Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 14:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zima 2020
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 14:22 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
ZbyszekTW napisał(a):
Miałem kiedyś zadarniona winnicę - i to właśnie, zbita wieloletnia darń - jest niekorzystna. Poza tym, że pobiera składniki organiczne - to gleba jest zbita, zimna, bez tlenu - i winorośle sadzone w darń w ogóle nie chcą rosnąć. Przyrosty marne, pień trzeba 3 lata wyprowadzać.

Cenne rady,
też zamierzam trawę przekopać, zdusić ściółką, rozdrapać w zależności na ile sił wystarczy.
Nawożenie widać u mnie na trawie, a nie na winoroślach.

Gdybym miał gdzie bezpiecznie przechowywać glebogryzarkę, to bym zakupił.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 18:22 
Kiper
Kiper

Na Morawach trawa jest tylko w co drugim rzędzie, na przemian z ugorem na winnicach. Trawa wokół krzewu b.wysusza i okrada , ledwo zipią, słabo owocują. W ugorze już w 2-3 roku owocują , na dobrej glebie.

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 07:01 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
kuneg napisał(a):
Gorczyca jest rośliną fitosanitarną. Odstrasza i likwiduje szkodniki korzeniowe oraz bakterie - odkaża glebę.
Aksamitka i gryka też należą do roślin fitosanitarnych.

No i zrobiło się ciekawie :)

Ważna informacja, dziękuję. Wykorzystam coś w miejscu wiosennych nasadzeń na piachu. W opracowaniu https://orgprints.org/36561/1/W-sadach- ... h-2019.pdf zawarta jest informacja o wykorzystaniu poziomki jako regulatora chwastów w winnicy. Ciekawe.
Huśtawka pogodowa. Wczoraj już słonecznie i +6 st.C. Przez następne dni późna jesień przed nami z przyjemnymi temperaturami.

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 07:35 
Ekspert
Ekspert

Tu jest nieco więcej o roślinach fitosanitarnych:
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powia ... anitarnych

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Wyleciał jeszcze Straszeński, ES. 5-8-17 i V-71141 bo blokował przejście :)

Teraz chwilowa przerwa w wykopkach

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 13:27 
Ekspert
Ekspert

To się troszkę miejsca zrobiło albo tylko się rozrzedziło . :wink:
U mnie wielokrotnie sugerowany brak miejsca już naprawdę staje się faktem rzeczywistym. Wsadziłem (niedawno) w ostatnie miejsca po kilkanaście sztuk Sirame, Sauvigniera Grisa, Pannoni, dopełniłem szpalery Soreli i Fleurtaia, wszędzie gdzie się dało wcisnąłem Garantosy i jeszcze kilka pojedynczych na testy. Jeszcze zostały z 3 stanowiska na Negru dla porównania (z tej "wcześniejszej wersji") i to byłby kres sadzenia, (chyba, że coś wykopię)... ale zabawa trwa dalej, bo jest jeszcze opcja szczepienia :wink: :wink:
Cały czas rozwija się ta nieuleczalna jednostka chorobowa :crazy:

Gleba u mnie nadal nie zmarznięta, więc dziś rozsypałem kredę nawozową.

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 16:58 
Ekspert
Ekspert

A zaczyna się tak niewinnie. Patyczek wetknięty do doniczki zimą...

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 17:25 
Kiper
Kiper

A ja dzisiaj zasadziłem 6 sadzonek Hibernala.
Błoto straszne.

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 17:51 
Kiper
Kiper

Dla żon/męża to nie najgorsza choroba, skutki uboczne: winogrona lub/i wino i mąż/żona wiadomo, gdzie zawsze przebywa- na winnicy lub na forum... :lol: Ja dziś przekopałem koniczynę białą w międzyrzędziach , sama się sieje i rozrasta z rozłogów. Resztki śniegu były!

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 18:59 
Ekspert
Ekspert

pjetrof napisał(a):
Dopiero rok trwa ta "choroba" a cały czas przybiera na sile...

Nie martw się. Po ok 30 latach objawy nieco słabną. :lol:

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 21:36 
mistrz
mistrz

Nie u każdego - u mnie po 33 latach ma się dobrze i na osłabienie się nie zanosi.

