Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 5 listopada 2010, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Ambrozja napisał(a):
Więcej o Agroturystycznym Szlaku Winno- Miodowym "Grodziec" na www.grodziec.com

nic tam na temat szlaku nie ma
są tylko imprezy na zamku
dalej więc nie rozumiem sensu tego tematu

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2010, 21:09 
mistrz
mistrz

to i ja się dołącze - problem w tym, ze jesteśmy takimi jakimi jesteśmy. Polacy ani w polityce, ani w swej skromnej działalności nie potrafią się jednoczyć. Ok, 20 lat temu jednemu wąsatemu coś tam się udało.
Zadko tu pisuje, sporo czytam, nie tylko na tym forum.
Problem moi drodzy jest w tym, ze jako (nie ublizajac nikomu) poczatkujacy winiarze, czy tez winoogrodnicy nie potrafimy byc zgrana "banda" - region tu, region tam - tu winiarz, tam ktoś ma parę "krzaczków".
Kazdy niby chciałby postępu, rozwoju, współpracy, ale jak co do czego przychodzi to każdy staje się ważniakiem, wielkim guru winiarskim, kimś kto jest ponad to i niby mu nie zalezy.
Popatrzcie na Czechów - maja dziesiatki winnic, winniczek, "sa grupa trzymajaca władzę" - kazdy z nich moze sprzedawac swoje wyroby...
Nowa zelandia? daleko, to prawda. Tam oddaje sie butelke do ichniejszego sanepidu do badania, potem wykupuje sie paski akcyzowe i juz... u nas...
Kto z Was legalnie sprzedaje wino????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Heh - może to nie odpowiednie miejsce, wątek, ale zawsze żal mi tego, że nie potrafimy być razem.
Mamy swoj Instytut Wina i co???
Dla duzych i owszem, ale dla tych co zaczynają? Pozostaje tylko to forum i godziny spedzane przed komputerem w celu znalezienia porad, kogos kto ma juz winnice w niedalekiej odleglosci, itd...
Szkoda gadac.
POzdr
http://www.winamarcina.pl

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 00:06 
Ekspert
Ekspert

Marcin, nie bardzo rozumiem skąd taka pełna rozgoryczenia wypowiedź. Ja myślę, że w temacie winoroślarsko-winiarskim wykazujemy jako społeczność dość duży stopień integracji i współpracy.

Tylko popatrz, forum winogrona.org ,założone z czystej pasji, skupiło wokół siebie i wychowało całkiem niezłą grupę winogrodników amatorów. Niektórzy z nich zaczynają produkować wina komercyjne. Spontanicznie zorganizowały się 2 zjazdy forumowiczów i jakoś nie wyszło, że były tam jakieś kwasy. Innym pozytywnym przykładem integracji i współpracy jest grupa ludzi skupiona wokół wino.org.pl - świetnie ze sobą współpracują przy różnych okazjach, okazjach które zresztą sami stwarzają.

Instytut wina wg ciebie nic nie robi. Ja myślę, że jednak robi: odbyło się kilka konwentów, są jakieś szkolenia. Zauważ, że założyciele instytutu założyli go sami, z własnej, nieprzymuszonej inicjatywy. Winiarzom zielonogórskim też nikt nie kazał zorganizować się w związek, podobnie zresztą jak winiarzom z przełomu Wisły, czy z Podkarpacia.

Sprawa jest prosta - róbmy swoje.

A to, że ten czy ów samiec alfa nie lubi się z tym czy innym samcem alfa to sprawa normalna; nie powiesz chyba, że Czesi są pozbawieni testosteronu.

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 00:58 
mistrz
mistrz

Hehe, udalo mi się. Prowokacja to dobra metoda na stworzenie konstruktywnej wypowiedzi i wiekszego zaangazowania niz tylko spamowanie.
Istotnie - do konca z nami zle nie jest, ale zawsze moze byc lepiej. Dlaczego tak sadze? Prowadze nowa strone www o naszej tematyce. Rozeslalem dziesiatki e-maili z prosba o aktualizacje danych winiarzy - mapa nasza na forum dawno przestala byc aktualna - odpowiedzi mozna policzyc na palcach 1 reki. Poszukuje osob, ktore podobnie jak ja odtwazaja jeszcze przedwojenne tradycje winiarskie na stokach rzeki Pilicy - macie pojecie jaki z tym problem?
Czasami jest taki moment, ze ma sie dosc, ale trzeba isc do przodu i robic swoje.
Dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz, pozdrawiam i Dobrej nocy

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 07:23 
przedszkolak
przedszkolak

