Teraz jest sobota, 24 maja 2025, 09:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 16:11 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Żadna górka. Dzielnica domków jednorodzinnych. Teren płaski...
Potwierdzam.
Myślę, że winiarze zwykle wierzą w górki a ja bardziej wierzę w murki. :wink: Oczywiście na hektarach nie ma szans na murki, więc mile widziane stoki, ale pod domami są, więc uprawiającym pod domami podpowiadam, żeby to bezwzględnie wykorzystać. Czym bliżej murów, ścian i pełnych płotów, tym lepiej. Jak możesz korzystaj. Prędzej "mokrą szmatą" od żony można zarobić niż przymrozkiem, bo mury oddadzą ciepło w tych kulminacyjnych godzinach (działa na południu Polski)... Zwykle "betonozą" się brzydzimy, ale w tej sytuacji zamknięty teren, betonowe płoty, kurniki i inne zabudowania na działce są szansą. W takie miejsca wchodzi od kilkudziesięciu do 200-300 krzewów. Dla siebie i rodziny wystarczy, nawet wino w kilku wersjach i deserówki.
Zwykle z Pawłem porównujemy się i okazuje się od lat, że uprawy "na dzielnicy" są bardzo ok.
Ps. Kolega z winnicą pod lasem ostatnio mi narzekał, że u niego problem przymrozków zaczął się pojawiać po tym jak nadleśnictwo wycięło sąsiadujący kawał lasu. Zrobiła się przestrzeń i mroźny wiaterek wieje. Obecnie swój siatkowy płot czymś uszczelnia.

PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 18:19 
mistrz
mistrz

Ja mam dwa szpalery z północy na południe z lekkim spadkiem. Pierwsze krzewy od północy jakieś 6 szt. w szpalerze przetrwało te przymrozki bez uszczerbku gdzie resztę przymroziło mniej lub bardziej... Te od północy uratowała ściana z lip...

PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 23:13 
mistrz
mistrz

Jest w tym dużo racji co mówicie. Ja się łapię na tzw warszawską wyspę ciepła i w zasadzie w tym roku tylko mi lekko liznęlo. Może wyrwałem z 10 latorośli. I tak był zapas więc nie żałowałem. Ale kolega w Jabłonnej upalone wszystko. Raptem z 5km w linii. Drugi pod Wolominem ze 20km w linii to mówi w kategoriach czego nie upalilo. Raczej obydwaj nie mieszkają w bardzo zwartej zabudowie. Więc mury, beton, płoty i zarośla to robi różnicę.

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2025, 00:39 
mistrz
mistrz

Niestety problemem dla wielu mniejszych czy większych winnic jest to , że powstają w miejscach, w których nie ma szansy na sukces.
I są to zarówno działki położone na terenach z gęstą zabudową jak i na terenach otwartych.
Najczęściej jest to spowodowane posiadaniem tzw. ojcowizny. Sentyment do działki, brak konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów
związanych z zakupem ziemi kończy się wieloletnią walką z wiatrakami, utyskiwaniami, rozczarowaniem i ostatecznie zarzuceniem uprawy.
Inwestycja w nawet małą winniczkę, jeśli zsumujemy wszystkie poniesione koszty i nawet pominiemy koszt naszej pracy, traktując ją jako formę
aktywności fizycznej dla naszej zdrowotności lub formę relaksu i wyciszenia jest znaczna.
Dlatego, przed rozpoczęciem prac nad swoim marzeniem, tak bardzo istotna jest chłodna analiza potencjału działki.
Czasami lepiej stracić rok i upewnić się że jest to dobry wybór.

Moje doświadczenia z uprawą winorośli, nie są tak długie jak dużej części forumowiczów.
Pierwsza styczność z winoroślą miał miejsce w Krakowie na działce moich rodziców.
Kraków, czyli dosyć ciepłe miejsce, sporo zabudowań wokół działki i tylko jeden problem.
Zastoisko mrozowe z brakiem odpływu zimnych mas powietrza.
Kolejna działka, znana wielu Koleżankom i Kolegom wydawała się zdecydowania gorsza.
Wysoko położona (ponad 350 m n.p.m.) , zachodni stok z lekkim odchyłem na północ nie wzbudza wielkiego entuzjazmu.
Jednakże od żyjącej rodziny otrzymaliśmy informację, że wieloletnia obserwacja tego terenu jednoznacznie wskazuje,
że przymrozki majowe na niej praktycznie nie występują.
Od prawie dziesięciu lat, nasze obserwacje w jednoznaczny sposób to potwierdziły.
W bieżącym roku , minimalna temperatura przy gruncie w maju do tej pory wyniosła -0,6.
Straty ograniczyły się do przypalenia zeszłorocznych nasadzeń.
Pomijam zeszłoroczne kwietniowe mrozy, które ścięły przedwcześnie rozwijające się życie na winnicy.
Mam świadomość, że to nie koniec zagrożeń. Jak się zacznie gorąco, pojawi się ryzyko burz z gradobiciem.
Jedno takie doświadczenie mam już za sobą w 2023 roku.

