swiezak napisał(a):
Dzięki bardzo za rady niestety tak jak myślałem nie ma za wiele możliwości by posadzić winorośl na wiosnę, nie dam rady w tym roku nic nawozić w grę wchodzi okres od wiosny a to już za późno na wapnowanie
- może mi ktoś napisać jaki minimalny okres powinien upłynąć po wapnowaniu do momentu kiedy można coś posadzić
- mam jeszcze jeden pomysł podobny do gogo26 troche szalony

jeżeli moja uprawa jest ograniczona wielkością działki około 240 winorośli to czy można np pod każdą sadzoną winorośl wybrać dołek na 50 cm troche go wywapnować na to 10 cm ziemi trochę obornika i zalecanych składników odżywczych,troszke ziemi i sadzonka ??
Wie,że roboty troszke z tym by było ale sadzonki miały by już roczek

kolejny problem mam z tym że mam już wybrane odmiany jakie chcę hodować teraz spokojnie moge sobie zamówić wszystkie i na wiosnę będą a w jesień to bywa różnie często nie można dostać wielu odmian (tak przynajmniej wnioskuje z tego co zaobserwowałem

Czytałem ten wątek od początku i muszę przyznać wiele racji kolegom i ich poradom,wszystkie wnioski są słuszne i mieszczą się w podręcznikowym przygotowaniu gruntu pod uprawę winorośli.
Wiele uwag jest bardzo cennych i praktycznych - np. jakość dolomitu.Podejrzewałem również,że porady typu "nie spiesz się z sadzeniem,doprowadż działkę, strukturę i odczyn gleby do odpowiednich wartości i dopiero wówczas sadż krzewy winorośli" nie wpłyną zdecydowanie na twoją decyzję.
Piszę to z pewnym przekąsem ponieważ ja również na początku swojej przygody z winoroślą poszedłem właśnie taką nie podręcznikową drogą,aby nie stracić roku.Wprawdzie ja sadziłem pierwsze krzewy na gruncie uprawianym,ale o odczynie ph nie wiele lepszym od ciebie,gleba również ciężka.
Teraz tej decyzji nie żałuję,może jest to pewnego rodzaju herezja,ale większość z was wie że jest pewien moment,że trzeba to zrobić i nic nie może nas powstrzymać

.
Moja rada dla ciebie na jesień i na wiosnę;
1.Głęboka orka zimowa (warto byłoby wysiać wapno)
2.Wiosną - radłowanie,bronowanie - mechaniczne oczyszczenie ziemi z perzu.
3.Posadzenie winorośli w minimalnej ilości jaką uznasz.
4.Pozostałą część działki uprawić zielonym(np. łubin)i przyorać dla wzbogacenia gleby w azot a pojawiające się chwast niszczyć najlepiej mechanicznie,albo chemicznie

.
Sadzenie sadzonek winorośli na wiosnę;
Kopiesz głębokie dołki ok. 50 cm. o odpowiedniej szerokości.
a- pierwsza warstwa obornik,lub kompost
b- druga warstwa ziemia
c- sadzonka obsypana ziemią do połowy
d- nieduża dawka nawozu NPK +mikoelemęnty
e- końcowa warstwa, dolomit lub inny typ wapna.
Tymi składnikami młoda winorośl może się żywić do uzyskania dojrzałości krzewu.
W tym okresie wyrównasz wartości gleby na pozostałej części działki i sadząc następne winne krzewy będziesz kolejnym szczęśliwym winogrodnikiem.czego ci szczerze życzę.