Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 15:06 
Ekspert
Ekspert

Gdyby informacje o nagazowanym winie pojawiły się na początku dyskusji to nie było by spekulacji dlaczego tak duże różnice w ocenie tych samych win przez różne komisje :!:
Bo to by wyjaśniało sprawę.
A tak mamy to co mamy - przepychanki.
Bo, ani organizatorzy, ani sędzia generał, ani degustatorzy pokonkursowi biorący udział w dyskusji nic o tym wcześniej w dyskusji nie wspominali ???

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 16:01 
Kiper
Kiper

Zainteresowany powinien wystąpić o arkusze, zanim cokolwiek usterkował. Ja w arkusze nie miałem czasu patrzeć na opisy
Wprowadzanie danych to: 1 arkusz to 14 pozycji 1 wino ma 5 arkuszy win ok 53
czyli 14 x 5 x 53= 3710
3710 danych należy wprowadzić do komputera w odpowiednie kratki i sie nie pomylić,później to obrobić posortowac itd.
Wyniki konkursu były podane ok 15min po zakończeniu konkursu i pewnie z małym poślizgiem wrzuconym do sieci. Cały czas jest zlot, otwarty panel.
Zanim wróciłem do domu to na forum już spam był odpowiedni z grupy co się DM zowie.
Czyli nie czekaliście Panowie na żadne arkusze ( których nigdy nie ujawniałem osobą postronnym), a Pan Panie Serafinie jest ostatnią osobą której bym ujawił oceny uczestników.; bo o ile wiem ani jednego wina Pan nie wysłał, natomiast krytyki odnośnie tego projektu było za 100tu.
I może już wystarczy tej spiskowej teori? wszystko już zostało powiedziane...

Edit:
Jest takie powiedzenie: Każdy sądzi według siebie.
Tutaj widać co komu po głowie chodzi...
Z mojej strony EOT

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 18:03 
mistrz
mistrz

Witam wszystkich.
Teraz gdy wszyscy powinni się cieszyć i powinna panować radość po zakończonym konkursie jest smutek, żal i z pewnością nie tylko mi jest przykro...
Tak mnie wzięło coś więc napiszę coś od siebie jeśli nie macie nic przeciwko temu . Nigdy jeszcze nie brałem udziału w żadnym konkursie bo z moim doświadczeniem winami owocowymi to raczej nie, a gronowe zrobiłem pierwszy raz...
Na początek chciałby pochylić czoło w stronę Ricciego za ogrom pracy związanej z taką imprezą.
Czytałem to co piszecie o wszystkich konkursach i zastanawiam się dlaczego to jest tak skąplikowane, ale rozumiem że krajowe czy międzynarodowe konkursy mają swoje prawa.. Tylko dlaczego w swoim gronie sobie tak utrudniać.
Jak jest konkurs forumowy to ja widzę to tak, że jest regulamin wewnętrzny, ustalony który odpowiada wszystkim choć jak to mówią wszystkim nie dogodzisz.
Gdybym ja chciał dać moje wino do oceny to chciałbym aby w komisji były osoby które mają autorytet, przynajmniej u większości. Wiadomo że szef to jest szef i Ricci być powinien i nie wiem kto jeszcze i do pełnego składu komisji dobierają przez oddanie głosu forumowicze. Punktacja taką jak jest od 0-100 z usunięciem najbardziej zaniżonego i zawyżonego wyniku czyli skrajne, pozostałe zsumowane to daje wam nie podważalny forumowy wynik.
Tak ja to widzę, prosty niedoświadczony winoogrodnik.
Jeszcze jedno :D W tym dni ojca życzę wam wszyscy ojcowie wszystkiego najlepszego i powiesić topór wojenny przynajmniej dlatego żeby młodym pokoleniom dać przykład i organizować satysfakcjonujące konkursy...a kto wie może takie żółtodzioby jak i ja jeszcze kiedyś wezmą udział.
Pozdrowionka wszystkich serdecznie .

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 18:10 
Kiper
Kiper

Rozumie, że Zainteresowany w którego postawę honorową nie wątpię, zwróci się o arkusz i go upubliczni, tak jak upubliczniano różnorakie zarzuty w stos. do komisji i organizatorów.
A wcześniej sprawdzi sobie, czy nie dystrybuuje medalowych granatów :wtf: .

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 20:38 
nowicjusz
nowicjusz

@ZbyszekB - sędzia generał, zwany inaczej generalissimusem, nie wrzucił nic o musującym egzemplarzu, bo nie czuł się zobowiązanym. Na arkuszu ocen widniało, jak byk - musujące. Przy niezgłoszeniu trunku jako takowego (czego regulamin nie przewidywał, bo wina miały być martwe (still)) - musowanie jest wadą. Wino pracowało w butelce, nie było intencjonalnie szampańskoje, jak moje hibiskusy - stosownie opisane i reklamowane (w sensie advertised, nie claimed, jasne?)