Oprócz rozmów i badań w wyborze działki na winnice, może pomóc dokładne analizowanie map temperaturowych z zaznaczeniem izoterm.
Analizując je w tym roku jasno z nich jasno wynikało, że każda kolejna górka miała gorsze warunki termiczne.

Reasumując. Jeśli masz działkę, która nie jest dobra dla winorośli, to dla własnego zdrowia psychicznego lepiej jej tam nie sadzić.
Jeśli lubisz wino, proście i taniej będzie podjechać do innego kraju EU skąd 1 osoba, może całkowicie legalnie przywieźć 90 litrów wina.
Ceny naprawdę dobrych win w tradycyjnych małych winiarniach są zdecydowanie niższe od średniego pułapu cenowego win od polskich winiarzy.

Zdaję sobie sprawę, że nie jestem pierwszy, który w tej tematyce zabiera głos.
Jednak tego rodzaju przekaz trzeba ponawiać, żeby kolejni miłośnicy winnej latorośli nie powielali błędów poprzedników.

Udanego sezonu dla Was wszystkich.

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2025, 05:33 
mistrz
mistrz

I do tego trzeba dodać że wszystkim proponuję rok przed posadzeniem zakup stacji meteo albo termometru z zapisem.
Dla mojej lokalizacji zapowiadali nawet -4 a od 8 maja ( montaż stacji) nie lałem wody bo temp. minimalna to był stopień na plusie.

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2025, 18:16 
nowicjusz
nowicjusz

mazmaciek napisał(a):
I do tego trzeba dodać że wszystkim proponuję rok przed posadzeniem zakup stacji meteo albo termometru z zapisem.
Dla mojej lokalizacji zapowiadali nawet -4 a od 8 maja ( montaż stacji) nie lałem wody bo temp. minimalna to był stopień na plusie.

Polecisz jakąś tanią i sensowną stacje w sumie cielak jestem jak.moja miejscówka wypada. Ewentualnie jakieś termometry wi-fi?

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 06:14 
mistrz
mistrz

Ja mam vevora. Chyba najtańsza opcja. Stacje po zakupie trzeba skalibrować bo głupoty pokazuje, u mnie opady się nie zgadzają

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Chyba na suszę już nikt nie narzeka ?
U mnie jakaś pora deszczowa nastała.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 06:42 
Ekspert
Ekspert

Jaka pora deszczowa? :shock:
U mnie wczoraj w ciągu całego dnia spadlo 1,52mm deszczu

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Niesamowite !

Mimo, że u mnie szósta klasa, piasek z kamieniami, jest tak zielono i tak wszystko porosło,
że tylko wyższych temperatur brakuje, żeby zaczęła robić się dżungla.
No i jestem na górce.

Grzyby będą.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 07:46 
mistrz
mistrz

Te deszcze oby jeszcze padały. Ale w głąb ziemii to nie ma tej wilgoci. Warstwa do 30cm tak, ale dalej jest hydrologiczna susza. Różnie w różnych miejscach. Ale przy braku opadów za 2 do 3 tygodni wrócimy do pesymistycznych wizji sprzed 2 tygodni o stepowieniu. Także niech pada nawet cały czerwiec. Potem to już jakoś będzie.

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 14:38 
mistrz
mistrz

Wlod napisał(a):
Te deszcze oby jeszcze padały. Ale w głąb ziemii to nie ma tej wilgoci. Warstwa do 30cm tak, ale dalej jest hydrologiczna susza. Różnie w różnych miejscach. Ale przy braku opadów za 2 do 3 tygodni wrócimy do pesymistycznych wizji sprzed 2 tygodni o stepowieniu. Także niech pada nawet cały czerwiec. Potem to już jakoś będzie.

Niestety muszę się z tobą zgodzić. jeśli mokro jest zimą to cały profil glebowy nasiąka , a teraz z wierzchu jest błoto które w kilka dni wyschnie a później susza

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 15:59 
mistrz
mistrz

U mnie dziś rano było 0 przy gruncie , o stopień zimniej zapowiadają najbliższą noc .
Od 17 lat jak uprawiam winorośl taką temperaturę miałem najpóźniej 16 mają.

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 18:41 
mistrz
mistrz

Potwierdzam, że murki robią różnicę. Jestem teraz na półwyspie Istria i u gospodarza przy murze winorośl właśnie skończyła kwitnienie i są już na niektórych łozach małe jagody. :shock:

PostNapisane: piątek, 23 maja 2025, 21:29 
przedszkolak
przedszkolak

Mikul napisał(a):
Polecisz jakąś tanią i sensowną stacje w sumie cielak jestem jak.moja miejscówka wypada. Ewentualnie jakieś termometry wi-fi?

Do czego jest Ci potrzebne Wi-Fi przy mierzeniu temperatury?
Tylko typowe częstotliwości radia dla stacji pogodowych powinieneś brać pod uwagę - 433MHz lub 868MHz. Komunikacja przez Wi-Fi bardzo drenuje baterie w nadajnikach i ma mniejszy zasięg.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1