Teraz jest wtorek, 6 stycznia 2026, 23:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 listopada 2012, 19:47 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Darek sobie żartuje, ale myśl Kuneg powinien bardzo poważnie rozważyć każdy, kto zamierza założyć winnicę. Bardzo często widzę posty, w których jedynym problemem przyszłych winogrodników jest CO posadzić na 10-20 arach, a czasem i sporo większym areale. Widać, że nie mają zasadniczo większego pojęcia o winorośli, uprawie, winie... A nawet zupełnie krótka praktyka przy cięciu, pieleniu, opryskach, okrywaniu, ogławianiu i innych takich i to nawet na maleńkiej winnicy może pokazać, co tak naprawdę oznacza 10 arów do własnoręcznej osobistej pielęgnacji. Zanim posadzi się cokolwiek więcej, niż 2-3 ary, bardzo warto spróbować pracy na czyjejś winnicy. To może oszczędzić ciężkiego zawodu.

PostNapisane: środa, 7 listopada 2012, 21:30 
Ekspert
Ekspert

Otóż to, Macieju. Właśnie to miałam na myśli.
Żeby mieć pojęcie, na co się człowiek chce porwać, warto poświęcić 1-2 dni, żeby przerobić choć część tej roboty własnymi rękami.

PostNapisane: środa, 7 listopada 2012, 21:56 
Kiper
Kiper

Sam bym się mawet chętnie "zatrudnił" w jakiejś większej winnicy, żeby się czegoś więcej nauczyć. Ale koło mnie bida...

PostNapisane: środa, 7 listopada 2012, 22:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Piotrek, Ty już swoją winnicę masz. Nawet 1,5 ara pozwala zrozumieć, co oznacza samodzielna uprawa hektara, dwóch, dziesięciu... Ja mówię o ludziach, którzy nie mając nawet jednego krzewu, żadnego doświadczenia, planują spore nasadzenia. Kończy się to zazwyczaj zarośniętymi, zagrzybionymi chaszczami i ciężką porażką.

PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 02:00 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Np. warsztaty pt. "praktyczne metody okrywania łozy mrozowej na kilkuhektarowej winnicy" wstęp bezpłatny, uczestnicy proszeni o zabranie własnych łopat. :lol: Osoby z Polski Pn.-Wsch. mogą wziąć udział w szkoleniu filialnym pt."praktyczne metody okrywania ręcznego dwuarowego ogrodu winoroślowego w okolicach Białegostoku" udział również bezpłatny, łopaty zapewnia organizator :mrgreen: :lol:

Miło,że dajesz nam miejsce w szkoleniu filialnym pt."praktyczne metody......"ale wiesz,że winiarze z Podkarpacia mają zaplanowany cały cykl szkoleń z uprawy winorośli i winifikacji z tego co wyrośnie ;
http://www.winiarzepodkarpacia.pl/index ... 275%3Ameda.
Łopatologia to jest też nauka i może wpływać nie tylko na mięśnie,ale i na rozum :)
Dlatego ci,którzy nie pogłębiają intelekt przed kopaniem dołków pod winorośl z czasem nabędą tego co im brakowało przed tą czynnością :idea: Pomysł warsztatów pokazu prowadzenia,cięcia i okrywania winorośli jest dobrym pomysłem pomimo że temat cięcia winorośli jest dokumentem w archiwum tego forum.Niestety większość nowych adeptów uprawy winorośli nie sięga do archiwum,lecz chce mieć podane gotowe recepty doprowadzając naszych ekspertów do utraty zdrowia. DW

Tytuł: Re: Pomoc przy wyborze winorośli Napisane: środa, 7 listopada 2012, 21:42

Ekspert

PaulCraft napisał(a):
Podsumowując, masz SB na sznurze poziomym (stałym?) na wys. 80 cm, bo SB dobrze rośnie w górę. Tniesz go Royatem, bo lepiej się sprawdza przy krótkim cięciu, ale na dłuższym ramieniu?

Człowieku, bardzo proszę, nie dręcz mnie. Doradziłem już co trzeba zrobić - trzeba jechać do winnicy i zobaczyć winorośl na własne oczy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1