zbyszekB napisał(a):
Mirku,
dużym producentom wina konkurencja małych producentów jest bez znaczenia raczej...?
Nie wzięli udziału w wydarzeniu , bo nie byli zaproszeni (obrazili się ?)
I to moim zdaniem był błąd organizatorów - nie wysłanie zaproszeń na "imprezę" do dużych producentów, albo wysłanie zaproszeń zbyt późno ?!!!
Ale mogę się mylić ?
Tak to jednak odbieram !!!!!
A już zupełnie nie rozumiem brak winiarzy z Podkarpacia ?
Czyżby inicjatywa Małopolski aż tak im przeszkadzała w uczestnictwie ?
(bo to nie był projekt PIWiW)
Wg mnie, to znowu jakieś tam podziały polityczne - POkontraPIS(nawet w winiarstwie

)
I oby do zbiorów
Do zbyszekB
cytuję:
"Dla nieco bardziej obeznanych w temacie" wina pochodziły z takich winnic : Płochockich,
Jasiel, Zawisza, Krokoszówka Górska, Nad Jarem '
Winnica Jasiel jest z Podkarpacia, poza tym były wina z podkarpackich winnic : Dwie Granice, Alabaster, Zamkowa, Maria Anna, Przeworskie Winnice, Łany, Spotkaniówka, Sztukówka (być może jeszcze kogoś niechcący pominąłem.
W Warszawie Podkarpacie było reprezentowane przez 3 stowarzyszenia (Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia, Jasielskie Stowarzyszenie WIniarzy i Zrzeszenie Producentów win gronowych GALICJA) - wszyscy mówią jednym głosem w sprawach wina.
Sam jestem za zmianą prawa winiarskiego, kilka razy moje propozycje przedstwiałem przedstawicielom U. Marszałkowskiego, Wojewódzkiego, również posłom na konferencjach, niestety poza kilkoma "incydentami na plus" nikt nie jest zainteresowany winiarstwem polskim oprócz nas winiarzy i winogrodników. Nie ma znaczenia czy jest to mały czy duży winiarz, w Polsce konkurencją jest importowane wino a nie wino z sąsiedniej winnicy.