Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 12:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 596 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 08:44 
przedszkolak
przedszkolak

Ja mam dwulatki więc to trochę niemiarodajne ale widać różnicę między Johaniterem a Garantem. Ten pierwszy ma latorośle max 30cm, Garant niektóre już ok 80cm. Zaskakuje sauvignion Maria który ma 50cm latorośle grube jak kciuk.
Oczywiście pisze o nie zmarzniętych krzewach

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 09:23 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Współczuję.
No ciekawe jak to będzie w rejonach gdzie nie było takich przymrozków.
Bo jakoś też widzę, że chyba ubiegły sezon to raczej się nie powtórzy.

U mnie w zeszłym roku był armagedon jeszcze w kwietniu, bo wegetacja była o wiele dalej posunięta. To co zaowocowało z zapasowych, ukradli dwunożni na RODos. Na wsi miałabym pierwsze owocowanie w tym roku nowych nasadzeń, ale nie będzie. Dobrze, że jabłka przetrwały :) Może będą soki. :)

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 10:22 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
jokaer napisał(a):
Współczuję.

U mnie w zeszłym roku był armagedon jeszcze w kwietniu, bo wegetacja była o wiele dalej posunięta. To co zaowocowało z zapasowych, ukradli dwunożni na RODos. Na wsi miałabym pierwsze owocowanie w tym roku nowych nasadzeń, ale nie będzie. Dobrze, że jabłka przetrwały :) Może będą soki. :)

Soki albo cydr :)

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 19:42 
Kiper
Kiper

Małgosiu - niby tylko 3 km na pd od Ciebie -u mnie, w maju zmroziło tylko do 20-30 cm nad ziemią, pow 1 m kwiatostany Ok . Od pn.i wsch. była osłona drzew i krzewów , no i trawa 1 m wszędzie wokół w tym roku - bo nie skosiłem, nie skopałem nic po zimie... Te "Tropiki".

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 19:50 
Ekspert
Ekspert

Byłam dzisiaj na RODos, a ze 2 tygodnie nie chciało mi się tam zaglądać z powodu tych przymrozków. Dobrze, że po pierwszej fali przymrozków nie spieszyłam się z wyłamywaniem zmrożonych latorośli, to pąki zapasowe nie spieszyły się ze startem. Niewielka część pąków zapasowych przetrwała i będzie symboliczne owocowanie. Będą tylko nierówno dojrzewać, ale to będą tylko konsumpcyjne ilości. Najlepiej wyglądają w szpalerach Arkadia i Solaris. Galanth ledwo parę gron, tak samo Muscat Bleu, Garant, Muscaris i Kristaly. Najprawdopodobniej bez owoców będzie na Nero.
Na pergoli V25/20, Einset i Festivee bez strat jednak :)

Mikul, z jabłek, to raczej nie chciałabym robić cydru, bo to są głównie odmiany deserowe. One nie wnoszą ani tanin, ani jakichś fajnych aromatów - mają tylko cukier i kwas. Żeby z nich wyszło coś pijalnego, to trzeba pobawić się w chemika.
Z cydrowych Dabinett nie będzie miał jeszcze owoców, a 2 inne odmiany cydrowe dopiero naszczepiłam.

Marcinie, coś tam ocalało jednak, ale tak samo dziwnie, jak na fotkach. Latorośle oddalone od siebie o 20 cm - 1 zmarzła, druga ocalała. Z pąkami zapasowymi też tak jest - co drugi wystąp. :lol:
Takie to są te nasze tropiki :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 31 maja 2025, 22:56 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Współczuję.

U mnie nie było przymrozku, choć zraszacze wylały 10 tys. litrów wody na 50 krzewów :)
Sytuacja jest taka, że wszystko stoi w miejscu przez zimny maj. Na dzień dzisiejszy przyrosty mają góra 30 cm. Solaris pewnie dojrzeje, ale Regent? To będzie zależało od lata i jesieni. Opóźnienie do roku 2024 to minimum 2 tygodnie.

