Teraz jest poniedziałek, 8 września 2025, 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 596 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 07:51 
przedszkolak
przedszkolak

Też kupiłem 30 metrów agrowłókniny 100g, w piątek zdecyduję czy okrywać. W mojej lokalizacji niby pokazuje +1, +2 o 5 rano, ale jestem na poziomie Wisły, gdzie spływa chłodniejsze powietrze ze skarpy warszawskiej.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 09:51 
mistrz
mistrz

green90000 napisał(a):
Ventusky złagodziło prognozy na niedzielny i poniedziałkowy poranek, ale i tak -2 w połowie kraju.
Małe sadzonki ponakrywam wiaderkami, jest sens okrywać resztę? część ma pąki po 3-4 cm, część już rozwinięte pierwsze i drugie liście.

Ventuski wg mnie nie jest wiarygodnym portalem. Widziałem te prognozy po -14 na najbliższy weekend, więc to samo mówi za siebie, tym bardziej że weryfikuje i to drastycznie. Ja też mieszkam w Warszawie. Na dziś prognozy są na 2-4 na plusie na te noce. Dla bezpieczeństwa małe okryj, ja też tak zrobię. Wiekszych to ja nie mam jak okryć, bo prowadzę wysokie formy - łozy rozpiete na 1,8 do 2m, więc zakładam że na górze nie sięgnie jeśli coś będzie. Choć w zeszłym roku przejechał się górą w jednej części. Niedaleko jest ekran i przelewał się przez ekran który ma pewnie ze 4m i opadając trochę liznął. Moja winniczka jest na Bielanach na Wrzecionie. Gdzie jest Twoja?

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 11:33 
Kiper
Kiper

Też uważam że Ventusky jest niewiele wart. Najlepszą prognozą o największej sprawdzalności i interfejsie który pokaże temperatury przy gruncie w wystarczającej rozdzielczości aby sprawdzić najbliższą okolicę są mapy ICM: https://mapy.meteo.pl/.

Tak to wygląda dla okolic Wawy przy gruncie na niedzielny świt. Przy okazji, a propos rzek i przymrozków to zwróćcie uwagę co się dzieje wzdłuż Wisły:

http://tupisac.vot.pl/zalaczniki/icm.jpg

U mnie winorośle już się rozpędzają. Na razie prognozy przymrozkowe są optymistyczne ale do ogrodników jeszcze trochę zostało. Najbardziej wyrywne są Nero i młoda Prima Ukrainy:

http://tupisac.vot.pl/zalaczniki/DSC_0005.jpg

http://tupisac.vot.pl/zalaczniki/DSC_0007.jpg

Za duży rozmiar zdjęć/ moderator

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 15:33 
mistrz
mistrz

Czyli wychodzi że wzdłuż Wisły średnio nawet do 4st cieplej - w prognozie ;)

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 15:57 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe, czy te modele bazują tylko na czynnikach "powietrznych" jak napływ mas powietrza, zachmurzenie, itd...
Czy też biorą pod uwagę ukształtowanie terenu i spływ zimnego powietrza z górek w doliny...
Tj. czy prognozują przymrozki adwekcyjne czy konwekcyjne?

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 17:29 
Kiper
Kiper

Jakby modele nie brały pod uwagę ukształtowania i wpływu terenu to by pewnie były g*wno warte.

Pytanie tylko o jak rozległych dolinkach tu mówimy. Model UM jest liczony dla siatek o boku 4 lub 1,5 km. Wszystko co mniejsze się pewnie jakoś tam bardziej lub mniej uśrednia w mapie topograficznej czy danych wyjściowych. Ale to tak sobie gdybam na chłopski rozum. Najlepiej jakby się wypowiedział jakiś meteorolog.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 18:25 
Kiper
Kiper

Wy tu o modelach srelach i innych rzeczach na które nie macie wpływu.
Co ma być to będzie a jak jakimś cudem nie przemarznie wszystko jak w zeszlym roku to proponuję zająć się już teraz czymś na co macie wpływ bo inwazja przynajmniej u mnie jest spora.
W zeszłym sezonie o tej porze roku (licząc do końca kwietnia) miałem złapanych około 10 szt. "oblatywaczy" a teraz już mam około 60 szt. a jeszcze jest tydzień kwietnia przed nami.
Obrazek

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 20:28 
nowicjusz
nowicjusz

tupisac napisał(a):
Też uważam że Ventusky jest niewiele wart. Najlepszą prognozą o największej sprawdzalności i interfejsie który pokaże temperatury przy gruncie w wystarczającej rozdzielczości aby sprawdzić najbliższą okolicę są mapy ICM: https://mapy.meteo.pl/.

