Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 09:50 
mistrz
mistrz

Przyłączam się

A

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 20:26 
Ekspert
Ekspert

No dobra. Minęły 2 tygodnie od huraganu gdzie była większa zwiecha, już od tego czasu była następna, a tu instytuty meterologiczne znowu straszą jakimiś wiatrami.
Czy Admin i Moderator już jakieś decyzje podjęli? Możemy w czymś pomóc?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 12:23 
Kiper
Kiper

Bajtek nie zgodze sie z Toba. Do obslugi takiego forum w zupelnosci wystarczy p200 i wszystko bedzie smigac jak trzeba (no chyba ze o windzie 2003 myslisz :D ). Z tego co obserwuje to problemem nie jest sam sprzet tylko raczej software. Niestety platforma na jakiej dziala forum php-nuke + phpbb nie naleza do najbezpieczniejszych dlatego tez zdazaly sie wlamy. Sprawe dodatkowo komplikuje to, ze Grzegorz dodal do systemu sporo wlasnego kodu i jakiekolwiek aktualizacje wymagaja bardzo duzo roboty i czasu. Jednym z sensownych rozwiazan nad ktorym warto sie zastanowic jest przejscie na innym system portalowo/forumowy. NA poczatku na pewno zajmie to duzo czasu i nie obedzie sie bez bledow, ale przynajmniej bedzie teoretycznie spokoj na jaki czas. Co by nie mowic joomla/xmbforum dzialaja bardzo stabilnie (wino.org.pl dziala bez wiekszych przerw od 2003 roku). Sprawa jest otwarta najlepiej niech wypowie sie Grzegorz, bo on wie jaka jest przyczyna braku dostepu do forum

PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 14:34 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]Bajtek nie zgodze sie z Toba. Do obslugi takiego forum w zupelnosci wystarczy p200 i wszystko bedzie smigac jak trzeba[/quote]

a czy ja mowilem gdzies ze nie bedzie smigac..?!!!

Sam prowadze kilka serwisow na PHP-NUKE i tez juz niektore kilka lat i chodza bez zarzutu..
Prowadze tez na Joomla i PHP Blue Dragon i jeszcze kilku innych CMS-ach..
Fakt, swoim klientom zawsze jednak proponuje zabezpieczenie kompa za pomoca firewalla, czeste odpluskwianie, skanowanie antywirusowe.. itd.. itd..
Trzymajac jednak serwer na Home, mam gwarancje.. po pierwsze gwarantowanej szybkosci transferowej, codzienny backup danych (juz z niego korzystalem zreszta), rozne zabezpieczenia anty.. i wiele innych (zainteresowanych odsylam do opisu oferty Home), nie chce tu przynudzac..
Nie chce tez niepotrzebnej polemiki nie na temat.. dlatego powtarzam: poczekajmy co "najwyzsza gora" postanowi..:))
Ja tez jestem pod wrazeniem, jak duzy jest odzew kolezenstwa co do checi wspolfinansowania Forum i pomocy Adminom (i to byl glowny temat mojego postu..), tak sie zachowuja tylko profesjonalisci..!!!

pozdrawiam Marek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 19:02 
Site Admin
Site Admin

Dobra, powiedzmy, że wybudzony z zimowego snu (a tak poważniej, oderwany od tynków) zabieram głos.

Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że serwis www.winogrona.org stoi w zaprzyjaźnionej firmie na drugim końcu miasta. To co pisał Henio o włączaniu serwera po braku prądu, to poniekąd prawda -- ups tam jest, ale po dłuższym braku napięcia nawet ups siada. Włączać nie jeżdżę osobiście, ale mam umyślnych :).

Co do samego serwera, to:

sapi@linux:~> cat /proc/cpuinfo
vendor_id : AuthenticAMD
model name : AMD Sempron(tm)
stepping : 1
cpu MHz : 1659.264
cache size : 256 KB

sapi@linux:~> cat /proc/meminfo | more
MemTotal: 507764 kB
MemFree: 17828 kB

więc nie jest to jakaś rewelacja.

Wyłączenia z powodu braku prądu o tyle są dokuczliwe, że przy uruchamianiu komputera -- czasem się tak zdarza -- nie uruchamia się serwer baz danych MySQL. Dlaczego -- nie mam pojęcia i nie udaje mi się tego zdiagnozować. Czasem też ,,rozjeżdżają się'' tabele w bazie danych -- objawia się to m.in. wyświetlaniem komunikatów o błędach na forum, albo też nie rozsyłaniem powiadomień o nowych wiadomościach.. W takich przypadkach potrzebna jest interwencja ,,ręczna'' -- optymalizacji lub naprawienia tabel.

Dużym ograniczeniem obecnego serwera jest łącze do sieci. Stoi to na jakiejś wersji neostrady, i o ile przepustowość w kierunku ,,do serwera'' jest duża, o tyle przepustowość ,,do sieci'' jest odpowiednio mniejsza. Dodatkowo pasmo zostało ,,przycięte'', gdyż zainteresowanie winogronami momentami jest tak duże, że wysycało całkowitą przepustowość łącza. W tej chwili jest chyba coś koło 10 kB/s.

Dobra, ale w sumie to powyższe nie jest takie istotne. Z mojej strony nie widzę przeciwskazań, żeby serwis gdzieś przenieść. Niestety, nie mam możliwości upchania go gdzieś ,,po znajomości''. Inicjatywa ,,wielkiej ściepy narodowej'' nie jest może najgorsza, aczkolwiek o sposobach gromadzenia funduszy chyba należałoby podyskutować osobno. Osobiście jestem przeciw wiązania się z jakimś ,,inwestorem strategicznym'' czy też wiązania się z kimś ,,za reklamę'' -- na dłuższą metę może to okazać się zabójcze. Serwis istnieje ,,społecznie'' już bodajże 4 lata, więc niech chociaż jeszcze 4 pociągnie w takiej formie.

