Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 02:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 14:36 
mistrz
mistrz

Space99 napisał(a):

Hmm a Węgrów ... zastanawia mnie coraz bardziej :) Troche kawałek ale ...

Taż jestem chętny o ile mnie ktoś zgarnie i odeśle z powrotem. :P
Koszty transportu pokrywam. :lol:

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 14:58 
Ekspert
Ekspert

zuzek napisał(a):
Poczułem się wywołany do tablicy, jako jeden z autorów "debilnego zapytania" o pomoc w identyfikacji odmiany, które w rażący sposób "zaśmieciło" dział odmiany.
Może dla szanownych panów ekspertów DW i heavy prośby o pomoc w identyfikacji winorośli są "debilne" i tylko "zaśmiecają" to forum.

odmiany/stara-odmiana-t5383.html
odmiany/identyfikacja-t5708.html :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 18:46 
mistrz
mistrz

andrew54 napisał(a):
zuzek napisał(a):
Poczułem się wywołany do tablicy, jako jeden z autorów "debilnego zapytania" o pomoc w identyfikacji odmiany, które w rażący sposób "zaśmieciło" dział odmiany.
Może dla szanownych panów ekspertów DW i heavy prośby o pomoc w identyfikacji winorośli są "debilne" i tylko "zaśmiecają" to forum.

odmiany/stara-odmiana-t5383.html
odmiany/identyfikacja-t5708.html :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Najładniej wyszła ..... brzoza :!: :?:

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 20:33 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
...Bez urazy, ale od pewnego czasu odezwy, manifesty, protesty, zarzucanie innym głupoty i braku rozsądku stały się Twoją ulubioną formą wypowiedzi. Nie dociekam nawet, czy uprawnioną.
Jeżeli jeszcze się nie obraziłeś, to proponuję byś raz jeszcze opracował taką instrukcję , przyklei się ją i będzie po sprawie...

Kuba, skoro tak twierdzisz to pewnie masz rację. Choć z drugiej strony nie bardzo pamiętam abym składał jakieś inne protesty czy manifesty w ostatnim kwartale. Co do tej instrukcji to była prawdopodobnie podpięta pod jakiś "obojętny" temat i dlatego nie mogę jej znaleźć. Oczywiście, powtarzać się nie będę, ludzie i tak nie zwracają uwagi na to co piszesz; nawet jeśli napiszesz jak złapać za nogi Pana Boga to i tak po 2 dniach nikt o tym nie pamięta. Mój wniosek z kilkuletniego pobytu na forum jest taki, że piszemy wyłącznie dla siebie. Zapewne wielu forumowiczów doszło do podobnych konstatacji bo od dawna ich nie widzę.

Ludziom których uraził mój protest wyjaśniam, że nie mam nic przeciw aby prosić o identyfikację tego czy owego. Jeśli jednak oczekujecie, że ktoś poświęci kilka godzin aby rozpracować wasze NN to bądźcie tacy mili i uprzejmi i zadajcie sobie trud zrobienia zdjęć które odpowiednio dokumentują cechy waszych ulubieńców.

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Moje stwierdzenie "debilne pytania" nie było skierowane personalnie do nikogo!!! I nie chodziło o dział odmian, tylko ogólnie!!
Było niepotrzebnie za ostre. Mam nadzieją, że nikogo nie uraziłem!
Mam jedynie apel do "nowicjuszy", żeby zanim zaczną zadawać pytania zadali sobie minimum wysiłku i przeczytali choć jedną książkę R. Myśliwca!!!!! Koszt znikomy, a wiedza bezcenna!!! A i dyskutować nam będzie łatwiej i na innym poziomie!!

PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 06:13 
nowicjusz
nowicjusz

Witam.

Ja również jestem za utworzeniem działu / poddziału "jaka to odmiana"

Jednak również nie jestem bezkrytyczny. Powinny zostać jasno określone kryteria przyjmowania materiałów do identyfikacji.

Np.: Zdjęcie / skan 3 losowych liści z obu stron z podaniem skali (kawałek linijki, miarki z ikei)

Zdjęcie łozy z czymś, czego kolory można łatwo zidentyfikować i porównać (wzornik z zakładu foto?)

Zdjęcie gron (3?) z podobnie pokazaną skalą i kolorem, oraz dokładną datą, która sugerowała by stopień dojrzałości.

Bez tych danych admin / moderator wysyłał by PW z wytycznymi do kogoś, kto popełnił niepełne dane i kasował temat.

Coś takiego mogło by pozwolić na uniknięcie zaśmiecania forum debilnymi prośbami ze zdjęciem jednego liścia zrobionym komórką...

Jeśli komuś zależy na identyfikacji, to niech też troszkę się postara, a nie wysyła zdjęcie liścia, co mu ledwie na świat się pokazał.

Ot, takie moje wnioski.

Pozdrawiam.

adwokat

PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 07:05 
Ekspert
Ekspert

Ja uważam, że osobny dział np. "identyfikacja odmian" nie byłby taki zły, można by w nim czasem dla zabawy celowo identyfikować znane odmiany i poznawać bardziej ich ampelograficzne cechy.
Prościej byłoby zostawić tak jak jest, jednak należy wtedy nakazać obowiązkowo ustawić wygaszanie w tego typu tematach np. miesiąc.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1