Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 09:40 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
... Znanych jest kilkanaście odmian które są pewne / takie jest MOJE zdanie!/ ....

Czy mógłbyś podać listę tych pewnych odmian ?

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 09:50 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
- od 20 kwietnia nie będzie już przymrozków na mojej winnicy - tak jak to pokazują statystyki wieloletnie :mrgreen:

O te statystyki zapytaj Małgosię(kuneg) Ona już drugi rok z rzędu ma poważne problemy z majowymi przymrozkami.
A to też Wrocław.

U Zbyszka powinno być lepiej, niż u mnie. On ma południowy lekki stok, a ja mam ogródek w niecce.

Zbyszku,
trzymam kciuki za brak wiosennych przymrozków, bo już mnie trochę zmęczyła bezowocna uprawa. Marzy mi się, że wreszcie przerobówki przestaną robić za deserówki i zrobię z nich mały nastaw, a deserówkami się objem :D

Bosman,
podaj te pewniaki. Nie daj się prosić.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 10:47 
czeladnik
czeladnik

Podam kilka odmian które, moim zdaniem, winne sprawdzić się pod osłonami nie sprawiając większych problemów dla amatorów. Oczywiście każda z tych odmian ma jakieś słabe strony ale zanim przetestuje się 40 / które często są mocno przereklamowane/ można na nich bazować. Z białych Arkadia, Muskat Letnij, Danarpa Polonia, z ciemnych; Ajwaz, Nero, Festivee. Zapewne prowadzący uprawę pod osłonami mają swoich pewniaków niech tu przedstawią.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 11:42 
czeladnik
czeladnik

Na moje fotki musiałbyś czekać do września... niech inni mnie wyręczą.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 12:41 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Ja chciałem zobaczyć Twoje dokonania

Raczej się nie doczekasz. Nawet lokalizacja uprawy bosmana jest okryta tajemnicą.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 13:02 
czeladnik
czeladnik

Miszo i krysie po co te złośliwości? Widzę, że na tym portalu to niestety standard. O moich dokonaniach, kiedyś pisałem, powtórzę jedno; mam skuteczny b. tani sposób na szpaki. Teraz, jako emerytowi, któremu /z różnych przyczyn/ pozostał jedynie ogród winoroślowy nie widzę powodu do szukania rozgłosu. Jeżeli ktoś skorzysta z moich uwag, jego rzecz, jeżeli ma inne zdanie niech napisze /lub nie/ ale po co ten tfurczy wysiłek aby mi dokopać, czy to nie nadmiar zaangażowania.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 13:39 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Miszo i krysie po co te złośliwości?

Powinieneś doskonale zdawać sprawę z tego, że powodzenie uprawy winorośli w tym kraju zależy w dużej mierze od lokalizacji. Dlatego, jeśli u ciebie sprawdza się np. Festivee a mieszkasz na Dolnym Ślasku to niekoniecznie musi to być dobry wybór dla kogoś z Mazowsza, a już na pewno jest to fatalny wybór dla kogoś ze Szczecinka.

Cytuj:
nie widzę powodu do szukania rozgłosu.

Nie za bardzo rozumiem. Obawiasz się najazdu wycieczek szkolnych czy poszukujących sztobrów forumowiczów? Chyba się przeceniasz...

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 13:44 
czeladnik
czeladnik

Alkor, pisałeś o sobie? Co znalazłeś, w mojej wypowiedzi co było arogancją lub bezczelnością? Może to inni ocenią? Ostatnio zainicjowałem, na tym portalu promocję uprawy winorośli - to też źle?

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 15:15 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
wymienię swoje osiągnięcia ....... znalazłem rozwiązanie na unikanie szkód wyrządzanych przez szpaki, znalazłem sposób na dużą redukcję gniazd os i szerszeni w okolicach mojej winnicy, opracowałem skuteczny sposób walki z opuchlakami w uprawie winorośli pod osłonami, opracowałem metodę produkcji "miodku winogronowego" /na co mam glejt z Instytutu z Puław/ , opracowałem metodę produkcji sadzonek w gruncie dający szybsze efekty niż powszechnie stosowane obecnie.

