Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 02:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 06:58 
Ekspert
Ekspert

Jestem ciekawy czy jakis cracker robi to dla "sportu".Czy po prostu komus zostalo zalezione za skore,informacjami zawartymi na tym forum(albo nawet kilku osobom?) i ktos robi to dla pieniedzy?!!!Bo jakos dziwnie czuje w kosciach ze to bardziej prawdopodobna opcja. :evil:

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 08:07 
Kiper
Kiper

Nie wiem, czy to był atak hackerów. Od pewnego czasu nasze forum zaczynało szwankować. Być może baza była zbyt duża a narzędzia przestały być wystarczające. Trudno postawić diagnozę na odległość. Mogę jedynie poradzić częstsze robienie kopii, ale "twardziele" kopii nie robią.
Włodekj[/url]

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 09:11 
Kiper
Kiper

[quote="wlodekj"]Nie wiem, czy to był atak hackerów. Od pewnego czasu nasze forum zaczynało szwankować. Być może baza była zbyt duża a narzędzia przestały być wystarczające. Trudno postawić diagnozę na odległość. Mogę jedynie poradzić częstsze robienie kopii, ale "twardziele" kopii nie robią.
Włodekj[/url]

Chyba jednak nie jest to kwestia samych 'narzędzi' jeśli na stronie zamiast odnośników do forum i innych pojawiają sie odnośniki do 'szybkiej kasy'. Może nie wszyscy byli w stanie to zobaczyć, i dobrze...
Ja napisałem do ludzi z szybkiej kasy, że nasza strona została shackowana i linki zostały podmienione na odnośniki do nich, a więc istnieje podejrzenie, że hacker może mieć z nimi związek. Dlatego też zgłaszam tę sprawę na policje. Może chłopcy zaczną w końcu zajmować się uczciwą kasą, a nie tylko szybką :?

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 09:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Nie wiem, czy to był atak hackerów.

Był. :evil:
Cytuj:
Od pewnego czasu nasze forum zaczynało szwankować. Być może baza była zbyt duża a narzędzia przestały być wystarczające.

To zupełnie inna sprawa.
Jesteśmy uprzejmościowo na nie najlepszym serwerze (darowanemu qniowi w zęby się nie zagląda ). Stąd na głównej stronie pojawił się apel Grzegorza o pomoc.
Janusz

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 09:34 
Kiper
Kiper

To ze serwer jest darmowy nie ma nic do rzeczy... Oprogramowanie forum i strony jest stare, niekatualne i zawiera sporo bledow, ktore script kiddies wykorzystuja do zabawy. Dodatkowo fakty te sa opisane na dole strony przy pomocy numeru wersji oprogramowania (atakujacy nie musi nawet zgadywac jaka jest wersja forum). Pisalem juz wczesniej w tej sprawie do admina forum ale bez rezultatu :(
PS. winogrona.org stoja na phpBB 2.0.6 aktualna wersja to 2.0.21

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 10:42 
Kiper
Kiper

Na głupie dzieciaki i "nazywających się hackerami" nie ma rady. Częste kopie bezpieczeństwa dają jednak możliwość szybkiego odtworzenia zasobów z "w miarę" minimalnymi stratami. Ponadto bardzo zniechęca "wielkich informatyków", co to widzieli nie tylko myszkę ale nawet klawiaturę.
Rzeczywiście nie zauważyłem żadnej "szybkiej kasy". Ostatnio miałem tylko tyle czasu aby zobaczyć "Posty od ostatnie wizyty". Czasami nawet nie wszystkie.
Włodek

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 12:44 
Ekspert
Ekspert

Ten sam debil przed chwilą zaatakował serwis TaBaza :cry: :evil:
Janusz

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 17:33 
Site Admin
Site Admin

[quote="wlodekj"]Nie wiem, czy to był atak hackerów.

Był.

Cytuj:
Od pewnego czasu nasze forum zaczynało szwankować.

