Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komu?
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 19:44 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Janusz"]Komu dzisiejszej nocy przymroziło ?

Nie sprawdzałem ile stopni było w Orłowie ale przymroziło mi te większe pędy Chrupki Różowej przykrytej folią. Jednak większość pąków przeżyła, na dzisiejszą noc dostały dodatkowo włókninę. Ok. 5 m obok na ścianie były jeszcze większe pędy na innym krzaku którym nic się nie stało bez okrycia.
[url][URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/b15a9f3bd2414ae8.html]Obrazek[/url][/url]

Ostatnio edytowano niedziela, 22 kwietnia 2007, 20:18 przez atom421, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 20:13 
mistrz
mistrz

W Opolu ICM straszył przymrozkami, ale ich na szczęście nie było. Ulga! Dwa lata temu wymroziło mi nieźle o tej porze. tylko Aurora, Sibera i Polar się uchowały. Ale było -7C!
Z moich 7 letnich obserwacji pogody wynika, że w mojej okolicy krytyczna jest trzecia dekada kwietnia. Pąki puszczają około 20 kwietnia (w tym roku 10 dni wcześniej) a w tym okresie zdarzają się przymrozki. Późne odkrywanie deserówek (do tej pory tego nie robiłem) powinno pomóc, tzn. przesunąć rozpoczęcie wegetacji poza krytyczny okres.
W czasie "zimnych ogrodników" tzn. około połowy maja nie było przez 7 lat ani razu przymrozku! Ja to mam fajnie, co?
Pozdrawiam i łączę się w bólu z poszkodowanymi...
P.S. W Opolu przymrozków nie było, ale za to za miastem w niedzielę nad ranem -2C. A moja działka niestety tam leży... Straty są widoczne. Ucierpiała młodzież, a z dorosłych Nero 90% przemarzniętych przyrostów, Wostorg 50%. Reszta wrażliwców wyszła obronną ręką. Na uwagę zasługuję późny rozwój Kordianki, co pewnie uratowało ją od strat.

Ostatnio edytowano niedziela, 29 kwietnia 2007, 10:19 przez vladi1, łącznie edytowano 4 razy

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 21:06 
przedszkolak
przedszkolak

Sorry za format zdjęcia, muszę się tego nauczyć, a smutki po dzisiejszych stratach topiliśmy w Silvanerze 2003', brat wrócił z pracy w winnicy i poczęstował podarunkiem od pracodawców :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 23:25 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="jantar"]Właśnie wróciłem z winniczki. Nie bede sie wdawał w szczegóły, ani zdjęć się nie odważę załączyć. Chce się płakać. Druga mroźna noc dokończyła to, co nie padło dobę wcześniej. Okrywanie okazało się skuteczne jedynie w stosunku do małych krzewów (butelki). Padło praktycznie 100% płodnych pędów na większości odmian. Jak jeszcze ogrodnicy poprawią to to może kilka gron zbiorę. Najgorzej ucierpiały Rondo, M O, Agat, M Letn, Sibera, Jutrzenka, Wostorgi. Jedynie to, co załapało sie pod ściany przezyło w zasadzie bez strat. Mam tylko nadzieję, że Szkody wyrządzone przez mróz innym kolegom nie będą tak dotkliwe.

PS. Mam to w d... w przyszłości nie będę okrywał. Strata czasu i pracy. Zauważyłem nawet, że pędy, które wybiły na nieokrytych pniach wyglądają lepiej niż te na okrytych ramionach.

Może na pociechę Ci powiem, że zauważyłem prawidłość na moich winoroślach że głęboko przysypane na sen zimowy (jakieś 15cm ziemi) i odkrywane dopiero w zeszłym tygodniu (nie miałem czasu....) mają zamknięte pąki (rondo, regent) oraz odrobinę rozwinięte pąki pozostałe odmiany. Wydawało mi się że ziemia je mocno nagrzeje i porosną pod przykryciem :? , ale nie. Spały sobie spokojnie i szkoda że je tak szybko budziłem... dwa krzaczki dopiero odkryłem 21.04. i spały nadal. Rok temu odkrywałem 1 maja i też było dobrze. Więc myślę, że nie warto ryzykować dla 2 tygodni SAT po to tylko by wszystko przymrozek zniszczył.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 01:01 
Kiper
Kiper

[quote="Leszek_B"]
Może na pociechę Ci powiem, że zauważyłem prawidłość na moich winoroślach że głęboko przysypane na sen zimowy (jakieś 15cm ziemi) i odkrywane dopiero w zeszłym tygodniu (nie miałem czasu....) mają zamknięte pąki (rondo, regent) oraz odrobinę rozwinięte pąki pozostałe odmiany. Wydawało mi się że ziemia je mocno nagrzeje i porosną pod przykryciem :? , ale nie. Spały sobie spokojnie i szkoda że je tak szybko budziłem... dwa krzaczki dopiero odkryłem 21.04. i spały nadal. Rok temu odkrywałem 1 maja i też było dobrze. Więc myślę, że nie warto ryzykować dla 2 tygodni SAT po to tylko by wszystko przymrozek zniszczył.

I tu się zgodzę. Ja odkryłem swoje z grubsza przed samymi świętami, a całkowicie jakiś tydzień temu i dopiero co widać lekko zielone na pękających, a właściwie nabrzmiewających pąkach. I to nie na wszystkich. Nic im nie powinno się stać . Nie spieszyłem się z odkrywaniem. Zimna gleba zdecydowanie spowalnia przebudzenie i to dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Powiem krótko-dupa zimna!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 15:17 
mistrz
mistrz

najlepiej po mrozie to wygląda KIWI :? sam patyk suchy :(
nawet liście młodej brzozy oklapły ... i widzę już że jak sadzonki winorośli nie przetrwają w kopczykach do maja ( bo szybciej przy tym klimacie nie ma co odsłaniać) to posadzę wierzbę energetyczną :lol: przynajmniej zima spokojna :)

Pozdrawiam Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 23:44 
Kiper
Kiper

[quote="tomekp"]
Cytuj:
Komu dzisiejszej nocy przymroziło? Bo straszyli okropieństwami, a np. w Lublinie było +1 C.
TV kłamie. :lol: :lol:
Janusz

TV zawsze kłamała :-) Najbardziej dokładne prognozy daje tylko Instytut Meteorologii www.imgw.pl . Niestety, na noc z soboty na niedziele przewidują przymrozek
Pozdrawiam
Tomek

Ja polecam
http://wwwa.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|PL|PL010|LOMZA&metric=1

Prawie zawsze mi się sprawdza. Skopiuj ten adres i otwórz stronę, i znajdź swoją miejscowość.

PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 02:57 
mistrz
mistrz

[quote="SBYSZEG"][
Ja polecam
http://wwwa.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|PL|PL010|LOMZA&metric=1

Prawie zawsze mi się sprawdza. Skopiuj ten adres i otwórz stronę, i znajdź swoją miejscowość.

U mnie ta prognoza pogody sprawdziła się w czasie mroźnego weekendu. By nie tracić czasu na ciągłe odwiedzanie tej strony, to zainstalowałem sobie dodatek do firefox-a, który pokazuje mi pogodę na najbliższe 4 dni oraz najbliższą noc na pasku w firefoxie. Ten programik nazywa się Forcecastfox(mam wersję 0.9.5)

http://forecastfox.mozdev.org/

Pozdrawiam

Sławek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1