Poprosimy o szczegóły. To będzie ciekawsze i bardziej pożyteczne.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 15:31 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Kapitanie, rodaku, kiedy pobijesz rekord i...zaczniesz proces ODWROTNY?

Od tego się zaczęło. Początkowe odebrałem to jako żart i odpowiedziałem też żartem. Po tej

bosman napisał(a):
Kolejny rekordzista - tylko po co? Znanych jest kilkanaście odmian które są pewne / takie jest MOJE zdanie!/ i czy nie lepiej skupić się na dopracowywaniu technologii ich uprawy i przerobu niż ...No właśnie co ma być celem takiego "rekordu" którego większość za rok czy dwa wyląduje w ognisku?

ironicznej i złośliwej wypowiedzi widać, że lubisz innych "wskazywać palcami". Pośmiać się z innych jest ok, zwracać Tobie uwagę to już złośliwości i arogancja. Pytasz po co? Bo lubię, a Tobie nic do tego. Zebrałem ponad 150 odmian bo lubię mówić innym czego nie warto uprawiać :mrgreen: . Jeszcze niczego nie usunąłem z kolekcji. Tobie radzę, obsadź sobie całą szklarnię Festivee i kup dobrą siekierę. Będziesz miał zajęcie na emeryturze i opał do pieca. Sekatorem możesz za nią nie nadążyć. Nie daj się prosić i pokaż wreszcie coś więcej poza literami.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 16:03 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):
bosman napisał(a):
wymienię swoje osiągnięcia ....... znalazłem rozwiązanie na unikanie szkód wyrządzanych przez szpaki, znalazłem sposób na dużą redukcję gniazd os i szerszeni w okolicach mojej winnicy, opracowałem skuteczny sposób walki z opuchlakami w uprawie winorośli pod osłonami, opracowałem metodę produkcji "miodku winogronowego" /na co mam glejt z Instytutu z Puław/ , opracowałem metodę produkcji sadzonek w gruncie dający szybsze efekty niż powszechnie stosowane obecnie.

Poprosimy o szczegóły. To będzie ciekawsze i bardziej pożyteczne.

Witam.
Też jestem bardzo ciekawy tych rozwiązań.
Bosmanie nie daj się prosić przedstaw te rozwiązania chyba, że Twoje rozwiązania są opatentowane to inna sprawa wtedy wycofuję się.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 17:43 
Kiper
Kiper

Kochani, ja pyskówki już przerobiłem :oops: i nie warto powielać. Wracając do pierwszego postu Bosmana.
bosman napisał(a):
Rok 2012 za nami. Jaki był? Każdy ocenił i ...wyciągnął wnioski. Jaki będzie nadchodzący? Jak prognozujecie, co planujecie ...
W latach 2008-2012 uprawę niszczyły wiosenne przymrozki, szczególnie krzewy prowadzone w niskich formach. Niektóre krzewy udało się skutecznie zabezpieczyć kartonami, większość nie, z powodu wybujałych latorośli. W tym roku ostatecznie zdecydowałem się na wysokie prowadzenie większości krzewów, szczególnie odmian przerobowych. Rondo i NN (wino czerwone) będzie prowadzone dwuramiennym Guyot, Seyval jednoramienny Guyot na pniu 1,6 metra. Mam nadzieję, że moja decyzja jest słuszna i jak najbardziej pożądana. Wczoraj przeprowadziłem wstępne cięcie, końcowe na przedwiośniu.

PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 07:30 
czeladnik
czeladnik

Zgodnie z sugestią pewnej Pani idę do psychologa... i nie spełnię żadnych próśb o pomoc...po co? Abym się dowiedział że jestem bezczelnym arogantem.

PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 11:33 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Zgodnie z sugestią pewnej Pani idę do psychologa... i nie spełnię żadnych próśb o pomoc...po co? Abym się dowiedział że jestem bezczelnym arogantem.

Zapraszasz ludzi do dyskusji o ich planach... po co? Żeby z nich szydzić?

bosman napisał(a):
Kolejny rekordzista...

Przyjmij do wiadomości, że nie życzę sobie tego typu wypowiedzi o mnie.

PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 14:34 
mistrz
mistrz

bosman napisał(a):
Jak prognozujecie, co planujecie ...

Szczerze! - większy wybór, lepszy biznes.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1