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 06:45 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W najbliższym tygodniu, jako że skończyłem sadzenie drzew i krzewów owocowych, przesadzam jako odmiany deserowe na nowe miejsca pod przyszłe konstrukcje: dwa Gewurztraminery i dwa krzewy Madaleine Celine. https://plantgrape.plantnet-project.org ... %C3%A9line . Uzupełnię miejsce w szpalerze jednym Silvanerem (krzew z 2011 r. nie przeżył przesadzania w 2017 r.). Dżdżownice tuż pod powierzchnią ziemi, a wieczorem, wśród traw biegają pająki. W rozmowie ze starymi ogrodnikami pojawia się jedno stwierdzenie- zima będzie tak łagodna jak poprzednia. Blisko połowa grudnia, a ten krzyżak w dziupli kasztanowca wisi konsekwentnie na swojej pajęczynie. Nigdy o tej porze tego nie widziałem. Pąki brzoskwiń i nektaryn są jak w styczniu, podobnie mają porzeczki.
W tygodniu zamierzam wykopać i przenieść w nowe miejsce krzewy owocowe- agresty i porzeczki oraz maliny. Przygotowuję ziemię ;w tym bardziej przewiewnym i nasłonecznionym miejscu uprawy historycznej na glinie, pod wiosenne nasadzenia własnokorzeniowe Pinot Noir i Saint Laurent (zamierzam posadzić je w formie gobelet po 15 szt.w szerszym rozstawie, bo czas na pracę nad własnym, czerwonym winem). No i czekają mnie jeszcze grudniowe nasadzenia Merlot i Cabernet Sauvignon na piachu w pobliżu lawendy. Udało się ukorzenić po 10 szt. tych odmian. Wiosną ukorzeniam dalej. A, kończę sadzenie czosnku. Będzie go mnóstwo na potrzeby uprawy ekologicznej.

PostNapisane: środa, 16 grudnia 2020, 21:16 
Ekspert
Ekspert

Już wyglądało, że to wiosna, a tu niespodziewanie przymroziło

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2020, 04:58 
Ekspert
Ekspert

Mamy kalendarzową zimę. Dni cały czas ciepłe (+7 st.C) i słoneczne, a noce z lekkim przymrozkiem. No i ciekawostka. Hiacynty i żonkile wyszły z ziemi o dwa tygodnie wcześniej niż ubiegłej zimy 2019/2020, kiedy pojawiły się w pierwszym tygodniu stycznia (w latach 2019 i 2018 była to połowa stycznia). Podobnie pisała mi wczoraj znajoma spod Legnicy. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=34978 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=34979 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=34980 .
Zapowiadają epizody zimowe, ale zachód nadal będzie pod wpływami atlantyckimi.
W połowie sierpnia wysiałem facelię na piachu obok Chasselas. Skosiłem przed kwitnieniem w połowie listopada. Wczoraj przyszedł czas, by przerobić ziemię glebogryzarką zgodnie z fazą Księżyca jak nakazuje biodynamika. W kwietniu w tym miejscu rosnąć już będzie 100 szt. Pinot Blanc, klony N81 i 90 Gm na podkładkach 5 BB. Forma gobelet oczywiście. Rozstaw jak obok u Chasselas, czyli 1,6 m x 1,6 m.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=34975 https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec3337638b45426b
Parę kroków dalej wiosną dosadzam również 50 Johannów (klon Fr340, podkładka 5BB), ale tu rozstaw między rzędami będzie dalej 1,6m, ale krzewy co 0,8 m. Forma - głowa na pniu. Rusztowanie- akacjowe słupki i drut. Ziemia jest tu już przygotowana, nawieziona wapniakiem kórnickim. Zrobię jeszcze badania gleby z tych miejsc w okresie świątecznym.
Zaczynam również prace (koszenie i glebogryzarka oraz kompostuję na potrzeby nawożenia mokrą słomę, którą należy podlewać azotem) na kwaterze przeznaczonej pod nasadzenia na piachu Rieslinga w 2022 r. . Forma - głowa na pniu. Po namyśle zdecydowałem jednak, że rozstaw między rzędami będzie 1,6m, ale rozstaw krzewów jeszcze przemyślę (0,8 m czy 1, 2m). Rusztowanie- akacjowe słupki i drut. Zastanawiam się nad posadzeniem na piachu 30 własnokorzeniowych Rieslingów wiosną przyszłego roku (wiem jak rosną i owocują na glinie, nie wiem jak na piachu).

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2020, 11:03 
Ekspert
Ekspert

Uważam, że z Johanniterem w rozstawie 0,8 m x 1,6 m nie dasz sobie rady. Za silnie rośnie, będzie cień, wilgoć i masa zielonego cięcia.

W ogóle, pójście w setki krzewów i uprawa przy palikach.. :? .. Chyba, że masz ludzi do pomocy, przy obrabianiu tego...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1