GrapesEater napisał(a):
redfox napisał(a):
Na razie nikt się nie okreslił w czym tkwi problem.
Od dłuższego czasu najczęściej pojawiającym się komunikatem był ten o problemach z bazą SQL, więc jest duże prawdopodobieństwo, że to serwer SQL jest problemem i nie byłoby w tym nic dziwnego, bo SQL w wersji 4 to prehistoria.
Co do kosztów - zarówno serwery SQL jak i skrypty forum są darmowe, więc nie koniecznie odnowienie forum i wiki generuje jakieś koszty, pomijając żmudną pracę adminów czy webmasterów opracowujących nowy Layout i przenoszących dane do nowych baz.
Szczerze mówiąc, nie wiem, w czym tkwił problem.
Podejrzewam, że posypał się system skracania URL, a konkretnie plik/katalog z cache. Na to wskazywałyby komunikaty "wątek nie istnieje". Bazy danych nie podejrzewam, gdyż w tej samej bazie danych są strony wiki, a one wczoraj działały. Próbowałem przebudować cache wczoraj przez panel administracyjny, być może to pomogło.
Co do kosztów - o ile skrypty są darmowe, o tyle serwery już nie. Serwis (a w zasadzie jego hostowanie) utrzymywany jest ze składek forumowiczów, pieniędzmi zarządza @wihenek. Za domenę winogrona.org płacę ja.
redfox napisał(a):
Może i serwer. Strona Grzesia S. też się nie otwiera.
Jeśli mowa o serwisie
http://www.sapijaszko.net, to mniej więcej od marca nie ma go w sieci - dotychczasowy serwer został wyłączony, a nie mam czasu, by przenieść go na inny. Bo jak słusznie zauważyliście, jest to żmudne (i nudne).
Pozdrawiam,
Grzesiek