Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: pomyłka
PostNapisane: środa, 8 września 2004, 18:55 
czeladnik
czeladnik

MOGĘ SIĘ MYLIĆ !!! ale wydaje mi się że w opisie odmian Ajwaz ma pomyloną fotkę (trzecia z kolei) wygląda raczej jak Kodrianka.

Tytuł: Re: pomyłka
PostNapisane: środa, 8 września 2004, 19:14 
Kiper
Kiper

Faktycznie kurcze dziwne to zdjecie..

POZDR K

PostNapisane: środa, 8 września 2004, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Zdjęcie jest faktycznie nieco dziwne, ale tylko kolorystycznie.
Robił je 1st-green u Wąsikowskiego, a ten chyba wie co ma. :lol:
Gdy będą lepsze zdjęcia to je podmienimy :lol:
Janusz
PS
Dlatego jeżeli ktoś będzie robił zdjęcia do "Odmian" apelowałem o pewność odmiany i kolorystyki zdjeć, szczegolnie jeżli chodzi o odmiany rzadsze.
J.

PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 07:52 
czeladnik
czeladnik

[quote="Janusz"]Zdjęcie jest faktycznie nieco dziwne, ale tylko kolorystycznie.
Gdy będą lepsze zdjęcia to je podmienimy :lol:
Janusz
PS
Dlatego jeżeli ktoś będzie robił zdjęcia do "Odmian" apelowałem o pewność odmiany i kolorystyki zdjeć, szczegolnie jeżli chodzi o odmiany rzadsze.
J.

Nie tylko kolorystycznie. Niektore jagody maja dziwnie jajowaty ksztalt a powinny byc niemal "cylindryczne" jak np. na pierwszej fotce.
A ale roznica jest tak minimalna, ze (nawiazujac do politycznej nowomowy) nie ma sie co spierac a nawet trzeba usunac zdjecie ze strony:-)

J.K.

PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 11:20 
Site Admin
Site Admin

[quote="Jan_Kowalski"][quote="Janusz"]Zdjęcie jest faktycznie nieco dziwne, ale tylko kolorystycznie.

Nie tylko kolorystycznie. Niektore jagody maja dziwnie jajowaty ksztalt a powinny byc niemal "cylindryczne" jak np. na pierwszej fotce.
A ale roznica jest tak minimalna, ze (nawiazujac do politycznej nowomowy) nie ma sie co spierac a nawet trzeba usunac zdjecie ze strony:-)

Jeszcze zostawiłem na chwilę, niech się Paweł wypowie. Wzmiankowane zdjęcie faktycznie podobne do 4 w opisie Kodrianki -- może się komuś coś pomyliło :-). Można je usunąć lub dodać do Kodrianki, ale to niech Ci, co mają obie odmiany się wypowiedzą i zadecydują :-)

Pozdrawiam,
Grzesiek

PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 13:53 
czeladnik
czeladnik

Czesc,

przez przypadek wszedlem w odmianach w zdjecia Arkadii.
Byl to wielki przypadek dlatego ze nie jest to smaczna odmiana. Jedyna jej zaleta (dla handlu) sa twarde i wielkie jagody.
I co widze ? - czwarte zdjecie z rzedu to Muskat Letni.

J.K.

PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 14:19 
Kiper
Kiper

[quote="Jan_Kowalski"]Czesc,

przez przypadek wszedlem w odmianach w zdjecia Arkadii.
Byl to wielki przypadek dlatego ze nie jest to smaczna odmiana. Jedyna jej zaleta (dla handlu) sa twarde i wielkie jagody.

J.K.

Zaczynam sie zastanawiac na tym co piszesz? Co prawda z gustami sie nie dyskutuje ale to chyba TY pisales ze i Muscat Letnij to syf?

Co jest dobre wg Ciebie?

