Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2004, 12:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
Jak najprościej a zarazem najdokładniej opisać/ywać smak winogron.
I tak:
- są jakby główne [labruska, muskat, winne itp] ale... jak komuś wytłumaczyć jak smakuje 'Muskat Letni' lub 'Musk. Odesskij'. Porównując do czegoś lub jakiejś odmiany, bo muskat muskatowi nie równy. Jedne mają czysty aromat inne jak nie dojrzeją w pełni maja taki nijaki smak muskatowy [Mus. Let.] inne uzyskują dopiero jak są naprawdę dojżałe [Medina]
- dalej, stopień "aromatyczności"
- jak smak się zmienia w ciągu dojrzewania.
- posmak
- no i co tam mozna jeszcze wymyśleć. :idea:

PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2004, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
No myślę że jakichś uniwersalnych wartości nikt Ci nie poda. Bo ze smakiem to jest tak, że przeważnie smakuje mi schabowy i określam to jako niebo w gębie, ale jak czasem żona zrobi mi placki ziemniaczane to stwierdzam wtedy, że nie ma nic wspanialszego na świecie.
I tak jest z winogronami i z winami. Możesz tylko ogólnie opisać smak np muszkatowy, albo winny(?), albo słodki tj to co w smaku przeważa. Poza tym smak jest bardzo subiektywnym probierzem, nie wiem czy pamiętasz topik ze starego forum o smaku Muskata Letniego. Dla jednych był bardzo dobry dla innych jechał siuśkami kocimi. No bo muskaty tak mają i nie każdemu smakują. A ja i tak mam zamiar zrobić coś takiego jak Moscatel de Setubal.

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2004, 21:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Heniek"]No myślę że jakichś uniwersalnych wartości nikt Ci nie poda. Bo ze smakiem to jest tak, że przeważnie smakuje mi schabowy i określam to jako niebo w gębie, ale jak czasem żona zrobi mi placki ziemniaczane to stwierdzam wtedy, że nie ma nic wspanialszego na świecie.

Nie chodzi o zwroty: odmiana b.dobra albo b.słodka jak to jest na większości etykietek, lecz o przybliżenie cech smakowych komuś kto miał okazję spróbować dwie jakieś odmiany i jest ciekaw czy upatrzona odmiana po 3-4 latach spełni jego oczekiwania.
[quote="Heniek"]I tak jest z winogronami i z winami. Możesz tylko ogólnie opisać smak np muszkatowy, albo winny(?), albo słodki tj to co w smaku przeważa.Heniek
No właśnie. takie ogólnikowe stwierdzenia to trochę za mało.
[quote="Heniek"]Poza tym smak jest bardzo subiektywnym probierzem, nie wiem czy pamiętasz topik ze starego forum o smaku Muskata Letniego. Dla jednych był bardzo dobry dla innych jechał siuśkami kocimi. No bo muskaty tak mają i nie każdemu smakują.Heniek
Ze smakiem typu muskat [ustalmy że u odmian w których jest dominującym a nie dodatkiem np. 'Medina'] jest tak że wraz z innymi "walorami smakowymi" dają odpowiednie odczucie smakowe: np. taki 'Muskat Letni' jak powiedział mi A.W. żeby był smaczny musi się "wygrzać" bo inaczej smakuje jak "pluskwa" :?: A i tak będzie to inny muskat niż wspomniany przez kogoś na forum czysty lekki smak u jakiejś starej odmiany.
Zadanie nie latwe ale może spróbować to ugryść :idea:
PP.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO