Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 05:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 09:50 
Ekspert
Ekspert

Co, jak użytkownik sam siebie upokarza? Czy moderator może mu zwrócić uwagę że się kompromituje publicznie?

Jeśli zacytuję bez żadnego komentarza kompromitującą wypowiedź użytkownika, czy to będzie potraktowane że to ja go obrażam, czy że on sam uwłacza własnej godności?

Czy użytkownik nie posiadający żadnej wiedzy i doświadczenia jest upoważniony do wydawania opinii, że inny użytkownik lub jego treści są bezwartościowe i czy taka ocena może zostać potraktowana jako obraźliwa?

Czy rozpowszechnianie twierdzeń lub opinii fałszywych, nieprawdziwych i niezgodnych ze sztuką winiarską i szeroko pojętą uprawą winorośli, jest naruszeniem regulaminu?

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 11:01 
Kiper
Kiper

"Czy rozpowszechnianie twierdzeń lub opinii fałszywych, nieprawdziwych i niezgodnych ze sztuką winiarską i szeroko pojętą uprawą winorośli, jest naruszeniem regulaminu?"

cytuję dalej
"Moje posty są obelżywe,aroganckie.Moja postawa ,wykańcza wielu fachowców.Obrzucam ich gnojem.
Moje posty są merytorycznie szkodliwe."
Wszystko zostawiam to bez komentarza.Czas ,żeby ktoś Ciebie zawstydził.Wydajesz się niezrównoważony.
Słyszałeś o czymś takim jak netiquette

Ostatnio edytowano sobota, 22 stycznia 2011, 17:27 przez WinnicaUdziejek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 11:43 
Ekspert
Ekspert

To była tylko odpowiedź na Twoje aluzje i nigdzie nie było napisane że to o Ciebie chodzi:
WinnicaUdziejek napisał(a):
Ja tu nauczyłem się być czujnym.Nikt mnie więcej nie upokorzy!

Cieszę się niezmiernie ,że tu jestem
i mam nadzieję ,że poznam tu kogoś wartościowego z kim będę degustować wina w niedalekiej przyszłości.
Nie należę do rozgoryczonych ludzi i czuję ,że jestem częścią konstruktywną tego forum.
Cieszę się ,że żyję w państwie prawa i demokracji.

ps.Odnośnie ekranów ekratorów doświetlających.Może niezręcznie wyjaśniłem to co miałem na myśli.
Nie wiedziałem za bardzo jak to wytłumaczyć ,jak do tego podejść.

Moje są gorsze? Mniej taktowne? Ja Ci nie ubliżam przynajmniej że jesteś niezrównoważony

Wciąż uważam że Twoje posty są merytorycznie szkodliwe. Powinny zostać sprawdzone przez moderatorów i stosownie sprostowane, bo ktoś niedoświadczony może w to uwierzyć.

Jakbyś miał trochę pojęcia i przyzwoitości, to sam byś je poprawił.

Rzadko tu ostatnio zaglądam, dlatego moja reakcja jest trochę spóźniona.

Raczej moje pytania skierowane były do moderatorów, bo regulamin jest dość ogólnikowy i chciałem się zapytać o parę rzeczy.

Ostatnio edytowano sobota, 22 stycznia 2011, 11:49 przez alkor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 11:46 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Co, jak użytkownik sam siebie upokarza? Czy moderator może mu zwrócić uwagę że się kompromituje publicznie?

Nie tylko moderator, każdy użytkownik może, a nawet powinien zwrócić uwagę, przestrzegając przy tym punktu 2.7 Regulaminu.

alkor napisał(a):
Jeśli zacytuję bez żadnego komentarza kompromitującą wypowiedź użytkownika, czy to będzie potraktowane że to ja go obrażam, czy że on sam uwłacza własnej godności?

W takim przypadku brak komentarza to również swojego rodzaju komentarz. Formalnie nie narusza Regulaminu.

alkor napisał(a):
Czy użytkownik nie posiadający żadnej wiedzy i doświadczenia jest upoważniony do wydawania opinii, że inny użytkownik lub jego treści są bezwartościowe i czy taka ocena może zostać potraktowana jako obraźliwa?

Użytkownik nie posiadający żadnej wiedzy i doświadczenia nie powinien wydawać opinii o wypowiedziach innych użytkowników, taka ocena może być potraktowana jako obraźliwa.

alkor napisał(a):
Czy rozpowszechnianie twierdzeń lub opinii fałszywych, nieprawdziwych i niezgodnych ze sztuką winiarską i szeroko pojętą uprawą winorośli, jest naruszeniem regulaminu?

Jest naruszeniem Regulaminu, konkretnie punktu 2.5 . "Pisać należy rzeczowo" jest równoznaczne " Nie należy pisać od rzeczy" .

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 11:54 
Ekspert
Ekspert

WinnicaUdziejek napisał(a):
Wydajesz się niezrównoważony.

