Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co siadło?
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 14:04 
mistrz
mistrz

Pielgrzym napisał(a):
Ja się niepotrzebnie odzywałem ;) Człowiek nie wie jaką burzę wywoła :)

Spokojnie, bez nerwowych ruchów. :angel: Jaka burza? Jeszcze tu prawdziwą burzę doczekasz. :lol:

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 02:32 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Hyba jednak zapominacie, że to właściciel forum decyduje kiedy "gasi światło" albo zapala po awarii.

Nie "chyba", a na pewno. Nawoływania do zmian coraz częściej pojawiają się wśród młodych zarówno wiekiem, jak i stażem. Zajączek już prawie upatrzył sobie nowego admina. Nie chcę nikogo obrażać ani dyskredytować, ale szczytem nieroztropności byłoby przekazywanie haseł dostępu z poziomu administratora do bazy danych i forum osobie zarejestrowanej na forum od tygodnia..

Przepraszam że ciebie nie wymieniłem jesteś troche dłużej niż kolega który bezinteresownie chcialby pomóc,bez żadnych wyróżnień typu moderator ,a ciebie to boli. Jaki jest problem chłopakowi skoro sie oferuje i ma pojęcie o tym podać hasła w razie problemów ,a potem je zmienić ,nie wiem może jest nie znam się.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 07:45 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Jaki jest problem chłopakowi skoro sie oferuje i ma pojęcie o tym podać hasła w razie problemów ,a potem je zmienić ,nie wiem może jest nie znam się.

To bardziej skomplikowane niż się na pozór wydaje. Mając dostęp do bazy można wszystko lub prawie wszystko. Można skopiować i sprzedać spamerom adresy email wszytskich użytkowników, można (w zależności jak przechowywane) odszyfrować hasła wszystkich użytkowników (a ponieważ często ludzie używają tych samych haseł wszędzie to można potem tą parą email/hasło próbować logować się wszędzie. Można uszkodzić bazę tak że problemy pojawią się dopiero w przyszłości. Można dodać użytkowników z poszerzonymi prawami tak że nie da się ich wytropić i nawet odebranie haseł do bazy już nie pomoże.

Oczywiście to bezpodstawne "gdybanie" bo kolega krzysiekm42 chce dobrze, chce pomóc - jednak i on potwierdzi że techniczny dostęp do bazy i kodu strony daje praktycznie nieograniczone możliwości.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 08:07 
czeladnik
czeladnik

Na ja potwierdzam.
Chociaż zatrzymam się na "prawie wszystko" ;)
Odpowiednia konfiguracja i można dostęp ograniczyć np. tylko do możliwości przywracania kopii bazy danych ( o ile takowa jest tworzona ) bądź uruchomiania skryptów. Jednakże nie ma sensu dywagować co można a czego nie można w danym zakresie.
Wyraziłem tylko chęć pomocy i jeśli takowa w przyszłości będzie potrzebna, polecam się :) Na chwilę obecną skupmy się na tym, że forum działa i cieszmy się z tego. Ja tam się idę skupiać na moich roślinkach :P

Ps. jak będzie potrzebny skan dowodu osobistego również się polecam :P Nooo, może bez numeru pesel ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 08:25 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
Jaki jest problem chłopakowi skoro sie oferuje i ma pojęcie o tym podać hasła w razie problemów ,a potem je zmienić ,nie wiem może jest nie znam się.

bo kolega krzysiekm42 chce dobrze, chce pomóc - jednak i on potwierdzi

Oczywiście że chcę dobrze, skąd w ogóle taka myśl że chciałbym źle :D Z pomocą i potwierdzeniem może być już trochę gorzej, nie mam o tym bladego pojęcia. :oops:
A Pielgrzymowi, skoro wyraża publicznie chęć pomocy i zna się na tym, powinno się czem prędzej plenipotencje w tym zakresie dać. Widać że trzeźwy człowiek. :wink:

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 09:43 
Ekspert
Ekspert

krzysiekm42 napisał(a):
Widać że trzeźwy człowiek. :wink:

Na razie! Jak licznik postów dobije do tysiąca to już tak nie będzie :) Winnica się rozrośnie, wino w piwnicy trzeba doglądać, spróbować czy aby się nie psuje. Ja już po ósmej wieczorem nie piszę :)

PS. musiałem chyba pomylić Pielgrzyma z krzysiekm42

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 09:43 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
krzysiekm42 napisał(a):
Widać że trzeźwy człowiek. :wink:

NA RAZIE! Jak licznik postów dobije do tysiąca to już tak nie będzie :) Winnica się rozrośnie, wino w piwnicy trzeba doglądać, spróbować czy aby się nie psuje. Ja już po ósmej wieczorem nie piszę wcale :)

PS. musiałem chyba pomylić Pielgrzyma z krzysiekm42

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 09:50 
Kiper
Kiper

krzysiekm42 napisał(a):
A Pielgrzymowi, skoro wyraża publicznie chęć pomocy i zna się na tym, powinno się czem prędzej plenipotencje w tym zakresie dać. Widać że trzeźwy człowiek

