Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 04:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 sierpnia 2012, 08:11 
Kiper
Kiper

http://dniwina.pl/

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 12:07 
przedszkolak
przedszkolak

donald1209 napisał(a):

Mogliby zachować stały termin bo znowu w tym roku (2012) przeoczyłem tę imprezę.

Czy ktoś był i może się podzielić wrażeniami?

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 20:42 
mistrz
mistrz

Termin był wcześniejszy ponieważ w nast weekend miał się odbyć podobny festiwal w Krośnie a za 2 tygodnie w Sanoku i aby nie wypadły w tym samym terminie to Dni Wina w Jaśle odbyły się wcześniej. Jednak z tego co wiem to ani w Krośnie ani w sanoku nie zrobili podobnej imprezy a będzie tylko jakaś zamknięta degustacja win najprawdopodobniej nie polskich.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2013, 08:35 
Kiper
Kiper

Żeby nie przeoczyć w tym roku

Krzysztof

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2013, 20:47 
Ekspert
Ekspert

Tak mało jest spotkań forumowiczów więc może przy tej okazji warto byłoby się spotkać!
Mam nadzieję,że na "dniach wina" w Jaśle spotkam wielu kolegów z naszego forum.

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 09:31 
Kiper
Kiper

No i jak tam Panowie? Kto był? Jakie wrażenia?

W tym roku było trochę zmian - nowe miejsce, bilety wielorazowego wstępu, toi-toie.
Ja tam osobiście jak i w poprzednich latach skupiłem się przede wszystkim na białych winach odmianowych - było sporo dobrych, a nawet bardzo dobrych. Z vinifer w czołówce polski Sieger i węgierski Zweigelt (z Somlo), na końcu Riesling. Dobre wytrawne wina z Hibernala. Nie przykuwały jakoś większej uwagi pozostałe mieszańce z takim odmianami jak Seyval Blanc czy Aurora na czele. Dość często prezentowanej w poprzednich latach Bianki w czystej postaci zupełnie zabrakło. Pojawił się landrynkowy Swenson Red w mieszance z Aldenem i zdaje się Aurorą - też nienajgorszy. Z likierowych nic nie było w stanie pobić cuvee Heridana z odmianą Frontegniac - rewelacyjne. Niestety miałem zbyt mało czasu żeby spróbować wszystkich mieszanek (a było kilka ciekawych) i win czerwonych. Taką imprezę i degustacje lepiej podzielić sobie jednak na 2-3 tury :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 21:53 
Ekspert
Ekspert

Zmiany w organizacji imprezy i zmiana miejsca wyszła wszystkim na zdrowie .
Jednak komfort byłby większy dla degustujących gdyby wystawcy szanując własne wina zadbali o odpowiednie warunki dla degustacji win szczególnie mam na myśli wina białe.
Trudno wytłumaczyć sytuację że szanujący się winiarz mający do dyspozycji przy stoisku gniazdo z zasilaniem nie potrafi wykorzystać tego dobra cywilizacji dla swojej promocji!
Na szczęście byli wystawcy którzy zadbali o takie niuanse. Z win białych nie można pominąć mistrzostwa win węgierskich a więc "Tokay" w różnych wersjach ,można to ująć w poetycką frazę
"niebo w ustach"
Nasze wina białe wytrawne maja swój charakter,ale na tej degustacji przy większości win o temp.
kompotu trudno było wyłowić wina dobre. Potwierdzę opinię @Kyniek że z białych winfer Sieger był na dobrym poziomie.Również wystawca z małopolski miał dobre chardonnay.
Spotkałem wino odmianowe z Bianki z winnicy Steckich dla mnie dobre pomimo że nie schłodzone.
Z win białych jeszcze warte było degustacji wino wytrawne z Jutrzenki "Winnica Wiarus"
Z czerwonych Rondo 2011 z winnicy "Dwie granice" - medalowe,warte konsumpcji.
Z likierowych doskonały "Elmer" winnicy "Golesz".
Niestety nie miałem czasu i nie trafiłem na dobrze ocenianego przez ciebie cuvee Heridana z Frontenac.

Strefa czasowa: UTC + 1