Dobra, powiedzmy, że wybudzony z zimowego snu (a tak poważniej, oderwany od tynków) zabieram głos.
Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że serwis
www.winogrona.org stoi w zaprzyjaźnionej firmie na drugim końcu miasta. To co pisał Henio o włączaniu serwera po braku prądu, to poniekąd prawda -- ups tam jest, ale po dłuższym braku napięcia nawet ups siada. Włączać nie jeżdżę osobiście, ale mam umyślnych

.
Co do samego serwera, to:
sapi@linux:~> cat /proc/cpuinfo
vendor_id : AuthenticAMD
model name : AMD Sempron(tm)
stepping : 1
cpu MHz : 1659.264
cache size : 256 KB
sapi@linux:~> cat /proc/meminfo | more
MemTotal: 507764 kB
MemFree: 17828 kB
więc nie jest to jakaś rewelacja.
Wyłączenia z powodu braku prądu o tyle są dokuczliwe, że przy uruchamianiu komputera -- czasem się tak zdarza -- nie uruchamia się serwer baz danych MySQL. Dlaczego -- nie mam pojęcia i nie udaje mi się tego zdiagnozować. Czasem też ,,rozjeżdżają się'' tabele w bazie danych -- objawia się to m.in. wyświetlaniem komunikatów o błędach na forum, albo też nie rozsyłaniem powiadomień o nowych wiadomościach.. W takich przypadkach potrzebna jest interwencja ,,ręczna'' -- optymalizacji lub naprawienia tabel.
Dużym ograniczeniem obecnego serwera jest łącze do sieci. Stoi to na jakiejś wersji neostrady, i o ile przepustowość w kierunku ,,do serwera'' jest duża, o tyle przepustowość ,,do sieci'' jest odpowiednio mniejsza. Dodatkowo pasmo zostało ,,przycięte'', gdyż zainteresowanie winogronami momentami jest tak duże, że wysycało całkowitą przepustowość łącza. W tej chwili jest chyba coś koło 10 kB/s.
Dobra, ale w sumie to powyższe nie jest takie istotne. Z mojej strony nie widzę przeciwskazań, żeby serwis gdzieś przenieść. Niestety, nie mam możliwości upchania go gdzieś ,,po znajomości''. Inicjatywa ,,wielkiej ściepy narodowej'' nie jest może najgorsza, aczkolwiek o sposobach gromadzenia funduszy chyba należałoby podyskutować osobno. Osobiście jestem przeciw wiązania się z jakimś ,,inwestorem strategicznym'' czy też wiązania się z kimś ,,za reklamę'' -- na dłuższą metę może to okazać się zabójcze. Serwis istnieje ,,społecznie'' już bodajże 4 lata, więc niech chociaż jeszcze 4 pociągnie w takiej formie.
Jednocześnie niechętnie będę patrzył na umieszczenie serwisu na czyimś domowym komputerze -- tu podziękowania również dla Henia (i innych) za składane propozycje. Dlaczego nie? Głównie z powodu przepustowości łącza -- na dłuższą metę byłoby to uciążliwe dla ,,domowników''.
Co do potrzebnej kwoty: podawne kiedyś przeze mnie Januszowi i tutaj przez niego powtórzone zapewne dawno się zdezaktualizowały. Z tego co piszecie, jest to obecnie kwota rzędu 200-400 zł/rocznie. Nie wydaje się to dużo, nie mniej jednak z własnej kieszeni całej kwoty nie wyłożę.
Czy ktoś mógłby rozpoznać rynek prowajderów/hostingu bojem i przedstawić oferty kilku firm? Byłbym wdzięczny. Nasze potrzeby: serwer z apache, php, MySQL. Baza danych ma obecnie 70 MB, pliki na serwerze to jakieś 110 MB (z tego można połowę wywalić). Aha, wydzielenie forum z phpNuka i umieszczenie go na jamiś ,,forumowym'' serwerze prawdopodobnie jest możliwe technicznie, ale ja się tego nie podejmuję. Jak przenosić, to całość.
Czy może jest też wśród szanownego grona ktoś, kto a/ zna php, b/ zna phpnuke, c/ ma czas i chęci żeby trochę serwis zmodernizować? Nie ukrywam, że taka osoba byłaby bardzo pożądana.
To tyle na razie,
Grzesiek