Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 07:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 18:30 
Site Admin
Site Admin

Canin napisał(a):
Ja podtrzymuję swoją deklarację gotowości do pomocy. Nie ma sensu pisać tego modułu od nowa a jedynie zmodyfikować go tak aby stał się użyteczny.

Trzeba przepisać kawałek służący dodawaniu zdjęć. Kiedyś było to rozwiązane w ten sposób, że zdjęcia były trzymane w bazie danych, ale jak się to zaczęło rozrastać, to zmieniłem -- zdjęcia są na dysku, w bazie są tylko ich metadane. Zrobiony jest kawałek do odczytywania zdjęć z bazy/dysku, trzebaby przerobić kawałek do zapisywania zdjęć na dysk/wpisywania metadanych do bazy.. I pewnie coś jeszcze, w stylu komentarzy i takich tam..

Cytuj:
Problem jest taki że, nikt mi nie chce dać kompletnego serwisu (nie dziwię się - kwestie bezpieczeństwa, ochrony danych, itp) a na przygotowanie wycinka trzeba poświęcić troszkę czasu i pracy którego adminom pewnie brakuje.

E tam, a pytałeś? :)

Ale zanim przejdziemy do poprawiania Odmian to może coś innego:

Cytuj:
Nie wiem czy nie lepszym i szybszym rozwiązaniem jest postawienie gdzieś obok osobnego serwisu na bazie Wikipedii
http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki/pl
lub innego gotowego oprogramowania które ewentualnie można by adaptować.

I to jest to, co chodzi za mną od kilku miesięcy. Ale po kolei:

[tu nastąpi mały wykład filozoficzny o tym, jak ja postrzegam istotę takich serwisów, sorry za przynudzanie]

Oprogramowanie phpnuke, na którym postawiony został serwis winogrona.org w 2003 r. okazało się oprogramowaniem ułomnym do budowania serwisów społecznościowych -- jest dobre do budowania treści wpisywanych przez kilka osób, ale nie przez wszystkich. Te kilka osób, które kiedyś ciągnęły serwis, tak na prawdę teraz nie mają ku temu czasu. Istnieje natomiast szereg osób, które chciałyby wnieść coś nowego, ale z prostych przyczyn technicznych nie mają ku temu sposobności.
Dodatkowo takie dzielenie na adminów (co to wszystko mogą) i użytkowników ("którzy adminom do pięt nie dorastają") może prowadzić do różnych dziwnych, często niepotrzebnych sytuacji --- przykład tego miałem przy okazji administrowania podobnym serwisem roślinno/ogrodowym, w którym to serwisie wykształciła się grupa "równiejszych" --- wolałbym nie popełniać podobnego błędu.

Przeto moim zdaniem funkcjonalności phpnuke nie ma co dalej rozwijać --- to już jest system przestarzały (w rozumieniu koncepcji serwisu społecznego/otwarego).

Chciałbym zaproponować Wam zupełnie inne podejście --- serwisu otwartego. Jako, że siłę winogrona.org stanowi forum proponuję przenieść forum phpnuke do phpbb3. Zamiast artykułów/niusów/odmian postawić mediawiki (oprogramownie wykorzystywane przez Wikipedię), w którym to mediawiki każdy będzie miał prawo tworzyć/edytować/poprawiać strony/artykuły. Może do tego gallery (oprogramowanie do tworzenia galerii foto), choć nie koniecznie :).

