Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Protestuję !!!
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Protestuję przeciw ciągłemu zaśmiecaniu działu odmiany upierdliwymi i źle udokumentowanymi pytaniami nt. co to za odmiana. Rozumiem wszystkich którzy spać nie mogą bo nie wiedzą co u nich rośnie. Sprawa identyfikacji jest jednak niezwykle trudna, nawet dla zawodowych ampelografów (ilu ich jest na świecie, 2-3 ???). Co mnie najbardziej wk.... to nędzna dokumentacja takich zapytań; gość pokazuje kawałek liścia, dodatkowo źle oświetlonego, i zaśmieca forum swoimi głupimi pytaniami. To tak jakby pokazać komuś zdjęcie kawałka paznokcia i pytać o nazwisko !!! Gdzieś zamieściłem instrukcję co ma być w takim zapytaniu (niestety zapomniałem gdzie), może ktoś przypomni ?

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 21:12 
Kiper
Kiper

Prawdę mówiąc też mnie to trochę męczy. Może czas na nowy dział?

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 21:28 
Ekspert
Ekspert

Mnie również wk....ą pytania gości, którzy nie przeczytali nawet podstawowej literatury!!!!
Mało tego.... niektórzy próbują pomóc i silą się na odpowiedzi, a delikwent nie interesuje się dalej tematem!!

Dobrą ilustracją jest kurs winiarski, który ruszy z końcem sierpnia na dawnej AR w Szczecinie.
Szeroka tematyka, od uprawy poprzez winifikację po przepisy prawne... i co?????
Nikt z forumowiczów z okolicy się nie zgłosił (jest jeszcze czas). No bo po co????
Lepiej zadawać na forum debilne pytania, niż się douczyć!!!!!!!

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 21:56 
nowicjusz
nowicjusz

Witam starszych doświadczeniem forumowiczów i innych też

jako nowicjusz biorąc młodych stażem forumowiczów w obronę chciałem tylko nadmienić że zadawanie
tych debilnych pytań pomogło mi osobiście rozpoznać a bardziej w przybliżeniu określić (ampelografów
jest przecięż tak niewielu) odmianę odziedziczonej roślinki.
Zgadzam się że należałoby te pytania doprecyzować i poprzeć odpowiednimi fotkami aby szanować czas
innych, natomiast nie zgadzam się z formą protestu.
Może drogą do rozwiązania tego dylematu jest nowy dział ?
Mam nadzięję że nikogo nieuraziłem moim skromnym zdaniem, a nowicjuszom doradzam trochę więcej inwencji w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące pytania i szacunek dla czasu innych.

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 22:03 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
A ja zwyczajnie takich postów nie czytam. Zajrzę i jeśli nie widzę tego, co być powinno zamykam. I się wcale nie wkurzam.

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 22:09 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):
Mnie również wk....ą pytania gości, którzy nie przeczytali nawet podstawowej literatury!!!!
Mało tego.... niektórzy próbują pomóc i silą się na odpowiedzi, a delikwent nie interesuje się dalej tematem!!

Dobrą ilustracją jest kurs winiarski, który ruszy z końcem sierpnia na dawnej AR w Szczecinie.
Nikt z forumowiczów z okolicy się nie zgłosił (jest jeszcze czas). No bo po co????

Witaj Bardzo chciałbym się wybrać na ten kurs tym bardziej że jest dofinansowany w zdecydowanej większości.
Z racji trybu pracy jest to u mnie niemożliwe (2 weekendy w miesiącu jestem w pracy). Urlopu na weekend wziąć nie mogę niestety bo kto mnie zastąpi? nikt nie pojedzie 200-300km na 1-2 dni do pracy w weekend skoro sam też jest 2 pozostałe weekendy w pracy w tym samym miesiącu - rozłąka z rodziną całe 2 tyg w miesiącu (taka specyfika mojej pracy - inni mają gorzej a jeszcze inni znacznie lepiej). Dlatego bronię teraz tych co z przyczyn zawodowych i nie tylko NIE MOGĄ wziąc udziału w tej jakby nie mówić wielkiej okazji na dokształcenie się. A NYGUSOM oczywiście reprymenda się należy. Sprawdzę jeszcze program szkolenia. ps. ilu jest chętnych? wie ktoś już?

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 22:42 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Protestuję przeciw ciągłemu zaśmiecaniu działu odmiany upierdliwymi i źle udokumentowanymi pytaniami Co mnie najbardziej wk.... to nędzna dokumentacja takich zapytań; gość pokazuje kawałek liścia, dodatkowo źle oświetlonego, i zaśmieca forum swoimi głupimi pytaniami... Gdzieś zamieściłem instrukcję co ma być w takim zapytaniu (niestety zapomniałem gdzie), może ktoś przypomni ?

No właśnie, Ty Danielu, znając doskonale słowa kluczowe masz trudności z odnalezieniem swojej instrukcji, a wymagasz tego od początkujących ? Bez urazy, ale od pewnego czasu odezwy, manifesty, protesty, zarzucanie innym głupoty i braku rozsądku stały się Twoją ulubioną formą wypowiedzi. Nie dociekam nawet, czy uprawnioną.
Jeżeli jeszcze się nie obraziłeś, to proponuję byś raz jeszcze opracował taką instrukcję , przyklei się ją i będzie po sprawie.

heavy napisał(a):

No tak, uczył Marcin Marcina ... Dostajesz Waldek ostrzeżenie za brak kultury - obrażanie innych użytkowników.

