Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 07:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 09:27 
Kiper
Kiper

A mnie zastanawiają dwie kwestie:
Cytuj:
Winnicę Stary Wielisław. Z 22 arów udaje mu się wyprodukować 1,5 tys. litrów wina rocznie.

Cytuj:
Mirosław Kuleba. Prowadzi winnicę w podzielonogórskiej Świdnicy. Z 70 arów udaje mu się wyprodukować 1,5 tys. litrów wina

jakaś pomyłka?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 09:28 
mistrz
mistrz

[quote="Ganz"]A mnie zastanawiają dwie kwestie:
Cytuj:
Winnicę Stary Wielisław. Z 22 arów udaje mu się wyprodukować 1,5 tys. litrów wina rocznie.

Cytuj:
Mirosław Kuleba. Prowadzi winnicę w podzielonogórskiej Świdnicy. Z 70 arów udaje mu się wyprodukować 1,5 tys. litrów wina

jakaś pomyłka?

W którym przypadku? :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 09:43 
Kiper
Kiper

MAF, nie mam 22, ani 70 arów więc się powstrzymam od kalkulacji ;-)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 10:56 
Ekspert
Ekspert

A dlaczego uważacie panowie , ze pomyłka? Z 22 arow 1,5 tys. litrów rocznie to akurat po 2 butelki wina z krzewu - czyli norma przyzwoitej wydajnosci.
A że pan Kuleba robi mniej wina?? - chyba mu wolno? - może część ma deserow, może mniejsze obciażenie, może rzadko sadzone krzewy. Przeciez jak się uprzeć to i z 1 ha mozna uzyskac nie wiecej niz 1,5 tys litrów wina rocznie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 12:53 
przedszkolak
przedszkolak

Na święcie byłem i całkiem przyzwoite winka degustowałem (np. Hibernal od Arta)
Mirosław Kuleba w rozmowie ze mną narzekał na duże straty spowodowane m.in. chorobami grzybowymi.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 12:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"][quote="PrzemusK"]Chyba trochę za wcześnie wrzuciłeś swój post.
No cóż Przemku, co znalazłem to wrzuciłem. Od niejakiego czasu odnoszę wrażenie, że coś niepokojącego dzieje się w zielonogórskim srodowisku, oby to było tylko wrażenie.

Czyli normalne nasze piekiełko!!!!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 13:14 
Kiper
Kiper

Witam

Na imprezie byłem, zresztą po raz drugi po I edycji wrocławskiej.
Nie bardzo rozumiem głosy niezadowolenia zwłaszcza jak się nie było uczestnikiem. Impreza była otwarta w znacznej części, każdy mógł przyjść do Palmiarni, odwiedzić stoiska, porozmawiać z innymi winiarzami, nawiązać kontakty, popróbować za darmo win etc. Wstęp był bezpłatny. Bankiet był za zaproszeniami i były osoby, które mają duże winnice a się nie dostały bo jak tu kolega Przemek pisze, sala hotelowa z gumy nie była.
Jak każda impreza miała i wady, co mnie urzekło a co jest do poprawy opiszę na Winnicach Polskich jak tylko czas pozwoli. Postaram się w tym tygodniu.
Podziwiam ludzi, którzy dbają o to żeby już w niedzielę skrytykować działania innych, widać co niektórzy aż przebierali nóżkami żeby to szybko poszło do prasy, wiadomo wybory idą ;-) . No ale jak to, RADNI nie byli zaproszeni , nie mogli sie opić i objeść za 100 tys z kasy miasta :-)?? To przecież śmieszne głosy, zupełny brak zrozumienia tematu po co była ta impreza. Co nas, gości z innych miast Polski, obchodzą sprawy miejscowych polityków? Przyjeżdzamy tam dla WINA, nie dla radnych czy innych notabli.

Nikt nie patrzy na to, co inni z zewnątrz widzą natychmiast. Zielona Góra nie ma jakiś niesamowitych atutów jako cel turystyczny (nie biczujcie mnie kochani Zielonogórzanie) i moim zdaniem winiarstwo jest ich atutem absolutnie najważniejszym, czymś co może to miasto wyróżnić. Jeśli mam racje (a przecież sami śpiewają "lecz Bachus był zawsze nasz") to miasto powinno inwestować w winiarstwo miliony a nie 100 tys. I nie dla uciechy radnych, a dla winiarzy bo ci kiedyś rozsławią to miejsce i przyciągną setki tysięcy turystów. Znam nieco historię miejscowych upraw i winiarze nigdy nie mieli tam łatwo. Dziś jednak miasto i winiarstwo ma tam nową, może największą szansę w historii.

W jednej z rozmów poróżniłem się z kolegami z ZG w temacie że winobranie odwiedziło 700 tys ludzi co mi wydaje się niezwykle zawyżone. To nie znaczy bynajmniej, że to kiedyś się nie wydarzy. Życzę Zielonej Górze aby tam bywały miliony i gdy tylko kiedyś zawiśnie winny wieniec, zjawię się na biesiadę w winnym wyszynku aby znów popróbować miejscowych win. Bo w Warszawie, Łodzi czy Wrocławiu tego nie ma i nigdy nie będzie. Tylko w ZG jest to możliwe i historycznie uzasadnione. ZG może być naszym Wiedniem z winnicami wokół miasta i wszechobecnym Huerigerem - jeśli tylko miejscowi włodarze potarfią to sobie wyobrazić i do tego dążyć .

