Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 01:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 19:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Czytam sobie :
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzki Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych w Poznaniu
Informacja dla producentów wyrobów winiarskich



Autor dokumentu: Aleksy Paszkowski

Udostępnił: Renata Roszewska (2008-10-15 14:11:59)
Ostatnio zmodyfikował: Renata Roszewska (2008-12-01 12:03:13)

I nie ma w tym artykule nigdzie słowa „szaptalizacja”
Używa się tylko i wyłącznie takich określeń jak:
- proces wzbogacania moszczu
- proces odkwaszania
- proces słodzenia

Przypomniało mi się ,że taki temat TU już był poruszany.
Znalazłem : tutaj
Chciałem coś dopisać (ale temat niestety zamknięty)
Czytam i co ja widzę ?
Waldek i Heniek cytują jakieś wypowiedzi , jakiegoś „ziko” ?
Szukam ,ale nigdzie tych wypowiedzi autorstwa ‘ziko” nie znajduję”
Wstawiam do wyszukiwarki „ziko” i znajduję :” Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów

Mam w związku z tym pytanie do Grzegorza S.
(a także innych użytkowników tego FORUM jeżeli coś wiedzą na ten temat):
Kto to jest „ziko” i co się z nim stało ,że nie ma nic o nim na forum ?
(ginęli ludzie w Argentynie bez śladu ,ale to było już dawno temu !!)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 21:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zbyszek, na forach są opcje administracyjne blokowania użytkownika, jest także opcja "usuń użytkownika", przy czym posty takiego gościa znikają.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 21:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
Szaptalizacja pochodzi od Jeana Antoine'a Chaptala ministra rolnictwa u Napoleona, który w roku 1808 usankcjonował formalnie jej stosowanie.
Tak piszą w "Wino, sztuka i nauka" wyd. Iskry.

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 23:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="zbyszekB"]C
Kto to jest „ziko” i co się z nim stało ,że nie ma nic o nim na forum ?
(ginęli ludzie w Argentynie bez śladu ,ale to było już dawno temu !!)


Co przez to sugerujesz czytelnikom forum?

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Heniek"][quote="zbyszekB"]C
Kto to jest „ziko” i co się z nim stało ,że nie ma nic o nim na forum ?
(ginęli ludzie w Argentynie bez śladu ,ale to było już dawno temu !!)


Co przez to sugerujesz czytelnikom forum?
Nic strasznego , tylko to ,że :
- Był taki użytkownik (co widać nadal po cytatach)
- Nie wiadomo co się z nim stało ? (brak na liście użytkowników)
- Proponuję fiszki : nick, data rejestracji, data wyrejestrowania , ilość postów, powód wyrejestrowania.
Np. ziko , 22.11.2006, 22.06.2008, 3241, sepuku (albo : spalony na stosie)

Dlaczego gdyby ktoś pytał ?

1. aby nowy użytkownik zarejestrowany wczoraj, dzisiaj i ten który zarejestruje się jutro nie pomylił Nicka naszego byłego kolegi np. z repelentem do odstraszania kretów itp.
2. bo to był kiedyś nasz kolega, czy ktoś tego chciał czy nie i przez to jest częścią historii tego Forum
3. bo cóż warta jest społeczność która wypiera się swojej historii, albo jej się wstydzi ?


Tylko tyle i aż tyle.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
8O , kurcze ale zimowa nuda daje niektórym po łbach, oczadzieli czy co ? :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="posy"]8O , kurcze ale zimowa nuda daje niektórym po łbach, oczadzieli czy co ? :lol:

??

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 23:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="zbyszekB"]Czytam sobie :
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzki Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych w Poznaniu
Informacja dla producentów wyrobów winiarskich
...........
I nie ma w tym artykule nigdzie słowa „szaptalizacja”
Używa się tylko i wyłącznie takich określeń jak:
- proces wzbogacania moszczu
- proces odkwaszania
- proces słodzenia



Ja też sobie czytam , ale zdumiony jestem zupełnie czymś innym :

