Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 02:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 17:55 
przedszkolak
przedszkolak

Pisałem w innym temacie tego działu o progach i barierach w rozwoju Forum. Swoją drogą - Progi i bariery - czyż to zła propozycja nowego działu. Gdyby taki powstał, niniejszy temat pasowałby do niego jak znalazł.
Ale do rzeczy.
Uważam iż istniejąca tutaj praktyka oznaczania forumowiczów określeniami w zależności od ilości postów niepotrzebnie ich stygmatyzuje co w konsekwencji źle wpływa na dyskusje, jej poziom, atmosferę. Jest również przyczyną pewnych patalogii - chociażby niepotrzebnych postów.
Co ważne, stygmatyzacja nie czyni nic złego prawdziwym "nowicjuszom" (to ja) - ale wszystkim pozostałym już tak.
Nie chciałbym tutaj silić się, wymyślać przykłady i prawdopodobne czy rzeczywiste zdarzenia. Ale dla mnie nie ulega wątpliwości że merytoryczne relacje osób o wiedzy odwrotnie proporcjonalnej do ilości nadesłanych postów mogą być zagrożone. Przejawiać się to może większą agresją, w złośliwościach czy traktowaniem sprawy ambicjonalnie. Wydaje mi się także iż może też być przeszkodą przed spowodowanym jakimś impulsem "ujawnianiem" się na Forum osób o dużej wiedzy. A to już - biorąc pod uwagę że od czegoś trzeba zacząć-a jak się zacznie, to wciąga - może być duża strata dla Forum.
W związku z tym proponuje aby omawianą informacje przenieść do profilu.

Pozdrawiam - Kazik

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 18:01 
Kiper
Kiper

Pomijając sensowność tego rozwiązania, rozumiem, że masz już przygotowany moduł do php_bb, który to robi?

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
pragmatyk napisał(a):
...nie ulega wątpliwości że merytoryczne relacje osób o wiedzy odwrotnie proporcjonalnej do ilości nadesłanych postów mogą być zagrożone.

Oj, Kazik. Doktorek ma w tej chwili 404 posty, na forum jest nieco ponad dwa lata. Ja mam 2071 Ten będzie 2072) posty, na forum zarejestrowałem się prawie siedem lat temu. Wystarczy cień orientacji, żeby wiedzieć, kto jest ekspertem w ochronie winorośli.

PS. Filozofem jesteś Kazik, nie?

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 21:45 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
pragmatyk napisał(a):
...nie ulega wątpliwości że merytoryczne relacje osób o wiedzy odwrotnie proporcjonalnej do ilości nadesłanych postów mogą być zagrożone.

Oj, Kazik. Doktorek ma w tej chwili 404 posty, na forum jest nieco ponad dwa lata. Ja mam 2071 Ten będzie 2072) posty, na forum zarejestrowałem się prawie siedem lat temu. Wystarczy cień orientacji, żeby wiedzieć, kto jest ekspertem w ochronie winorośli.
PS. Filozofem jesteś Kazik, nie?
Nie chciałbym tu nikomu kadzić....Zarówno Doktorek jak i Ty Macieju jesteście autorytetami wskazujacymi drogę,( duża wiedza) może troche w innej specjalizacji....myslę że tekst pragmatyka odnosił sie jednak do niskiej wiedzy usera, a mającego duzo postów...

PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2011, 21:30 
przedszkolak
przedszkolak

Maciej napisał(a):
Doktorek ma w tej chwili 404 posty, na forum jest nieco ponad dwa lata. Ja mam 2071 Ten będzie 2072) posty, na forum zarejestrowałem się prawie siedem lat temu. Wystarczy cień orientacji, żeby wiedzieć, kto jest ekspertem w ochronie winorośli.
O.K. - nie upieram się. Spontaniczne poparcie mego pomysłu też mnie otrzeźwiło. A poza tym, czasami jest śmiesznie.
Maciej napisał(a):
Filozofem jesteś Kazik, nie?
Raczej estetą i zapewne złośliwcem więc zapytam - to już myśleć nie można bez wzbudzania podejrzeń.

Szczęśliwego Nowego Roku
Kazik

PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2011, 23:08 
Ekspert
Ekspert

pragmatyk napisał(a):
Raczej estetą i zapewne złośliwcem więc zapytam - to już myśleć nie można bez wzbudzania podejrzeń.

Aj, Kazik. Przecież nikt Ci nie może zabronić. Ale żeby zaraz tak się ze wszystkim uzewnętrzniać? I to na forum winoroślarskim?!! Na 32 Twoje posty jeden jest całkiem na temat: o śrubce skalującej w refraktometrze.