Od razu powiem, ze mam kompletnie inne zdanie o Arkadii choc wole Regine ( bardziej chrupka, Arkadii zadza sie byc miekka i niesmaczna-ale tylko niektore jagody)

POZDR K

Aha 4te zdjecie to dla mnie na 99.9% Arkadia

PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 08:16 
czeladnik
czeladnik

[quote="KrzychoG"]
Zaczynam sie zastanawiac na tym co piszesz? Co prawda z gustami sie nie dyskutuje ale to chyba TY pisales ze i Muscat Letnij to syf?

Porownujac smak ML i Muscat Susanna lub Muscat Blanc doszedlem do wniosku, ze ML nie jest tak dobry jak reklamuja szkółkarze.
[quote="KrzychoG"]

Co jest dobre wg Ciebie?

Najlepsza w mojej winnicy jest Muscat Blanc drugi Muscat Susanna. Trzecie miejsce (dla wielu kontrowersyjne) ma Iza. Iza lubi duzo slonca i niestety w takim roku jak ten, jej posmak labrusca jest troche za silny.

[quote="KrzychoG"]
Od razu powiem, ze mam kompletnie inne zdanie o Arkadii choc wole Regine ( bardziej chrupka, Arkadii zadza sie byc miekka i niesmaczna-ale tylko niektore jagody)

Zaleta Arkadii sa duze jagody. Nawet szkolkarz, u ktorego kupowalem sadzonke polecal mi dokupienie Kristaly.

[quote="KrzychoG"]
Aha 4te zdjecie to dla mnie na 99.9% Arkadia
Rzeczywiscie to nie moze byc ML. Ogladalem wczoraj w naturze owoce i rzeczywiscie ML jest mocno wydluzone a Arkadia zdecydowanie jajowata.
Dodatkowo Owoce Arkadii sa bardzej regularnie umieszczone w gronie zas ML ma wiotkie i dlugie szypulki co daje efekt swobodnego zwisania.

J.K.

PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 08:37 
Kiper
Kiper

[quote="Jan_Kowalski"]
Porownujac smak ML i Muscat Susanna lub Muscat Blanc doszedlem do wniosku, ze ML nie jest tak dobry jak reklamuja szkółkarze.

Tak potwierdzam, wnikliwe podejscie do sprawy a zwlaszcza porowanie z viniferami, pokazuje ze to jednak nie to. Mimo to uwazam, ze jest smaczny, ale ten muskat jednak nie taki, jaki moglyby byc.

[quote="Jan_Kowalski"]
Najlepsza w mojej winnicy jest Muscat Blanc drugi Muscat Susanna. Trzecie miejsce (dla wielu kontrowersyjne) ma Iza. Iza lubi duzo slonca i niestety w takim roku jak ten, jej posmak labrusca jest troche za silny.
No tak, mam dokladnie takie same odczucia. Najbardzej w smaku poszukuje wyrafinowanych muskatow, dziwne ale Ize tez b lubie :)

[quote="Jan_Kowalski"]
Zaleta Arkadii sa duze jagody. Nawet szkolkarz, u ktorego kupowalem sadzonke polecal mi dokupienie Kristaly.

O nie tylko to. Jak dla mnie zdecydowanie smaczna. No ale nie da sie ukryc, ze jak chwile potem sprobujesz smaczna vinifere to powala na kolana. To jeszcze ciagle nie to, choc w handlu Arkadia pobilaby te dostepne zieleniny na glowe. Kristaly to moj wielki zawod. Jak dla mnie nie pokazal nic szczegolnego. I te irytujace duze pestki. No i to takie nie wiadomo co? Arkadia ma (jak dla mnie) wszelkie cechy b dobrego deseru a Kristaly? Niby do czego? Jakos tam nie znalazlem ciekawszych aromatow, ktore by ewentualnie zapowiadaly jakis niezle wino. No ale to trzebaby powterdzic poprzez degustacje :D

[quote="Jan_Kowalski"]
Rzeczywiscie to nie moze byc ML. Ogladalem wczoraj w naturze owoce i rzeczywiscie ML jest mocno wydluzone a Arkadia zdecydowanie jajowata.
Dodatkowo Owoce Arkadii sa bardzej regularnie umieszczone w gronie zas ML ma wiotkie i dlugie szypulki co daje efekt swobodnego zwisania.
J.K.

