Teraz jest poniedziałek, 26 maja 2025, 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Enoexpo
PostNapisane: wtorek, 18 października 2022, 15:46 
mistrz
mistrz

Już 16-18 listopada odbędzie się kolejna odsłona Enoexpo.
Lista wystawców wygląda ciekawie, a cały czas pojawiają się kolejni.
https://horeca.exposupport.pl/wystawcy-th

Do zobaczenia.

Tytuł: Re: Enoexpo
PostNapisane: środa, 9 listopada 2022, 18:27 
Ekspert
Ekspert

Gdyby się ktoś z forumowiczów wybierał to informuję że będę na Enoexpo w czwartek 17.11. Z tego co Arek informuje lista wystawców jest imponująca, i nie dotyczy jedynie rodzimych producentów LM/MF ale winnic z lepszych warunków klimatycznych.
Można zrobić małe zwiedzanie stoisk.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 9 listopada 2022, 21:36 
przedszkolak
przedszkolak

RobertR napisał(a):
Gdyby się ktoś z forumowiczów wybierał to informuję że będę na Enoexpo w czwartek 17.11. Z tego co Arek informuje lista wystawców jest imponująca, i nie dotyczy jedynie rodzimych producentów LM/MF ale winnic z lepszych warunków klimatycznych.
Można zrobić małe zwiedzanie stoisk.

Wybieramy się z Mirkiem, ale raczej w piątek 18.11

PostNapisane: środa, 9 listopada 2022, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Dwa dni to by moje zdrowie nie wytrzymało gdyż na Enoexpo bywają topowe wina. Poza tym w piątek to już wystawcy pomału stoiska zwijają.

PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2022, 18:27 
przedszkolak
przedszkolak

W czwartek raczej się nie wyrobię, chyba że coś się wydarzy.
Wiem że w piątek będą się zwijać, dlatego planujemy wpaść tam w miarę wcześnie.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 10:34 
Ekspert
Ekspert

Byłem wraz z kolegami z forum na wystawie i degustacji win europejskich. Francja, Niemcy, Hiszpania, Słowacja, Węgry, Gruzja, Czechy i jeszcze kilku, czy kilkunastu producentów.
Oczywiście byli też wystawcy Polskich winnic, głównie winnice Lubuskie, Małopolskie i ościenne.
Ogromna przyjemność degustować wina takie których nie jest okazja spotkać na co dzień. Oczywiście w towarzystwie znajomych i posłuchać ich opinii.
Porównując swoje wyroby, do tych co degustowałem, musiałem z pokorą zejść na ziemię.
Z wielką ciekawością starałem się poznać wina z Polskich winnic. Po przerwie pandemicznej, rodzimych wystawców było jakby mniej. Wina, za to były zdecydowanie lepsze.
Nie było już, jak to 10 lat temu, mizerii i zestawów typu LM+MF i tym podobne.
Tegoroczny poziom wystawionych win z kraju, mogę uznać za zdecydowanie wysoki. Można było zatrzymać się dłużej, degustować i rozmawiać, chwaląc wyrób naprawdę dobry.
Warto było być, spróbować i znaleźć dla siebie wzorzec wina do którego można dążyć.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 15:17 
Ekspert
Ekspert

Przesunąłem wizytę na Enoexpo na piątek. Miło było się spotkać ze znajomymi. Następnym razem minimum 2 dni, Arek miał rację że dzień to mało.
Po kilku latach przerwy było warto.
Przemyślenia co do win czerwonych mam jeszcze niestety jeszcze bardziej druzgocące dla nas niż dotychczas. To jest przepaść, i to mówimy o winach producentów np. z Francji czy Rumunii skierowanych do nieco bardziej budżetowego klienta niż kiedyś np. Kancelaria Premiera, gdzie cena za flaszkę zaczynała się od 100 euro. to są oferty dla polskiego "ludu" za ok. 10-15 euro za butelkę.
W tej dziedzinie niestety nie ma u nas żadnego ocieplenia klimatu, dalej brakuje słońca, odpowiednich temperatur wiosną i jesienią dla jako takiej nawet dojrzałości surowca. O doborze odmian nawet nie wspomnę, bo tu również jest przepaść, zresztą wynikająca z powyższego. Jak się nie poprawi u nas początek i koniec sezonu to trzeba porzucić wszelkie nadzieje, choć ci z lubuskiego mówią że klimat jest u nich rewelacyjny i najlepszy.
Negru de Dragasani i Feteasca Neagra, Tannat z Urugwaju, Merlot z Izraela, cuvee z lewego i prawego brzegu Gironde zwłaszcza te z udziałem Malbec mnie i nie tylko rozwaliły kompletnie, to nie jest inna liga niż produkty z polskich winnic, to jest kilka lig, i warto żeby to w końcu do niektórych dotarło, gdyż w porównaniu z czerwonymi winami z Francji, Portugalii, Gruzji czy Rumunii które były na Enoexpo wina z polskich winnic powinny być max po 15 zł, przynajmniej żule pod sklepem mieliby okazję napić się czegoś mniej chemicznego niż na co dzień słynne jabole, nalewki czy małpki, winnice miałyby obrót i biznes by się kręcił.
Udało mi się zdobyć, dzięki miłej rozmowie na stoisku rumuńskim o doświadczeniach w uprawie Negru de Dragasani u mnie i na południu Rumunii butelkę przedniego wina z tej odmiany, zachowam do najbliższego spotkania forumowego. Czasem są jednak pozytywy z członkostwa w EU, gdyż Rumunia zrobiła ogromny jakościowy skok, Feteaskę z 2020 można było tylko wąchać :lol: Negru jednak u mnie zostaje, będę co najwyżej robił różowe z Zweigeltem Signum.
Jako że nie chciało mi się męczyć z polskimi stoiskami, odnotuję jedynie na plus winnicę Equus, widać że w dziedzinie win białych mamy potencjał i trzeba to wykorzystać. Chardonnay z dodatkiem wypełniacza i poprawiacza ogólnej dojrzałości surowca w postaci Solarisa smakowało jak Chardonnay i było bardzo dobre.
Muszę ich też pochwalić za cuvee Cortis Dorsa Merlot CF z 2020, nie wiem jakim cudem za dużo ziemistości i papryki z Merlota i CF nie było, i na szczęście Dorsa zdominowała całość, typ wina może niezbyt południowy, ale obroniło się jak na te odmiany i rocznik bardzo dobrze.
Ciekawa obserwacja, sympatyczny pan z Italii na stoisku z kawą miał swoje domowe wina białe i czerwone. czerwone z Sangiovese, bardzo dobre, fjm na własnym bakteryjnym terroir, widać tu znaczącą różnicę klimatu. Natomiast białe z lokalnego szczepu nas zaskoczyło, gdyż było identyczne w smaku z Pannonią z Vindulo z Serbii (zanim się nam całkiem utleniła w bagażniku przy 36 c) widać wyraźnie że na południu jest dla niektórych białych odmian niekorzystnie dla zrobienia wina, gdyż w za ciepłym klimacie nawet tak różne szczepy stają się finalnie powtarzalne.
Na niemieckim stoisku polski właściciel winnicy nad Mozelą, bardzo ciekawe Rieslingi, ale widać że miał w poprzednich rocznikach kłopoty z zimną jesienią, gdyż surowiec na wyjściu miał 13 g/l, choć aromaty i mineralność ładne, ale widać że ostatnimi czasy stanowiska w północnej Wielkopolsce wygrywają terroir z Rhein/Mosel Gebiet :lol:, może trzeba ich zaprosić aby w krainie nad Wartą zaczęli zakładać winnice. Wracając jeszcze do stoisk z Bordeaux i ich medalowych win, to bardzo na plus zaskoczyła piękna kwasowość tych win, żadnego mydła, terroir robi swoje. Rocznik 2022 jak mówią był bardzo dobry i za jakieś 2-3 lata należy się spodziewać efektów w sprzedaży.
Reasumując warto odwiedzić tego typu imprezę, aby się skalibrować, i zacząć się zastanawiać po ostatnich fatalnych dla odmian czerwonych w Polsce rocznikach czy nie przystąpić ze szpadlem :lol: , a raz na jakiś czas kupić sobie takie Negru z Avincis w sklepie czy takie Bordeaux za 10 euro, choć jak to mówią " no climate risk no fun".

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 19:04 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
.........
Reasumując warto odwiedzić tego typu imprezę, aby się skalibrować, i zacząć się zastanawiać po ostatnich fatalnych dla odmian czerwonych w Polsce rocznikach czy nie przystąpić ze szpadlem :lol: , a raz na jakiś czas kupić sobie takie Negru z Avincis w sklepie czy takie Bordeaux za 10 euro, choć jak to mówią " no climate risk no fun".

Kierując się "no climate risk no fun"
już kilkanaście lat temu posadziłem czerwone/białe ,70%czerwone/30%białe , mimo tego ,że na tym forum zalecenia były odwrotne.
Sugerowałem się wtedy „globalnym ociepleniem” i preferencjami smakowymi. Niestety ale globalne ociepleniue do mnie nie dotarło !!!! a preferencje smakowe pozostały :mrgreen:
Mimo preferencji od 3 ch lat odwracam stopniowo proporcje czerwone/białe
Wychodząc z założenia „nie to się ma , co się lubi , ale to się lubi co się ma”
2022 – zostały po raz pierwszy od kilku lat na krzewach owoce (dla ptaków) : Merlot, Pinot Meunier, Pinot Wrotham,Pannon Frankos. Cabernet Dorsa zebrałem z cukrem zaledwie 18Brix.
W nieco lepszej sytuacji są winogrodnicy z południowej i połud/zach Polski, ale „z g… bicza nie ukręcisz” jak mawiali starożytni Polacy.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku też wychodzę z zasady że czerwone albo zbieram dojrzałe albo wcale.
Kolejny rok z rzędu wisi dotąd niedojrzały Merlot i CS. Wrzesień załatwił Merlota. To są bardzo duże różnice w dojrzewaniu odmian u nas i nieco bardziej na południe. Na Węgrzech jest zaledwie tydzień różnicy w dojrzewaniu Merlota i Messias, u nas Merlot dojrzewa i to z pozornymi parametrami jedynie co kilka lat.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 20:05 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Zbyszku też wychodzę z zasady że czerwone albo zbieram dojrzałe albo wcale.
Kolejny rok z rzędu wisi dotąd niedojrzały Merlot i CS. Wrzesień załatwił Merlota. To są bardzo duże różnice w dojrzewaniu odmian u nas i nieco bardziej na południe. Na Węgrzech jest zaledwie tydzień różnicy w dojrzewaniu Merlota i Messias, u nas Merlot dojrzewa i to z pozornymi parametrami jedynie co kilka lat.

I to jest ważny argument ,aby sadzić w mazowieckich warunkach odmiany białe.
U mnie z vinifer czerwonych jedynie PNP dojrzewa wystarczająco dobrze. Wymaga jednak okrywania
na zimę.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 23:13 
mistrz
mistrz

Czas na krótkie podsumowanie.
Udało mi się wygospodarować godzinowo 2 dni w trakcie 3 dni targów.
Ilość win do przetestowania ogromna. Wina praktycznie z całej Europy i z różnych innych zakątków świata.
Poświęcając 3 dni urlopu, można sporo zaoszczędzić na paliwie i jeszcze więcej na czasie potrzebnym do
odwiedzanie różnych rejonów.
Dostępny był bardzo szeroki przekrój różnych typów win. Poza klasycznymi, musiakami były wina z kvevri zarówno z białych jak i ciemnych
owoców, charakterystyczne dla Grecji wina z żywicami.
Pod względem edukacyjnym i poznawczym bardzo cenne doświadczenie.
A do tego jakość win. Robert już ten temat rozwinął i moje odczucia są podobne.
W czerwonych winach niestety nie mamy czego szukać, poza wyjątkami.
Słodkość tanin i wyczuwalna dojrzałość w winie jest dla nas poza zasięgiem.
Niestety 2018 nie będzie u nas zbyt często.

Już teraz czekam na kolejną edycję. I gorąco zachęcam wszystkich do odwiedzenia Krakowa w tym okresie.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2022, 23:24 
czeladnik
czeladnik

Miło było spotkać się z kolegami Robertem i Arkiem z forum na Targach ENOEXPO w Krakowie moim zdaniem jednej z ważniejszych imprez winiarskich w Polsce. Oprócz możliwości degustacji niezliczonej ilości win ciekawą stroną targów była możliwość uczestniczenia także w degustacjach komentowanych towarzyszącym targom.

Miałem przyjemność udział wziąć w dwóch takich degustacjach. Pierwsza z nich poświęcona była winom biodynamicznym VDA Riesling i Spatburgunder czyli Pinot Noir, tak bardzo popularny w Polsce.

Winiarze zrzeszeni w VDA planują niższe plony i wyższą dojrzałość owoców i w ten sposób uzyskują wyższą jakość win.
Łącznie zostało zadegustowanych 7 win z obszaru Niemiec oraz przedstawiono sposób kwalifikacji jakościowej win biodynamicznych.

Kolejny panel degustacyjny w którym miałem przyjemność brać udział to gruzińskie wina naturalne wytwarzane qvevri.
Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem i sala była wypełniona po brzegi.
Podczas degustacji prowadzonej przez właściciela jednej ze znanych winnic gruzińskich miałem okazję spróbować dwóch win bursztynowych i dwóch czerwonych oraz uzyskać od producenta pana Tchotiashvili wielu informacji na temat produkcji. Wina białe fermentuje się w qverii od 6 do 9 miesięcy, natomiast wina czerwone od 2 do 3 miesięcy.

Lista wina z qverii degustowanych podczas panelu to: Khikhvi 2016, Tavkveri 2017, Saperavi Reserve 2014, Muskaturi 2018.
Moim zdaniem są to naprawdę wina godne do zagustowania i pozostawiają miłe wspomnienia dla kubków smakowych

Targi winiarskie ENOEXPO w Krakowie uważam za bardzo ciekawe :D :D :D

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Feliks napisał(a):
...
Miałem przyjemność udział wziąć w dwóch takich degustacjach. Pierwsza z nich poświęcona była winom biodynamicznym VDA Riesling i Spatburgunder czyli Pinot Noir, tak bardzo popularny w Polsce.
.....

"Co to są wina biodynamiczne?
Bio, organiczne, z farm dbających o zrównoważony rozwój, wegańskie… Producenci win prześcigają się w certyfikowaniu swoich produktów, by odpowiedzieć na rosnące zainteresowanie zdrowymi produktami. Jak się wpisuje w te kategorie wino biodynamiczne? Wytyczne dotyczące upraw biodynamicznych powstały 100 lat temu. Ich twórca, Rudolf Steiner, pragnął produkować wina w zgodzie z naturą. Działania dotyczące uprawy i fermentacji odbywają się zatem według kalendarza faz księżyca i ustawień planet. Nic dziwnego, że takie wina są też droższe. Szacuje się, że koszty produkcji wina biodynamicznego wynoszą o 50 procent więcej niż w przypadku wina tradycyjnego.
"
Co do kalendarza faz księżyca to OK, ale Riesling i Pinot Noir bez pestycydów :shock: :?: :?: :!: :!:

PostNapisane: środa, 30 listopada 2022, 21:48 
czeladnik
czeladnik

Na forum mieliśmy kolegę, który od paru lat uprawia winorośl zgodnie z zasadami biodynamiki i w rzeczywistej praktyce stosuje teorię Steinera. W swojej winnicy posiada kolekcję uprawianych vinifer i daję radę uprawy bez żadnych środków ochrony roślin :D :D :D

Wielokrotnie piłem czerwone wina wytwarzane przez Piotra77 i muszę przyznać, że były to najlepsze wina czerwone z rodowodem polskim jakie piłem :D :D :D

PostNapisane: środa, 30 listopada 2022, 22:55 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam. Piłem niektóre z win o których wspomina Feliks. Jak mi kolega Krzysztof1970 powiedział, że pijąc Frankovkę (Blaufränkisch) z wielkopolskiej winniczki od Piotra77 będę zaskoczony to potraktowałem to z dużym dystansem, skoro nawet na Morawach jest z winami z tej odmiany różnie. Jednak degustacja wymusiła zmianę moich ostrożnych przekonań na plus. Wiedza, umiejętność winiarza, radykalna redukcja plonu, utrzymanie krzewów w zdrowiu, uprawa w korzystnych warunkach (warto wykorzystywać płoty, mury, popracować nad "mikroklimatem" itp.) przynosi efekty. Po prostu trzeba się nagimnastykować głównie w winnicy (a potem "ukoronować" sukces w piwnicy). (Od razu dopowiem, że taki efekt nie jest do osiągnięcia dla większości, zwłaszcza w przypadkowych lokalizacjach).
Przy okazji tego spotkania mocno przekonałem się też do wina z Caberneta Dorsy (sadzę). Małe spotkanie mamy już w nadchodzący weekend, więc zapewne kolejne "zaskoczenia" nastąpią . :wink: :thumbup:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1