Było naprawdę fajnie, i przede wszystkim było dużo wina i to coraz lepszego! Tyle w skrócie wielkim ;-)

POZDR K

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 16:24 
przedszkolak
przedszkolak

Andrzeju, dzięki za troskę, ale gdzie drwa robią, tam wióry lecą.
W lubuskim dzieje się dużo, to i są różnice zdań.

Jakoś nikt, na przykład, nie martwił się, że na IV Konwencie w Małopolsce, nie było Prezesa z Małopolskiego Stowarzyszenia ani jego win..., że nie wspomnę o Podkarpaciu.

Galeria zdjęć z dwóch dni:

http://www.przegladlubuski.pl/

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 17:38 
Ekspert
Ekspert

To może ja wrzucę swoje 3 grosze jako zwiedzający. Co prawda długo nie byłem, bo musiałem się zmyć przed 14.00, ale uważam że to była bardzo udana impreza. Zrobiona z rozmachem, sprawnie, i w przepięknej scenerii palmiarni zielonogórskiej. Poprzednie edycje z Wrocławia pod tym względem nie mogą się równać. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, że oprócz około 20 stoisk winiarzy z Polski były również inne stoiska winiarzy z Niemiec i Gruzji, Muzeum Zielonogórskiego, miasta Środy, były firmy handlujące sprzętem winiarskim i różnymi drobiazgami około winiarskimi, był miejscowy rzeźbiarz, który potrafił pięknie wyrzeźbić winorośla. I to też mi się podobało że organizatorzy nie zamknęli formuły imprezy tylko do stoisk typowo winiarskich i wykorzystali miejsce bo palmiarnia pod tym względem jest bardzo pojemna, bo to co wokoło się działo to też było ciekawe.
A jeśli chodzi o rzetelność dziennikarską to mogę tylko powiedzieć, że udzielałem tam wywiadu dla Gazety Lubuskiej i pierwsze pytanie jakie mi młodzi ludzie zadali jak mnie złapali z kieliszkiem w ręku, to czy smakuje mi zielonogórskie wino, a pytanie to zadali przy stoisku Wesołego - Winnicy Węgrów ze wzgórz trzebnickich czyli Dolnego Śląska :lol:

Jedynym mankamentem jaki mogę wymienić, to to że informacja o imprezie poszła tak późno w Polskę. Na pewno byłoby większe zainteresowanie.

Jeśli impreza się w przyszłości powtórzy to ja na pewno się tam wybiorę.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 18:18 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Heniek"]
A jeśli chodzi o rzetelność dziennikarską to mogę tylko powiedzieć, że udzielałem tam wywiadu dla Gazety Lubuskiej i pierwsze pytanie jakie mi młodzi ludzie zadali jak mnie złapali z kieliszkiem w ręku, to czy smakuje mi zielonogórskie wino, a pytanie to zadali przy stoisku Wesołego - Winnicy Węgrów ze wzgórz trzebnickich czyli Dolnego Śląska :lol:

Jedynym mankamentem jaki mogę wymienić, to to że informacja o imprezie poszła tak późno w Polskę. Na pewno byłoby większe zainteresowanie.

Jeśli impreza się w przyszłości powtórzy to ja na pewno się tam wybiorę.

Czytałem już, o rzetelności niektórych lokalnych dziennikarzy czasami lepiej nie wspominać. :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 20:22 
nowicjusz
nowicjusz

I ja tam byłem Arta Hibernala piłem…
Dla mnie ta impreza była niecodzienną i wspaniałą okazją do spróbowania wielu win z winnic z całej polski i do skorzystania z doświadczeń innych w uprawie winorośli i wytwarzaniu win, z czego skrzętnie korzystałem. Miło było też spotkać się z znajomymi także z forum pozdrawiam wszystkich. Cieszę się, że mogłem w tym wydarzeniu uczestniczyć. A ta cała chora polityka szkoda na nią słów, przykro tylko, że nasi lokalni ,,politycy" nie rozumieją tego, o czym pisze KrzychoG, a może rozumieją tylko ważniejsza jest prywata.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 22:14 
Kiper
Kiper

Właśnie znalazłem wyniki konkursu z III Konkursu Polskiego Wina.
Mamy na forum podwójnego złotego medalistę. Gratuluję dobrego wyniku. Co cieszy mieszańce trzymają się dzielnie.

http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=74

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 22:19 
Kiper
Kiper

[quote="Artur"]Właśnie znalazłem wyniki konkursu z III Konkursu Polskiego Wina.
Mamy na forum podwójnego złotego medalistę. Gratuluję dobrego wyniku. Co cieszy mieszańce trzymają się dzielnie.

http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=74

Art nawet się nie pochwaliłeś ? :( :( :(

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 23:11 
mistrz
mistrz

[quote="cianek"]Art nawet się nie pochwaliłeś ? :( :( :(

Bo to chodzi o Roberta- Jerynę z forum! :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 00:06 
Kiper
Kiper

[quote="Art"][quote="cianek"]Art nawet się nie pochwaliłeś ? :( :( :(

Bo to chodzi o Roberta- Jerynę z forum! :)
haha :D -i kto w to uwierzy 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1