Teraz jest niedziela, 8 czerwca 2025, 15:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 596 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 08:44 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam dwulatki więc to trochę niemiarodajne ale widać różnicę między Johaniterem a Garantem. Ten pierwszy ma latorośle max 30cm, Garant niektóre już ok 80cm. Zaskakuje sauvignion Maria który ma 50cm latorośle grube jak kciuk.
Oczywiście pisze o nie zmarzniętych krzewach

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 09:23 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Współczuję.
No ciekawe jak to będzie w rejonach gdzie nie było takich przymrozków.
Bo jakoś też widzę, że chyba ubiegły sezon to raczej się nie powtórzy.

U mnie w zeszłym roku był armagedon jeszcze w kwietniu, bo wegetacja była o wiele dalej posunięta. To co zaowocowało z zapasowych, ukradli dwunożni na RODos. Na wsi miałabym pierwsze owocowanie w tym roku nowych nasadzeń, ale nie będzie. Dobrze, że jabłka przetrwały :) Może będą soki. :)

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 10:22 
nowicjusz
nowicjusz

kuneg napisał(a):
jokaer napisał(a):
Współczuję.

U mnie w zeszłym roku był armagedon jeszcze w kwietniu, bo wegetacja była o wiele dalej posunięta. To co zaowocowało z zapasowych, ukradli dwunożni na RODos. Na wsi miałabym pierwsze owocowanie w tym roku nowych nasadzeń, ale nie będzie. Dobrze, że jabłka przetrwały :) Może będą soki. :)

Soki albo cydr :)

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 19:42 
Kiper
Kiper

Małgosiu - niby tylko 3 km na pd od Ciebie -u mnie, w maju zmroziło tylko do 20-30 cm nad ziemią, pow 1 m kwiatostany Ok . Od pn.i wsch. była osłona drzew i krzewów , no i trawa 1 m wszędzie wokół w tym roku - bo nie skosiłem, nie skopałem nic po zimie... Te "Tropiki".

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 19:50 
Ekspert
Ekspert

Byłam dzisiaj na RODos, a ze 2 tygodnie nie chciało mi się tam zaglądać z powodu tych przymrozków. Dobrze, że po pierwszej fali przymrozków nie spieszyłam się z wyłamywaniem zmrożonych latorośli, to pąki zapasowe nie spieszyły się ze startem. Niewielka część pąków zapasowych przetrwała i będzie symboliczne owocowanie. Będą tylko nierówno dojrzewać, ale to będą tylko konsumpcyjne ilości. Najlepiej wyglądają w szpalerach Arkadia i Solaris. Galanth ledwo parę gron, tak samo Muscat Bleu, Garant, Muscaris i Kristaly. Najprawdopodobniej bez owoców będzie na Nero.
Na pergoli V25/20, Einset i Festivee bez strat jednak :)

Mikul, z jabłek, to raczej nie chciałabym robić cydru, bo to są głównie odmiany deserowe. One nie wnoszą ani tanin, ani jakichś fajnych aromatów - mają tylko cukier i kwas. Żeby z nich wyszło coś pijalnego, to trzeba pobawić się w chemika.
Z cydrowych Dabinett nie będzie miał jeszcze owoców, a 2 inne odmiany cydrowe dopiero naszczepiłam.

Marcinie, coś tam ocalało jednak, ale tak samo dziwnie, jak na fotkach. Latorośle oddalone od siebie o 20 cm - 1 zmarzła, druga ocalała. Z pąkami zapasowymi też tak jest - co drugi wystąp. :lol:
Takie to są te nasze tropiki :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 22:56 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Współczuję.

U mnie nie było przymrozku, choć zraszacze wylały 10 tys. litrów wody na 50 krzewów :)
Sytuacja jest taka, że wszystko stoi w miejscu przez zimny maj. Na dzień dzisiejszy przyrosty mają góra 30 cm. Solaris pewnie dojrzeje, ale Regent? To będzie zależało od lata i jesieni. Opóźnienie do roku 2024 to minimum 2 tygodnie.

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2025, 05:05 
mistrz
mistrz

Do 2024 nie ma nawet co porównywać, trzeba do 2023, wtedy lepiej lub gorzej ale wszystko jakoś dojrzało

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2025, 12:30 
czeladnik
czeladnik

U mnie to juz kolejny rok z rzedu, chyba czwarty jak cos niszczy mi krzewy.
Teraz przymrozki to tylko polowa problemu. Juz widac grzyba a jeszcze kwiaty sie nie rozwinely. NA kwiatach tez polowa z nich jest jakas brazowa.
Wlasnie opryskalem na grzyba. Pierwszy raz w zyciu. Nigdy wczesniej nie robilem ciezka chemia oprysku na grzyba przed kwitnieniem. Az serce boli.

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2025, 22:02 
Kiper
Kiper

mazmaciek napisał(a):
Do 2024 nie ma nawet co porównywać, trzeba do 2023, wtedy lepiej lub gorzej ale wszystko jakoś dojrzało

Jesteś ostatnio bardzo aktywny w tematach uprawy winorośli, więc mam do Ciebie kilka pytań:
1. Od kiedy uprawiasz winorośl na wino?
2. Kiedy zebrałeś pierwsze owoce na wino?
3. Kiedy zrobiłeś pierwsze wino gronowe i jakie były parametry owoców?
4. Możesz wstawić zdjęcia swoich krzewów winorośli?

Tytuł: Re: ZIMA 2025 + WIOSNA ew.    Post wygaśnie: piątek, 13 czerwca 2025, 22:43
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2025, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Frank1 czyżbyś miał intencję zgaszenia zapału młodszego stażem Kolegi? Jeśli tak, to daruj sobie...
My tu "łakniemy" każdego nowego postu, każdej nowej osoby, ożywczego impulsu, bo takie fora jak nasze dziś przegrywają z różnymi tiktoczkami. "Rozstawiać po kątach" to raczej trzeba "stare forumowe wygi", które niby wszystko wiedzą, ale mają awersję do klawiatury...

PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2025, 06:11 
mistrz
mistrz

Ad1: najstarszy krzew ma chyba ponad 70 lat, odmiana nieznana, Bianka ma pewnie coś około 30. W ubiegłym roku posadziłem coś około 200 krzewów i w tym roku 50. Około połowy wyrosła bardzo dobrze i zostawiam na owocowanie.
Ad2: wina owocowe robię od 21 roku życia, z jakimiś przerwami, a to już trochę czasu minęło
Ad3: w 2023 zrobiłem pierwsze gronowe, pijalne, owoce dostałem.
w 2024 owoce kupiłem, Bianka poszła na rurki, czerwone cukier 22 kwas około 10-11, pijalne, dosłodzone koncentratem do półwytrawnego, zostawiłem sobie kilka litrów kwasiora.
Labruska bardzo podobna do tej co na jesiennym spotkaniu pokazał Grzesiek, to wino próbowało kilka osób i byli miło zaskoczeni.
Co do zdjęcia pewnie że się pochwalę jak zwłokę się z wyra
Co chodzi o uprawę to rolnikiem jestem od 20 lat, jakieś tam doświadczenie mam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 596 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40

Strefa czasowa: UTC + 1