Ja dodam, że kwestia jest też w ilości "potencjalnych" użytkowników - o ile np. tematyka "ogólna" tworzenia win (wino.org) przyciągnęła wiel użytkowników forum, to już uprawa winorośli jest na pewno dużo mniej popularna i powszechna, także i użytkowników forum będzie mniej. Ale na pewno ta liczba w czasie będzie rosła, bo taka jest tendenacja "ogólna".
A co bym dodał/zmienił - jak najwięcej akcji jednoczących - wyjazdy (wiem, że niedawno był jakiś do Czech - mam nadzieje kiedyś dołączyć

), czy choćby akacje typu projektowanie kalendarza (dobrze by było zacząć już na jesieni

), projektowanie loga, może jakieś koszulki forumowe, jakiś konkurs win by się przydał na pewno, zloty, warsztaty - to na pewno jednoczy.
No i jak najmniej dzielenia i bicia piany

No i oczywiście, tak jak wszędzie - uważam że władzę trzeba oddać w ręce młodych!

( To nie jest przytyk do nikogo, bo nikogo nie znam osobiście), po prostu młodzi więcej działają, a to do ogólnej "aktywności" forum wiele wnosi.
Pozdrowienia
Zbyszek. PS. chyba uprawa winorośli jakoś się wiąże z tym imieniem, bo jak czytam forum, to wielu Zbyszków widze - a wiadomo, wszystkie Zbyszki to fajne chłopaki