Tak to wygląda dla okolic Wawy przy gruncie na niedzielny świt. Przy okazji, a propos rzek i przymrozków to zwróćcie uwagę co się dzieje wzdłuż Wisły:

http://tupisac.vot.pl/zalaczniki/icm.jpg
(...)

Niestety ta mapka zaczyna wyglądać coraz gorzej.
https://m.salon24.pl/ae242c0e77ae003dc3 ... ,0,0,0.png

Za duży rozmiar zdjęć. / moderator

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 20:48 
Kiper
Kiper

Kristo napisał(a):
Niestety ta mapka zaczyna wyglądać coraz gorzej.

Spokojnie, poczekajmy na prognozę UM 1.5 km.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 22:12 
mistrz
mistrz

Niektóre latorośle na Izie, Isabelli, Pieśni, Jhd, Różowym Timurze i Somerset mają już po 20cm. Do niedzieli dojdą do 30. Prognozy się pogarszają.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 22:44 
przedszkolak
przedszkolak

wolq napisał(a):
Wy tu o modelach srelach i innych rzeczach na które nie macie wpływu.
Co ma być to będzie a jak jakimś cudem nie przemarznie wszystko jak w zeszlym roku to proponuję zająć się już teraz czymś na co macie wpływ bo inwazja przynajmniej u mnie jest spora.

Ja od trzech lat zakładam na grona woreczki, przez tych zabójców strach było wejść na działkę, zlatywały chyba z całego powiatu :evil: a tak cisza i grona czyste, polecam

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2025, 10:22 
mistrz
mistrz

mapka mapką, a życie życiem.
Od kilku wiosen korzystam z prognoz ICM (mapy.meteo.pl), bo ładnie wygląda i jest ekstremalnie szczegółowa, ale niestety rożnie bywało i któregoś roku rozjechało się o dobre 2-3 stopnie, a wiecie, co to oznacza. Tak więc, ja bym uważał :)
U mnie 1,5 km póki co na plusie, ale i tak jadę robić namiociki i stawiać wiaderka

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2025, 11:55 
przedszkolak
przedszkolak

Wlod napisał(a):
Moja winniczka jest na Bielanach na Wrzecionie. Gdzie jest Twoja?

Wąski pas starorzecza Wisły z jeziorkami Czerniakowskim, Sielanka, Wilanowskim. Generalnie, warszawska wyspa ciepła plus bliskość Wisły praktycznie co roku ratuje mnie przed przymrozkami, ale i tak jest stresik, zwłaszcza jak się patrzy, że już w Konstancinie jest o 3 stopnie mniej.

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2025, 13:28 
mistrz
mistrz

green90000 napisał(a):
Wlod napisał(a):
Moja winniczka jest na Bielanach na Wrzecionie. Gdzie jest Twoja?

Wąski pas starorzecza Wisły z jeziorkami Czerniakowskim, Sielanka, Wilanowskim. Generalnie, warszawska wyspa ciepła plus bliskość Wisły praktycznie co roku ratuje mnie przed przymrozkami, ale i tak jest stresik, zwłaszcza jak się patrzy, że już w Konstancinie jest o 3 stopnie mniej.

Ja mam kilkaset metrów do Wisły w linii prostej. Dogrzewanie działa. W zeszłym roku tylko liznęło mi latorośle, a wszędzie dookoła gdzie było dalej od rzeki i nie działała już miejska wyspa ciepła upaliło dosłownie wszysko zielone.

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2025, 19:27 
mistrz
mistrz

a te wiaderka to do palenia czegoś w nich czy co?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 596 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1