Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 08:14 
Kiper
Kiper

Cytat:
"Tylko do 15 października możesz otrzymać bezpłatny wstęp na największe wydarzenie w branży hotelarsko - gastronomicznej w południowej Polsce! 23. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA/ GASTROFOOD, a także 13. Targi Wina w Krakowie ENOEXPO odbędą się od 4 do 6 listopada w Krakowie. Nie przegap okazji, zarejestruj sie on - line już dziś."

http://targi.krakow.pl/pl/strona-glowna ... uaHRtbA==/

No i stalo sie. :)
Dziękujemy za zarejestrowanie się w bazie odwiedzających Targi HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO 2015!

Zapraszamy po odbiór zaproszenia uprawniającego do bezpłatnego wstępu we wszystkie dni targowe. Zaproszenie będzie do odbioru w punkcie rejestracyjnym w godzinach otwarcia ekspozycji:

4.11.2015 (środa) 10.00 - 17.00
5.11.2015 (czwartek) 10.00 - 17.00
6.11.2015 (piątek) 10.00 - 16.00

Targi HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO 2015 odbędą się w Międzynarodowym Centrum Targowo Kongresowym Expo Kraków przy ul Galicyjskiej 9 w Krakowie.

Dla zainteresowanych :
wypelniając formularz wpisujemy, ze posiadamy winnice, jestesmy producentem wina,
chcemy nawiązać lub podtrzymać kontakty, itd.
Nikt tego nie sprawdza.

-- sobota, 10 października 2015, 09:14 --

A może przy okazji jakieś małe spotkanko?

Kto jest chętny, niech tu wpisze kiedy może być na targach.

PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 12:38 
Kiper
Kiper

Ja się też zarejestrowałem, ale nie wiem jeszcze kiedy będę, to zależy też poniekąd od pracy.

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 19:00 
przedszkolak
przedszkolak

Takiej imprezy w Krakowie nie mogę pominąć, właśnie się zarejestrowałem.

Bogusław

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Będę w czwartek i piątek na Enoexpo po południu, wzorem poprzednich lat możemy się spotkać.
Impreza warta odwiedzenia, po takie Feteaski w innym przypadku trzeba jechać do Rumunii.
O polskich winach nie wspomnę. Zazwyczaj LM/MF z Krokoszówki Górskiej bardzo pozytywnie przeczy różnym opiniom na temat tych odmian.

PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 02:06 
Ekspert
Ekspert

No i jak tam koledzy po imprezie?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 02:12 
Ekspert
Ekspert

15 pażdziernika i Jurka no i stało się mi utkwiło w głowie przepraszam :oops:
Czekam dalej na relacje.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 11:28 
Kiper
Kiper

Ceny biletów:

(nie dotyczy parkingu)

40 zł ? normalny * (w cenie biletu Informator targowy)

25 zł ? dla osób z zaproszeniami ulgowymi oraz po dokonaniu rejestracji bezpośrednio na targach** (w cenie biletu Informator targowy)

25 zł ? dla młodzieży uczącej się ze szkół hotelarskich i gastronomicznych (grupy zorganizowane i zarejestrowane wcześniej, wstęp wyłącznie 6.11.2015 - piątek)*

Wstęp bezpłatny (nie dotyczy parkingu) przysługuje gościom branżowym z zaproszeniami bezpłatnymi oraz po dokonaniu rejestracji przed targami przez formularz rejestracyjny on-line - prerejestracja do 15.10.2015**, a także posiadaczom karty VIP Targów w Krakowie

** Prerejestracja i rejestracja dotyczy tylko gości branżowych i upoważnia do wstępu na teren ekspozycji przez 3 dni targowe
* Bilet wstępu upoważnia do jednorazowego wejścia na targi

Ceny biletów nie obejmują ceny parkingu, parking płatny 20 zł.

Tu juz walą z całej gruchy.
To jakaś zaraza z tymi parkingami w całej Polsce.
Parking płatny przy: szpitalu, przychodni, urzędzie Pracy itd. To jest chore.

PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 15:57 
Kiper
Kiper

Jak tam po ENOEXPO w Krakowie był ktoś ? jakie wrażenia z degustacji win ?

