.... wygaś swoje posty.
Wygaszam jako OT .

Nic takiego nie deklarowałem :shock: :shock:
1. to nie jest prywatny folwark i ani też piaskownica riciego :shock: :!: :!: :!: :!:
2.dyskusje prowadziłem z Kubą
Nie wcinaj się więc między wódkę a zakonskę - jak to ujął już ktoś b.trafnie przede mną :lol:
i to bardziej dosadnie :lol:

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:15 
Kiper
Kiper

Przebieg i wyniki konkursu.

Degustacje konkursową przeprowadziła Komisja Sędziowska SWiMP w składzie:
1stgreen- Przewodniczacy-Skład (w kolejności alfabetycznej- Nick z forów) Forest, Greg, Han_ka, Kilis
Obrazek
Pomoc techniczna w konkursie: Boullii, Erikos, Mariusz, Ricci, Panie- mycie kieliszków.
Obliczenia wyników (2 krotna weryfikacja): 1stgreen, Kilis, Ricci, ShRon.
Bohaterowie konkursu; leżakowane w miejscowej piwnicy, a to już w miejscu oceny:
Obrazek

Należy dodać, że warunki do przeprowadzenia konkursu były idealne, cisza, spokój, odpowiednie pomieszczenie i sprzęt.
Dziękuję, wszystkim osobom funkcyjnym w konkursie, za zaangażowanie i bardzo dobrą współpracę.
Uczestnikom dziekuję za udział w konkursie.

WYNIKI:
Kategoria a) wina białe wytrawne i półwytrawne,

1 Winnica Szawapier Szawapier białe wytrawne Solaris 2011................... 76pkt
2 Winnnica Ornontowice Hajnell białe wytrawne Solaris+Johanniter 2010.... 73,67pkt
3 Winnica Gorlo gorlo białe wytrawne Solaris 2011................................... 68,33pkt
4 spyrek35 białe półwytrawne Bianca45+MO55 2009-Muszkat............... 64,33pkt
5 Winnica RicciT Ricci białe wytrawne Seyval75+Bianca20+Solaris5 2011...... 62,67pkt
6 kenaj24 białe półwytrawne Iza Zaliwska +Ontario 2011.................... 61,67pkt
7 Winnica Tarkowowo Shron białe wytrawne Hibernal+Seyval 2010............... 61,67pkt
8 Generał białe wytrawne Riesling.................................................. 60,67pkt
9 Winnnica Ornontowice Hajnell białe półwytrawne Solaris 2011................ 60,67pkt
10 Winnica Macieja Maciej białe wytrawne Pinot Gris 2008........................ 55,67pkt
11 Zbynekkkk białe pólwytrawne (brak danych o odmianie)...................... 54,67pkt
12 Rjacek białe półwytrawne Seyval+ Aurora................................... 43,33pkt

Kategoria b) wina czerwone wytrawne i półwytrawne,

1 Winnica RicciT Ricci czerwone wytrawne Regent+Rondo+MF+SL 2011........ 76,67pkt
2 Winnica Tarkowo Shron czerwone wytrawne Regent+Rondo+CC 2009............. 73,67pkt
3 Winnica Macieja Maciej czerwone wytrawne Regent 2009.................... 72,67pkt
4 Winnnica Ornontowice Hajnell czerwone wytrawne Regent+Rondo+CC 2010 72pkt
5 Winnica Szawapier Szawapier czerwone wytrawne Marechal Foch 2011... 70,33pkt
6 narabz czerwone wytrawne ( z ciemnych pancerników) 2010........... 62,33pkt
7 aguniatarnów czerwone półwytrawne CC+PNP 2011........................ 57pkt
8 kenaj24 czerwone wytrawne Marechal Foch 2011........................... 54,67pkt
9 JanuszJ49 czerwone półwytrawne Beta90+Zodiak10 2011.................... 49pkt

Kategoria c) wina słodkie i półsłodkie
białe
1 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Muskat O.+Seyval 2011 - Muszkat.............. 73pkt
2 Winnica Tabu Uczitiel białe półsłodkie Kristaly+Aurora+Veltiner Rouge Precoce 2011 68,67pkt
3 jerzy53 białe słodkie Bianca65+Seyval15+Aurora15 2011................................. 63,67pkt
4 kenaj24 białe półsłodkie Iza Zaliwska 2011.................................................... 62,33pkt
czerwone
1 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Rondo 2011..................................... 69pkt
2 Winnica Tabu Uczitiel czerwone półsłodkie Leon Millot+Marechal Foch2011........... 59,67pkt
3 JanuszJ49 czerwone półsłodkie Cascade90+Zodiak10 2011................................. 52pkt
4 Olimpus czerwone słodkie Cascade 2011...................................................... 48pkt
5 kenaj24 czerwone półsłodkie Leon Millot 2011................................................ 43pkt
6 Rjacek czerwone słodkie Marechal Foch 2010.............................................. 34pkt
7 Ulmen czerwone słodkie (nn).......................................................................... 24,33pkt
8 Generał czerwone słodkie Malaga............................................................... 22pkt

Kategoria d) wina różowe

1 Winnica Tarkowowo Shron rózowe półwytrawne Rondo 2010...................................... 52,33pkt

Pozdrawiam, Ryszard. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1