Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 05:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2016, 16:29 
Ekspert
Ekspert

Stec czy prezes SWMPW próbują coś zrobić dobrego dla polskiego winiarstwa.
Prezesi SWiMP przez kilkanaście lat nie zrobili nic, tylko podziały.
Nawet i teraz tu w tym wątku próbujesz dzielić zamiast łączyć :shock:
Ale marnee twoje szansee, to ci sie nie uda :thumbdown:
"A kysz"

PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2016, 19:14 
mistrz
mistrz

Bardzo często obwiniamy o wszystko naszych polityków. Tymczasem sami nie jesteśmy tak bardzo różni od nich, albo oni są naszymi prawdziwymi reprezentantami, doskonale oddającymi nasze charaktery i sposób myślenia.

W każdym razie, cieszę się, że są podejmowane próby zmiany na interesującym nas polu, a rząd tego nie odrzuca. Do PFPW - nie zrażajcie się i informujcie nas tutaj na bieżąco o postępach.

PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2016, 19:52 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Mirku,
dużym producentom wina konkurencja małych producentów jest bez znaczenia raczej...?
Nie wzięli udziału w wydarzeniu , bo nie byli zaproszeni (obrazili się ?)
I to moim zdaniem był błąd organizatorów - nie wysłanie zaproszeń na "imprezę" do dużych producentów, albo wysłanie zaproszeń zbyt późno ?!!!
Ale mogę się mylić ?
Tak to jednak odbieram !!!!!
A już zupełnie nie rozumiem brak winiarzy z Podkarpacia ?
Czyżby inicjatywa Małopolski aż tak im przeszkadzała w uczestnictwie ?
(bo to nie był projekt PIWiW)
Wg mnie, to znowu jakieś tam podziały polityczne - POkontraPIS(nawet w winiarstwie :lol: )
I oby do zbiorów

Do zbyszekB
cytuję:
"Dla nieco bardziej obeznanych w temacie" wina pochodziły z takich winnic : Płochockich, Jasiel, Zawisza, Krokoszówka Górska, Nad Jarem '
Winnica Jasiel jest z Podkarpacia, poza tym były wina z podkarpackich winnic : Dwie Granice, Alabaster, Zamkowa, Maria Anna, Przeworskie Winnice, Łany, Spotkaniówka, Sztukówka (być może jeszcze kogoś niechcący pominąłem.
W Warszawie Podkarpacie było reprezentowane przez 3 stowarzyszenia (Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia, Jasielskie Stowarzyszenie WIniarzy i Zrzeszenie Producentów win gronowych GALICJA) - wszyscy mówią jednym głosem w sprawach wina.
Sam jestem za zmianą prawa winiarskiego, kilka razy moje propozycje przedstwiałem przedstawicielom U. Marszałkowskiego, Wojewódzkiego, również posłom na konferencjach, niestety poza kilkoma "incydentami na plus" nikt nie jest zainteresowany winiarstwem polskim oprócz nas winiarzy i winogrodników. Nie ma znaczenia czy jest to mały czy duży winiarz, w Polsce konkurencją jest importowane wino a nie wino z sąsiedniej winnicy.

PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2016, 14:45 
Ekspert
Ekspert

Gdy pisałem pierwszego posta nie wiedziałem jeszcze z których winnic były prezentowane wina.
O winach napisałem gdy pojawił się wpis ,że to tylko same półsłodkie i słodkie . Nie wymieniałam wszystkich winnic, które dostarczyły wina, tylko jedynie kilka aby pokazać, że to nie producenci "ulepków".
W dalszym ciągu trudno znaleźć na temat tego spotkania w sejmie opinii czołowych polskich dziennikarzy-krytyków winiarstwa?
Znalazłem jednak informację kto zgłosił akces do PFPW.
Okazuje się ,że nie jest tak źle , bo z zachod.-poł. Polski też zgłosiło się kilka zrzeszeń.

Najważniejsze aby mówić jednym głosem w sprawie polskiego winogrodnictwa.

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2016, 13:38 
mistrz
mistrz

yureq napisał(a):
To co Robert pisze może i jest porażające ale wynika z doświadczenia życiowego. Oby była okazja go zmienić.
Dlatego dalej uważam, że postawienie na początku dzialalnosci PFPW bariery wymogu rejestracji w ARR jest dużym blędem.
Dlaczego nie wzorować się na gotowych przykladach jak choćby Morawy podany przez Roberta?
Wróce z moim pomyslem naklejania znaczka skarbowego na butelce w celu jej legalizacji i oplaty wszelkich pozwolen dla malych producentow. Brak znaczka skutkuje dużą karą.
Znaczek kupowany na poczcie, w US i naklejany na sprzedawanej butelce wina. Wszystko. Żadne inne pozwolenie czy podatek.
Resztę , czy wino dobre czy nie zalatwi rynek.
Mimo wszystko życzę PFPW samych sukcesów.

To byłby ideał :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1