Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 16:21 
Ekspert
Ekspert

Prośba do Moderatorów!
Ze względu na to, że koledzy rozpoczęli już "Ranking 2017" może warto przenieś gdzieś albo chociaż odpiąć stare rankingi, bo z nimi mało przejrzyście robi się w dziale odmiany. Trudno się dostrzega nowe, bieżące wątki i wpisy. Może zawsze niech będzie tam tylko bieżący Ranking. A może lepiej powołać nowy, specjalny dział - np. "RANKINGI ODMIAN".

PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 19:19 
Kiper
Kiper

Ranking odmian i tak już się rozlazł. Jest ranking w Artykułach http://www.winogrona.org/index.php?titl ... tyku%C5%82
jest też w Odmianach http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ia:Odmiany

PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 00:04 
Ekspert
Ekspert

Gdzie rankingi są to wiem. :D Chodzi mi tylko o to, że pozycjonowanie tylu Rankingów na pierwszych miejscach w dziale "Odmiany" utrudnia czytanie, bo świeże wątki są niżej. Sprawę poddaję do przemyśleń Modom, jak to uporządkować, tak żeby rankingi były nadal łatwo dostępne (zwłaszcza dla nowicjuszy i gości przeszukujących głównie forum) (żeby wyszukiwarka je oczywiście nadal obsługiwała) a jednocześnie nie przeszkadzały w czytaniu bieżących wątków w dziale "odmiany". :D

PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 18:38 
Kiper
Kiper

Nie wątpię, że wiesz gdzie są rankingi. Zwróciłem uwagę, że są również w Artykułach i tam właśnie można by je umieszczać, zwalniając miejsce w Odmianach.
Moderatorzy operują na forum (skrypt phpBB). Wiki jest na innym skrypcie (MediaWiki) i tam są inne uprawnienia i inne możliwości. Tam rządzi Space99.
Gdyby się brać za Wiki, należałoby najpierw zaktualizować skrypt. Nasz już się trochę postarzał. Najnowsze skrypty MediaWiki są już responsywne, więc bardziej przyjazne dla urządzeń mobilnych, których użytkownicy coraz częściej zaglądają do naszej Wiki.

-------------------
Dopisuję

Można też zorganizować to inaczej. Na forum w kategorii WINOROŚLA dodać forum Ranking odmian winorośli (pod lub nad forum Odmiany.
Wewnątrz forum Ranking odmian winorośli Oddzielnie Typowanie i Ranking. Typowanie to zwykle dziesiątki lub setki postów pośród których trudno byłoby odnaleźć podsumowanie. Rankingi - to miejsce dla rankingów - podsumowań za kolejne lata. Nazwy odmian w rankingu z hiperłączami do opisów na Wiki (tak jak to jest w rankingu w Wiki - klikasz w nazwę odmiany i przenosisz się do jej opisu w Wiki). Prosto, bez komplikowania i możliwe do załatwienia przez admina na forum phpBB.

PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 21:48 
mistrz
mistrz

A nie prościej będzie po prostu je 'odpiąć' od góry? Znikną sobie wtedy naturalnie pomiędzy tematami, ale to nie problem, bo starczy w wyszukiwarkę wpisać 'ranking', szukaj tylko w tematach i wszystkie razem jak na dłoni. Przypięty moim zdaniem powinien być tylko ten aktualny, po ogłoszeniu nowego odpinamy stary. Od dawna już mi to przeszkadzało, że tak są na górze i obraz zaciemniają, fajnie Sławku że podjąłeś ten temat :)

PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 22:25 
Kiper
Kiper

Podpięcie tylko jednego najnowszego rankingu częściowo załatwia problem. Wyobrażasz sobie ranking na ten rok? Totalne zamieszanie. Aby móc realnie oceniać konkretne odmiany, należy zajrzeć do kilku rankingów. Na przestrzeni lat możemy inaczej oceniać odmiany niż na podstawie rankingu bazującego na opiniach z jednego roku, zwłaszcza tak kiepskiego jak obecny.
Dla admina forum winogrona.org/ wstawienie dodatkowego forum (ranking odmian) w kategorii Winorośla to kilka kliknięć myszką, wpisanie kilku wyrazów z klawiatury, razem mniej niż minuta roboty.