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2025, 05:05 
Kiper
Kiper

Do 2024 nie ma nawet co porównywać, trzeba do 2023, wtedy lepiej lub gorzej ale wszystko jakoś dojrzało

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2025, 12:30 
czeladnik
czeladnik

U mnie to juz kolejny rok z rzedu, chyba czwarty jak cos niszczy mi krzewy.
Teraz przymrozki to tylko polowa problemu. Juz widac grzyba a jeszcze kwiaty sie nie rozwinely. NA kwiatach tez polowa z nich jest jakas brazowa.
Wlasnie opryskalem na grzyba. Pierwszy raz w zyciu. Nigdy wczesniej nie robilem ciezka chemia oprysku na grzyba przed kwitnieniem. Az serce boli.

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2025, 22:02 
Kiper
Kiper

mazmaciek napisał(a):
Do 2024 nie ma nawet co porównywać, trzeba do 2023, wtedy lepiej lub gorzej ale wszystko jakoś dojrzało

Jesteś ostatnio bardzo aktywny w tematach uprawy winorośli, więc mam do Ciebie kilka pytań:
1. Od kiedy uprawiasz winorośl na wino?
2. Kiedy zebrałeś pierwsze owoce na wino?
3. Kiedy zrobiłeś pierwsze wino gronowe i jakie były parametry owoców?
4. Możesz wstawić zdjęcia swoich krzewów winorośli?

PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2025, 07:07 
Kiper
Kiper

Ad1: najstarszy krzew ma chyba ponad 70 lat, odmiana nieznana, Bianka ma pewnie coś około 30. W ubiegłym roku posadziłem coś około 200 krzewów i w tym roku 50. Około połowy wyrosła bardzo dobrze i zostawiam na owocowanie.
Ad2: wina owocowe robię od 21 roku życia, z jakimiś przerwami, a to już trochę czasu minęło
Ad3: w 2023 zrobiłem pierwsze gronowe, pijalne, owoce dostałem.
w 2024 owoce kupiłem, Bianka poszła na rurki, czerwone cukier 22 kwas około 10-11, pijalne, dosłodzone koncentratem do półwytrawnego, zostawiłem sobie kilka litrów kwasiora.
Labruska bardzo podobna do tej co na jesiennym spotkaniu pokazał Grzesiek, to wino próbowało kilka osób i byli miło zaskoczeni.
Co do zdjęcia pewnie że się pochwalę jak zwłokę się z wyra
Co chodzi o uprawę to rolnikiem jestem od 20 lat, jakieś tam doświadczenie mam

-- poniedziałek, 9 czerwca 2025, 06:49 --

-- poniedziałek, 9 czerwca 2025, 06:53 --

-- poniedziałek, 9 czerwca 2025, 06:54 --

-- poniedziałek, 9 czerwca 2025, 07:07 --

Kolego Frank1 masz do mnie około 30 km, zapraszam Cię na kawę abyś mógł obejrzeć gospodarstwo, spróbujemy winka.
Zapraszam Cię też na pokaz drwali https://www.facebook.com/gokkurylowka/p ... 396339909/ nad Zalew w Ożannie, będę tam wraz z naszym kołem gospodyń, będą moje nalewki i miody, może i jakieś wino się znajdzie.
Będę też pewnie na tej imprezie https://gokkurylowka.pl/2025/06/05/spot ... iesiada-6/
Chyba bez napojów ale będzie chleb mojego wypieku

Załączniki:
IMG_2880.jpeg
IMG_2880.jpeg [ 107.58 KiB | Przeglądane 1658 razy ]
IMG_2879.jpeg
IMG_2879.jpeg [ 121.56 KiB | Przeglądane 1659 razy ]
IMG_2877.jpeg
IMG_2877.jpeg [ 116.38 KiB | Przeglądane 1660 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2025, 14:32 
nowicjusz
nowicjusz

Słuchajcie, wiem, że już lato etc. ale z taką głupią sprawą pisze, bo wiem że część osób sama przygotowuje swoje świece mrozowe. Mam z racji roboty spore ilości takich pasów tektury na knoty - wystarczy zwinąć. Wymiary to 15x130 cm. Jeśli ktoś miałby potrzebę to prosze o sygnał, u nas jest to odpad.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 596 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40

Strefa czasowa: UTC + 1