Teraz jest środa, 28 maja 2025, 08:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Enoexpo
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2022, 21:32 
czeladnik
czeladnik

Po raz pierwszy na targach ENOEXPO w Polsce wystawiła się winnica Jean Guyon, która zdobyła łącznie 5 medali i rozbiła bank :D :D :D Historia z winem tego producenta rozpoczęła się od zakupu 2 hektarowej winnicy, a dzisiaj jest to jeden z największych producentów win w Bordeaux apelacja Medoc i jest właścicielem 8 winnic o łącznej powierzchni 185 hektarów. Szczepy odmian uprawiane w poszczególnych winnicach to: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot oraz w niewielkiej ilości winogrona jasne odmiany Sauvignon Blanc.

Poniżej lista nagrodzonych win oraz punktacja:
Château Tour Perey 2012, 91.25 pkt, zloty medal
Château Fleur Perey 2019, 91 pkt, srebrny medal
Château Fleur Perey 2017, 90.75 pkt, srebrny medal
Château Tour Seran 2018, 88.25 pkt brązowy medal
Château Haut Condissas 2014, 88.25 pkt brązowy medal

Kosztując tych wszystkich medalowych z Bordo czułem dojrzałość winogron i płynącą z nich słodycz. Takie wina po prostu chcę się pić każdego dnia :D :D :D

Doskonałą jakość win czerwonych odkryłem także na stoisku rumuńskiej winnicy Alira. Uprawiane tam odmiany czerwone to się także Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Walory tych win były równie mocno wzbudzające zachwyt degustatorów.

Myślę, że słusznym zadaniem jakie sobie wyznaczę na przyszły rok to będzie podróż w stronę Francji lub Rumunii… :D :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1