Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 22:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 322 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2025, 19:37 
Kiper
Kiper

Dzisiaj wykonałem oprysk przed kwitnieniem dla drzewek owocowych.
Przy okazji sprawdziłem komponenty od majfrendów pod kątem przeróbki opryskiwacza.
Powiem szczerze za 50zł robi robotę taki kompresor. :thumbup:

Obrazek

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2025, 20:06 
mistrz
mistrz

A czy próbował ktoś używać ropownicy pneumatycznej do oprysku- tak coś mnie korci spróbować bo leży i rdzewieje

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2025, 20:43 
mistrz
mistrz

U mnie dziś pękanie pąków. Jako pierwsze poszły Marquette, Isabella, Iza Zaliwska. Mam nadzieję że ogrodnicy właśnie się skończyli :(

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2025, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Oj Włodek ile na tym świecie żyjesz? :lol:
Do ogrodników jeszcze miesiąc. ale nadzieja jest...

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2025, 04:49 
mistrz
mistrz

gillan napisał(a):
mazmaciek napisał(a):
W piwnicy na szczęście poniżej 6 stopni.

Jaki masz typ piwnicy? U mnie w cieplejsze dni było już powyżej 8.

Ja aby wychłodzić to otwierałem na noc a zamykałem na dzień. Są w niej tylko sadzonki

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2025, 05:27 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Oj Włodek ile na tym świecie żyjesz? :lol:
Do ogrodników jeszcze miesiąc. ale nadzieja jest...

Tzw. Ogrodnicy są utożsamiani z kalendarzem i 12, 13,14 +15 maja i to jest zwyczajowa a raczej klimatyczna data tych najpóźniejszych przymrozków. Występuje blokada strefowa, która ściąga arktyczne powietrze. Zwykle jest to wyż nad UK a niż na wschód od Polski. Czasami są też po tej dacie choć bardzo rzadko. Pamiętam jak 2 czerwca wymrozilo mi pomidory w gruncie w latach 80-tych. Przypomnij sobie 2018 kiedy ostatnie przymrozki były na początku kwietnia a od 5 kwietnia było już tylko lato. Ja właśnie o takiej sytuacji pisałem z nieśmiałą nadzieją że się powtórzy, bo u mnie już wczoraj zaczęły pękać pąki :(

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 09:48 
nowicjusz
nowicjusz

wolq napisał(a):
Dzisiaj wykonałem oprysk przed kwitnieniem dla drzewek owocowych.
Przy okazji sprawdziłem komponenty od majfrendów pod kątem przeróbki opryskiwacza.
Powiem szczerze za 50zł robi robotę taki kompresor. :thumbup:

Obrazek

O co tutaj chodzi? Mogę prosić o więcej szczegółów?

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 12:59 
przedszkolak
przedszkolak

Kompresor utrzymuje stałe ciśnienie w bańce - nie trzeba pompować. Chodzisz i pryskasz aż skończy się ciecz. Ot taki wynalazek a jaki praktyczny.

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 19:37 
czeladnik
czeladnik

No, faktycznie, były lata, że w końcówce kwietnia już było po 25stC - jak dzisiaj pamiętam 2005 r.
No ale mi tutaj słońce bez deszczu tylko szkód może narobić...
Świeże nasadzenia i wschody padają powoli. Szpinak 100m2 wykiełkował i co dalej... Żółknie. Każdy kolejny rok uprawy przynosi jakieś problemy - w zeszłym roku przygnębiający przymrozek w kwietniu, w tym roku odzierająca ze złudzeń susza, co za rok? Jakieś typy - czego jeszcze nie przerobiłem?

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 21:26 
mistrz
mistrz

Można jeszcz coś takiego 3% siarkolem pociągnąć?
Tylko muscaris się tak śpieszy i labruski

Załączniki:
IMG_2783.jpeg
IMG_2783.jpeg [ 90.62 KiB | Przeglądane 426 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 21:57 
Ekspert
Ekspert

Ja już bym nie robił.
Warto zrobić badanie opinii na forum co do skuteczności tego oprysku i czy ktoś ze starych bywalców jeszcze go praktykuje. Na tym etapie rozumiem Treol na "rozbudzone robactwo" a siarki na tym etapie nie używam i konieczności nie widzę.
Przy 5-6 liściach proponuję SIARKOL 0,3% 3g/l + na robactwo (i jako adiuwanta) PREV-AM 5ml/l. Myślę, że to lepiej zadziała.
A z mojej praktyki wychodzi, że do kwitnienia u mnie starcza już coraz mniej. Wystarcza tylko oprysk nawozem Potasil + Krzem a potem sam środek na olejku pomarańczowym PREV-AM w mocniejszym stężeniu. Zastanawiam się i pewnie w tym roku zrezygnuję też z Treolu. Liczę, że PREV-AM zadusi robactwo. Zobaczymy... Mocniejsze uderzenie jak już to dopiero po kwitnieniu.

