Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 13:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 09:10 
Ekspert
Ekspert

Wpadłem na taki oto sposób przechowania sztobrów przez zimę.

Obrazek

Potrzebne materiały:
- dwie obcięte butelki PET ( po pepsi )
- ok 3kg wilgotnego piasku
- flamaster do opisania
- sztobry ( najlepsze od kogoś :D )

Teraz z taką paczką można zrobić praktycznie wszysko: zostawić na balkonie lekko okrywając jakąś szmatką, lekko przykopać w ziemi, wsadzić do chłodnej piwnicy itp.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 09:38 
Kiper
Kiper

Bardzo ładne :lol: :o
Zmieścisz tam nawet 6 sztobrów. Nie rozumiem tylko samej idei takiej konstrukcji. Sztobry przysypuje się ziemią, robi kopczyki i inne dziwne rzeczy w sytuacji gdy chcemy przetrzymać większe ilości. W sytuacji, gdy mamy ilości "amatorskie" wystarczy dolny koniec wcisnąć w doniczkę z ziemią, opisać na kawałku taśmy metkę odmiany i przetrzymać do wiosny. Chodzi w tej zabawie tylko o to aby łoza nie przemarzła (równie dobrze może leżeć na ziemi) i nie zginęła (dlatego opis i ewentualnie związanie aby ukochane zwierzątko nie bawiło się i nie roznosiło). Przy przetrzymywaniu w pomieszczeniu wetknięcie w ziemie lub inne podłoże zapobiega dodatkowo przesuszeniu.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 11:59 
Ekspert
Ekspert

Znam kilka osób które przechowują sztobry w lodówce, w dolnej jej części. Wydezynfekowane patyki (np. Chinosolem - którego od pewnego czasu niestety nie ma w Polsce w sprzedaży) wkłada się do woreczków foliowych i sprawa gotowa. Jedyny problem to to, że trzeba od czasu do czasu zaglądnąć czy nie zaczynają pleśnieć i ewentualnie powtórzyć dezynfekcję.

Ja w ten właśnie sposób przechowuję część patyków (pozostałe w skrzynce z piaskiem w piwnicy). Dezynfekowałem Kaptanem (kilka minut), wypłukałem, potem pomoczyłem kilka minut w Miedzianie, osuszyłem bez płukania ...i do lodówki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

pzdr
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 18:14 
Ekspert
Ekspert

Ziomal....... pomysł dobry, tylko ja mam ok 200 szt, a coca coli nie piję.
Myślę, że najlepiej dołek 40cm głębokości zasypać i tyle!!!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 08:20 
Ekspert
Ekspert

Trochę koledzy nie zrozumieliście moich intencji przedstawienia tego sposobu.
Mieszkam w mieście, a winniczkę mam na wsi 50 km od domu.
Dostaję sztobry od zaprzyjaźnionego forumowicza ok 20 szt, które przychodzą drogą pocztową!!! Na działkę pojadę za ok 3-4 tygodnie, w mieście nie zakopie ich pod kladką schodową albo chdnikiem :evil: .
A piwnice w blokach ( przynajmniej u mnie ) są dosyć ciepłe (12-18 stopni ) więc wyniesienie do piwnicy odpada, a z lodówki goni mnie żona.
Dlatego do czasu wywiezienia sztobrów na winniczkę trzeba je odpowiednio przechować w mieście :idea: .
Dlatego wymyśliłem taki sposób i trzymam je teraz na balkonie.
Podałem mój sposób, bo pomyślałem, że może inni mają podobne trudności w przechowaniu otrzymanych pocztą sztobrów, ale oczywiście odpowiedzieli na mój post sami wytrawni znawcy sztuki :lol: :lol: :lol:
Więc informuję - jest to jedna z metod dla mieszczuchów :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł: na balkonie
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 10:59 
czeladnik
czeladnik

Przy mrozie tak 20-25 C te patyki przez dobę przemarzona moim zdaniem tak będzie. Cała butelka zamarznie, piach ma tu pewna wilgotności i po patykach. Tak narazie możesz trzymać żeby cie tylko mrozik nie zaskoczył. :D :wink: :roll:

Tytuł: Re: na balkonie
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 11:20 
Kiper
Kiper

[quote="badyl"] Tak narazie możesz trzymać żeby cie tylko mrozik nie zaskoczył.

Nie zaskoczy go, nie zaskoczy, bo:
[quote="posy"]Na działkę pojadę za ok 3-4 tygodnie (...)
a przez ten czas (wg. www.twojapogoda.pl )mrozy nie są przewidywane :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 16:43 
czeladnik
czeladnik

Fakt ale nigdy nie wiadomo moze tak nie spodziewanie ni z gruchy ni z pietruchy wiesz.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 19:18 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="posy"]Trochę koledzy nie zrozumieliście moich intencji przedstawienia tego sposobu.
Mieszkam w mieście, a winniczkę mam na wsi 50 km od domu.
Dostaję sztobry od zaprzyjaźnionego forumowicza ok 20 szt, które przychodzą drogą pocztową!!! Na działkę pojadę za ok 3-4 tygodnie, w mieście nie zakopie ich pod kladką schodową albo chdnikiem :evil: .
A piwnice w blokach ( przynajmniej u mnie ) są dosyć ciepłe (12-18 stopni ) więc wyniesienie do piwnicy odpada, a z lodówki goni mnie żona.
Dlatego do czasu wywiezienia sztobrów na winniczkę trzeba je odpowiednio przechować w mieście :idea: .
Dlatego wymyśliłem taki sposób i trzymam je teraz na balkonie.
Podałem mój sposób, bo pomyślałem, że może inni mają podobne trudności w przechowaniu otrzymanych pocztą sztobrów, ale oczywiście odpowiedzieli na mój post sami wytrawni znawcy sztuki :lol: :lol: :lol:
Więc informuję - jest to jedna z metod dla mieszczuchów :lol:

:D Bardzo dobry pomysł mam podobne problemy bo 100km do winnicy, a problem istotny bo gdy przetrzymywałem sztobry w winnicy w ziemi to gdy przyszedł czas na ukorzenianie to okazało sie że były takie śniegi i zamiecie, że stały się niedostępne. Od tego czasu przechowuję sztobry w specjalnie przygotowanym pojemniku którego dwie ściany stanowią zewnętrzne ściany piwnicy a spód stanowi posacka piwnicy,a wszystko wyłożone folją. No a na koniec sztobry i mokry piach i tak warstwami. Jak dotychczas działa..... :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 21:51 
czeladnik
czeladnik

Ja w tym roku zimuję sztobry w kupie piasku na budowie i spodziewam się wychodować z nich zdrowe sadzonki bo wkońcu " na budowie zdrowie".

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 15:56 
Kiper
Kiper

Pamiętaj, że piach ma tendencje do rozmywania się. Jak wiosną złapiesz za szpadel i dobrze trafisz to nawet nie bedziesz musiał patyków skracać.
Ja uważam, że dyży pojemnik czy donica wystarczają. Jeżeli przemarzną sztobry to sadzonki okrywane ziemią na zimę również. Najbardziej istotna jest osłona przed mroźnym wiatrem bo to on wysusza i powoduje przemarzanie.
Włodekj

Strefa czasowa: UTC + 1