Otrzymałeś właśnie ostrzeżenie.

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 13:26 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze mam dwie uwagi.

Moim zdaniem, cytaty ujęte cudzysłowem, powinny być dosłowne, ewentualnie dopuszczalne mogłoby być pominięcie nieistotnych fragmentów.
WinnicaUdziejek edytuje moje wypowiedzi zmieniając ich sens, tak że wyglądają tak jakby personalnie dotyczyły Jego, a pierwotnie odnosiły się ogólnie do grupy użytkowników. Takie manipulacje cytowanym tekstem też powinny być zakazane.

Moje cytaty Jego wypowiedzi były dosłowne i opatrzone pod spodem merytorycznym komentarzem. Pod nimi napisane było wytłuszczonym drukiem, że to tylko przykład, a dalsza część odnosiła się do ogółu i nie wszystkie określenia dotyczyły WinnicyUdziejek.
post99143.html?hilit=przyk%C5%82ad#p99143

Zanim zaczniemy posługiwać się łaciną, spróbujmy przynajmniej w miarę poprawnie pisać w ojczystym języku. Cytowane wypowiedzi WinnicyUdziejek świecą się prawie całe na czerwono przy włączonej funkcji sprawdzania pisowni. Utrudnia to dodatkowo zrozumienie i tak często zagmatwanych wypowiedzi. Mimo że jest stosowny punkt w regulaminie, nic się nie zmieniło w tej kwestii.

Moja propozycja jest taka, żeby zamieścić w widocznym miejscu, jak uruchomić funkcję sprawdzania pisowni dla różnych przeglądarek, dla tych którzy sobie z tym nie radzą, z takich czy innych powodów.

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 14:38 
Kiper
Kiper

Jak mnie tu nie chcą to ja odchodzę.

Znam zasady ,gramatyczne ,ortograficzne na poziomie dobrym.

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 15:01 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Cytowane wypowiedzi WinnicyUdziejek świecą się prawie całe na czerwono przy włączonej funkcji sprawdzania pisowni.

Nie bardzo wiem, o co Ci Michał chodzi ? Nie używam tej funkcji, więc nie wiem co tam świeci, ale zgrubsza patrząc, nie dopatruję się tam błędów :roll:

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 18:29 
Ekspert
Ekspert

Każdemu zdarza się zgubić przecinek, spację itp., ale niektórzy robią to nagminnie. Moim zdaniem są to ewidentne błędy interpunkcyjne, o których jest też mowa w regulaminie i ciężko się czyta takie zlepieńce.

Pierwsza i podstawowa zasada interpunkcji: "Kropki, przecinki, średniki, dwukropki, wielokropki, wykrzykniki, znaki zapytania stawiamy bezpośrednio po ostatniej literze poprzedniego słowa, bez odstępu".

Może jakiś polonista się wypowie.

Ja tam nie jestem jakimś mistrzem ortografii, korzystam z tej funkcji Firefoxa i nie wstydzę się tego.

Nawet w tym temacie była wzmianka o dyskryminacji dyslektyków. Ponawiam więc propozycję by opisać gdzieś sposoby uruchomienia "sprawdzania pisowni" w różnych przeglądarkach. Ułatwi to może życie piszącym i czytającym.

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 15:24 
Ekspert
Ekspert

trzeba by coś dodać o wykorzystywaniu fotek poza serwisem.
Pisałem o firmie Royal garden która na aukcjach i stronie www wykorzystuje fotki z działu odmiany

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Michał no bez jaj.
Jeszcze tego by brakowało żebyśmy wyrzucali ludzi z forum za braki przecinków w postach.
Wtedy to już nikt by tu nie pisał.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 20:38 
mistrz
mistrz

Erikos napisał(a):
... Wtedy to już nikt by tu nie pisał.
Nie doceniasz użytkowników forum - wielu z nas skończyło 8 klas i potrafi postawić "Kropkę, przecinek ... bezpośrednio po ostatniej literze poprzedniego słowa, bez odstępu".
Fakt - to wymaga pewnego wysiłku ... ale DAMY RADĘ!

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 10:48 
mistrz
mistrz

Widzę, że przyjęliśmy ten regulamin tak bez większej refleksji. :oops:

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 12:11 
Ekspert
Ekspert

A nad czym tu biadolić. Tu nie sejm. Pisz po polsku, na temat to nie będzie problemu.

Paweł

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 19:14 
Ekspert
Ekspert

Jest pewna rzecz od której podnosi mnie się ciśnienie . Chodzi mi o posty spamy . Niech szefostwo coś wymyśli . Moja recepta , kasować co nie na temat w danym wątku może być zbyt restrykcyjna . Jednak coś należy zrobić .W zasadzie chodzi mi o czysty spam , wątki nie na temat ale w temacie winorosli są dla mnie ok. Inne propozycje? Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1