Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 września 2007, 22:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]
Nawiasem mówiąc na tym forum na najlepszego szkółkarza wyrósł nam Piątek. Choć miał taki dziwny okres, że zachowywał się jak Deptuła. Od jakiegoś czasu słyszę, ze sporządniał. Ale to chyba zasługa Zdzicha, który go w nowościach przerósł i sie nie wygłupia.
( zaczyna coś mi chodzić po głowie - jakaś ankieta czy cóś - zimą pewnie do tego wrócę)
Janusz

No cóż - nowości nie mam tak dużo jak w Zawadzie, chociaż mam trochę takich, których tam nie ma. Kłopot z nimi jest taki, że w większości są bardzo drogie i ciężko je od razu odsprzedawać po w miarę przystępnej cenie. Niestety parę lat musi upłynąć żeby cena odpowiednio spadła. Przykładem jest chociażby odmiana Zagorulki Sofia - gość sprzedaje ją już 4 sezon, a za sadzonki życzy sobie co najmniej 100 hrywien czyli coś około 55zł.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 września 2007, 23:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"][quote="Janusz"]
Nawiasem mówiąc na tym forum na najlepszego szkółkarza wyrósł nam Piątek. Choć miał taki dziwny okres, że zachowywał się jak Deptuła. Od jakiegoś czasu słyszę, ze sporządniał. Ale to chyba zasługa Zdzicha, który go w nowościach przerósł i sie nie wygłupia.
( zaczyna coś mi chodzić po głowie - jakaś ankieta czy cóś - zimą pewnie do tego wrócę)
Janusz

No cóż - nowości nie mam tak dużo jak w Zawadzie, chociaż mam trochę takich, których tam nie ma. Kłopot z nimi jest taki, że w większości są bardzo drogie i ciężko je od razu odsprzedawać po w miarę przystępnej cenie. Niestety parę lat musi upłynąć żeby cena odpowiednio spadła. Przykładem jest chociażby odmiana Zagorulki Sofia - gość sprzedaje ją już 4 sezon, a za sadzonki życzy sobie co najmniej 100 hrywien czyli coś około 55zł.

pozdrawiam
Zdzich
Zdzichu!
Piątka znam z czasów jeszcze przedinternetowych. To był na prawdę fajny fascynat. I pewnie taki pozostał do dziś bo trudno całkiem charakter sobie zmienić.
Jednak, już wtedy gdy nasze forum kwitło, dostałem kilka wiadomości, że Piątek za przykładem Deptuły zaczął "kosmiczne" ceny wystwiać (jedna z relacji mówiła o tym, że... to jest i tak nieco taniej jak u Deptuły). Wcześniej nawet unikalne nowości sprzedawał normalnie - i to była dobra droga rozpowszechniania - bo wieść szła w lud - klienci byli i to obrót robił zysk, a nie cena.
Ten nasz winoroślowy światek, w gruncie rzeczy nie jest wielki.
I napalamy się ( że o absolutnych nowicjuszach nie wspomnę) na nowości ( ja TEŻ!!!!! - choć przez lata już odrobinę dystansu nabrałem)

I za podstawowy problem uważam doświadczalne rozpowszechnianie :D
Przecież w sumie o powodzeniu odmiany zadecydują ludzie z tego forum a nie kabaretowe broszurki Deptuły, wytrząsanie się Myśliwca czy zdjęcia Piątka robione z uprawy w tunelu foliowym. (Żeby nie było wątpliwości- nikt z nas w uprawie polowej nie zrobi swoim winogronom takich zdjęć jak pokazuje to Piątek :D )

Robisz Zdzichu świetną robotę. Po pierwsze, pozbawiasz Myśliwca, Piątka i tzw. Deptułę monopolu na nowości, a po drugie- masz w relacjach pisanych dla nas - trzeźwość osądu poszczególnych odmian. Nie wszystkie są najlepsze , fantastyczne itp. O taką ocenę nam przecież chodzi. :D
Zresztą i te, które oceniasz sceptycznie też przetestujemy :D Ale jest jakieś pole do rozmowy :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 10:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]
... I napalamy się ( że o absolutnych nowicjuszach nie wspomnę) na nowości ( ja TEŻ!!!!! - choć przez lata już odrobinę dystansu nabrałem)

Ja jeszcze nie nabrałem :D
[quote="Janusz"]
Robisz Zdzichu świetną robotę. Po pierwsze, pozbawiasz Myśliwca, Piątka i tzw. Deptułę monopolu na nowości, a po drugie- masz w relacjach pisanych dla nas - trzeźwość osądu poszczególnych odmian. Nie wszystkie są najlepsze , fantastyczne itp. O taką ocenę nam przecież chodzi. Very Happy
Zresztą i te, które oceniasz sceptycznie też przetestujemy Very Happy Ale jest jakieś pole do rozmowy Very Happy
Popieram! Zdzicho 'zniechęcił' mnie do tylu pozornie dobrych odmian podając ich słabe strony, że zaoszczędziłem sporo czasu, pieniędzy i miejsca na nie.
Ja tam nie chcę mu kadzić, ale da mnie jest autorytetem na tym forum w kwestii deserówek i nie olewa takich jak ja i rzeczowo, obszernie odpowiada na moje pytania (mimo że pewnie wielu nowicjuszy Go 'dręczy' ;) )
Mam nadzieję że będę miał kiedyś przyjemność i zaszczyt poznać Go osobiście. (Może w podczas wyprawy do Lwowa :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 20:42 
nowicjusz
nowicjusz

Numer dr Mazurka prześle zainteresowanym :) Mam bowiem to szczęscie,że swego czasu biegałem sobie razem z Januszem Mazurkiem po poligonie gdzies w południowo-zachodniej Polsce na koszt podatników :D
Na konferencji nie byłem :oops: a obiecałem ,że przyjde posłuchać Heńka :oops: ale siła wyższa - impreza z okazji Dnia Leśnika przesunieta na wrzesien ze względu na usuwanie wiatrołomów.
Dr Mazurek bardzo chętnie nawiaże współprace z winogrodnikami i podzieli sie swoja duża wiedzą, jest otwarty na wszelkie propozycje.

Pozdrowienia
z Miasta Skarbów

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1