Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 18:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2024, 11:29 
Kiper
Kiper

Czy ktoś stosował chemiczne zwalczanie perzu i innych chwastów w uprawie winorośli? Kiedyś ktoś w bliskiej okolicy pryskał chwastoksem ugór i niestety kilka odmian miało zdeformowane liście objawy porażenia.
Pytanie o zwalczanie uciążliwych chwastów. Jaka jest bezpieczna odleglość w punktowym pryskaniu pochodnymi roundamu np na osty pokrzywy, mniszki, dzikie jeżyny itp. Międzyrzędzia są zadarnione ale dużo w nich perzu. Czy targa super lub fusilade zdają egzamin?

PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2024, 14:23 
przedszkolak
przedszkolak

Stosowałam w ubiegłym roku ostrożnie środek o nazwie Beloukha 680 EC- to jest desykant, środek nieselektywny. W opisie ma wskazanie na zwalczanie chwastów w winnorośli. Chwasty padły - winorośl miała się dobrze. Pryskałam głównie na gwiazdnicę, bo bardzo ciężko szło jej usuwanie, miała ogromne kępy.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2024, 06:06 
Ekspert
Ekspert

Radekk napisał(a):
Międzyrzędzia są zadarnione ale dużo w nich perzu. Czy targa super lub fusilade zdają egzamin?

Środki na chwasty jednoliścienne można dość bezpiecznie stosować w międzyrzędziach i rzędach - winorośl jest na nie niewrażliwa.
Środki na bazie glifosatu też są stosunkowo bezpieczne jeśli są stosowane w okresie bezlistnym - wczesna wiosna. Później trzeba już bardzo ostrożnie, z osłonami herbicydowymi i w temp. <25 stC
Chwastoxy i inny badziew na bazie fenoksykwasów do zwalczania dwuliściennych trzeba trzymać z dala od winorośli. Niestety te środki działają nawet jak oprysk był daleko. I nie chodzi tu o sam dryft, ale przez to, że mają sporą lotność co czuć, gdy się jedzie przez pola które były, 1-2 dni wcześniej pryskane chwastoxem

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2024, 06:39 
Kiper
Kiper

na wszystkie chwasty rejestrację w winorośli ma Randil Fast 680 EC, działa podobnie jak glifosat, pali wszystko,
z etykiety
"Środek niszczy zielone, nadziemne części roślin. W kontakcie z roślinami opryskanymi powoduje ich deformację poprzez zniszczenie błon komórkowych i ich dehydratacje, a następnie zahamowanie wzrostu i zamieranie. Środek najskuteczniej niszczy chwasty znajdujące się we wczesnych fazach rozwojowych w warunkach sprzyjających intensywnemu wzrostowi roślin (dla chwastów wysokość nie więcej niż 10 cm, dla odrostów korzeniowych długość nie więcej niż 15 cm). Przy odpowiednim zastosowaniu produktu, działanie środka widać już po upływie dwóch dni od aplikacji."
w perzu, ostrożeniu, pokrzywie i wszystkich dużych chwastach z głębokim systemem korzeniowym spali tylko liście i za tydzień-dwa odrosną, podobnym środkiem kiedyś była basta

https://www.inhort.pl/files/sor/program ... norosl.pdf

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2024, 07:21 
Ekspert
Ekspert

mazmaciek napisał(a):
na wszystkie chwasty rejestrację w winorośli ma Randil Fast 680 EC, działa podobnie jak glifosat, pali wszystko,

Jedyne podobieństwo to działanie totalne. Mechanizm działania jest już zupełnie inny.
Zarówno Randil i Beloukha to identyczne środki na bazie kwasu nonanowego. Bezpieczne, tylko niestety drogie w praktyce bo stosuje się je w dużym stężeniu.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2024, 09:13 
Kiper
Kiper

Spotlight plus 060eo też działa parząca. Cena nie przeraża

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2024, 13:21 
przedszkolak
przedszkolak

Randil Fast 680 EC - ok. 700zł 10 litrów (w litrowym opakowaniu nie znalazłem, chodź nie szukałem dłużej niż 5 minut)
Beloukha 680 EC - ok. 80zł litr.
Spotlight Plus 060 EO - ok. 220zł litr

Czy ten Spotlight rzeczywiście taki tani? Chyba jednak nie.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2024, 15:25 
Kiper
Kiper

no to poczytaj etykiety i zobacz w jakich stężeniach się stosuje
kiedyś muszę spróbować opryskać czystym rsm, ale to wyjdzie pewnie drożej

PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2024, 09:38 
przedszkolak
przedszkolak

Nie zwróciłem na to uwagi, ale teraz widzę, że to środki z inną substancją czynną. Skoro wcześniejsza dyskusja była o środkach zawierających w swoim składzie kwas nonanowy założyłem (jak się okazało niesłusznie), że Spotlight również na nim bazuje.
Dodatkowo Spotlight nie ma rejestracji dla winorośli, co również jest warte odnotowania. Przyznaję jednak rację, że oprysk Spotlight w ostatecznym rozrachunku będzie tańszy.

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2024, 09:29 
mistrz
mistrz

W początku wątku jest m.in. perz wspomniany, a spotlight piszą, że jest na dwuliścienne czyli chyba na perz nic nie pomoże?

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2024, 11:09 
przedszkolak
przedszkolak

Perz i inne jednoliścienne "załatwisz" np. Fusilade Forte 150 EC. U mnie zdał egzamin. Efekty będą widoczne po ok. tygodniu. Ma rejestrację dla winorośli.

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2024, 11:32 
Kiper
Kiper

Dormant napisał(a):
W początku wątku jest m.in. perz wspomniany, a spotlight piszą, że jest na dwuliścienne czyli chyba na perz nic nie pomoże?

obejrzyj chwasty jakie masz, jeśli z jednoliściennych są wiechliny to lepszym wyborem będzie perenal, z perzem też sobie poradzi.
Fusilade też jest bardzo dobrym wyborem, można poszukać zamienników, będzie o około połowę taniej i są też produkowane w Polsce

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2024, 18:54 
mistrz
mistrz

Dziękuję za wskazówkę. Przyznam, że do tej pory miałem sporo różnych chwastów i postanowiłem je zwalczać glebogryzarką. Efekt w sumie świetny tylko właśnie jak już się zrobił taki jakby ugór to pojawił się perz (do tej pory nie było), a ponoć to jeden z najgorszych. Jeśli dobrze rozumiem to teraz muszę go spryskać czymś a potem jakoś zadarnić.

PostNapisane: środa, 3 lipca 2024, 10:07 
przedszkolak
przedszkolak

Ja w tym roku zaryzykowałem i użyłem Singlif (zamiennik roundup) + Chwastox. Przyznam się, że z lenistwa przed kolejnym ręcznym wyrywaniem chwastów w rzędach jak co roku. Krzewy miały pierwsze zielone liście. Młode sadzonki nakryłem butelkami 2l lub 1,5l z odciętym denkiem. Na krzewach, 5 letnie Regenty, parę dni wcześniej, wyczyściłem na zdrewniałych pniach wszystko to co wyrosło na pniu i zalepiłem ziemią w miejscach usuniętych zielonych części. Przy bezwietrznej pogodzie wykonałem oprysk, na drugi dzień zdjąłem butelki z młodych.
Efekt: młode sadzonki zero uszkodzeń do tej pory rosną bez problemu, na 11 szt. Regentów liście zawinięte do środka, po podwójnym oprysku Asahi + Florovit liście otworzyły się i rosną do tej pory tak jak powinny. Rzędy czyste, pojedyncze chwasty wyrastają sporadycznie, usuwam je ręcznie.
Podsumowując. Za rok zrobię taki sam zabieg, z tym, że dużo wcześniej, przed ruszeniem krzewów.

PostNapisane: środa, 3 lipca 2024, 10:48 
Ekspert
Ekspert

Operowanie herbicydami opartymi na 2,4-D, MPCA czy dikambie w pobliżu winorośli to proszenie się o kłopoty. Szkody mogą być poważne i długofalowe. Glifosat jest pod tym względem dużo bezpieczniejszy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1