Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2011, 06:06 
przedszkolak
przedszkolak

W miesiącach wrzesień - październik, na terenie Moraw, Słowacji, Polski odbywają się liczne uroczystości.
Gdyby ktoś z Państwa był zainteresowany zorganizowanymi wypadami na te uroczystości, powiązanymi z pobytem w winnicach i winiarniach, to proszę o kontakt na PW - przekażę tam informację.

Najbliższy wyjazd już 2-4.09.br.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 18:41 
przedszkolak
przedszkolak

W dniach 2-4.09.br. (pełne 3 dni za około 360zł/os.), z chorzowskiego PTTK , w liczbie 20os. ,odbył się zorganizowany wypad po winne doznania i turystyczną wiedzę: " Zielona Góra - region winobrania ".
Trasa obejmowała także przepiękne zakątki Jawora, Złotoryi, Świdnicy, Opola z ich głównymi zabytkami.

Piękna pogoda umożliwiła obejście winnicy Julia w Starym Kisielinie z pokazem uprawy winorośli + degustacja win.
Zwiedzono Palmiarnię, Dom winiarza. Była wizyta w Muzeum Ziemi Lubuskiej. Natomiast w Ochli podziwiano winiarską wieżę.
Ja osobiście nie byłem ale zdano mi relację, że było optymalnie.

Następny ,październikowy już wypad " po wino ", z bogatym programem odbędzie się w dniach 7-9.10.br., i jak mi wiadomo są jeszcze wolne miejsca.
Trasa obejmuje rejon: Kromeriż - Hodonin - Lednice, czyli; " Winobranie na Morawach " z degustacją win, a przede wszystkim z przejściem ~8km winiarskiej trasy z burczakiem w ręku, jak zawsze tradycyjnie w drugą sobotę października.

PostNapisane: piątek, 7 października 2011, 11:17 
przedszkolak
przedszkolak

rycho65 napisał(a):

Następny ,październikowy już wypad " po wino ", z bogatym programem odbędzie się w dniach 7-9.10.br., i jak mi wiadomo są jeszcze wolne miejsca.
Trasa obejmuje rejon: Kromeriż - Hodonin - Lednice, czyli; " Winobranie na Morawach " z degustacją win, a przede wszystkim z przejściem ~8km winiarskiej trasy z burczakiem w ręku, jak zawsze tradycyjnie w drugą sobotę października.

I już chyba pojechali?

Gdyby ktoś z Państwa miał podobną ofertę/ propozycję ,np na św.Marcina, czyli gdzieś w połowie listopada, w rejon węgiersko-słowacko-czeski, w niskiej cenie (czytaj:podobnej j/w) to proszę o jej zamieszczenie tutaj.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 11:33 
przedszkolak
przedszkolak

Gdyby ktoś z szerokiego grona chciał pojechać ,na t.zw. winobranie (głównie Morawy) ,autokarem w sezonie 2012 (od wrześnie do listopada) to proszę o kontakt na PW.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 11:53 
Ekspert
Ekspert

"Winobrania" to imprezy głównie folklorystyczno-rozrywkowe. Dużo bardziej ciekawsze (dla nas) są imprezy typu "dni otwartych piwnic". Mimo, że prawie co roku wyjeżdżam na Morawy z rowerem, to na taki weekendowy marsz po piwnicach chętnie się piszę.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 12:04 
przedszkolak
przedszkolak

Misza napisał(a):
"Winobrania" to imprezy głównie folklorystyczno-rozrywkowe. Dużo bardziej ciekawsze (dla nas) są imprezy typu "dni otwartych piwnic". Mimo, że prawie co roku wyjeżdżam na Morawy z rowerem, to na taki weekendowy marsz po piwnicach chętnie się piszę.

To masz na św. Urbana lub Marcina (np Morawy, SK - znam bo przeżyłem, Węgry - chciałbym pojechać ale tanio w przyszłości) ale jak znam życie to powiesz , że one są za bardzo komercyjne?! A mnie się nie chce pisać w powietrze jak w innych tematach.

Dla mnie najciekawszym jest połączenie otwartych piwnic, przejścia winnicą, festiwal gdzie też można fachowo pogadać.
Czyli 3 w jednym. Wszystko powiązane turystycznymi atrakcjami - tradycja!
Jak bozia da to tradycyjnie, w drugi weekend października jadę na burczaka (śląskie burczok), w okolice Hodonina (bdb warunki hotelowe i połączeniowe oraz atrakcje turystyczne).
Programu jeszcze nie znam. Można do mnie pisać na początku września.

Strefa czasowa: UTC + 1