Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 17:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 20:23 
Kiper
Kiper

[quote="Art"]Może jakieś pierwsze wrażenia... ? Widzę, że paru użytkowników niniejszego forum było na Konwencie. Ja nie dotarłem ale swoje wina posłałem i nie mogę się doczekać komentarzy :) .

Tu http://www.vinisfera.pl/ masz fotorelację.
Tu http://bonkowski.magazynwino.pl/2009/06 ... ko-kwasny/ też już coś piszą.
O Tobie Art, a raczej o Twoim winie też coś tu jest :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:42 
Ekspert
Ekspert

Gratulacje Macieju za jedno z lepszych win wystawionych do degustacji ( Hibernal). Zastanawia mnie jednak , co z Solarisem ? Po raz kolejny bez echa :roll:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 06:30 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]Gratulacje Macieju za jedno z lepszych win wystawionych do degustacji ( Hibernal). Zastanawia mnie jednak , co z Solarisem ? Po raz kolejny bez echa :roll:

Zapewniam , że został zauważony - coś pewnie później napiszą :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 07:32 
Ekspert
Ekspert

Jak czytać wyniki to powtarzają się 3-4 nazwy . Nie chciałbym sobie całkowicie niszczyć opini ale .... to dziwne . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 13:10 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"][quote="olmek"]Gratulacje Macieju za jedno z lepszych win wystawionych do degustacji ( Hibernal). Zastanawia mnie jednak , co z Solarisem ? Po raz kolejny bez echa :roll:

O właśnie już jest ocena konwentowych win http://www.vinisfera.pl/wino,619,240,0,0,F,news.html

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 14:03 
Ekspert
Ekspert

:lol: mmm Pochlebnie :lol:
Pewnie bo jest się czym chwalić. :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 20:46 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"]

O właśnie już jest ocena konwentowych win http://www.vinisfera.pl/wino,619,240,0,0,F,news.html

Moje gratulacje Maciek!
No to od kiedy w Kazimierzowskiej "Baryłce" będzie można tym Hibernalem się raczyć :wink:
Małżeństwo Sibery i Jutrzenki też dobrze wypadło,czyli aromat jeszcze młodego z kadzi dobrze rokował :D
Jeszcze raz gratuluję!

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 21:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"]

Choć nie do końca rozumiem quasi-poetyckie opisy win to jednak jestem trochę zaskoczony. Czerwone - generalnie kiepsko, z małymi wyjątkami, ale czy to nie za wcześnie by oceniać czerwone wina z rocznika 2008?
Niekwestionowanym liderem jest Miękinia - co się dziwić wiadomo kto miesza w kadziach, ale nawet oni nie wystawili czerwonego wina 8O
Nie licząc win z wyraźnymi wadami - jak można w ogóle takie wina wystawiać do konkursu - to widać, że niezłe białe można zrobić z Hibernala, czasem z Bianki i Seyvala. Więc jednak się da czy może degustator jest nieobiektywny? ;-)
Największe zaskoczenie: Winnica Equus - totalna porażka, chyba lepiej było nie wystawiać win :roll:

Co do win Macieja to miałem przyjemność pić Solarisa i Sibere z Jutrzenką. Mi zdecydowanie bardziej podchodził Solaris. Sibera była dla mnie prostu za kwaśna. Tak czy inaczej gratulacje!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 21:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"][quote="heavy"][quote="zypsek"] Podobno heavy miał miejsce ale nie dojechał

Siedzące czy stojące??????? :lol:

Siedzące było dla Ciebie, z kartą identyfikacyjną "Winnica Nastazin", dwoma kieliszkami, wodą i materiałami informacyjnymi ....

A tak poważnie to okazało się, że praca na plantacji (winnicy) jest niebezpieczna.
"Mały" wypadek pokrzyżował plany. Z pozszywaną dłonią ciężko kierować autem. Ale jutro zdjęcie szwów, a w sobotę do Italii!! Może jakiś sprzęt uda się kupić????