Widać? Gdzie widać? Kto widzi?
Po raz kolejny zapewniam, że nikogo nie dyskredytuję ani nikogo nie zamierzam obrażać, ale żyję już na świecie na tyle długo, by wiedzieć, że w tak drażliwych kwestiach obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Żyjemy w świecie deficytu zaufania. Powody różne. Policjant, który jest gorszy od przeciętnego złodziejaszka, sędzia, który pomaga ukraść kamienicę, sprzedawca na aledrogo, który wysyła cegłę zamiast smartfona a nawet nie raz nic nie wysyła, bo mu się nie chce. W dobie haseł, pinów, bankowości internetowej i powszechnego dostępu do Internetu trzeba zachowywać daleko idącą ostrożność. Dzisiaj nawet używanie pulpitu zdalnego może przysporzyć kłopotu obydwu stronom. W przypadku problemów niemających nic wspólnego z konkretnym połączeniem oskarżać mogą się one wzajemnie.
Obecna ekipa administrująca forum i Wiki to ludzie, którzy znają się osobiście, zdążyli się poznać i nabrać do siebie zaufania. To jest podstawa. Canin jasno wyłożył w czym problem i tego się trzymajmy.
Pomóc można na wiele sposobów. Nie zawsze trzeba mieć pełen dostęp do bazy czy pełne prawa administratorskie. Jeżeli problem jest zdiagnozowany, znajdą się narzędzia do rozwiązania problemu. Jeżeli jest problem ze zdiagnozowaniem, zawsze ktoś znający się na rzeczy może pomóc podpowiadając, a nie od razu trzeba otwierać drzwi i okna przed wszystkimi, którzy znają się na rzeczy. Im mniej ludzi ma pełen dostęp, tym lepiej dla wszystkich.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 10:07 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
krzysiekm42 napisał(a):
A Pielgrzymowi, skoro wyraża publicznie chęć pomocy i zna się na tym, powinno się czem prędzej plenipotencje w tym zakresie dać. Widać że trzeźwy człowiek

Widać? Gdzie widać? Kto widzi?...............................................................................................................................
.................... Im mniej ludzi ma pełen dostęp, tym lepiej dla wszystkich.

Jak widać, widać. :D

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 11:19 
czeladnik
czeladnik

GrapesEater napisał(a):
Pomóc można na wiele sposobów. Nie zawsze trzeba mieć pełen dostęp do bazy czy pełne prawa administratorskie. Jeżeli problem jest zdiagnozowany, znajdą się narzędzia do rozwiązania problemu. Jeżeli jest problem ze zdiagnozowaniem, zawsze ktoś znający się na rzeczy może pomóc podpowiadając, a nie od razu trzeba otwierać drzwi i okna przed wszystkimi, którzy znają się na rzeczy. Im mniej ludzi ma pełen dostęp, tym lepiej dla wszystkich.

AMEN :)
Canin napisał(a):
Na razie! Jak licznik postów dobije do tysiąca to już tak nie będzie :) Winnica się rozrośnie, wino w piwnicy trzeba doglądać, spróbować czy aby się nie psuje. Ja już po ósmej wieczorem nie piszę :)

Ja zaczynam od 16 ;) Oficjalnie co by obiad lepiej podszedł :D

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 15:44 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
krzysiekm42 napisał(a):

Widać? Gdzie widać? Kto widzi?
Po raz kolejny zapewniam, że nikogo nie dyskredytuję ani nikogo nie zamierzam obrażać, ale żyję już na świecie na tyle długo, by wiedzieć, że w tak drażliwych kwestiach obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Żyjemy w świecie deficytu zaufania. Powody różne. Policjant, który jest gorszy od przeciętnego złodziejaszka, sędzia, który pomaga ukraść kamienicę, sprzedawca na aledrogo, który wysyła cegłę zamiast smartfona a nawet nie raz nic nie wysyła, bo mu się nie chce. W dobie haseł, pinów, bankowości internetowej i powszechnego dostępu do Internetu trzeba zachowywać daleko idącą ostrożność. Dzisiaj nawet używanie pulpitu zdalnego może przysporzyć kłopotu obydwu stronom. W przypadku problemów niemających nic wspólnego z konkretnym połączeniem oskarżać mogą się one wzajemnie.
Obecna ekipa administrująca forum i Wiki to ludzie, którzy znają się osobiście, zdążyli się poznać i nabrać do siebie zaufania. To jest podstawa. Canin jasno wyłożył w czym problem i tego się trzymajmy.

Bardzo racjonalne i zdroworozsądkowe podejście to kwestii. "Załatwić" sobie poważne problemy zawsze można.

PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 13:09 
Ekspert
Ekspert

Czy może ktoś wyjaśnić co się stało, że aż przez prawie tydzień forum nie działało?

PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 14:15 
Ekspert
Ekspert

Rozsypała się baza danych, poszukiwania kogoś kto jest w stanie to opanować nałożyły się na moją niedostępność - stąd taki efekt. Space99 odbudował bazę bo z dostępnych osób tylko on ma uprawnienia.

PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 15:35 
czeladnik
czeladnik

Chyba wszyscy admini powinni mieć dostęp bo sądząc po błędzie w takich sytuacjach najczęściej wystarczy tylko ręczny "repair" tabeli. Czyli dwa kliknięcia ;) Chyba, że coś gorszego się pomerdało ;)

PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Nie, admini i moderatorzy mają dostęp do zarządzania mechanizmem phpBB, tu było potrzebne zarządzanie serwerem a to jest unikalna funkcja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1