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 10:59 
Ekspert
Ekspert

Tak, byłem jak najbardziej. Jestem z Krakowa więc łatwo dotrzeć. To będzie już moja 4 czy 5 wystawa. Jak co roku spotkałem przesympatycznych kolegów będących na naszym forum.Wina były wystawione z całej europy winiarskiej i sporo winiarzy Polskich. Mała część mi znanych. Nie będę wymieniał, aby kogoś nie pominąć, a niektórzy winiarze to to naprawdę poczciwi ludzie. Z tego miejsca chciałbym ich bardzo serdecznie pozdrowić. Moim celem było poznanie win Polskich. Jak co roku wspaniałe Rondo-Regent , M.Foch-LeonM. Johaniter wytrawny, Hibernal, Seywal.B, no i różne postacie Solarisa.
W tym roku dla mnie wielkim odkryciem i zaskoczeniem na plus okazała się winnica rodzinna Państwa Turnau. Winnica w okolicach Szczecina.Były wystawione wina jako sześć produktów z bardzo popularnych u nas odmian.Te wina mnie zachwyciły. Naprawdę smaczne, zrównoważone, posiadające charakter i styl. Bardzo ciekawa butelka pod nazwą CABERNET 2014 zawierająca w sobie trzy szczepy cabernetu; C.Dorsa, C.Cortis, C. Cantor. Wspaniałe cuve, pełne, taniczne, o głębokim smaku i bukiecie, półwytrawne. Wina oceniłem bardzo wysoko, no cóż były pod nazwą premium. Cena też była z pułki premium. Moja ocena wynika z mojego zamiłowania do win, a nie z mojej znajomości się na winach.

PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Kolejne wydanie Enoexpo za nami.
Miło było spotkać się z kolegami z forum i nie tylko, po raz kolejny mogłem spotkać mojego sympatycznego przedmówcę Mirka, oraz Jakuba (veteran5) nieobecnego już na forum. Warto było porozmawiać i degustować ze Zbyszkiem (Winnica Dosłońce) zakręconym na punkcie Feteaski.
Jak zwykle targi warte odwiedzenia, w żadnym miejscu w Polsce w jednym miejscu nie ma możliwości porównania polskich win z tyloma winami z całego świata, szkoda że nie skorzystali z tego winiarze z Jasła, bo jakoś nie widziałem ich produktów. Za to byli lubuscy, małopolscy i pomorscy.
Tak naprawdę poszedłem przez te 2 dni aby spróbować win z moich ulubionych szczepów czyli Feteasca Neagra i Syrah (oraz paru innych) których normalnie nigdzie nie kupię, i mieć jakąś skalę porównawczą także dla swoich wypocin z paru odmian.
O ile w ub. roku prezentowane Feteaski były dobre ale nie powalające - jak to było 2 lata temu, tak teraz warto było się tylko po to tam udać. Wszystkie 4 prezentowane odmianowe, a także w cuvee z Merlotem znakomite. Nawet w wydaniu z inoxa fantastyczny owoc ( i cena 25 zł !!! nabyłem).
Wina z firmy Budureasca fantastycze, także Syrah, (Merlot taki sobie).
Bardzo sympatyczni winiarze rumuńscy niektórzy znani mi z poprzednich edycji na stoiskach chętni do długiej rozmowy na temat uprawy i winifikacji.
Przy tej ilości win nie sposób spróbować wszystkiego, więc moje kroki skierowałem na wybrany odcinek europy środkowej, oraz trochę Francję i Hiszpanię.
Hiszpańska medalowa Rioja z terenu górskiego rewelacyjna.
Na stoisku francuskim kapitalne bordoskie cuvee, bardzo dobry odmianowy lekki CF, Malbec słaby, kwaśny, niedojrzałe owoce (widać że mu tam za zimno, bo nawet nie stał przy argentyńskich), a zachwalany przez sprzedawcę PN jak dla mnie wręcz dramatycznie słaby, nikły owoc kwaśnej czereśni(i nic więcej), wodnisty, bez charakteru, oni nas traktują chyba jak idiotów z takim winem, bazując na marce PN, ciężko mi dalej polubić tą odmianę, nie mój typ, albo mam spaczone gusta.
Austriacy mieli bardzo dobrego Zwiegelta, ale jeszcze lepiej prezentuje się Zweigelt w cuvee z CS i Merlotem to była poezja.
Shirazy na stoisku z Doliny Rodanu świetne, odmienne od Australijskich, które też lubię, wyraźna kwasowość, pikantne, z czekoladowym finiszem, mocno owocowe, super.
Szkoda że z Moraw i Słowacji praktycznie trudno było cokolwiek znaleźć, trochę tego prezentował Makłowicz, ale chyba liczył że się podeprze swoim nazwiskiem bo próbowane tam przeze mnie Blaufrankische z Moraw i Węgier słabe, taka woda z alkoholem, Blaufrankisch od P. Bustika z Sardic, czy też wina z Kekfrankos ze stoisk Węgierskich mogą być dla tych win niedoścignionym wzorem.
Na stoisku ukraińskim z Odessy ledwie poprawny Alibernet, z dominującym makowym akcentem(łatwo go przeciążyć), natomiast CS od tego samego producenta bardzo zaskakujący na plus, wręcz klasyczny.
Jakub polecił mi ciekawe wina ze stoiska węgierskiego i Bośniackiego z endemicznych szczepów.
Na degustację polskich win za wiele czasu nie starczyło, choć z tego powodu nie płaczę bo poziomu prezentowane odmiany np. Rumunów i Węgrów nigdy nie osiągną (mówię o czerwonych oczywiście).
Bardzo dobre wino od Rafała Steca cuvee Rondo/LM (trudno znaleźć jakiekolwiek hybrydowe aromaty, takie merlotowe w typie), jego cuvee z Rondo z MF już wyraźnie z dominującymi tonami LM.
Na koniec Winnica Turnau. Wielkie przedsięwzięcie biznesowe na Pomorzu.
Niektóre wina już znałem z konkursu na Morawach.
Widać że Pomorze służy odmianom białym, choć niepotrzebnie robią te wina półwytrawne, bądź półsłodkie. Jedynie Hibernalowi ten cukier zazwyczaj pasuje, znakomity im wyszedł.
Podobnie Seyval, bardzo mineralny, ciekawy. Świetny Solaris.
Wina czerwone Turnaua to cuvee Cabernet (Dorsa, Cantor, Cortis) cena niewspółmierna do zawartości(80 zł), bardzo poprawnie zrobione, ale dominują niedojrzałe taniny, ziemia i papryka od Cortisa który chyba zdominował to cuvee. Za ok. 30 zł to było by optymalnie.
O wiele lepiej by im wyszedł sam Cantor z Dorsą. Za 80 zł to trochę za wiele jak za wino w klasie do obiadu.
Natomiast ich Rondo/Regent 2014 dla mnie ma coś w sobie, treściwe, rustykalne, intensywnie taniczne, lekko cabernetowe w smaku(czy to aby te dwie odmiany?). W pierwszym odczuciu szorstkie, ale potem długie i pozostawiające dobre wrażenie. Z potencjałem do długiego leżakowania. Ani śladu apteki z Regenta. Wyczuwalne beczkowe aromaty. Degustowane w ciemno - nikt nie powiedziałby że to wino z tych odmian.
Zastrzegając że piszę głównie o czerwonych, to porównanie stosunku cen do jakości naszych win naprawdę wygląda źle, zwłaszcza u tych producentów którzy mają wielohektarowe winnice, rozumiem klimat, przepisy, ale nie da się wytrzymać konkurencji z prezentowanym na targach miażdżącym zawartością polskie wina np. budżetowym Saperavi z Chateau Telavi (cena hurtowa jak dobrze usłyszałem coś ok. 4 euro).
A poza targami np. Roesler z Kobyli - Morawy(40 zł) jedno z najlepszych win jakie piłem kiedykolwiek (3 lub 5 lat w beczce). Innym się da u nas nie.
Oczywiście wrażeń i spostrzeżeń znacznie więcej, to tylko pojedyncze przykłady mojej subiektywnej oceny, i tak to należy traktować, ale by nie zanudzać wystarczy.
Impreza warta odwiedzenia, mam nadzieję że w kolejnych wydaniach będzie lepsza możliwość zakupu prezentowanych win, i godziny otwarcia będą dłuższe.

PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 12:12 
Ekspert
Ekspert

A oto ocena w/w win z Winnicy Turnau na PIWI 2015 :
PAR Punkte Land Region Weingut Weinbezeichnung Jahrgang
96 Großes Gold PL West Winnica Turnau Seyval Blanc ? g.U. 2014
96 Großes Gold PL West Winnica Turnau Hibernal ? g.U. 2014
92 Gold PL West Winnica Turnau Cabernet ? Cabernet Cortis, Cabernet Cantor (45%), Cabernet Dorsa (10%) ? g.U 2014
91 Gold PL West Winnica Turnau Rosé ? Rondo, Regent (50%) ? g.U. 2014
88 Silber PL West Winnica Turnau Solaris ? g.U. 2014
88 Silber PL West Winnica Turnau Johanniter ? g.U. 2014
87 Silber PL West Winnica Turnau Rondo/Regent, Regent (50%) ? g.U. 2014
Punktacja i ocena:
96-100 - wina światowej klasy
90-95 - złoto
83-89 - srebro
75-82 - polecane
56-74 - bez większych wad
50-55 - jeszcze akceptowalne (z wadami)
mniej niż 50 - uszkodzone , nie akceptowalne.
Moje gratulacje dla Winnicy Turnau :clap: :thumbup:

PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 13:30 
Ekspert
Ekspert

Biorąc pod uwagę niejedną dyskusję na forum na temat wyższości Solarisa nad SB, między innymi odnośnie jakości pozyskiwanego wina, zwłaszcza w kontekście położenia winnicy Turnau - wyniki konkursu (i to nie tylko powyższego) są zadziwiające. :think:

Gdzie tu typowe włoskie hasło, w wolnym tłumaczeniu: Daj mi najlepsze na świecie winogrona, a zrobię ci najlepsze na świecie wino. :!: :?:

PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 15:42 
czeladnik
czeladnik

No tak,tylko,że ten ich Seyval jest półsłodki.Ciekawe czy wytrawny też by był taki dobry.

PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 15:52 
Ekspert
Ekspert

Nie byłby, bo miałby za duży kwas. Jak się nie da wytrawnego to się robi słodkie. Poza tym takie się lepiej sprzedają.

PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 16:15 
Ekspert
Ekspert

Mnie tylko ciekawi z kąt mieli materiał na wino, skoro nasadzenie są z lat 2010-2012.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1