To w wyniku kłopotów sprzętowych. Serwis stoi na darowanym komputrze, w którym są kłopoty z zasilaniem. Jak pada, to potrafi nie wstać.

Cytuj:
Mogę jedynie poradzić częstsze robienie kopii, ale "twardziele" kopii nie robią.

Kopia całego serwisu robiona jest co tydzień. I dzięki temu jestem w stanie odtworzyć to do +/- jakiegoś stopnia.

Co do uwag Shrona: owszem, zgadza się. Mechanizm phpnuka używany na winogronach jest stary. Ba, nawet bardzo stary. Kłopot z 'automagicznym' uaktualnieniem polega na tym, że praktycznie w każdym module nanosiłem swoje poprawki. Nie mniej jednak postaram się to połatać na tyle, by dać odpór domorosłym włamywaczom.

G.

Ostatnio edytowano niedziela, 8 października 2006, 18:58 przez gsapijaszko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 17:54 
Kiper
Kiper

Jeżeli zechcesz to wrzuć na pw info o sprzęcie. Może dałoby się zmontować coś wspólnie.
Włodekj

PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 07:46 
Kiper
Kiper

[quote="gsapijaszko"]

Co do uwag Shrona: owszem, zgadza się. Mechanizm phpnuka używany na winogronach jest stary. Ba, nawet bardzo stary. Kłopot z 'automagicznym' uaktualnieniem polega na tym, że praktycznie w każdym module nanosiłem swoje poprawki. Nie mniej jednak postaram się to połatać na tyle, by dać odpór domorosłym włamywaczom.

G.

No rzeczywiscie w takiej sytuacji robi sie niezly problem i kupa grzebania. Mimo wszystko chyba jednak warto troche posiedziec, bo obecna wersja forum zawiera dziury, ktore sa skrzetnie przez boty wykorzystywane (mialem podobna sytacje na zaprzyjaznionym forum. Naprawianie po hacku trwalo sporo czasu :( )
Przepraszam za moze zbyt ostra reakcje - nie pomyslalem ze moglo byc cos w kodzie zmieniane. Na szybko proponuje pousuwac informacje jaka jest wersja forum ( w najnowszej wersji forum jest ta informacja juz wyeliminowana), a najlepej usunac informacje ze stoi to na phpBB (chociaz to lamie licencje :/ ) W googlach wystarczy wklepac string "Powered by phpBB 2.0.6" i juz script kiddies maja zabawe

PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 15:38 
Site Admin
Site Admin

[quote="shron"]
No rzeczywiscie w takiej sytuacji robi sie niezly problem i kupa grzebania.

Dobra, uaktualnione do najnowszej darmowej wersji. Zapewne też dziur nie pozbawionej :). Jeśli coś nie działa, co wcześniej działało -- z góry przepraszam. I proszę o info, najlepiej bezpośrednio mejlem do mnie.

G.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 18:41 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
Jestem adminem strony, która prawdopodobnie (jak zostałem poinformowany e-mailem) została zareklamowana w tymże serwisie skutkiem ataku hackerskiego. Nie wiem co powiedzieć, bo zostałem zaskoczony tą wiadomością. Nigdy nie zajmowałem się hackingiem, ale zajmuję się programowaniem i tworzę serwisy internetowe. Z tego co widzę, zapewne chodziło o Wasze zabezpieczenia. Jeżeli używacie darmowych skryptów to proponuję używać tych sprawdzonych. Aczkolwiek za najlepsze wyjście uważam tworzenie własnych, wtedy wiadomo na czym się stoi. Co do włamu, to podejrzewam jakąś osobę, która z nudów natrafiła zarówno na moją jak i Waszą stronę... Przepraszam wszystkich, których ten występek uraził, ale niestety ani ja ani Wy, ani większość innych internautów nie ma na to wpływu. Myślę, że jakoś załagodzimy napięcie ;)

Strefa czasowa: UTC + 1