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 04:47 
mistrz
mistrz

Wlod napisał(a):
W prognozach do 18 mają nie widać złamania pogody. Oczywiście to tylko prognozy długookresowe, więc może być różnie. Ale w zeszłym roku w prognozach dokładnie było widać że będą dwa duże epizody mrozowe w połowie kwietnia i pod koniec kwietnia.

Wczorajsze prognozy modeli numerycznych na sobotę wielkanocną wyglądały następująco (w wielkim skrócie):

ICON - prawie w całym kraju 26 - 28*C, tylko na południowym wschodzie 22 - 24*C. Wszędzie pogodnie, jedynie wieczorem w pasie Giżycko - Kraków możliwe słabe, lokalne burze.

ECMWF - na zachodzie 10 - 12*C, w centrum 16 - 18*C, na wschodzie 20 - 23*C. W większej części kraju, szczególnie na północy, silne opady i burze.

ECMWF-AI - w całym kraju 10 - 12*c, tylko na Suwalszczyźnie 20 - 22*C. Opady.

GFS - na północnym zachodzie 10 -12 *C, na południowym zachodzie 18*C, od linii Gdańsk - Warszawa - Tarnów 22 - 24*C. Burze na północnym zachodzie.

JAKA WIĘC BĘDZIE POGODA NA ŚWIĘTA???

To są prognozy na siedem dni naprzód, cóż więc można powiedzieć o tym, co będzie za miesiąc?! To tylko wróżby, robione pod publikę...
Na trzy dni można prognozować z dużym prawdopodobieństwem, na tydzień - kreślić scenariusze, na dłużej - co najwyżej określać tendencje. A my mamy być pewni, że akurat 13, 14 i 15 maja nie będzie przymrozków?
Jedyna w pełni wiarygodna prognoza to prognoza morska (rybacka prognoza pogody), która podawana jest na najbliższe 12 godzin! Morska prognoza na następne 12 godzin nazywana jest już "orientacyjną". I w sytuacji, gdy od prognozy zależy bezpieczeństwo żeglugi, nikt nie odważy się prognozować na dłuższy okres.

Wlod napisał(a):
Tzw. Ogrodnicy są utożsamiani z kalendarzem i 12, 13,14 +15 maja i to jest zwyczajowa a raczej klimatyczna data tych najpóźniejszych przymrozków. Występuje blokada strefowa, która ściąga arktyczne powietrze. Zwykle jest to wyż nad UK a niż na wschód od Polski. Czasami są też po tej dacie choć bardzo rzadko. Pamiętam jak 2 czerwca wymrozilo mi pomidory w gruncie w latach 80-tych. Przypomnij sobie 2018 kiedy ostatnie przymrozki były na początku kwietnia a od 5 kwietnia było już tylko lato. Ja właśnie o takiej sytuacji pisałem z nieśmiałą nadzieją że się powtórzy, bo u mnie już wczoraj zaczęły pękać pąki :(

Ostatnio przymrozki czerwcowe wystąpiły w wielu miejscach Polski 03.06.2023 roku.
To prawda, że w 2018 roku, zaraz po zakończeniu marcowej zimy i z pominięciem termicznej wiosny, nastało lato. Nie ma jednak chyba możliwości, aby fenomen wiosny 2018 mógł się powtórzyć w tym roku.
A ostatni wiosenny przymrozek występuje w bardzo różnych terminach, oddalonych od siebie nawet o dwa miesiące!
U mnie, za sześć lat pomiarów, wygląda to tak:

2019 - 05.05 (-1,8*C).
2020 - 12.05 (-1,1*c).
2021 - 01.05 (-1,4*C).
2022 - 03.04 (-5,5*c).
2023 - 03.06 (-0,2*C).
2024 - 21.04 (-4,3*c).

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 11:09 
Kiper
Kiper

Co ma być to będzie, pożyjemy - zobaczymy.

U mnie w tym roku wiśnie, czereśnie i brzoskwinie wyjątkowo trafiły z kwitnieniem na bardzo dobrą pogodę. Z winorośli Prima Ukrainy już wyściubia zielone (BBCH 08-09), Nero i Swenson Red mają ładne wełniste kulki (BBCH 05) a reszta to ledwo co widać (BBCH 01-03).

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Kwiecień 2017 dość łaskawy
Obrazek

kwiecień 2019
Obrazek

15 kwietnia 2021 spadło u mnie z pół metra śniegu

Obrazek

kwiecień 2022
Obrazek

Dzś pada cały dzień, wczoraj właśnie rozwinęły się brzoskwinie i wczesne czereśnie :(

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 16:58 
mistrz
mistrz

Po najbliższym gorącym wręcz okresie 10 dni co jest praktycznie w każdym modelu prognostycznym, stan zaawansowania rozwoju winorośli będzie nie mniejszy jak rok temu pod koniec kwietnia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 322 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1