Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 09:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 lutego 2020, 18:14 
Ekspert
Ekspert

U mnie jeden krzew derenia pootwierał pąki, drugi jeszcze czeka.
Czyli w weekend zrobię cięcie krzewów. Na samej winorośli na razie
chyba ani śladu wegetacji. Świdośliwa powoli otwiera pąki...

J.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2020, 21:37 
Kiper
Kiper

Szczęśliwie temp. 5/0 C spadł śnieg z deszczem i wszystko drzemie.

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 04:44 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mirabelki rosnące na glinie, madzie rzecznej, otworzyły pąki i wypuszczają zielone, spod których widać białe listki kwiatów (w 2019 r. było to około 9-11 marca, w 2018 r. około 16-18 marca, a w poprzednich latach ich stały termin kwitnięcia to III. dekada marca). Za chwilę zakwitną w całej pełni. Tydzień wcześniej niż rok temu. No nic. Winorośl rozpocznie wegetacją również wcześniej niż w 2019 r., gdy Triumf Alzacki jako pierwszy wszedł w fazę wełnistego pąka ok. 24-25 marca.
+6 st.C oraz deszcz, deszcz ze śniegiem i krupa śnieżna, a przez chwilę nawet grube płaty mokrego śniegu topniejące zaraz i do tego przeplatane to wszystko słonecznymi chwilami, tak było wczoraj. Jeden z marcowych dni w tegorocznym lutym

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 08:35 
Kiper
Kiper

A u mnie zima sobie właśnie przypomniała, że ma do zaoferowania trochę świeżego puchu. Dzień w dzień jest huśtawka noc dzień na pograniczu +/-.

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 09:22 
mistrz
mistrz

Dzis noc na minusie, kolejna zapowiadaja tez -1. Ale w dzien cieplo kolo 10. Slonce zaczyna sie pokazywac. Weekend zapowiadaja cieply. Czy to wystarczy dla opoznienia wegetacji? Narazie tylko morela zaczyna odslaniac kwiat. Reszta jeszcze czeka.

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 09:44 
Ekspert
Ekspert

U mnie nawrót zimy, nie wiem na jak długo, ale na razie mnie zasypuje.

Obrazek

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 09:51 
Ekspert
Ekspert

U mnie tylko leciutkie przypomnienie, że jednak podwójnych zbiorów w tym sezonie jeszcze nie będzie :wink:

Obrazek

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 09:54 
Ekspert
Ekspert

I u mnie spadło trochę śniegu, mróz w nocy -1*C, a jest u nas rolnik, co w zeszłym tygodniu posadził ziemniaki i przykrył agrowłókniną.

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2020, 11:24 
Ekspert
Ekspert

Widzę, że ta jednodniowa zima spowodowała wzrost aktywności wątku. :lol:
U mnie śniegu nie ma. W nocy -2, teraz na przemian słońce i drobny deszcz ze śniegiem. Jutro ma być już +6.

PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 06:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie bez śniegu, a z lekkim przymrozkiem wczoraj rano. Dzisiaj ponownie noc na "+".
Dwuletnie krzewy Chasselas Blanc i Chasselas Rouge na ciężkiej glebie płaczą od wczoraj, czyli zaczęły startować vinifery. Zakwitły również irysy. To już pewne, od 2016 r. mamy każdego roku wcześniejszy start wegetacji, o czym świadczy piąte z rzędu, tegoroczne przedwiośnie.
W ubiegłym roku, podobnie jak rok wcześniej, było tak:
16 kwietnia 2019 r.: https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid389736
7 maja 2019 4.: https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid389900
W tym roku fazy rozwoju będą na tym etapie o wiele bardziej zaawansowane (wcześniej o tydzień z pewnością). Korzystna lokalizacja na południowym-zachodzie zaczyna nabierać jednak elementu stresogennego. ;)

PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 14:57 
mistrz
mistrz

Moim zdaniem stosowanie wapna musi być świadome i przemyślane aby przyniosło korzyść a nie szkody, bo i tak się nieraz zdarza. Stosowanie wapna budowlanego jest niekorzystne gdyż przy okazji zabija żywe organizmy oraz życie w glebie.

Z przetoczonych linków wynika m.in., że:
-najwięcej wapna w Polsce jest zużywanego w woj. opolskim. Jeżeli dodamy do tego, że znaczna część gleb w województwie na głębokości już 0,5 m ma skałę osadową wapniową powstałą na dnie morza i taka gleba nawożona z rozsądkiem dodatkowo wapnem lub dolomitem prażonym i granulowanym i nie jest to żaden błąd. Wniosek z tego, że wapna nigdy za dużo.

-drugim spostrzeżeniem po przeczytaniu linków jest to, że gleba powinna żyć a więc w niej powinny być mikrozwiązki, bakterie, mikroorganizmy i inne żyjątka przyjazne glebie i człowiekowi oraz przyjazne grzyby takie jak mikoryza (mykoryza) itp.
Dawniej kiedy rolnik orał swoje pole to za nim chodziło ptactwo i bociany, dzisiaj mało jest takich widoków. Dlatego serdecznie polecam do stosowania zastrzyków z mikoryzy oraz innych ulepszaczy. Ja do tego celu serdecznie polecam stosowanie humusu.
Zdjęcie takiego koncentratu przesyłam w załączeniu.

Załączniki:
IMG_20190531_Humus.jpg
IMG_20190531_Humus.jpg [ 50.89 KiB | Przeglądane 799 razy ]

PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 15:46 
Kiper
Kiper

No jednak nie. Za dużo wapnia też nie jest dobre. Fakt że pod spodem jest skała, nie oznacza że ziemia nie jest kwaśna. U sąsiada skała wapienna wychodzi z ziemi, a u mnie ziemia kwaśna. Jak oram, to praktycznie zawsze wyciągnę jakiegoś wapienia. Taki klimat jurajski.
Trzeba by było sprawdzić kto to wapno daje, stawiam na dużych rolników/firmy które wiedzą że muszą wsadzić, by wyjąć.
Hummus może być, równie dobrze może być gnojowica czy obornik.
I skąd pomysł że za pługiem nie ciągnie stado ptaków? :) Jest tego od groma, zwłaszcza u sąsiada który daje wapno tlenkowe (takie niby budowlane, ale granulowane) bezpośrednio przed siewem. Oczywiście w niewielkich ilościach. Bo jesienią rozwozi obornik.

PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 17:54 
Kiper
Kiper

Druga noc była u mnie z przymrozkiem, dziś -3C, jak w Opolu - wszystko ładnie śpi, nawet mirabelki *
https://www.weatheronline.pl/weather/ma ... L=C&SI=kph
Średnia temp za 01-02/2020 to +3C ! , przy temp.min. -8C i max +15,3C. Wilgotno po 2 deszczach.
*nie dotyczy m.in Brzeskiej Wyspy Ciepła i Szczecina. 8)

PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 20:12 
Ekspert
Ekspert

U mnie dokładnie było tak, jak tu: https://www.meteo.uni.wroc.pl/?page_id=79 (moje termometry w ogrodzie wskazują zawsze identyczne lub prawie identyczne wskazania, jak te ze stacji meteo Uniwersytetu Wrocławskiego). Pierwsza część nocy z lekkim przymrozkiem, a po północy i nad ranem było ponad 0.
Dzisiaj zaczął płakać z niżej położonych oczek Riesling 2014 i 2010 oraz Pinot Blanc 2014, a prawdziwym zaskoczeniem był płacz łozy w chwilę po cięciu.
Pracownik ODR w Łosiowie powiedział mi dzisiaj, że w tym roku od 1 lutego mamy przedwiośnie, ponieważ średnia dobowa temperatura waha się w okolicach 5 st.C.
Jutro zaczyna się wiosna, zatem małe podsumowanie zimy. U mnie minimalna temperatura tej zimy wyniosła, jak u Kolegi Mcin spod Wrocławia, czyli -7,-8, a maksymalna +16,+17 st.C.

Ostatnio edytowano niedziela, 1 marca 2020, 05:28 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 00:40 
czeladnik
czeladnik

W zimowym miesiącu lutym mam 80 ml/m2 opadu. Sporo więcej niż średnia. Po suchej jesieni ulga, sprawy idą w dobrym kierunku. Temperatury balansujące: dzień +, w nocy - .Też sypnęło śniegiem , na chwilę.
Wszystko śpi , snem czuwającym. Teraz chcę zrobić wcześniej cięcie winifer i części hybryd , a inną część później. Porównam parametry zbiorów. Zawsze robię to późno - w ubiegłym roku 26 kwietnia. Płacz ratują ziemniaczki.
Po cięciu ubiegłorocznym Regent 22 września miał 19* Brix, Pinot Gris 22*Brix.
Jak przestanie padać będę ciął.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Strefa czasowa: UTC + 1