Teraz jak to wygląda technicznie:

Właśnie skończyłem testy migracji forum z phpnke do phpbb2 i to generalnie da się zrobić. Jedyny kruczek jaki czeka ewentualnego odważnego, który podjąłby się migracji na żywym systemie to potrzeba konwersji danych z latin-2 do utf-8, gdyż tabele mySQLa dla winogrona.org jeszcze w latin-2 są. Problem może być z konwersją słów kluczowych w tabeli wykorzystywanej przez wyszukiwarkę forumową, ale powiedzmy, że to jakoś da się obejść/załatwić -- jest ich tak dużo (w sensie danych), że skrypty php mogą wywalić timeout. Z phpbb2 powinno się dać zmigrować do phpbb3 (nie testowałem, ale z opisów wynika, że się da) -- w ten sposób mielibyśmy najnowszą wersję oprogramowania do forum. phpbb3 ładnie integruje się z mediawiki (testowałem, działa) w sensie użytkowników -- wystarczy raz się zalogować aby korzystać z obu, z tym samym loginem/hasłem.

Do tego rozwiązania chciałbym Was namówić i przekonać --- dzięki temu mamy szansę na kontrolowany rozwój serwisu. Ankiety nie zamierzam robić :), ale proszę o Wasze wypowiedzi.

Deklaruję swoją pomoc w konfiguracji/migracji, ewentualnym rozszerzeniu mediawiki o to, co będzie użyteczne (extensions, templejty, itp), ale musi znaleźć się ktoś, kto to fizycznie pociągnie. Canin, jesteś chętny?

Pozdrawiam,
Grzesiek.

Ostatnio edytowano wtorek, 9 lutego 2010, 23:44 przez gsapijaszko, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 18:53 
Ekspert
Ekspert

Czytam no i skoro można to powiem . Częsci technicznej absolutnie nic nie zrozumiałem ale jeśli będzie dobrze jestem za . Ten stary system troszkę sie wyczerpał . Pozdrawiam Zbyszek ps Przepraszam ale Twój wątek nadaje się gdzieś na początek , bo już jeden post go zasłania

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 20:13 
Kiper
Kiper

Pomysł Wiki + phpBB3 bardzo mi się podoba i sądzę, że może nieźle się sprawdzić w przypadku naszej tematyki. Obawiam się tylko błędów, które mogą powstać podczas migracji.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 20:15 
Kiper
Kiper

jestem za, jedynie trudno mi sobie wyobrazić dział odmiany bez możliwości dodawania zdjęć.
I jeszcze wszystkie artykuły z głownej trzebaby przenieść do jakiegoś FAQ.

PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 23:02 
Ekspert
Ekspert

gsapijaszko napisał(a):
potrzeba konwersji danych z latin-2 do utf-8

Pamietaj że polskie znaku w UTF-8 są zapisane na dwóch bajtach co po skonwertowaniu Latina wydłuży bajtowo pola, ale to chyba wiesz.

Konwersji forum ja bym się nie bał, postawić testowo nowy site, skonwertować testowo dane wg jakiegoś algorytmu, jak wygląda na oko OK - podać tu adres z prośbą o przetestowanie, poklikanie, popisane bez sensu. Jak wyjdą błędy to ponownie przeimportować dane z poprawą algorytmu konwersji i testy od nowa. Jak będzie OK - finalnie przenieść dane i zamknąć stare forum. Myślę że testerzy się znajdą.

Co do MediaWiki - co prawda kompletnie nie znam tego enginu - ale lubię nowe wyzwania :) Jutro sobie sciągnę Wiki i postawię gdzieś na boczku.

Czy myślałeś o imporcie artykułów do Wiki? ZTCW formatowanie tekstu trzeba by poprawić, ale tych meta-tagów nie jest zbyt wiele i powinno się to dać zrobić jakimś skryptem serach-repalace metodą półręcznoautomatyczną

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 23:18 
Ekspert
Ekspert

Z mysqlem i konwersją na jakimś testowym serwerze chętnie pomogę.
Ostatnio migrowałem starą bugzillę z iso2 na utf8. Może wystarczy dumpa przekonwetować iconv-em i wciągnąć do nowej bazy. Myślę że klucze czy indexowanie postów nie powinno zawierać polskich znaków.