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 21:47 
Kiper
Kiper

Mam prośbę, czy ktoś z komisji oceniającej wina mógłby się wypowiedzieć na temat win które uzyskały 0 pkt.? (było chyba 7 takich). Tak ogólnie, co było nie tak z tymi winami, jakie błędy itp. Można odnieść się do mojego, było oceniane jako ostatnie w konkursie więc łatwo zapamiętać :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2017, 22:08 
Ekspert
Ekspert

general napisał(a):
@ZbyszekB - sędzia generał, zwany inaczej generalissimusem, nie wrzucił nic o musującym egzemplarzu, bo nie czuł się zobowiązanym. Na arkuszu ocen widniało, jak byk - musujące. Przy niezgłoszeniu trunku jako takowego (czego regulamin nie przewidywał, bo wina miały być martwe (still)) - musowanie jest wadą. Wino pracowało w butelce, nie było intencjonalnie szampańskoje, jak moje hibiskusy - stosownie opisane i reklamowane (w sensie advertised, nie claimed, jasne?)

@general,
oczywiście,że generał nic sam osobiście nie musi, od tego ma podwładnych, tym bardziej generalissimus !!!
Ale aby zapobiec wojnie głównodowodzący mógłby przedstawić odpowiednie argumenty, jeżeli nie chce wojny :mrgreen:
Wtedy była by to tylko wojna 2 ch państw a nie światowa (czytaj: forumowa :lol: ) I wielu by do niej nie przystąpiło ?!
A tak mamy 3 fronty walki (3 wątki na ten sam temat :!: ) i zadry ....
Generale - ku chwale ojczyzny i winogrodników polskich :idea:

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 04:05 
Ekspert
Ekspert

O możliwym ruszeniu wina z RegentRondo sam osobiście napisałem w wątku chyba już w poniedziałek.
Są w takim przypadku praktykowane dwa rozwiązania:

1. Wino nie podlega ocenie bo stwierdzono niezgodność z regulaminem.
2. Jeżeli komisja jest opem mainded i ma odpowiednią kategorię to może wino przenieść do innej kategorii z powodu nieprawidłowego zadeklarowania. Najczęściej taka sytuacja ma miejsce z deklaracją zawartości cukru.

Rozumiem, że do degustacji publicznej wino się odgazowało?

Ostatnio edytowano sobota, 24 czerwca 2017, 05:09 przez Zodiak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 04:22 
Ekspert
Ekspert

Było jedno wino pieniące się w butelce, ale Kto je wystawił to nie wiem. Bez zerknięcia w arkusze ocen dyskusja bez sensu - może dotyczyć innego wina.

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Koledzy ja co obiecałem to zrobiłem. Wyniki z Moraw i Gostomii zweryfikowałem w poznańskim SPOT-cie.
Wynik werysfikacji tu
odmiany/allegro-geisenheim-8331-1-chancellor-seibel-7053-x-rondo-t9785-15.html#p193984

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 21:36 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Zostało przez komisję przeniesione z win czerwonych do win specjalnych (musujących)

Wszystko pięknie, tylko nie zauważyłem słowa przepraszam za to całe zamieszanie.

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 21:39 
Kiper
Kiper

Mnie osobiście to śmieszy. Zamiarem było zrobić wino spokojne, ale robota została spaprana i wyszedł szampan, i ktoś sobie trzyma taką buteleczkę spokojnego wina w stojaczku w salonie, a tu któregoś ranka, nocy, popołudnia - pierdut, korek hop, wino siup i szmata w rękę. Mnie osobiście było by za to wstyd, że dałem komuś coś, co zostało spartolone, bo zamiarem było osiągnięcie czegoś zupełnie innego, :crazy: . Dla mnie to dyskwalifikacja wyrobu.

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 21:43 
Ekspert
Ekspert

Dawno temu niejaki Dom Perignon też spartolił wino, które miało być spokojne. A co z tego wyszło pewnie wiesz. :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 21:47 
Ekspert
Ekspert

I na prawdę myślisz, że to ma coś wspólnego z poprzednim wpisem?
vanKlomp napisał(a):
Ja jednak uważam, że jeśli oceny nie dokonują certyfikowani sommelierzy to wynik nie jest miarodajny. Mimo dobrych chęci i zaangażowania oceniających.

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2017, 21:50 
Ekspert
Ekspert

@Przemar. Masz niewielką wiedzę o winach musujących.
Wyślij wino na konkurs to pogadamy o wstydzie. Open Minded. Zawsze chciałem robić musujące, Prosecco, lambrusco. Teraz wiem jak to zrobić technologicznie. 86 pkt dostaje się za jakość wina.
Ja zrobiłem jak obiecałem. Ryzyko było tylko po mojej stronie.

Dla mnie to koniec sprawy.

Może jutro, może w poniedziałek opublikuje protokoły z Gostomii.
Niestety wymagają przepisania ręcznie.
Są tam ciekawe uwagi. Szczególnie dla mnie.

Ostatnio edytowano sobota, 24 czerwca 2017, 21:55 przez Zodiak, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1