Jednocześnie niechętnie będę patrzył na umieszczenie serwisu na czyimś domowym komputerze -- tu podziękowania również dla Henia (i innych) za składane propozycje. Dlaczego nie? Głównie z powodu przepustowości łącza -- na dłuższą metę byłoby to uciążliwe dla ,,domowników''.

Co do potrzebnej kwoty: podawne kiedyś przeze mnie Januszowi i tutaj przez niego powtórzone zapewne dawno się zdezaktualizowały. Z tego co piszecie, jest to obecnie kwota rzędu 200-400 zł/rocznie. Nie wydaje się to dużo, nie mniej jednak z własnej kieszeni całej kwoty nie wyłożę.

Czy ktoś mógłby rozpoznać rynek prowajderów/hostingu bojem i przedstawić oferty kilku firm? Byłbym wdzięczny. Nasze potrzeby: serwer z apache, php, MySQL. Baza danych ma obecnie 70 MB, pliki na serwerze to jakieś 110 MB (z tego można połowę wywalić). Aha, wydzielenie forum z phpNuka i umieszczenie go na jamiś ,,forumowym'' serwerze prawdopodobnie jest możliwe technicznie, ale ja się tego nie podejmuję. Jak przenosić, to całość.

Czy może jest też wśród szanownego grona ktoś, kto a/ zna php, b/ zna phpnuke, c/ ma czas i chęci żeby trochę serwis zmodernizować? Nie ukrywam, że taka osoba byłaby bardzo pożądana.

To tyle na razie,
Grzesiek

Tytuł: transfery..?
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 20:43 
Kiper
Kiper

Grzegorzu... witam..
jakie sa srednie transfery miesieczne w skali roku..?

Tytuł: Re: transfery..?
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2007, 17:10 
Site Admin
Site Admin

[quote="Bajtek"]Grzegorzu... witam..
jakie sa srednie transfery miesieczne w skali roku..?

No właśnie wczoraj czekałem na ściągnięcie logów, trochę to trwało, ale przepuszczone przez analoga są tutaj: http://www.winogrona.org/analog/report.html

Raport jest od sierpnia, gdyż wtedy stare logi (gdzieś :)) zarchiwizowałem i wywaliłem.

najważniejsze dane:
Analysed requests from Thu-28-Sep-2006 06:17 to Wed-07-Feb-2007 18:52 (132.52 days).
(Figures in parentheses refer to the 7-day period ending 08-Feb-2007 17:26).
Successful requests: 3,947,790 (181,708)
Average successful requests per day: 29,789 (25,958)
Successful requests for pages: 1,149,964 (52,183)
Average successful requests for pages per day: 8,677 (7,454)
Failed requests: 143,581 (6,964)
Redirected requests: 448,455 (11,084)
Distinct files requested: 99,765 (8,583)
Distinct hosts served: 37,089 (2,922)
Corrupt logfile lines: 3
Data transferred: 27.80 gigabytes (1.16 gigabytes)
Average data transferred per day: 214.78 megabytes (169.54 megabytes)

G.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2007, 19:30 
Kiper
Kiper

Ze swojej strony polecam progreso.pl
Serwery dzialaja bardzo stabilnie. Niedawno wchloneli konta.pl i civ.pl firma jest raczej pewna.
Oferta znajduje sie tutaj: http://www.progreso.pl/serwery-wirtualne.html

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2007, 20:15 
Ekspert
Ekspert

Są oferty bardziej konkurencyjne pomijając home.pl o którym już było jest np http://nazwa.pl/hosting.php?np=1# gdzie dają 5GB na stronę + 600 GB transferu rocznie, albo jakiś tutejszy mój miejscowy http://hostings.pl/ którego mam w zasięgu 5 minut jazdy i który mi zachwalał bardzo mój syn.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł: ranking
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2007, 12:01 
Kiper
Kiper

Czesc..

Nie ma co błądzić.. ranking najlepszej setki macie tu:
http://top100.pl

tylko wybierac..:)) pozdrawiam Marek

Tytuł: Re: ranking
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 14:57 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 stycznia 2008, 00:08 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 16:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"]

No tak ale żeby wybierać trzeba mieć kase, a ja naliczyłem
raptem 20-tu chętnych plus powiedzmy jeszcze Janusz i Grzegorz to
razem : 22x10=220PLN

i o HOME.PL możemy tylko pomarzyć.
Ale są jeszcze inne .
Jeżeli nikt więcej już się nie zgłosi przez najbliższe kilka dni to można to uznać za ostateczną kwotę.

Zbytni pesymism. To, że ktoś się nie wypowiedział w temacie nie znaczy, że się nie zrzuci, np ja :lol:
No ale tych co się poobrażali i piszą już teraz tylko na kurdeszu to można faktycznie nie liczyć :wink:

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 16:34 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 stycznia 2008, 00:07 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 17:30 
Ekspert
Ekspert

Jak widzę podane parametry przez Grzegorza to może przenieść to na jakiś darmowy serwer np taki:
http://www.awardspace.com/ 200MB i transfer 5GB na miesiąc całkiem "z darma" na jakiś czas na pewno wystarczy.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 18:46 
przedszkolak
przedszkolak

Dorzucam się do zrzutki.
Mało piszę, ale dużo czytam.
Dorzucałem się do wedlindomowych na początku jej działalności a teraz czasami z tej stronki korzystam jak zabieram się czasami do wędzenia.
Panowie, za wiedzę trzeba teraz płacić powiedział mechatronik inkasując 250 złociszy za przelutowanie płytki w moim pasku.
pzdr
Tomek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1