Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 09:42 
Kiper
Kiper

Dzięki za gratulacje. Jak pojawi się w końcu dobry rok to i widać efekty w winie :)
Muszę nadmienić, że moim zdaniem poziom win był dobry+, a zdecydowanie wybijały się wina białe. Większość była odpowiednio zasiarkowana (nie-przesiarkowana) z czystymi świeżymi aromatami. Z czerwonymi było troszeczkę gorzej, ale osobiście paru winom dałbym wyższe noty. Z białych bardzo ładnie zaprezentował się Solaris, który przy niskiej kwasowości i typie wina dawał wrażenie słodkości, chociaż nie zawierał cukru (było tak m.in. w przypadku Erikosa i moim). Klasę oczywiście pokazały vinifery od Wesołego - tu nie było zaskoczenia. Bardzo spodobało mi się wino z Muscarisa od Aguniatarnów - fajne muszkatowe aromaty. Z uwagą analizowałem wina z udziałem pancerników amerykańskich, ale nie zrobiły one na mnie wrażenia. Z czerwonych, pierwsza trójka, to zdecydowani faworyci. Każde wino zupełnie inne, ale wszystkie na wysokim poziomie. Fajnym pomysłem było zastosowanie prz jlechu cuvee z M. Blue, co bardzo ożywiło niebyt charakternego Regenta. Cieszę się również z wina Szawapiera, który pokazał, że z poczciwego Marszałka można zrobić świetne wino czerwone. W innych w 2 przypadkach przeszkadzało mi zbyt mocne zachipsowanie (zabeczkowanie?), w paru labruskowate aromaty. Szkoda, że było tylko 1 wino różowe, mam nadzieję że za rok będzie ich więcej.
Poza konkursem też pojawiło się sporo fajnych win. Z czerwonych zdecydowanie wybijało się Rondo w tym stworzone przez Kilisa. Z białych mile wspominam różne mieszanki Dziadka2. Zachęcam wszystkich do uczestnictwa za rok - bardzo fajna zabawa.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 11:57 
Ekspert
Ekspert

Gratuluję jedynemu medaliście, pozostałym uczestnikom oczywiście również, jak nie win, to przynajmniej odwagi :)

shron napisał(a):
Z białych bardzo ładnie zaprezentował się Solaris, który przy niskiej kwasowości i typie wina dawał wrażenie słodkości, chociaż nie zawierał cukru (było tak m.in. w przypadku Erikosa i moim).

Taką glicerolową słodycz mam w cuvee Solarisa i Siegera. Sądziłem, że za nią odpowiedzialne są wyłącznie drożdże, jednak w drugim cuvee M.O. i P.Zali ( te same drożdże) już jej nie ma, czyli równie ważna jest odmiana. Bardziej podejrzewałem Siegera o potencjał produkcji większej ilości glicerolu, ale potwierdza się, że to jednak Solaris.

shron napisał(a):
Cieszę się również z wina Szawapiera, który pokazał, że z poczciwego Marszałka można zrobić świetne wino czerwone.

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wino wytrawne, dość ubogie w garbniki z tak wysokim alkoholem.
Te 14% to nie pomyłka?

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 12:06 
Kiper
Kiper

Kuba: również podejrzewałem większą zawartość glicerolu w winie z Solarisa. Warto pomyśleć, czy przy następnym konkursie nie podawać jury odmiany z jakiej jest wino, bo przy kategorii wytrawny/półwytrawne, ta słodkość może być uważana za wadę (błędne oznaczenie wina). Co do Marszałka, to jakiejś wybijającego się alkoholu nie zauważyłem. Być może drożdże wyprodukowały go mniej.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 16:23 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wino wytrawne, dość ubogie w garbniki z tak wysokim alkoholem.
Te 14% to nie pomyłka?