" Zasady stosowania procesu wzbogacania
a) dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu zwiększenia naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w świeżych winogronach zebranych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, oraz uzyskanego z tych winogron moszczu gronowego lub wina, przy zachowaniu podczas przeprowadzenia takiego zabiegu wymogów określonych w pkt d),
b) z uwagi na warunki klimatyczne, dozwolone jest zwiększenie naturalnej zawartości alkoholu w świeżych winogronach, moszczu gronowym, moszczu gronowym w trakcie fermentacji, młodym winie w trakcie fermentacji oraz wina ... "
8O
Dla mnie bardziej przekonujące byłoby określenie " potencjalnej objętościowej zawartości alkoholu" :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 00:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="olmek"]Dla mnie bardziej przekonujące byłoby określenie " potencjalnej objętościowej zawartości alkoholu" :wink:

Dla mnie też.
Ale przecież nie o to mi chodziło.
Mnie chodzi o to ,że w polskiej nomenklaturze nie używa się słowa "szaptalizacja"
Wystarczy wejść na którąkolwiek stronę wojewódzkiego WIJHARS i pobrać druk pt. "Zgłaszanie zamiaru przeprowadzenia wzbogacania .doc"
I podałem link do wcześniejszej niby dyskusji na ten temat w której autor proponując taki temat "niestety" miał rację.
PS
I nie jest to żadna prowokacja z mojej strony jak napisałeś to na PW.!
Jeżeli już to prowakacja raczej ze strony WIJHARS :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 01:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="zbyszekB"][quote="olmek"]Dla mnie bardziej przekonujące byłoby określenie " potencjalnej objętościowej zawartości alkoholu" :wink:

Dla mnie też.
Ale przecież nie o to mi chodziło.
Mnie chodzi o to ,że w polskiej nomenklaturze nie używa się słowa "szaptalizacja"


Osobiście spotkałem się z takim określeniem wielokrotnie , jak i innymi zapożyczeniami. ( np. kupaż, degorżowanie itd.) Jeżeli w jakimś komunikacie ( mało fachowym zresztą) nie używa się tego słowa , to nie znaczy ,że nie występuje w polskiej nomenklaturze.

P.S. PW, jak sama nazwa wskazuje, służy do wymiany prywatnych informacji i upublicznianie ich nie powinno mieć miejsca. Tak myślę.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 11:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="zbyszekB"]
Kto to jest „ziko” i co się z nim stało....
- Był taki użytkownik (co widać nadal po cytatach)
- Nie wiadomo co się z nim stało ? (brak na liście użytkowników)


Ziko został zbanitowany!
Ale dlaczego cała jego twórczość zniknęła to nie wiem!
Pewnie zemsta władz forum za ostry język!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 13:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
[quote="heavy"]

Ziko został zbanitowany!


i słusznie !

_________________
najmłodsze dziecko : www.forexx.com.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 13:54 
[quote="zbyszekB"]
Waldek i Heniek cytują jakieś wypowiedzi , jakiegoś „ziko” ?
Szukam ,ale nigdzie tych wypowiedzi autorstwa ‘ziko” nie znajduję”
Wstawiam do wyszukiwarki „ziko” i znajduję :” Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów

Mam w związku z tym pytanie do Grzegorza S.
(a także innych użytkowników tego FORUM jeżeli coś wiedzą na ten temat):
Kto to jest „ziko” i co się z nim stało ,że nie ma nic o nim na forum ?
(ginęli ludzie w Argentynie bez śladu ,ale to było już dawno temu !!)


Co jakiś czas pojawiają się na forum postacie wywołujące ostre wzburzenie innych użytkowników. Taką osobą był Ziko. O ile pamiętam został zbanowany. W temacie o szaptalizacji, który przytoczyłeś w dyskusji brał udział jeszcze inny człowiek, którego również już nie ma lecz z innych powodów. Szkoda mi Zika. Powodował 'ruch i zamęt' na forum. Swoimi wypowiedziami niszczył nudę i wywoływał emocje.

ZIKO WRÓĆ.

Góra
  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 15:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="sitting_bull"][quote="heavy"]

Ziko został zbanitowany!


i słusznie !

Czy słusznie, to można by było ocenić jakby ktoś śladów nie zatarł!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 15:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
[quote="heavy"]

Czy słusznie, to można by było ocenić jakby ktoś śladów nie zatarł!!


jak pisał to (dobrze pamiętam ) się modliłem o bana dla niego... to chyba słusznie.

_________________
najmłodsze dziecko : www.forexx.com.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO