Canin napisał(a):
Ja podtrzymuję swoją deklarację gotowości do pomocy. Nie ma sensu pisać tego modułu od nowa a jedynie zmodyfikować go tak aby stał się użyteczny.
Trzeba przepisać kawałek służący dodawaniu zdjęć. Kiedyś było to rozwiązane w ten sposób, że zdjęcia były trzymane w bazie danych, ale jak się to zaczęło rozrastać, to zmieniłem -- zdjęcia są na dysku, w bazie są tylko ich metadane. Zrobiony jest kawałek do odczytywania zdjęć z bazy/dysku, trzebaby przerobić kawałek do zapisywania zdjęć na dysk/wpisywania metadanych do bazy.. I pewnie coś jeszcze, w stylu komentarzy i takich tam..
Cytuj:
Problem jest taki że, nikt mi nie chce dać kompletnego serwisu (nie dziwię się - kwestie bezpieczeństwa, ochrony danych, itp) a na przygotowanie wycinka trzeba poświęcić troszkę czasu i pracy którego adminom pewnie brakuje.
E tam, a pytałeś?

Ale zanim przejdziemy do poprawiania Odmian to może coś innego:
Cytuj:
Nie wiem czy nie lepszym i szybszym rozwiązaniem jest postawienie gdzieś obok osobnego serwisu na bazie Wikipedii
http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki/pllub innego gotowego oprogramowania które ewentualnie można by adaptować.
I to jest to, co chodzi za mną od kilku miesięcy. Ale po kolei:
[tu nastąpi mały wykład filozoficzny o tym, jak ja postrzegam istotę takich serwisów, sorry za przynudzanie]
Oprogramowanie phpnuke, na którym postawiony został serwis winogrona.org w 2003 r. okazało się oprogramowaniem ułomnym do budowania serwisów społecznościowych -- jest dobre do budowania treści wpisywanych przez kilka osób, ale nie przez wszystkich. Te kilka osób, które kiedyś ciągnęły serwis, tak na prawdę teraz nie mają ku temu czasu. Istnieje natomiast szereg osób, które chciałyby wnieść coś nowego, ale z prostych przyczyn technicznych nie mają ku temu sposobności.
Dodatkowo takie dzielenie na adminów (co to wszystko mogą) i użytkowników ("którzy adminom do pięt nie dorastają") może prowadzić do różnych dziwnych, często niepotrzebnych sytuacji --- przykład tego miałem przy okazji administrowania podobnym serwisem roślinno/ogrodowym, w którym to serwisie wykształciła się grupa "równiejszych" --- wolałbym nie popełniać podobnego błędu.
Przeto moim zdaniem funkcjonalności phpnuke nie ma co dalej rozwijać --- to już jest system przestarzały (w rozumieniu koncepcji serwisu społecznego/otwarego).
Chciałbym zaproponować Wam zupełnie inne podejście --- serwisu otwartego. Jako, że siłę winogrona.org stanowi forum proponuję przenieść forum phpnuke do phpbb3. Zamiast artykułów/niusów/odmian postawić mediawiki (oprogramownie wykorzystywane przez Wikipedię), w którym to mediawiki każdy będzie miał prawo tworzyć/edytować/poprawiać strony/artykuły. Może do tego gallery (oprogramowanie do tworzenia galerii foto), choć nie koniecznie

.
Teraz jak to wygląda technicznie:
Właśnie skończyłem testy migracji forum z phpnke do phpbb2 i to generalnie da się zrobić. Jedyny kruczek jaki czeka ewentualnego odważnego, który podjąłby się migracji na żywym systemie to potrzeba konwersji danych z latin-2 do utf-8, gdyż tabele mySQLa dla winogrona.org jeszcze w latin-2 są. Problem może być z konwersją słów kluczowych w tabeli wykorzystywanej przez wyszukiwarkę forumową, ale powiedzmy, że to jakoś da się obejść/załatwić -- jest ich tak dużo (w sensie danych), że skrypty php mogą wywalić timeout. Z phpbb2 powinno się dać zmigrować do phpbb3 (nie testowałem, ale z opisów wynika, że się da) -- w ten sposób mielibyśmy najnowszą wersję oprogramowania do forum. phpbb3 ładnie integruje się z mediawiki (testowałem, działa) w sensie użytkowników -- wystarczy raz się zalogować aby korzystać z obu, z tym samym loginem/hasłem.
Do tego rozwiązania chciałbym Was namówić i przekonać --- dzięki temu mamy szansę na kontrolowany rozwój serwisu. Ankiety nie zamierzam robić

, ale proszę o Wasze wypowiedzi.
Deklaruję swoją pomoc w konfiguracji/migracji, ewentualnym rozszerzeniu mediawiki o to, co będzie użyteczne (extensions, templejty, itp), ale musi znaleźć się ktoś, kto to fizycznie pociągnie. Canin, jesteś chętny?
Pozdrawiam,
Grzesiek.