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 21:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"][quote="micki64"][quote="olmek"]Gratulacje Macieju za jedno z lepszych win wystawionych do degustacji ( Hibernal). Zastanawia mnie jednak , co z Solarisem ? Po raz kolejny bez echa :roll:

Gratulacje!!!!!!!!!!!
I po cichu poproszę ( za zaliczeniem) o konkursową flaszkę!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 21:50 
Ekspert
Ekspert

Ponieważ mogę sie mylić i nie jestem zainteresowany to powiem co już wczesniej dawałem do zrozumienia . Albo inaczej , wino bez podpisu i z samymi numerami a więc degustacja w ciemno .Ocena z takiej degustacji może być miarodajna . No i jeszcze ocena publiczności . Inaczej to raczej tylko mniej lub bardziej miła ocena . Ale jak pomysleć o ewentualnych wpadkach to wątpie w taka możliwosć degustacji i oceny win . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 22:42 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"] wino bez podpisu i z samymi numerami a więc degustacja w ciemno .Ocena z takiej degustacji może być miarodajna . No i jeszcze ocena publiczności .

No właśnie,Robert Parker też mógłby w końcu się pofatygować :lol:

A na jakiej zasadzie publiczność miała by to oceniać?
Czy na podstawie grymasu jurorów,czy każdy plastikowy kubeczek w dłoni i do butli :wink:

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 10:29 
Ekspert
Ekspert

Publicznośc to oczywiście uczestniczący w konkursie + zaproszeni . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 11:37 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Misza"] Największe zaskoczenie: Winnica Equus - totalna porażka, chyba lepiej było nie wystawiać win :roll:

Oj, Mieciu, racja z tym zaskoczeniem, święta racja. Tym bardziej, że dwa z ocenianych win - Rondo 2008 i Regenta 2008 z winnicy Equus miałem okazję degustować. Nie wiem, czy te wina były "Piwniczne, plastikowe (...) nierówne, płaskie i jakby zakurzone. (...) pyliste", bo nie wiem, jak wygląda (smakuje?) wino piwniczne, plastikowe, nierówne, zakurzone i pyliste :roll: (jeśli ktoś wie, bardzo proszę o przystępne wyjaśnienie). Jednak wg mnie te wina były zupełnie przyzwoite.
Co bardziej ciekawe - Regent 2008 z winnicy Equus zajął pierwsze miejsce w kategorii win czerwonych młodych w ocenie sommelierów i trzecie miejsce w ocenie dziennikarzy na II Święcie Polskiego Wina we Wrocławiu. Tylko, że we Wrocławiu dokonywano oceny w ciemno... Może zresztą ludzie ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich zwyczajnie nie znają się na winach.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 11:54 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="Misza"] Największe zaskoczenie: Winnica Equus - totalna porażka, chyba lepiej było nie wystawiać win :roll:

Oj, Mieciu, racja z tym zaskoczeniem, święta racja. Tym bardziej, że dwa z ocenianych win - Rondo 2008 i Regenta 2008 z winnicy Equus miałem okazję degustować. Nie wiem, czy te wina były "Piwniczne, plastikowe (...) nierówne, płaskie i jakby zakurzone. (...) pyliste", bo nie wiem, jak wygląda (smakuje?) wino piwniczne, plastikowe, nierówne, zakurzone i pyliste :roll: (jeśli ktoś wie, bardzo proszę o przystępne wyjaśnienie). Jednak wg mnie te wina były zupełnie przyzwoite.
Co bardziej ciekawe - Regent 2008 z winnicy Equus zajął pierwsze miejsce w kategorii win czerwonych młodych w ocenie sommelierów i trzecie miejsce w ocenie dziennikarzy na II Święcie Polskiego Wina we Wrocławiu. Tylko, że we Wrocławiu dokonywano oceny w ciemno... Może zresztą ludzie ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich zwyczajnie nie znają się na winach.

Macieju sam Łukasz Chrostowski odpowiadając panelowi na zarzuty stwierdził, że faktycznie nie są to już te wina i nie wie co się z nimi stało. Przypuszczał, że zaszkodziła im droga do Niepołomic :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1