Mierzyłem kilka razy. Liczyłem też nie raz i wychodziło mi 14,5%. Koledzy z Vinisfery wybadali 15%

http://www.vinisfera.pl/wina,1434,240,0,0,F,news.html

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 19:20 
Ekspert
Ekspert

szawapier napisał(a):
Mierzyłem kilka razy. Liczyłem też nie raz i wychodziło mi 14,5%. Koledzy z Vinisfery wybadali 15%

Marcin, to że uzyskałeś wysoki alkohol aż tak bardzo mnie nie zdziwiło, chociaż powyżej 500 m npm , to jest już wyczyn, ale bardziej to że nie dominował w winie. Alkohol na takim poziomie już zaczyna przeszkadzać w CS, czy PN wcale nie z najniższej półki, czyli w winach przeważnie już dość ekstraktywnych z wyraźnymi garbnikami. Coś jednak musiało ten alkohol maskować, skoro nie był wyczuwalny jako nachalny. Jestem pod wrażeniem.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 00:15 
Kiper
Kiper

Co do wina Marcina (Szawapiera), lubię dość kwasowe mocne wina (czerwone), to wino właśnie takie jest, zrównoważone ( dla mnie, dla niektórych członków zbyt duża kwasowość, ale ja takie lubię); brak jakiejkolwiek riparii , no i ten lekki pozytywny tytoń.
Krótko mówiąc, fajnie pije się to wino.
Smakowało mi wiele win, białe to pierwsza dziesiątka jak dla mnie to wina dobre, wyróżniające się, to wina Kuby(ShRona) i Rafała (Wesołego); b.dobre Solarisy Jano, Moczarka, Erikosa.

Tutaj(od 4 minuty) jest ogłaszanie na zlocie wyników win białych ( 5 pierwszych miejsc). Było to zaraz po zakończeniu oceny win białych, tuż przed obiadem; dodam że w tym roku dzięki komputerowemu systemowi obliczeń wyników, były one dostępne, zaraz po zakończeniu oceny. Dane, były wprowadzane do komputera na bieżąco, zaraz po wypełnieniu arkuszy sędziowskich danej próbki.

Co do win czerwonych:zdecydowanie 5 pierwszych win, w szczególności fajny Zweigelt Marka (Aguniatarnow), ciekawe połaczenie Regenta z Muscatem Bleu Jerzego (Jlechu) i wspomniany Marszałek Marcina. Poza konkursem było degustowane b. dobre Rondo Pawła (Kilisa) z 2012 roku. Rafał (Wesoły) co rusz otwierał kolejnego dobrego Regenta z kilku roczników, jak nie miałem skali porównawczej(Regenta) to teraz mam. Poza konkursem, wiele win otwierał Roman (Dziadek2), szczególnie białe przypadły mi do gustu. Było wiele innych win... kto nie był, niech żałuje...do następnego roku...

Ostatnio edytowano środa, 5 czerwca 2013, 08:40 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 07:17 
przedszkolak
przedszkolak

Witajcie!
Serdeczne podziękowania organizatorom Konkursu oraz Komisji Sędziowskiej za zaangażowanie i wnikliwą ocenę naszych win.
Na konkurs wysłałem moje pierwsze wina gronowe.W moim otoczeniu, szczególnie ze względu na miejsce pochodzenia
winnicy wina te miały dobre recenzje.Wiedziałem, że mimo wszystko powinienem poddać je ocenie Fachowcom.
I taka okazja się nadarzyła przy okazji II Edycji Konkursu Najlepsze Wino 2013.
I cóż .... przeglądając szczegółowe analizy moich win - z kieliszkiem w ręku (chyląc czoła w kierunku Komisji Sędziowskiej)
"moje oczy się otworzyły". Uświadomiłem sobie, że nie powinienem był - przeciążać krzewów, przy prasowaniu owoców
darować sobie kilka obrotów śrubą, fermentować w niższej temperaturze i zrobić jeszcze wielu innych błędów o których
jeszcze nie mam zielonego pojęcia.
Gdyby nie moja pazerność na sok winogronowy (ponad połowa mojej winnicy dopiero owocuje) pewnie miałbym kilka
punktów więcej.
Świadomy popełnienia błędów jeśli pogoda pozwoli, postaram się w przyszłym roku zrobić lepsze wina, czego życzę
również wszystkim uczestnikom Konkursu.
Przy okazji gratulacje zwycięzcom.
Pozdrawiam z Mazur!
Leszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1