Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 20:36 
Ekspert
Ekspert

Cześć Basiu.

Na razie sobie poradziliśmy. Utrudniłem spambootom ataki to i spokojnie można pooglądać z czego tam php poskładali. Z przenoszeniem skryptów to nie jest już takie proste, lubią się gryźć z całą resztą - tu klasyczny przykład z naszymi odmianami. Ale jak coś wymyślę to na pewno się odezwę.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2009, 20:50 
Site Admin
Site Admin

Podsumowując:

1/ przy którejś aktualizacji oprogramowania na serwerze, nasz prowajder wyciął/ulepszył obsługę biblioteki graficznej (GD) w php do tego stopnia, że wbudowane w phpNuka zabezpieczenia, polegające na przymusie przepisania w odpowiednie okno wygenerowanego kodu nie działają. A co za tym idzie, nie sposób jest (bez działań radykalnych) ograniczyć możliwości spamowania. To co zrobił Henio, czyli zablokował możliwość umieszczania komentarzy -- wydaje się najlepszym rozwiązaniem, jakim dysponował;

2/ administrator (czyli ja) nie zamierza przenosić na winogrona żadnych rozwiązań z serwisu tabaza.info. Administrator (czyli ja) wyrzekł się tamtego serwisu i oddał go w damskie ręce. Administrator (czyli ja) nigdy już nie będzie maczał palców w serwisie zamkniętym (o ograniczonych, ściśle rozdzielonych, dostępach). Owszem, funkcjonalność tabazy.info jest inna niż winogron.org. Owszem, być może bardziej przejrzysta. Nie mniej jednak spowodowało to "zamknięcie się" serwisu i praktycznie brak jego rozwoju.

3/ administrator (czyli ja) zgadza się na modyfikację serwisu winogrona.org pod pewnymi warunkami:

a/ serwis zostanie przeniesiony na dowolną platformę umożliwiającą pracę zespołową (np. wiki?), do której to platformy przeniesione zostaną odmiany i pozostałe teksty;
b/ forum znajdujące się na winogrona.org zostanie przeniesione bez uszczerbku na zdrowiu i użytkownikach (phpBB?)
c/ dorobiona zostanie możliwość dodawania zdjęć/tworzenia galerii przez użytkowników;
d/ znajdzie się ktoś, kto to przeprowadzi.

Chętni -- wystąp.

G.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1