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 21:54 
przedszkolak
przedszkolak

Maciej napisał(a):
Na 32 Twoje posty jeden jest całkiem na temat: o śrubce skalującej w refraktometrze.
To moze ten jeszcze Ci się spodoba?.

Pas.

- Kazik

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:16 
Ekspert
Ekspert

pragmatyk napisał(a):
...
Pas.
- Kazik

3 bez atu
- Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:24 
Ekspert
Ekspert

Uwielbiam dyskutantów, którzy uznają wyłącznie swoje własne poglądy. Każdy inny budzi albo agresję, albo rezygnację. Zawsze można się też obrazić. Po cholerę włazić na forum DYSKUSYJNE, jak nie potrafi albo nie lubi się dyskutować?!
Skutki stygmatyzacji, cholibka...

Aha - kontra. Bez trzech ;)

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:33 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
Uwielbiam dyskutantów, którzy uznają wyłącznie swoje własne poglądy. Każdy inny budzi albo agresję, albo rezygnację. Zawsze można się też obrazić. Po cholerę włazić na forum DYSKUSYJNE, jak nie potrafi albo nie lubi się dyskutować?!
Skutki stygmatyzacji, cholibka...

Aha - kontra. Bez trzech ;)

A nie pospieszyłeś się z licytacją :?:
Poczekaj na partnera "pragmatyka" - teraz na niego kolej :!:
I nie rozumiem odzywki :?: :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:54 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
A nie pospieszyłeś się z licytacją :?:
Poczekaj na partnera "pragmatyka" - teraz na niego kolej :!:

No fakt. Jakoś nie przywykłem do gry w parze z Tobą :mrgreen:
Będą nadróbki?

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 23:07 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
...No fakt. Jakoś nie przywykłem do gry w parze z Tobą :mrgreen:

Tak wyszło z losowania :mrgreen:
Cytuj:
Będą nadróbki?

W czasie gry nie wolno rozmawiać :!: o licytacji

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 12:03 
przedszkolak
przedszkolak

Wielkie dzięki dla Zbyszka i Macieja za z potęgowanie napięcia. Niby to tylko brydż a jaka adrenalina. 3 bez atu Zbyszka rozumiem i doceniam. Wyższej licytacji nie było i nie ma. Licytacja skończona - gramy bez atu.
Ale po kolei.
pragmatyk napisał(a):
O.K. - nie upieram się. Spontaniczne poparcie mego pomysłu też mnie otrzeźwiło.
Skoro - Maciej - zgodziłem się z Tobą (nawet z nutą samokrytyki) to o czym było dyskutować?. Chyba że dyskusją nazywasz potencjalną wymianę impertynencji którą nie wiem dlaczego zacząłeś.
Maciej napisał(a):
Czuję się adresatem tego wołania o dyskusje. Ja też owszem - ja tak. Nieco zagadkowa jest kwestia uwielbienie dla dyskutantów. Sądzę że ona również przekłada się jakoś tam na uwielbienie dyskusji i wszystko jest O.K.. Ale o czym mamy dyskutować? (wątek stał się nieaktualny ze względu na brak różnicy poglądów - o czym było wyżej). Proponuje o tym - o co masz zastrzeżenia do mnie. Czyli "Dyskusja o umiejętności dyskusji". To akademickie i za ogólne. W takim razie lepiej będzie - "Dyskusja o zagrożeniach w dyskusji". Może cieplej. "Porozmawiajmy o zagrożeniach w dyskusji". A gdzie Forum?. A więc - "Porozmawiajmy o zagrożeniach w dyskusji na Forum". I niechaj tak zostanie.
Może - nawet posiłkując się przykładami które każdy z nas ma zapewne w pamięci - uda nam się pokazać na jakie sposoby psuje się dyskusje. Może wyznaczymy jej kanon na Forum. Od nas będzie zależało by nie było odwrotnie - pyskówki. Ale jeżeli my nie będziemy potrafili się porozumieć - to kto?.
Gramy bez atu - a więc szanse są równe. Wszystko zależy od naszych kart i umiejętności ich wykorzystania.
Pro publico bono a także pro domo sua - to dla dodania wiary wszystkim którzy w tym projekcie wezmą udział.
Proponuje pierwszy wist ode mnie.

Kazik

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 12:43 
Ekspert
Ekspert

Panowie, ja nie umiem grać w brydźa, więc zupełnie się już pogubiłem o co wam chodzi :shock:

@pragmatyk
Odnodzę wrażenie, że szukasz problemu tam gdzie go nie ma.
Jesli wyczerpałeś temat (mam nadzieję) to pozwól, ze zamknę ten wątek.

Strefa czasowa: UTC + 1