Podzielam zdanie "winamarcina" . Ocena, że w Polsce z winoroślarstwem jest źle to ocena optymistyczna, Analizowałem zestawienia i opisy winnic zrzeszonych "gdzieśtam". - Winnica? Kilkadziesiąt krzewów kilkunastu odmian!!! Owszem ogród winoroślowy. KILKUNASTU winoroślarzy zaczynających coś tam produkować. Chwała im za to ale jest to "mniej niż zero" choćby w porównaniu do Zjednoczonego Królestwa, Czechy mają 15 000 ha winnic.
Idea upowszechnienia uprawy winorośli w gospodarstwach agroturystycznych ma swój sens. Gospodarstw takich jest w kraju ok. 10000 z tego potencjalne możliwości uprawy winorośli ma ok. 1/3. Tu tkwi potencjał który można "ruszyć". Na założonych Szlakach zaczyna ten temat ŻYĆ. Co prawda powoli ale nie ma ani fachowców ani tradycji. Integracja w ramach szlaku to też współpraca w innych dziedzinach, wymiana doświadczeń itp. Oczywiście, nie jest to dla mnie nowość, że znajdą się prześmiewcy, krytykanci, wszystkowiedzący ale nic nie wnoszący do tematu. Ot, darmowy kabaret. Kiedyś Kennedy powiedział; Nie pytaj co Stany Zrobiły dla ciebie, powiedz co ty zrobiłeś dla Stanów? I to można powtórzyć "nad Wisłą" choćby w temacie winoroślarstwa.

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 11:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ambrozja,
mam jedynie trzy pytania:
1. Gdzie masz winnicę?
2. Jaki areał?
3. Jak długo?

Jak dla mnie bardzo dziwacznie w Twoich ustach brzmią słowa "Oczywiście, nie jest to dla mnie nowość, że znajdą się prześmiewcy, krytykanci, wszystkowiedzący ale nic nie wnoszący do tematu". Jesteś na forum już dwa tygodnie i widać poczułeś wenę do nauczania wszystkich.

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 12:58 
przedszkolak
przedszkolak

Sprawami winorośli w różnym kontekście zajmuję się prawie 30 lat, /od produkcji w namiotach Skarbu Panonii /. To że jestem na portalu 2 tygodnie o niczym nie świadczy wszak nie za wysługę lat otrzymuje się "prawo głosu". Nikogo nie pouczam a jedynie dzielę się doświadczeniem. Staram się sprowokować do dyskusji której celem jest "dobro sprawy".

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 13:24 
Ekspert
Ekspert

Ambrozja napisał(a):
Sprawami winorośli w różnym kontekście...

A w takim zwykłym, prostym:
1. Gdzie masz winnicę?
2. Jaki areał?
3. Jak długo?

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 15:36 
przedszkolak
przedszkolak

Odpowiedź może zaskoczy; zdążyłem założyć 1,5 ha winnicy z zamiarem profesjonalnej produkcji win ale kiedy kolejne modyfikacje prawa utwierdziły mnie w przekonaniu iż nie będę w stanie sprostać wymaganiom /z różnych względów/ z l i k w i d o w a ł e m , pozostawiając kilka arów która /emerytowi i jego rodzinie/ wystarcza na wina, deserówkę i soki.

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 20:01 
Kiper
Kiper

Ambrozja napisał(a):
Odpowiedź może zaskoczy; zdążyłem założyć 1,5 ha winnicy z zamiarem profesjonalnej produkcji win... z l i k w i d o w a ł e m

No to pare groszy poszło w .....! A możesz powiedzieć jakie odmiany były w nasadzeniach?

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 08:19 
przedszkolak
przedszkolak

E, co tam wspominać. Całe szczęście że ziemia szybko drożała.

PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 09:51 
Ekspert
Ekspert

Ambrozja napisał(a):
...zdążyłem założyć 1,5 ha winnicy z zamiarem profesjonalnej produkcji win ale kiedy kolejne modyfikacje prawa utwierdziły mnie w przekonaniu iż nie będę w stanie sprostać wymaganiom /z różnych względów/ z l i k w i d o w a ł e m...

No to faktycznie doświadczony z Ciebie winiarz.

PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 11:09 
przedszkolak
przedszkolak

Przez 30 lat zrobiłem trochę wina ale....chylę kapelusz przed ekspertem. Tym bardziej, że ekspert taki jakiś wyniosły...

PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 11:40 
mistrz
mistrz

oto Polska właśnie... HEH

PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 12:42 
przedszkolak
przedszkolak

Skoro na tym portalu jako nowicjusz mam być"kotem " /w nomenklaturze wojskowej/ to proponuję by ci którzy na winoroślarstwie klawisze zniszczyli odnieśli się do artykułu w Haśle Ogrodniczym /chyba?/ z grudnia ub. roku na temat stanu tej dziedziny w kraju nad Wisłą. Może ktoś ma ten artykuł i "wrzuci" na portal.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1