Ano. Prawda az do bolu. Inne grona, mniej wyplenione, inne jagody. Na Muskacie Letnim widac jakby zylki (jak na Reginie ), ma zatem przeswitujaca skorke.

POZDR K

PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 08:45 
Kiper
Kiper

Musze lekko odszczekac tego Kristalego. Po znalezieniu kilku slodszych jagod powiem, ze ma smak fajny, winno-slodki. Jednak w typie przerobowki. Z deserem to zwiazku nie widze.
Za duzo mialem nie w pelni dojrzalego, chyba nie jest taki znow wczesny.

POZDR K

PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 10:11 
Site Admin
Site Admin

[quote="KrzychoG"]Musze lekko odszczekac tego Kristalego. Po znalezieniu kilku slodszych jagod powiem, ze ma smak fajny, winno-slodki. Jednak w typie przerobowki. Z deserem to zwiazku nie widze.
Za duzo mialem nie w pelni dojrzalego, chyba nie jest taki znow wczesny.

Odszczekuj, odszczekuj :-).. Kristaly jest całkiem smaczna, słodka, orzeźwiająca. Na soki pierwsza klasa. I na mój gust wczesna: w tym roku była jako pierwsza, zżarta już jakieś 2, 3 tyg. temu.

G.

PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 10:35 
czeladnik
czeladnik

[quote="KrzychoG"]

[quote="Jan_Kowalski"]

O nie tylko to. Jak dla mnie zdecydowanie smaczna. No ale nie da sie ukryc, ze jak chwile potem sprobujesz smaczna vinifere to powala na kolana. To jeszcze ciagle nie to, choc w handlu Arkadia pobilaby te dostepne zieleniny na glowe. Kristaly to moj wielki zawod. Jak dla mnie nie pokazal nic szczegolnego. I te irytujace duze pestki. No i to takie nie wiadomo co? Arkadia ma (jak dla mnie) wszelkie cechy b dobrego deseru a Kristaly? Niby do czego? Jakos tam nie znalazlem ciekawszych aromatow, ktore by ewentualnie zapowiadaly jakis niezle wino. No ale to trzebaby powterdzic poprzez degustacje :D

Jeszcze nie opanowalem sztuki prawidlowego ciecia Arkadii, dlatego w tym roku nie jestem zachwycony jej owocowaniem. Na pewno jak pozwole jej nabrac wieloletniego drewna owoce beda smaczniejsze.

Z Kristaly mozna chyba jeszcze porownac Prim lub Polar ale ja nic na ten temat nie moge powiedziec bo u mnie jeszcze nie owocowaly.

J.K.

PostNapisane: niedziela, 10 października 2004, 13:26 
Kiper
Kiper

Co do zdjęć.
'Arkadia' na 100%
'Ajwaz' sprawdze na płytce wszystkie zdjęcia które robiłem u p. A. Wąsikowskiego.
Co do uwagi że 'Arkadia' to odmiana "pastewna" czy jak ktoś woli towarowa to po części się zgodzę. Ledwo co dojżałe grona nie są nadzwyczajne, duże jagody w miare smaczne, bez wyrażnego aromatu i tyle. Natomiast jak ktoś jest cierpliwy i przetrzyma grona na krzaczku to uraczy się wspaniałymi gronami. Kiedyś Januszowi przesłałem zdjęcie takich "przetrzymanych" gron z oznakami, jak to powiedział AW, zaatakowowania ponoć już przez dzkie drożdże jagód. Smak super.
Pozdrawiam
PP.

Strefa czasowa: UTC + 1