Canin napisał(a):
Co do kategorii to w trakcie pobieżnego przeglądania artykułów stworzyłem taką listę
[...]
Kategoria:Prowadzenie (w tym ciecie)
Kategoria:Uprawa
Kategoria:Sadzonki (w tym ukorzenianie)
Te wszystkie zebrałbym w jedną kategorię, np. Uprawa.
Cytuj:
Kategoria:Choroby
Kategoria:Środki_Ochrony (dla środków tylko)
A te też w jedną, np. Choroby i ich zwalczanie, albo jakoś tak.
Generalnie nie mam nic przeciwko kategoriom, ale jeśli okaże się, że dana kategoria ma pięć artykułów na krzyż, to szkoda zachodu

.
Cytuj:
Były jeszcze dodatkowe dla odmian
Kategoria:Vinifera (do odmian tylko)
Kategoria:Hybryda (do odmian tylko)
ale Grzesiek chce to zrobić wyszukując po odpowiednim polu w Szablonie odmian.
Generalnie należy dodawać atrybuty wszędzie tam, gdzie to możliwe. Dzięki temu łatwiejsza/pełniejsza będzie możliwość wyszukiwania. Przypuśćmy, że w artykule "Najlepsze wina świata" (umieszczonym w kategorii Wino) ktoś napisze, że najlepsze wychodzi z [[odmiana::Alden|Aldena]]. Dzięki temu będzie możliwe znalezienie tego artykułu pytając o odmianę Alden.
Cytuj:
Odmiany i słownik (odmiana bezpestkowa, głowa, cięcie wiosenne itp) robimy bez żadnych przedrostków - tak łatwiej linkować itp.
Ale czy dajemy przedrostki do artykułów?
Artykuł:Winorosle_w_UE_do_wyrobu_wina
Ja jestem za bo zmniejszy to bałagan w ewentualnym powtarzaniu nazw. Oczywiście jeśli artykuł jest hasłem słownikowym to nie.
o słowniku za chwilę. Dwa słowa o przedrostkach -- nie stosujmy. Przynajmniej na początku, dopóki nie będziemy mieli powiedzmy 20-40 tys artykułów

Zapis typu:
Kod:
Artykuł:Jakiś_tytuł_artykułu
tak naprawdę dla mediawiki znaczy inną przestrzeń nazw (namespace), która to przestrzeń rządzi się swoimi prawami (np. domyślnie się nie przeszukuje). Na mój gust wystarczą nam kategorie do wyróżniania artykułów.
A teraz o słowniku: zastanawiam się, jak go przenieść. Chodzi mi o długość haseł, np. artykuł o:
Cytuj:
Cięcie długie:
Polega na pozostawieniu na skracanej łozie więcej jak 8 pąków. Daje możliwość regularniejszego rozmieszczenia latorośli na podporach, a tym samym lepsze doświetlenie i przewietrzanie krzewu. Ułatwia także zabezpieczenie krzewu przed zimowymi mrozami.
sam w sobie stanowi jakąś tam wartość, z drugiej strony --- mało w nim treści. I na to nie mam pomysłu, póki co. Chyba, żeby zebrać wszystkie rodzaje cięcia i przedstawić w jednym artykule pt. Cięcie.
G.