Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 17:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 maja 2025, 21:49 
nowicjusz
nowicjusz

Przyrosty już długie, a tu pn/wt mróz. Czy ktoś próbował jednym namiocikiem z agrowłókniny przygiąć wszystko ile się da, potem 10cm przerwy i następnie druga warstwa agrowłókniny tak, żeby się obie nie stykały. Pod tą pierwsza warstwą będzie ścisk ale przynajmniej ta druga będzie oddalona od zielonego. Wiem, że jak latorośle dotykają włókniny, to tak, jakby ochrony w ogóle nie było ale to chyba dotyczy tylko zewnętrznej warstwy. Bo skoro potem będzie odstęp i kolejna warstwa, to czy takie "upchnięcie na ścisk" zielonych odrostów pod pierwszą warstwą będzie separowało od zimna?

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 10:46 
mistrz
mistrz

Wg mnie pod wpływem wiatru obie warstwy się zetkną i jak będzie mokro, to się skleją. Chyba, że zrobisz z 30-40 cm odstępu i mocno naprężysz.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 11:01 
mistrz
mistrz

Wygląda na to że przyszły tydzień będzie znowu nerwowy :(

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 18:30 
mistrz
mistrz

We wtorek przymrozek jak nic. U mnie jak prognozują 0 to mam zawsze -2C.
Zartem jutro wieczorna akcja przygotowawcza.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:01 
nowicjusz
nowicjusz

ArturK79 napisał(a):
Wg mnie pod wpływem wiatru obie warstwy się zetkną i jak będzie mokro, to się skleją. Chyba, że zrobisz z 30-40 cm odstępu i mocno naprężysz.

Nad pierwszą warstwą będzie lekkie usztywnienie patyczkami, tutaj obrazek jak to wygląda zanim zostanie przykryte drugą warstwą agrowłókniny:
Obrazek

W sumie mam niecałe 40 krzaczków i od biedy mogę się tak "bawić" zwłaszcza, że prognozy nie chcą być lepsze, zobaczymy jak to się sprawdzi.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:06 
mistrz
mistrz

ja mam 48 I co roku ćwiczę grubą folię na tunele + znicze. Zawsze działa. Taki tunel na rusztowaniu, które mam standardowo plus 20 zniczy, z których każdy daje mniej więcej 100-150w.
Wystarcza nawet na -3/4.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:10 
mistrz
mistrz

U mnie na środę przewidywane 0* przed chwilą skończyłem rozciągać namioty w szpalerach gdyż dziś miałem na to trochę czasu. A prognozy na najbliższe dwa tygodnie nie najlepsze.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Kristo napisał(a):
ArturK79 napisał(a):

Nad pierwszą warstwą będzie lekkie usztywnienie patyczkami, tutaj obrazek jak to wygląda zanim zostanie przykryte drugą warstwą agrowłókniny:
Obrazek

W sumie mam niecałe 40 krzaczków i od biedy mogę się tak "bawić" zwłaszcza, że prognozy nie chcą być lepsze, zobaczymy jak to się sprawdzi.

Myślę, że to zadziała, ale zadbaj, żeby górna warstwa była szczelna od wiatru.
Rejestrowałem u siebie w szklarni temperaturę w porównaniu z zewnętrzną i nad ranem jest praktycznie taka sama.
Jednak jeśli w szklarni wstawić drugi namiot foliowy to pod nim jest 4-5 stopni więcej. Myślę, że to głównie przez to, że pomiędzy dwoma warstwami nie ma ruchu powietrza. Wtedy ta pośrednia warstwa powietrza jest dobrym izolatorem.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:21 
mistrz
mistrz

kluczem jest gruba szczelna folia, wszystko zamknięte na maksa, zero dziur i znicze, które grzeją jak grzejnik.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Coraz trudniej uprawia się winorośl. Kiedyś byli ogrodnicy 2-3 dni przymrozku i koniec. Teraz Tydzień z przymrozkami następnie tydzień wysokich temperatur i tak już chyba trzeci raz. Ale czy ostatni? :roll:

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:38 
mistrz
mistrz

no potem jeszcze 12-15 czy jakoś tak :)

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 19:53 
mistrz
mistrz

W prognozach ocieplenie widać dopiero od 12, czyli od ogrodników. Ocieplenie to za duże słowo. Noce mają być kilka stopni cieplejsze bez ryzyka przymrozków. Bo w dzień dalej tylko ok. 15. Generalnie w przyszłym tygodniu ryzyko będzie bardzo duże.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 20:05 
mistrz
mistrz

wtorek 5 rano narazie najgorzej

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 20:26 
czeladnik
czeladnik

RolnikSam napisał(a):
Polecam wiercenie - za kilkaset złotych można się przekonać czy woda będzie czy nie.
Warto zaryzykować.

Wystarczy podzwonic po lokalnych wiertaczach. Oni wiedza gdzie i jaka jest woda. Tylko trzeba koniecznie obdzwonic kilku bo to straszni oszusci sa. Bedzie wiedzial, ze woda jest 4 metrach, ale powie, ze trzeba wiercic na 14 metrow bo to wiecej kasy dla niego.

W kazdym razie, w Warszawie juz chyba minelo niebezpieczenstwo przymrozkow, ale cieplo sie szybko raczej nie zrobi. A przymrozki to sprawa bardzo indywidualna. Ja mam jedna dzialke na osiedlu domkow jednorodzinnych , tak ok 30x30m. Sasiedui na okolo obsadzili dzialki tujami po 3-4 m wysokosci. W odleglosci 200-400m jest na okolo las. Teren raczej plaski. Czyli wydwaloby sie, ze male przymrozki, male ruchy powietrza nie powinny nawiewac zimnego powietrza. A jest przeciwnie. Co wiecej, z jakiegos powodu na tej dzialce 30x30 m jest takie miejscie 5x5 m gdzie te przymrozki zdarzaja sie niemal co roku, a w pozostalej czesci dzialki krzaki sa nietkniete.
W tym roku u mnie jest jeszcze ciekawiej bo na jednym krzaku potrafi byc 2 pedy martwe, 2 zywe, 2 martwe, 2 zywe, itd...Taka przeplatanka. Nawet w obrebie jednego krzaka.
Kiedys stosowalem kolo domu lampy halogenowe do naswietlania krzakow w mrozna noc. Skutecznosc trudna do ocenienia, ale cos tam dziala.

PostNapisane: niedziela, 4 maja 2025, 20:50 
mistrz
mistrz

w mieście każdym zawsze jest +2 więcej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1