Paweł
ps. MediaWiki postawiłem u mnie w pracy i sprawuje się dobrze, chociaż tylko jako statyczna strona z informacjami potrzebnymi pracownikom.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2010, 23:59 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
jestem za, jedynie trudno mi sobie wyobrazić dział odmiany bez możliwości dodawania zdjęć.
I jeszcze wszystkie artykuły z głownej trzebaby przenieść do jakiegoś FAQ.

Zdjęcia być muszą (ale nie ma z tym problemu bo ta funkcjonalnośc jest wbudowana w Wiki), dla odmian trzeba zrobić jakiś formularz który usystematyzuje dane, plus opisowa część.
Artykuły trzeba przenieść (i to mnie trochę martwi) choć przenoszenie ręczne ma tą zaletę że można od razu linkować do innych artykułów i odmian :lol:

Ale już widzę jak tłumiona przez lata energia (i długi mroźne wieczory) spowodują że wszyscy rzucą się wpisywać dane do Winogrona-Wiki 8O

PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2010, 04:12 
Site Admin
Site Admin

Canin napisał(a):
Konwersji forum ja bym się nie bał, postawić testowo nowy site, skonwertować testowo dane wg jakiegoś algorytmu, jak wygląda na oko OK - podać tu adres z prośbą o przetestowanie, poklikanie, popisane bez sensu. Jak wyjdą błędy to ponownie przeimportować dane z poprawą algorytmu konwersji i testy od nowa. Jak będzie OK - finalnie przenieść dane i zamknąć stare forum. Myślę że testerzy się znajdą.

Co do MediaWiki - co prawda kompletnie nie znam tego enginu - ale lubię nowe wyzwania :) Jutro sobie sciągnę Wiki i postawię gdzieś na boczku.

Masz gdzie postawić, tak, aby można było to testować z zewnątrz? php w wersji 5.x i MySQL w wer. 4.x => tak docelowo byłoby u naszego prowajdera.

Cytuj:
Czy myślałeś o imporcie artykułów do Wiki? ZTCW formatowanie tekstu trzeba by poprawić, ale tych meta-tagów nie jest zbyt wiele i powinno się to dać zrobić jakimś skryptem serach-repalace metodą półręcznoautomatyczną

Tak, należałoby je przenieść, można pomyśleć o jakimś skrypcie do konwersji, ale że nie jest ich dużo (tych artykułów), to można i ręcznie. Dla odmian można by pokusić się o skrypt, który sformatowałby opisy zgodnie z np. utworzonym templatem w mediawiki --- to akurat nie jest problem.

G.

PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2010, 12:47 
Ekspert
Ekspert

gsapijaszko napisał(a):
Masz gdzie postawić, tak, aby można było to testować z zewnątrz? php w wersji 5.x i MySQL w wer. 4.x => tak docelowo byłoby u naszego prowajdera.

Namiary na konto do testów masz na PRIV

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2010, 12:51 
Ekspert
Ekspert

Jakby ktoś chciał się przyjrzeć, to http://www.wiki.piwo.org/ jest na mediawiki.
Dział "Gatunki piw wg BJCP" to coś jak spis odmian.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 15:59 
Ekspert
Ekspert

Pytałem co z wersją po polsku?????

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 16:28 
Kiper
Kiper

coś mi się obilo, ze do phpBB3 jest spolszczenie, ale nie gwarantuje...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 16:40 
Kiper
Kiper

Spolszczenie jest na 100% (przynajmniej do wersji 3.0.2.). Jak będzie problem to mogę udostępnić.

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2010, 22:51 
czeladnik
czeladnik

Mam taka jedna uwagę odnośnie moich steranych oczu , ta nowa forma serwisu razi oczy, ta poprzednia jak dla mnie była bardzo dobra (chodzi o tło) bo poruszać się po nowej to nie problem.

Pozdrawiam władek

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2010, 23:17 
Ekspert
Ekspert

chodzi o forum czy wikipedię? Jakie zmiany proponujesz?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1