Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2020, 18:21 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
piotr85 napisał(a):
Pąki na perle zali pokazują różową koronkę pod wełnistą otoczką. Ciepło wszędzie."Co to będzie,co to będzie"?

Ahoj. Piotrek
Jeszcze może być tak, że to oczekiwane ocieplenie klimatu może być zmorą dla ogrod/winogrodników dla naszej szerokości geograficznej (plusy i minusy na przemian zimą).

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2020, 20:55 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
Jeszcze może być tak, że to oczekiwane ocieplenie klimatu może być zmorą dla ogrod/winogrodników dla naszej szerokości geograficznej (plusy i minusy na przemian zimą)...
Święte słowa... Oczekujemy na wzrost temperatur a tu pułapka - szybszy start a potem przymrozek demoluje wszystko. Do tego susza, wichry i gradobicia... Jakby ocieplenie klimatu poprawiło, wydłużyło i ustabilizowało tylko "polską jesień" byłoby wspaniale.
U mnie np. upały i susze wymusiły to, że Krasienie obecnie dosadzam z dala od ścian (żeby nie miały ukropu w czasie kwitnienia), bo tam zachowują się a zwłaszcza zapylają znacznie lepiej. Świetna odmiana.

PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2020, 21:39 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie dzisiaj +13,+14. Jutro powtórka temperatur. Wszyscy trąbią o wiośnie zimą, jednak prowadzenie kroniki ogrodniczej pozwala na pewne ustalenia. Ta zima nie jest wyjątkiem. Od 2016 r. mamy wcześniejszy start o blisko miesiąc, a choćby w w styczniu 2007 r. na płd.-zach. mieliśmy w styczniu trzy tygodnie deszczowej pogody i średnio +15, a nawet +17, a potem ciepły luty, no i podobnie było w 2008. Wyjątkowość tej zimy polega na tym, że ciepło jest od grudnia. Zapowiada się wkrótce małe ochłodzenie, ale wydaje się, że minimalne temperatury (w mojej lokalizacji -7 st.C) mamy już za sobą. Jak będzie wyglądała wiosna? Jeżeli na płd.-zach. wegetacja rusza już o nawet trzy-cztery tygodnie wcześniej, zatem kwietniowe przymrozki do połowy miesiąca (w granicach -3), niegdyś typowe i bez zagrożeń dla kwitnących o tej porze drzew, będą jednak stanowić zagrożenie dla winorośli. Tu jest problem i będziemy w sytuacji winiarzy z Niemiec. Obserwujemy tej zimy przesuwanie stref i pogłębianie różnic regionalnych w kraju, co będzie trwało w najbliższych latach, co stwierdzano już parę lat temu w opracowaniach klimatycznych, gdzie tereny wzdłuż Odry klasyfikowane są w klimacie Niemiec sprzed 20 lat, a ziemie od centrum na wschód kraju przejmują powoli klimat zachodniej części Polski, jeszcze jednak niwelowany na ziemiach wzdłuż Wisły większymi wpływami kontynentalnymi. Nasuwa się również kolejne pytanie o odmiany do nasadzeń. To czas przemyśleń i decyzji, jednak zawsze decyduje tu znajomość swojej lokalizacji.
P.S.
Na pąkach agrestów pojawiają się jasne punkty. Soki w krzewach owocowych ruszają powoli i o wiele wcześniej niż w ubiegłym sezonie, co przypomnę, miało miejsce 20 lutego, gdy agresty wypuściły zielone.

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Ale się porobiło. Środek zimy a tu +12. Klucze gęsi drą dzioby lecąc na północ. Pąki na razie uśpione ale jeszcze jak długo?

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 15:51 
czeladnik
czeladnik

Robi się nieciekawie. Tak wczesnego startu brzoskwiń nie pamiętam. Widać róż w pękatych pąkach. Do połowy maja ponad trzy miesiące...
Czereśnie i winorośla mają nabrzmiałe pąki.

Załączniki:
brzosk.jpg
brzosk.jpg [ 46.55 KiB | Przeglądane 834 razy ]

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 16:20 
Kiper
Kiper

U mnie nie widać na niczym wyrywnych pąków, tylko czosnek ma do 1 cm, ale to się zdarza często.
Po deszczu jest nawet mokro, czarna ziemia, gliniasta - powoli nagrzewa się, chyba to lepiej, przy tym "ociepleniu".
Może macie piaszczyste gleby, szybko nagrzewające się i mało opadów?
Ma być ochłodzenie i deszcz/ śnieg od poniedziałku. Oby!

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 18:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin, wiem, że to dziwne, ale przy tym wczesnym starcie wegetacji nie widzę różnicy na piachu i na ciężkiej, gliniastej glebie. Orzech laskowy na glinie już od pierwszych dni stycznia kwitnie od 2016 roku, a agrest rosnący na glinie również zieleni się parę lat z rzędu od 20 lutego. Właśnie dlatego, że rośnie na ciężkiej glebie jest dla mnie wyznacznikiem ruszania soków w krzewach owocowych.
Józef, trzeba liczyć na nocne przymrozki.
U mnie dzisiaj +16,+17 i żonkile mają już kwiatostany. Radio Wrocław zapowiada na dzisiejszą noc pierwsze burze. Niestety, a może stety, ten zapowiadany zimowy akcent mało zmieni w wegetacji na płd.-zach., której nie powstrzymały przecież ostatni mróz, gdy nocą, w poprzednim tygodniu zdaje się, temperatura spadła do -7 st.C.
Jutro tnę próbnie parę krzewów winorośli i...jak co roku w początku lutego, wysiewam pietruszkę w ogrodzie. :)
Dzisiaj naciąłem stary, poniemiecki klon Chasselas w Kościerzycach u sąsiadów mojej babci. Mam już z niego trzy krzewy, a chcę mieć jeszcze 12 dodatkowych. W połowie miesiąca zaczynam ukorzenianie.

Ostatnio edytowano sobota, 1 lutego 2020, 18:28 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 18:23 
mistrz
mistrz

U mnie cisza i spokój, nawet na zabudowanym balkonie! Jesień była nerwowa bo pąki zaczęły nabrzmiewać ale potem się uspokoiło i teraz śpią grzecznie :) nie wiem czym to wytłumaczyć.

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
W połowie miesiąca zaczynam ukorzenianie.

Michale,
tego tematu nie poruszaj,do marca jest tabu :D
A żeby było do tematu dzisiaj ciepło,12st. Na zakupy pojechałem w krótkim rękawie :D
P.s. mam nadzieję,że z chrupką pamiętasz o mnie ;)

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Dormant napisał(a):
U mnie cisza i spokój, nawet na zabudowanym balkonie! Jesień była nerwowa bo pąki zaczęły nabrzmiewać ale potem się uspokoiło i teraz śpią grzecznie :) nie wiem czym to wytłumaczyć.
Może po prostu ma sucho. Zauważyłem,że winorośl może wejść w stan spoczynku nie tylko pod wpływem obniżenia temperatury,ale także pod wpływem braku światła-krótki dzień,czy mniejsza ilość wody.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 23:35 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):

Pierwszy śnieg w tym roku, zadymka. Na drogach kilometrowe korki. Jak ja nienawidzę zimy. :thumbdown:

Nie przejmuj się, prawdziwą wiosnę naprawdę już widać!
A jak wiadomo, przychodzi ona z północy... Takie oto dwa obrazki z zeszłej niedzieli (26 stycznia), uchwycone o zmierzchu przy winnicy:

Lampiony z kwitnącej czerwonej leszczyny:

Obrazek

I świetliki z przebiśniegów:

Obrazek

Tak więc - byle do lata!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2020, 09:22 
czeladnik
czeladnik

Mcin napisał(a):
U mnie nie widać na niczym wyrywnych pąków, tylko czosnek ma do 1 cm, ale to się zdarza często.
Po deszczu jest nawet mokro, czarna ziemia, gliniasta - powoli nagrzewa się, chyba to lepiej, przy tym "ociepleniu".
Może macie piaszczyste gleby, szybko nagrzewające się i mało opadów?
Ma być ochłodzenie i deszcz/ śnieg od poniedziałku. Oby!

U mnie glina, wokół stare cegielnie i zakłady ceramiczne, jak i pozostałe zbiorniki po wyrobiskach gliny. W lecie szpadel trudno wbić.

PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2020, 14:33 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj Dzień świstaka! Phil przewidział wczesną wiosnę.
https://www.yahoo.com/news/groundhog-da ... 14714.html

PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2020, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Moje dwuletnie, stare, niemieckie odmiany brzoskwiń Kernnechter i nektaryny Fantasie, u których różowieją pąki. https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6223785
Jesienne nasadzenia Kernechterów mają nabrzmiałe pąki,a le nie w takim stadium, jak te dwulatki. Szaleństwo i zgroza zarazem.

PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2020, 08:27 
nowicjusz
nowicjusz

Czarny bez z dnia 27.01. na Rędzinie.

Załączniki:
bez 3.jpg
bez 3.jpg [ 219.41 KiB | Przeglądane 650 razy ]
bez2.jpg
bez2.jpg [ 204.24 KiB | Przeglądane 650 razy ]
bez 1.jpg
bez 1.jpg [ 211.2 KiB | Przeglądane 650 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1