Co do wina Marcina (Szawapiera), lubię dość kwasowe mocne wina (czerwone), to wino właśnie takie jest, zrównoważone ( dla mnie, dla niektórych członków zbyt duża kwasowość, ale ja takie lubię); brak jakiejkolwiek riparii , no i ten lekki pozytywny tytoń.
Krótko mówiąc, fajnie pije się to wino.
Smakowało mi wiele win, białe to pierwsza dziesiątka jak dla mnie to wina dobre, wyróżniające się, to wina Kuby(ShRona) i Rafała (Wesołego); b.dobre Solarisy Jano, Moczarka, Erikosa.
Tutaj(od 4 minuty) jest ogłaszanie na zlocie wyników win białych ( 5 pierwszych miejsc). Było to zaraz po zakończeniu oceny win białych, tuż przed obiadem; dodam że w tym roku dzięki komputerowemu systemowi obliczeń wyników, były one dostępne, zaraz po zakończeniu oceny. Dane, były wprowadzane do komputera na bieżąco, zaraz po wypełnieniu arkuszy sędziowskich danej próbki.
Co do win czerwonych:zdecydowanie 5 pierwszych win, w szczególności fajny Zweigelt Marka (Aguniatarnow), ciekawe połaczenie Regenta z Muscatem Bleu Jerzego (Jlechu) i wspomniany Marszałek Marcina. Poza konkursem było degustowane b. dobre Rondo Pawła (Kilisa) z 2012 roku. Rafał (Wesoły) co rusz otwierał kolejnego dobrego Regenta z kilku roczników, jak nie miałem skali porównawczej(Regenta) to teraz mam. Poza konkursem, wiele win otwierał Roman (Dziadek2), szczególnie białe przypadły mi do gustu. Było wiele innych win... kto nie był, niech żałuje...do następnego roku...