PostNapisane: sobota, 25 listopada 2017, 10:21 
Kiper
Kiper

Pomysł z odpięciem rankingów jest bardzo dobry. Mnie też to wkurza, że - aby dotrzeć do nowszych wątków - trzeba przewijać w dół i szukać.
Pomysł z wyodrębnieniem dla rankingów nowego działu na forum - też bardzo dobry.

PostNapisane: środa, 29 listopada 2017, 21:47 
Kiper
Kiper

Jak widać, odzew żaden i chyba nie ma się co dziwić. Rankingi są w zainteresowaniu określonej grupy ludzi. Tych, którzy szukają nowinek, zaczynają przygodę w z winoroślą lub łudzą się, że jeżeli kupią coś, co jest wysoko notowane w rankingach, będą zadowoleni z wyboru.
Kiedyś na podobnym tematycznie forum nasze forum nazwano forum handlowym. Jest w tym sporo uszczypliwości, jednak analizując aktywność użytkowników forum widać, że coś w tym jest.
Jest też spora grupa użytkowników forum, którzy z dużym dystansem podchodzą do rankingów lub wcale nie są nimi zainteresowani - to "kontrabasiści" z dowcipu o muzykach:
Żona po koncercie pyta męża kontrabasistę - Dlaczego oni tak szybko przebierają na tych instrumentach, a ty cały czas trzymasz palec na jednym dźwięku?
– Widzisz, kochanie – odpowiedział kontrabasista – bo oni wciąż jeszcze szukają, a ja już znalazłem.

Wracając do tematu, Ranking odmian, aby był przejrzysty, mógłby być dodany jako nowa kategoria - kategorie na naszym forum to (od góry):
Serwis http://www.winogrona.org
Winorośle
Wino
Imprezy, Wydarzenia
Różności
Działanie serwisu

Fora są podkategoriami. W ramach kategorii Winorośle mamy fora:
Odmiany
Uprawa
Choroby i szkodniki
Poszukiwana, poszukiwany
Identyfikacja odmian

Czyli, zachowując strukturę naszego forum, nad kategorią Winorośle można by umieścić kategorię Rankingi Odmian winorośli.
Jako podkategorie (Fora) występowałyby kolejne lata - w sumie 5, by za bardzo nie rozciągać forum.
Fora miałyby nazwy kolejnych lat np. Rok 2017, Rok 2016 itd.
W tych forach byłyby wątki, zawsze dwa i zawsze takie same: Typowania i Ranking. W wątku Typowania użytkownicy forum typowaliby tak samo, jak do tej pory. Po zakończeniu typowania, podsumowanie w formie rankingu byłoby umieszczane w wątku Ranking dotyczącym danego roku.
Poniżej rysunek obrazujący projekt.

Uciążliwością dla administratorów byłaby w tym przypadku konieczność corocznego dodawania forum o nazwie Rok 20xx i usuwania lub przenoszenia forum dotyczącego roku najstarszego. Najstarsze typowania można by przenosić do dodatkowo utworzonego w kategorii Ranking odmian forum o nazwie Archiwalne. Przykładowo:

Ranking Odmian
- Rok 2017
- Rok 2016
- Rok 2015
- Rok 2014
- Archiwalne

Za rok wyglądałoby to tak:

Ranking odmian
- Rok 2018
- Rok 2017
- Rok 2016
- Rok 2015
- Archiwalne

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2017, 07:30 
Kiper
Kiper

Dlatego jeszcze prościej byłoby dodać RANKINGI jako podkategorię w dziale WINOROŚLE i tam przenieść wątki. Wg mnie nie jest ich aż tak dużo, żeby trzeba je było jeszcze rozdzielać na podkategorie. A same wątki z wynikami mogłyby być przypięte - tak jak teraz. To taka moja propozycja.

PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2017, 08:27 
Ekspert
Ekspert

Na razie odpiąłem. Zostawiłem tylko 2016 i przykleiłem 2017 i ranking 10lecia.
A tak BTW to tego typu rzeczy zgłaszajcie nie w wątkach bo nie wszystkie czytamy, ale jako "zgłoś post" (taka ikonka z wykrzyknikiem) to jest co prawda do moderacji ale można tez wykorzystać do kontaktu z moderatorem, bo moderatorzy dostają powiadomienie w takim przypadku,

PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 09:53 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
Dlatego jeszcze prościej byłoby dodać RANKINGI jako podkategorię w dziale WINOROŚLE i tam przenieść wątki. Wg mnie nie jest ich aż tak dużo, żeby trzeba je było jeszcze rozdzielać na podkategorie. A same wątki z wynikami mogłyby być przypięte - tak jak teraz. To taka moja propozycja.

Jestem za tym pomysłem.
:)

PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:26 
Ekspert
Ekspert

Utworzony, co znalazłem przeniosłem do nowego działu.
Gdybyście znaleźli jakiś wątek który powinien zostać przeniesiony do działu rankingi - dacie znać.

PS. A widział gdzieś ktoś wątek rankingu z 2014?

PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2017, 16:07 
Kiper
Kiper

Abyśmy mogli coś zobaczyć, musisz jeszcze ustawić uprawnienia do nowego działu. W tej chwili użytkownicy forum nic nie widzą, nie mogą czytać ani pisać.
Możesz sam sprawdzić. Wyloguj się forum i spróbuj zajrzeć do nowego Rankingu odmian.

-- poniedziałek, 4 grudnia 2017, 16:07 --

Canin napisał(a):
PS. A widział gdzieś ktoś wątek rankingu z 2014?

Nie było rankingu. W 2015 też się zanosiło, że w Wiki nie będzie, więc stworzyłem (dotąd robił to ktoś inny) tam ranking na podstawie typowań z forum. Analogicznie za rok 2016.

PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:27 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję serdecznie za rozwiązania dotyczące rankingów. Myślę, że teraz jest bardziej "przejrzyście" na forum. Pozdrawiam.

PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 07:28 
Kiper
Kiper

Kiedy proponowałem zmiany, wyobrażałem sobie to tak, że w osobnym wątku typujemy, a osobno jest podsumowanie, jak tutaj: post198949.html#p198949
W mojej ocenie sensem zmian powinno być wyeksponowanie rankingów, które ginęły w gąszczu postów. Dlatego za celowe uważam wydzielenie podsumowania za każdy rok. Proponuję podział na wątki, w których typujemy i dyskutujemy, oraz wątki z podsumowaniem za konkretne lata.
Kiedy przyjrzymy się wątkom dotyczącym rankingów, widać, że podsumowania giną, bo jeszcze po podsumowaniu w danym roku toczą się dyskusje. Wydzielenie podsumowania za każdy rok i przyklejanie takich wątków powoduje, że rankingi są przejrzyste i dostępne za 1 kliknięciem.
Dodatkowo, jak wspomniałem wyżej, w podsumowaniu umieściłem hiperłącza do opisów odmian. Klikając na nazwie interesującej nas odmiany, przenosimy się do jej opisu w naszej Wiki. Jest to przydatne dla osób, które zaczynają przygodę z winoroślą i nie znają jeszcze odmian.
Z przyczyn oczywistych uważam, że wątki z podsumowaniem rankingu za dany rok powinny być zamknięte tak, by nie można było w nich dyskutować.

Strefa czasowa: UTC + 1