I program całej imprezy
16 września 2006
10.30-20.00 II Ogólnopolska Konferencja Winoroślarska – Dom Kultury w Środzie Śląskiej
13.00 Przestrzeń pomiędzy, Piotr Szymon, Fotografie – otwarcie wystawy
w Muzeum Regionalnym w Środzie Śląskiej
18.00 Projekcja filmu - sala widowiskowo-kinowa Domu Kultury w Środzie Śląskiej
20.00 Prezentacja multimedialna Środa Śląska na starych widokówkach przy muzyce
i lampce wina –Dom Gościnny Duet, ul. Wrocławska 22
17 września 2006- średzki rynek
13.00 Parada i uroczyste otwarcie święta przez włodarzy miasta
13.00- 20.00 Pokazy
obóz drużyny wojów ślężańskich “Kruk” (pokazy rzemiosł dawnych, rzemiosła rycerskiego, pokazy walk, konkursy, muzyka dawna, taniec), pokaz mincerstwa, czerpania papieru i druku, dmuchania i zdobienia szkła, kowalstwa, dawnego hutnictwa, lepienia naczyń metodą pradziejową, skórnictwa i kaletnictwa, strojów historycznych, zabawy plebejskie
13.40- 23.00 Koncerty zespołów muzycznych
“Darz Bór!” - koncert sygnalistów łowieckich, zespół taneczny RYTMY PLANETY, zespół folkowy CHUDOBA, STONECHENGE-muzyka irlandzka i szkocka, “Bałkańska krew” - koncert zespołu BALKAN FOLK ACOUSTIC, “Strażnik ognia”- spektakl z ogniami w wykonaniu grupy SOUND OF THE FIRE, „Stonowany luz” - koncert PAWŁA WEDERSKIEGO z ZESPOŁEM, w programie koncertu muzyka żydowska, cygańska
i ukraińska oraz pokazy ogniowe
16.10 Parada kostiumów konkursowych oraz ogłoszenie wyników wszystkich konkursów,
w tym ze środków Programu „Działaj lokalnie V”
Od 11.00 J A R M A R K Ś R E D Z K I
• kramy z miodami i wyrobami z wosku pszczelego, kramy z sadzonkami i szczepami winorośli
• kramy z rzemiosłem artystycznym i wyrobami rękodzieła ludowego,kramy z wyrobami domowymi
i ekologicznymi, , kramy z winem portugalskim, hiszpańskim, francuskim, niemieckim, z nowego świata, krymskim i polskim oraz wina domowe
• poczęstunki grzańcem przez Cystersów z Lubiąża ,
• potrawy kuchni staropolskiej i kramy z wszelkim jadłem
|