DarekRz napisał(a):
Np. warsztaty pt. "praktyczne metody okrywania łozy mrozowej na kilkuhektarowej winnicy" wstęp bezpłatny, uczestnicy proszeni o zabranie własnych łopat.

Osoby z Polski Pn.-Wsch. mogą wziąć udział w szkoleniu filialnym pt."praktyczne metody okrywania ręcznego dwuarowego ogrodu winoroślowego w okolicach Białegostoku" udział również bezpłatny, łopaty zapewnia organizator

Miło,że dajesz nam miejsce w szkoleniu filialnym pt."praktyczne metody......"ale wiesz,że winiarze z Podkarpacia mają zaplanowany cały cykl szkoleń z uprawy winorośli i winifikacji z tego co wyrośnie ;
http://www.winiarzepodkarpacia.pl/index ... 275%3Ameda.
Łopatologia to jest też nauka i może wpływać nie tylko na mięśnie,ale i na rozum
Dlatego ci,którzy nie pogłębiają intelekt przed kopaniem dołków pod winorośl z czasem nabędą tego co im brakowało przed tą czynnością

Pomysł warsztatów pokazu prowadzenia,cięcia i okrywania winorośli jest dobrym pomysłem pomimo że temat cięcia winorośli jest dokumentem w archiwum tego forum.Niestety większość nowych adeptów uprawy winorośli nie sięga do archiwum,lecz chce mieć podane gotowe recepty doprowadzając naszych ekspertów do utraty zdrowia. DW
Tytuł: Re: Pomoc przy wyborze winorośli Napisane: środa, 7 listopada 2012, 21:42
Ekspert
PaulCraft napisał(a):
Podsumowując, masz SB na sznurze poziomym (stałym?) na wys. 80 cm, bo SB dobrze rośnie w górę. Tniesz go Royatem, bo lepiej się sprawdza przy krótkim cięciu, ale na dłuższym ramieniu?
Człowieku, bardzo proszę, nie dręcz mnie. Doradziłem już co trzeba zrobić - trzeba jechać do winnicy i zobaczyć winorośl na własne oczy.