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 00:31 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):

Waldek wybacz, ale po co są te i inne fora forum, chyba po to, żeby ludziska rozwiązywały razem swoje problemy ????????? SORRRY no chyba, że się mylę niech mnie ktoś wyprostuje !!!

PS
Protest Daniela popieram !

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 00:44 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Poczułem się wywołany do tablicy, jako jeden z autorów "debilnego zapytania" o pomoc w identyfikacji odmiany, które w rażący sposób "zaśmieciło" dział odmiany.
Może dla szanownych panów ekspertów DW i heavy prośby o pomoc w identyfikacji winorośli są "debilne" i tylko "zaśmiecają" to forum. Jednak dla niektórych nowych pasjonatów tematu winorośli są to istotne kwestie. Jeśli te pytania są aż takim problemem, że trzeba aż akcji protestacyjnej bo zaśmiecają cenny dział odmiany to może faktycznie dobrze by było żeby moderatorzy utworzyli jakiś dział dla "żółtodziobów", żeby panowie eksperci nie musieli już nawet patrzyć na tak beznadziejne i prymitywne pytania...

Wydawało mi się, że forum jest po to by zadać pytanie i liczyć na życzliwą odpowiedź i muszę przyznać, że do tej pory tak było. wypowiadałem się bardzo rzadko ale za każdym razem uzyskiwałem życzliwą odpowiedź lub poradę. Szkoda, że nie wszystkim to odpowiada...

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 06:59 
Ekspert
Ekspert

Niezależnie od formy zapytań o identyfikację kompletne/niekompletne, głupie/niegłupie - dział Odmiany który (moim zdaniem) ma być działem dyskusji o odmianach stał się miejscem gdzie rzeczywiście dużo jest zapytań o identyfikację odmian. Myślę że utworzenie osobnego działu "Identyfikacja Odmian" uporządkowało by sytuację.

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 07:40 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):

Tylko, że za ten kurs trzeba płacić 500zł ( nie mówiąc już ile dodatkowo dopłacają za uczestnika ) Jak ktoś początkuje z winnicą to nie tak szybko odrobi te pieniądze. A np. w Węgrowie-seminarium winoroślarskie jest bezpłatne, jak miałabym się wybrać to tam. :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 09:44 
mistrz
mistrz

Zuzanna napisał(a):
heavy napisał(a):

A np. w Węgrowie-seminarium winoroślarskie jest bezpłatne, jak miałabym się wybrać to tam. :mrgreen:

Witaj Zuzanno
O co tutaj chodzi ? Napisz jasno i otwarcie bo domyślać się możemy bardzo różnych rzeczy :| .
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 09:57 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Niezależnie od formy zapytań o identyfikację kompletne/niekompletne, głupie/niegłupie - dział Odmiany który (moim zdaniem) ma być działem dyskusji o odmianach stał się miejscem gdzie rzeczywiście dużo jest zapytań o identyfikację odmian. Myślę że utworzenie osobnego działu "Identyfikacja Odmian" uporządkowało by sytuację.

Canin to bardzo dobry pomysł !!!
Administrator powinien wykasować wszystkie posty dotyczące identyfikacji odmian z działu : "Odmiany", by nie robił się tam śmietnik , a następnie założyć nowy osobny dział pt. : "Identyfikacja Odmian" i tam wszyscy od początku mogliby kierować swoje prośby i pytania. Kto chciałby pomóc, to mógłby tam dzielić się swą wiedzą i doświadczeniem ( po to są chyba właśnie tworzone fora ) , a kto nie - to omijałby ten rozdział z daleka bez zbędnego pieniactwa i wyładowania swoich frustracji na innych. I tak na marginesie jestem pozytywnie zaskoczony postawą Olmka!

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

Ostatnio edytowano wtorek, 17 sierpnia 2010, 10:34 przez manuns, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 10:25 
Kiper
Kiper

Szlachcic napisał(a):
Zuzanna napisał(a):
heavy napisał(a):

A np. w Węgrowie-seminarium winoroślarskie jest bezpłatne, jak miałabym się wybrać to tam. :mrgreen:

Witaj Zuzanno
O co tutaj chodzi ? Napisz jasno i otwarcie bo domyślać się możemy bardzo różnych rzeczy :| .
Pozdrawiam
Eugeniusz

Ależ nic nie miałam na myśli, tylko to co napisałam.Była tu wcześniej informacja o II seminarium winoroślarskim na którym będzie wykładał m.in dr J.Mazurek, z całym szacunkiem dla jego pracy i zaangażowania, uważam że warto wybrać się.

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 12:44 
Ekspert
Ekspert

Faktycznie możnaby utworzyć oddzielny dział z "Jaka to odmiana" ale prawdopodobnie będzie on opuszczony przez tych co potrafią cokolwiek powiedzieć gdyż będzie mocno przytłaczający pytaniami tak jak tu już wspominano mocno nieprecyzyjnymi.
Napewno trzeba wyznaczyć jakiś wzorzec aby zapytanie miało szanse odpowiedzi. Czyli ładne i czytelne fotki liścia koronki, grona dojrzałego, wszelkie dane typu gdzie rośnie (ściana, grunt, lokalizacja), czas dojrzewania itp.

Hmm a Węgrów ... zastanawia mnie coraz bardziej :) Troche kawałek ale ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1